Artsprofil: Kinesisk trekjølskilpadde

Kinesisk trekjølskilpadde er en sumpskilpadde som er en av de tre lovlige skilpaddeartene å holde i fangenskap her i Norge.

Det er en ganske liten art som sjelden blir mer enn 18 cm lange (målt i skallengde), og som regnes som enkle å ha med å gjøre. Fargen på skallet kan variere en del fra veldig lys brun til en mørk eller mørkegrå farge.

Navnet har den fra av at voksne skilpadder har tre tydelige kjøl på toppen av skallet sitt. Noen bruker hele navnet kinesisk trekjølskilpadde, men det er også vanlig å droppe å si eller skrive kinesisk, og heller kun bruke trekjølskilpadde som navn på arten.

Det vitenskapelige navnet på kinesisk trekjølskilpadde er Chinemys reevesii.

Kinesisk trekjølskilpadde
Kinesisk trekjølskilpadde, Foto: Σ64 / CC BY-SA 3.0.

Hold av kinesisk trekjølskilpadde

Trekjølskilpadder må holdes i et akvarium hvor det er både en vanndel så vel som en landdel hvor de kan sole seg. De kommer fra varme områder, og trenger både varmt vann så vel som gode UVB-lyspærer over landdelen deres.

Skilpaddene kan enten holdes alene eller i grupper med maks én hann. Man bør helst unngå par, men grupper på 4 + pleier ofte å gå veldig fint, gitt at det kun er én hann og resten er hunner. Grupper med kun hunner fungerer også fint. Men de er ikke så sosiale at de må nødt til å holdes i gruppe, og du kan fint ha én enslig skilpadde.

De kinesiske trekjølskilpaddene er aktive og våkne, og er derfor populære dyr. Istedenfor å ligge stille hele dagen både svømmer de rundt i leting etter mat, graver i sandbadet sitt, og surrer rundt i akvariet sitt. De er enkle å fôre, og trenger relativt lite stell.

Ulempen med kinesisk trekjølskilpadde er derimot at de ikke bør håndteres ofte, og trenger mye og dyrt utstyr. Som med akvariefisk trenger de alt nødvendig akvarieutstyr som filter, varmekolbe og alt sånt, og ikke minst ukentlige vannbytter.

Med gode rutiner for stell og riktig fôr kan kinesisk trekjølskilpadde blir mellom 10 og 20 år gamle.

Kinesisk trekjølskilpadde
Kinesisk trekjølskilpadde, Her ser man tydelig minst to av de tre kjølene den har på skallet sitt. Foto: Σ64 / CC BY-SA 3.0.

Akvariet til en kinesisk trekjølskilpadde

Når man kjøper en kinesisk trekjølskilpadde er den gjerne liten og søt, og bare et bare centimeter stor. Som voksen trenger de derimot et stort akvarium, og én enkelt voksen trekjølskilpadde bør ha et akvarium på rundt 700 liter, mens en gruppe helst bør ha 1 000 liter eller mer.

Det er derfor slik at du må regne med å bruke mye penger på akvariet og utstyr til dette. Det er allerede altfor mange mellomstore skilpadder som selges på Finn og andre steder når eierne ikke gidder å bruke penger på å oppgradere akvariet deres, så lag en plan for dette fra dag 1, for vi trenger ikke flere omplasseringsskilpadder!

Et nytt akvarium på 1 000 liter kan koste veldig mye penger, men det er ofte mulig å få de til noen tusenlapper brukt. Det tar jo også ganske mye plass og veier mye, så det er jo noe man må tenke på.

De minste skilpaddene kan derimot klare seg med et akvarium på for eksempel 240 liter, og kan fint leve et par år i disse før du må oppgradere.

Kinesisk trekjølskilpadde
Kinesisk trekjølskilpadde, Foto: Σ64 / CC BY-SA 3.0.

Innredning av akvariet til trekjølskilpadden

I akvariet trenger du minst 20 cm med vann, men du kan godt ha mer. På toppen av vannet må du ha minst én landdel, men gjerne flere. Om du har en gruppe trenger du fortrinnsvis flere ulike landdeler.

På landdelen skal trekjølskilpaddene få sole seg under vampelamper. Her må du bruke en god UVB-lampe som for eksempel Arcadia, Solar Raptor eller MegaRay. Ikke vær gjerrig på selve UVB-lyspæren, og velg en av høy kvalitet, da dette er livsviktig for trekjølskilpaddene.

Man bruker kjerne T5-lysrør for å gi lys til terrariet, men disse holder ikke som varmekilde alene, og brukes derfor kun for å gjøre akvariet fint.

Under UVB-pæren skal det være mellom 35 og 45 grader. I vannet trenger man varmekolbe som stilles inn på mellom 22 og 26 grader.

Fra vannet til landdelen trenger man gode ramper som skilpaddene kan bruke for å klatre opp og ned når de måtte ønske det.

Landdelen bør også ha gravemuligheter. Her kan du enten bruke sand eller jord. I vannet kan du ha steiner eller lignende dekorasjoner, men pass på at de ligger støtt nok til at skilpaddene ikke kan velge dem (og da i verste fall knuse akvariet). Du kan også ha sand i bunnen av akvariet, men det er ikke nødvendig.

Akvariet trenger også et filter, og for voksne skilpadder i et akvarium snakker vi om et skikkelig filter som for eksempel Fluval FX6. Dette koster noen tusenlapper, men er igjen helt nødvendig. Disse brukes for å fjerne næringsstoffer som samler seg i vannet og vil være giftige for skilpaddene.

Kinesisk trekjølskilpadde
Kinesisk trekjølskilpadde, Foto: Σ64 / CC BY-SA 3.0.

Fisk og akvarieplanter sammen med kinesisk trekjølskilpadde

Det er noen som har diverse fisk og akvarieplanter i akvariet sammen med kinesisk trekjølskilpadde, og får dette til å fungere fint. Andre opplever derimot at både fisk og planter blir fôr på kort tid.

Hvis du ønsker kan du prøve dette, men se etter aktive og raske fisker som klarer å stikke fra skilpaddene. Innred med flere gjemmeplasser slik at de kan komme seg unna når de måtte ønske.

I teorien er det veldig kjekt å ha fisk som for eksempel Ancistrus-maller som kan spise alger og mat som faller til bunnen, men det er samtidig viktig at man ikke blir altfor knyttet til dem, for skilpaddene vil hele tiden prøver å få tak i de.

Når du skal velge planter bør du gå for hardføre akvarieplanter som ikke dør om de blir småspist på.

Stell og vedlikehold med en kinesisk trekjølskilpadde

Det meste stellet og vedlikeholdet med å ha kinesiske trekjølskilpadder vil være å bytte vann. Ta rundt 1 / 3 av vannet og bytt det ut med ferskt vann ukentlig. Dette fjerner farlige stoffer som hoper seg opp i vannet over tid, og er helt nødvendig for at skilpaddene skal være friske over tid.

Ellers er det nødvendig med en daglig sjekk for at de at skilpaddene ikke sitter fast, er syke eller har noen sår, samt å gi dem fôr.

Man trenger ikke å håndtere trekjølskilpaddene stort, og helst ikke i det hele tatt. Skilpaddene får ikke noe positivt ut av håndteringen, og du utsetter både deg og skilpaddene for en viss smitterisiko hver gang dere har kontakt. Bruk helst hansker om du må håndtere dem.

Fôring av kinesisk trekjølskilpadde

Kinesiske trekjølskilpadder trenger fôr hver dag, og dette bør være primært animalsk fôr av for eksempel fisk, insekter, krepsdyr, snegler, melormer, meitemark eller lignende.

Frossenfôr til akvariefisk og skilpadder
Frossenfôr som kan gis til skilpadder. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Mange fôrer skilpaddene sine utelukkende på fisk av ulike slag, men husk å variere litt mellom arter. Frossen fisk får du kjøpe både i dagligvareforretninger, men også i noen dyrebutikker.

Man kan også gi dem frossenfôr beregnet for fisk, som frosne mygglarver eller andre insekter. Disse kjøper man i frossen tilstand i dyrebutikker som selger akvarieutstyr.

Det finnes egne skilpaddepellets, men disse er ofte for næringsrike for trekjølskilpadder, og egner seg ikke godt over tid. Men du kan godt gi deg for eksempel én gang i uken.

Man må også gi trekjølskilpaddene kalk, da dette trengs til både skjelett og skall. Noen bruker sepiaskall (finnes i fugleavdelingen på dyrebutikken) som flyter i vannet, mens andre drøsser kalktilskudd over maten deres. Om du har kalktilskudd over fôret må det føres på land, ellers vil mesteparten bare forsvinne ut i vannet og løse seg opp der. Ellers bør resten av fôret serveres i vannet.

Kinesisk trekjølskilpadde i naturen

I naturen finner vi kinesisk trekjølskilpadde i både Kina, Korea, Japan og Taiwan, men den er sterkt truet i alle disse ladene. Både tap av habitat til nordamerikanske terrapiner som har blitt sluppet løs, så vel som fangst har ført til reduksjon i bestanden.

I østlig medisin brukes ofte disse skilpaddene til å behandle diverse sykdommer.

Man finner kinesisk trekjølskilpadder i sumpområder hvor de spiser insekter, men de kan også holde til i både elver, dammer, innsjøer og ulike mudderflater.

