Artsprofil: Kjempedaggekko (stor daggekko)

Kjempedaggekko (Phelsuma grandis), eller stor daggekko som mange kaller den, er en øgle fra øya Madagaskar utenfor Afrikas østkyst. Det er en av de 19 reptilene du lovlig kan holde i fangenskap i Norge, og er en av få reptiler som faktisk er helt dagaktive. Dette har gjort den til et populært dyr i hobbyen!

Man regner kjempedaggekko for å være en vanlig art i handelen, og et godt valg for deg som ønsker deg en tropisk øgle som lever i et fuktig terrarium med mange levende planter. Den er kjent for å være aktiv i terrariet, så den gjør mye ut av seg.

Kjempedaggekko. Foto: Holger Krisp / CC BY-SA 3.0.
Kjempedaggekko. Foto: Holger Krisp / CC BY-SA 3.0.

Om hold av kjempedaggekko

Om du vil ha en vakker, grønn øgle er kjempedaggekko et godt valg. Den egner seg greit for nybegynnere så lenge du har tid og penger til å gi den riktige forhold i terrariet sitt, men er til gjengjeld enkel å ha med å gjøre om den først trives.

En voksen kjempedaggekko vil bli mellom 20 og 25 centimeter lang inkludert halen, og veier et sted mellom 50 og 100 gram.

Noe av det kule med kjempedaggekko er at de er kjente for å like å vise seg frem, så det er et reptil du kommer til å se mye til i hverdagen. De vil være mer fremme i terrariet om du innreder godt med skjulesteder, slik at de føler seg trygge nok til å være fremme.

Det skal nevnes at kjempedaggekko ikke er en art som skal håndteres. Du må ikke finne på å ta den ut av terrariet for å vise den frem, da den er altså skjør til håndtering av menneskehender.

Det betyr altså at kjempedaggekko er en art du observerer, ikke håndterer, leker med eller koser. Den vil derfor heller aldri bli tam, og vil stort sett alltid være redd for menneskehender.

I utgangspunktet er kjemepdaggekko en veldig hardfør øgle som stort sett lever lenge utne problemer, spesielt hvis du klarer å tilrettelegge terrariet med riktig fuktighet, UVB-lys og temperatur. Under riktige forhold kan den leve i opptil 20 år.

Kjempedaggekko kommer i noen få ulike morpher, og aller vanligst er varianter hvor det er mer rødfarge i tegningene til gekkoen. Det er likevel ikke den arten med størst variasjon i utseende, og de er alle grønne med innslag av rødt. Men trenger man egentlig fargevarianter når naturfargen er såpass vakker?

Merk at kjempedaggekko er regulert av CITES vedlegg II, og du trenger derfor CITES-dokumentasjon når du holder, avler, kjøper eller selger arten.

Kjempedaggekko.
Kjempedaggekko.

Kan man ha flere kjempedaggekkoer sammen?

I utgangspunktet er kjemedaggekko en art som bør holdes alene. To hanner eller to hunner vil slåss, ofte til den ene av dem dør. Dette gjelder spesielt når man har to hanner sammen.

Det kan derimot fungere OK med én hann og én hunn sammen. Dette kommer da med et sett egne problemer, typisk at hunnen blir gravid. Når hun er gravid vil du ikke se snurten til henne med mindre du er ekspert på å lete. Hun er nemlig helt rå på å gjemme seg bort.

Så du bør altså helt planlegge for å ha én kjempedaggekko i ett terrarium.

Kjempedaggekko. Foto: Gzzz / CC BY-SA 3.0.
Kjempedaggekko. Foto: Gzzz / CC BY-SA 3.0.

Terrariet til kjempedaggekko

Kjempedaggekko trenger et terrarium som er minst 60 x 45 x 90 centimeter. Her er det altså høyden som er viktist, og terrariet må altså være minst 90 centimeter høyt for en voksen kjempedaggekko.

Dersom du kjøper et ungt dyr på under 20 gram kan du vurdere å ha et terrarium på 30 x 30 x 45 frem det den vokser seg større.

Det er viktig å merke seg at kjempedaggekko er en art som bruker all plassen den får, så kjøp heller et terrarium som er for stort enn for lite. Den vil trives veldig godt i selv større terrarier.

De fleste som har kjempedaggekkoer dekker 3 av sidene i terrariet med for eksempel korkbark. Dette er for at det er enklere for øglen å klatre på veggene, samt at det ser mye finere ut.

Kjempedaggekko. Foto: Manuel Werner / CC BY-SA 2.0.
Kjempedaggekko. Foto: Manuel Werner / CC BY-SA 2.0.

Inventar, innredning og bunnmateriale

Bunnmaterialet bør være bark, ugjødslet jord, tropisk bark eller koskosfiber. Vi anbefaler Exoterra Coco husk, Forest Bark, eller Exoterra Plantation Soil. Alle typer som holder godt på fuktighet fungerer godt.

Selve terrariet bør innredes med røtter, greiner, bambusrør eller lignende. Disse kan både være liggende og stående slik at kjempedaggekkoen kan klatre som den vil.

Man trenger som regel ikke vannskål til kjempedaggekko, da den får i seg vannet den trenger ved å drikke vanndråper som kondenseres fra bladene i terrariet.

Lys, temperatur og luftfuktighet

Kjempedaggekko er en tropisk art som naturlig lever i regnskogligende områder. Det betyr at den trenger et terrarium med høy luftfuktighet. Den kan ligge mellom 50 % og 90 %, og det er viktig at du har et godt hygrometer og følger godt med.

Det er mange måter du kan kontrollere luftfuktigheten i terrariet på. Noen sprayer med en komdenssprayer 1 eller 2 ganger daglig, mens andre bruker automatiske løsninger. Vi har en stor artikkel om å øke og senke luftfukighet i terrariet her.

Kjempedaggekko tåler et stort spenn med temperaturer. Under varmpelampa kan det godt være alt mellom 30 og 35 C, mens det i den kaldere delen kan være ned mot rundt 24 – 25 C.

Lyset kan gjerne stå på 12 timer på, og 12 timer av hele året. Kjøp deg en god timer for å sørge for at det slår seg på og av til samme tid hver dag, så slipper du å tenke mer over det.

Som alle gekkoer må kjempedaggekko ha tilgang til UVB-lys. Den trenger ikke nødvendigvis en egen UVB-lampe, og et T5-lysrør som avgir både UVA og UVB fungerer fint.

Kjempedaggekko.
Kjempedaggekko.

Fôring av kjempedaggekko

Kjempedaggekko fôres med en blanding av insekter og fruktgrøt, og en 50/50 % miks av disse fungerer helt supert.

Gode insekter er sirisser og dubia. Disse kan kjøpes levende på dyrebutikken, eller du kan avle dem frem selv. Gi fôrdyrene mat 24. timer før de skal gis til kjempedaggekkoene.

Fruktgrøten kan være for eksempel Exoterra Day Gecko Food eller Zoo Med’s Gecko Food. Et annet godt alternativ er Repashy.

Insekter må krydres med kalsium og vitamin D3 ved hvert måltid! Kjøp for eksempel et produkt som dette som tilsettes til insektene før fôring.

Normalt trenger man å fôre kjempedaggekkoer 2 til 3 ganger per uke.

Kjempedaggekko som spiser. Foto: Loury Cédric / CC BY-SA 4.0.
Kjempedaggekko som spiser. Foto: Loury Cédric / CC BY-SA 4.0.

Kjempedaggekko i naturen

I naturen finner vi kjempedaggekko helt nord på øya Madagasker utenfor Afrika. Den regnes som tallrik i naturen, men det er ikke all verdens som er kjent med arten utbredelse og atferd i naturen.

Kjempedaggekko lever i trær og busker og naturen hvor de hopper mellom greiner. De hevder territorier som de beskytter mot andre hanner, mens hunner får komme inn på territoriet til hannene.

Kosten består av en blanding av insekter, frukt og nekter i naturen. De er kjent for å spise det de får tak i, og er ikke spesielt kresne i matveien.

Kjempedaggekko.
Kjempedaggekko.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar