Kornsnok er kanskje den vanligste slangen å ha i fangenskap, og det er jo med god grunn. Dette er en enkel og hardfør slange som kommer i mange ulike fargemutasjoner, og som enkelt lar seg avle. De er derfor vanlige i hobbyen, og regnes som noen av de beste nybegynnerslangene.
En voksen kornsnok kan bli opptil 120 centimeter lang, men de fleste blir rundt meteren. Om du tar godt vare på den kan den leve i over 20 år!
Om hold av kornsnok
Om du skal kjøpe din aller først slange er det en god sjans for at du vurderer en kornsnok. Her kan du velge og vrake i farger, men uansett hvilken variant du velger får du en hardfør og lettstelt slange. Arten har få strenge krav til terrariet sitt, gitt at du klarer å ha en viss kontroll over temperatur, innredning og luftfuktighet.
Noe av det kule med kornsnok er at det er en aktiv slange som bruker terrariet mye. Den er mye fremme og viser seg frem til alle som vil se, og tåler håndtering greit. Kornsnok liker dessuten å klatre, så du kan gjerne bygge innredningen litt opp i høyden.
Det finnes utrolig mange fargevarianter av kornsnok, og nye farger utvikles hele tiden ved å avle sammen ulike morpher. Akkurat nå i september 2024 er det 978 ulike fargemorpher! Dette har også vært med på å gjøre slangen så populær som den er.
Håndtering av kornsnok
Kornsnok er en slange som tåler håndtering relativt godt. Den kan derfor godt tas ut av terrariet innimellom. Denne slangen vil sjelden eller aldri bite ved håndtering.
Vær obs på at alle slanger er sensitive for «overhåndtering», og bør ikke tas ut spesielt ofte. Gjerne maks 1 eller 2 ganger per uke. Om den er for lenge ute kan den bli nedkjølt, og mye bruke mye energi på å varme seg opp, noe som fører med økt risiko for sykdom. Slangene får ikke noe positivt ut av å bli håndtert, så vær klar over at all håndtering kun er noe man gjør for sin egen skyld, ikke slangens.
Husk at du alltid må vaske hendene dine godt etter håndtering. Dette er for å unngå at du som eier blir smittet av potensielt kjipe sykdommer!
Terrariet til kornsnok
Siden kornsnok er en aktiv slange anbefales det et relativt stort terrarium i forhold til størrelsen, så velg helst et terrarium som er minst 120 x 50 x 50 centimeter.
Det er viktig å være klar over at kornsnok er veldig flink til å komme seg ut av terrariet, så sørg for at alle hull et helt tette. Dobbeltsjekk og trippeltsjekk, for den kommer ut av det minste hull!
Det er jo riktignok ikke spesielt farlig om den kommer seg ut, men det kan være veldig vanskelig å få tak i den om den for eksempel forsvinner inn i en sprekk i en list eller noe sånt.
Innredning og bunnmateriale
Kornsnoken har ikke like strenge krav til bunnmateriale og innredning som mange andre slanger, men det er likevel noen gode tips jeg vil dele.
Innredningen bør gjerne gjøres slik at kornsnoken kan klatre litt, for eksempel ved å ha greiner som festes mot veggen. Mange liker også å bruke levende planter i terrariet, noe den trives godt med.
Kornsnok misliker åpne plasser, så hele terrariet bør innredes slik at det er minst mulig åpen plass, men heller at det er elementer overalt i terrariet. Først da vil den føle seg trygg. Gi i tillegg en rekke ulike huler eller gjemmesteder, så får du en fornøyd og trygg slange.
Bunnmaterialet kan du egentlig velge selv. Mange bruker kokosfiber, ugjødslet jord, forest bark, eller plantation soil, men den trives også med for eksempel aspen snake bedding.
Temperatur, luftfuktighet og lys
Kornsnoken bør ha én del av terrariet med varmekilder, og her bør det holde ca. 31 til 32 C. Bruk en varmelampe eller varmematte. På den andre delen kan det være kaldere, helt ned mot 24 – 25 C.
Kornsnoken tåler det meste av luftfuktighet, så lenge du ikke gir den helt regnskogklima. Så prøv å hold den under 70 % relativ luftfuktighet. For de aller fleste vil kornsnoken trives i den luftfuktigheten som naturlig oppstår i terrariet, så du trenger ikke å stresse med det. Bare følg med på at hamskiftet går OK, så er det greit.
Ha på lys i 14 timer om sommeren, og senk gradvis ned mot 10 timer om vinteren.
Det er anbefalt å ha et UVB-lys til kornsnoken, selv om den også kan klare seg uten. Med et UVB-lys sikrer du at slangen får i seg nok næringsstoffer, og dette fører ofte til mindre risiko for sykdommer.
Fôring av kornsnok
Kornsnok spiser romtempererte, døde mus og rotter. Disse kjøpes som frosne i dyrebutikker, men må altså tines helt før du kan gi de til kornsnoken. Som andre slanger bør du få mat om kvelden like før lyset slukkes. Man bør fôre omtrent én gang i uken for voksne slanger.
Kornsnoken er kjent for å være veldig matglad, og enkel å få til å spise. Det er verdt å være obs på at slangen ikke blir overvektig.
Lær mer om fôring av slanger i egen artikkel her.
Kornsnok i naturen
I naturen finner vi kornsnok i sørøstlige deler av USA. Den lever i skogområder og langs skogkanter. Den spiser gnagere, så den trekker også mye mot gårder og andre steder hvor det er gnagere. Som oftest finner vi den på bakken, men den kan også klatre opp i busker og små trær.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.