Skilpaddene man ser i handelen i dag er et resultat av oppdrett, gjerne også fra Asia. Siden arten er utrydningstruet trenger man CITES-papirer på trekjølskilpadder, så sørg for at du får med dette når du kjøper dem.

Les mer om CITES-tillatelser for reptiler ved å klikke her.

Anskaffelse av kinesisk trekjølskilpadde

Det blir gradvis mer vanlig å se kinesiske trekjølskilpadder til salgs i dyrebutikker, men det er likevel langt fra alle dyrebutikker som har disse reptilene inne til enhver tid.

Det er ikke spesielt mange oppdrettere av trekjølskilpadde i Norge, men det er likevel mange til salgs på Finn.no. Hvis du ønsker å kjøpe deg en litt større trekjølskilpadde kan du relativt enkelt finne noen som selges når de vokser seg ut av akvariet til den gamle eieren sin. Det er dumt at det er så mange som kvitter seg med arten, men det er jo kjekt for de som ønsker å få både skilpadden og kanskje en del utstyr mye billigere enn å kjøpe alt nytt.

Prisen for en kinesisk trekjølskilpadde ligger ofte på mellom 1 000 og 2 000 kroner for en ung skilpadde i dyrebutikken.

Kinesisk trekjølskilpadde
Kinesisk trekjølskilpadde, Foto: Σ64 / CC BY-SA 3.0.

Helsen til kinesisk trekjølskilpadde

Under rette forhold er kinesisk trekjølskilpadde en art som kan leve i opptil 20 år, men mange dør dessverre lenge før den tid. Det er litt diverse sykdommer og ulike problemer man som eier må følge med på, og akkurat som med andre dyr må man kontakte veterinær hvis man tror trekjølskilpadden er syk.

De vanligste problemene er fysiske sår eller stress som følge av at skilpaddene jager og biter hverandre. Dette kan bety for mange skilpadder i et for lite akvarium, eller rett og slett at det er på tide å oppgradere til et større akvarium for gruppen. Det er også vanlig hvis man prøver seg på flere hanner i samme akvarium.

Luftveisinfeksjoner er noe trekjølskilpaddene kan slite med, og kommer som regel hvis de har det for kaldt i vannet sitt. Dette ser man ved at de kan ha rennende øyne, eller slim eller bobler på nesen.

Vitamin A kan også føre til litt problemer. Får de for lite vil de få hovne øyne, mens om de får for mye vitamin A bil skilpaddene få løse beinplater på skallet.

Kinesisk trekjølskilpadde kan også få diverse infeksjoner, og den beste måten å unngå dette på er ved å sørge for at de alltid får et godt fôr, har rent vann og bør i riktige forhold.

Feil eller dårlig kosthold er den desidert vanligste grunnen til sykdommer hos kinesisk trekjølskilpadde. Om man bare fôrer med skilpaddepellets hele tiden vil skilpadden før eller siden bli syk.

Kinesisk trekjølskilpadde
Kinesisk trekjølskilpadde. Foto: Mark O’Shea / CC BY 3.0.

Spørsmål og svar om kinesisk trekjølskilpadde

Kan man håndtere en kinesisk trekjølskilpadde?

Kinesisk trekjølskilpadde bør helst ikke håndteres, og må sees mer på som en et dyr du bare observerer (som f.eks akvariefisk) enn et kjæledyr.

Er kinesisk trekjølskilpadde et godt dyr for et barn?

Barn bør ikke ha kinesiske trekjølskilpadder alene, da de ikke skal håndtere dem, de krever mye dyrt utstyr, og krever mye innsats i form av vannbytter og fôring.

Skal kinesisk trekjølskilpadde gå i dvale?

Kinesisk trekjølskilpadde trenger ikke å gå i dvale med mindre man skal drive oppdrett på dem.

Er kinesisk trekjølskilpadde lovlig i Norge?

Kinesisk trekjølskilpadde er en lovlig reptilart, og er én av tre lovlige skilpaddearter.

Hvor mye koster en kinesisk trekjølskilpadde?

Prisen på en kinesisk trekjølskilpadde ligger gjerne på rundt 1 500 kroner for en liten skilpadde. Men husk at utstyret koster mye, så selve skilpadden er langt ifra den største utgiften.

4 kommentarer om “Artsprofil: Kinesisk trekjølskilpadde”

  • Hei, Hilde.

   Det er utrolig stor induviduell forskjell fra skilpadde til skilpadde. Noen når full størrelse etter rundt 2 års tid, mens andre bruker opptil 5 års tid. Ofte vokser hunnene raskere enn hannene også. Men om du har en som vokser veldig sakte, eller veldig fort, trenger det ikke å være noen ting i veien for det.

   Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar