Teppepyton (Morelia spilota) er en slank kvelerslange som originalt kommer fra Australia. Det er en av de 9 lovlige slangeartene i Norge, og regnes som en middels krevende slange.
Hos teppepyton har personligheten mye å si, for noen opplever teppepytonen sin som rolig, bedagelig og enkel å håndtere, mens andre opplever sin som defensiv og temperamentsfull. Sistnevnte er spesielt vanlig hos unge slanger.
Som fullvoksen blir teppepyton mellom 1,5 og 2,5 meter, og kan veie alt fra 8 til 15 kg. Det er med andre ord en relativt stor slange som dermed trenger et stort terrarium for å trives.
Om hold av teppepyton
Teppepyton er en artig slange som regnes som relativt populær i hobbyen. De trenger et relativt stort og dyrt innredet terrarium for å trives. Teppepyton kan godt håndteres, men det spørs også litt på personligheten til slangen din om den godtar det.
En artig ting med teppepyton er at den er både dag- og nattaktiv, så den kan ofte sees i terrariet. I naturen regnes den som utelukkende nattaktiv, men det er helt normalt at den er oppe og ferdes i terrariet på dagtid likevel.
Det er per 2024 hele 7 ulike underarter av teppepyton. I handelen finnes det også hybrider mellom disse underartene. Arten kommer i flere morphs (fargevarianter), men det er langt ifra like mange som hos flere av de andre slangeartene i handelen.
Håndtering av teppepyton
Mange teppepyton kan håndteres helt greit, men som nevnt tidligere i artikkelen er det noen individer som ikke trives så godt med det. Det er også helt normalt at yngre slanger mistrives håndtering, mens voksne slanger godtar det i mye større grad.
Den har et tydelig kroppsspråk, og hveser når den føler seg truet. Da frarådes det å stikke ned hånden, for den kan bite for å forsvare seg.
Om du har en teppepyton som godtar håndtering så er det en god slange å håndtere. Den er lang og tynn, og god til å klatre. Det betyr at du ikke trenger å jobbe så mye for å holde den på deg, og ofte kan man bare ha den på seg, så utforsker den selv. Den må likevel støttes under håndtering slik at den ikke faller.
Som med alle slanger får den ikke noe positivt ut av å håndteres, så det er noe du kun gjør for din egen del. Den blir også nedkjølt når den håndteres, så unngå å ha den utenfor terrariet i mer enn 15 minutter om gangen.
Terrariet til teppepyton
Som med andre slanger bør man ha et mindre terrarium til yngre slanger, og oppgradere det etter hvert som slangen når sin fulle lengde.
For en voksen teppepyton bør terrariet være minst 150 x 100 x 100 cm, så den trenger et relativt store terrarium for å trives.
Innredning og bunnmateriale
Terrariet bør innredes på en måte som gir slangen muligheter for å klatre, da de fleste underartene er glade i å klatre opp i høyden. Du kan godt brukt levende planter om du ønsker det. Innred også med flere gode gjemmesteder for slangen, og unngå store, åpne områder uten noen ting.
Du kan i stor grad velge substratet selv, alt etter hva du trives med. Mange går for klassiske alternativ som reptilbark, kokoshusk, forest floor mulch eller plantation soil. Bruk 5 – 6 centimeter dypt bunnmateriale.
Temperatur, luftfuktighet og lys
Teppepyton trives med et stort spenn av luftfuktighet, og virker til å være veldig robust til å tåle ulik mengde. Alt mellom 40 % og 80 % ser ut til å fungere veldig fint for de fleste. Så lenge den får til et normal hamskift er luftfuktigheten OK.
Temperaturen i den varme delen av terrariet bør være 32 til 35 C, mens den kan gå ned mot 24 – 26 C i den kaldere delen.
Teppepyton må ikke ha UVB-lys, men det anbefales likevel, spesielt dersom du ikke gir slangen kosttilskudd ved siden av maten. Lyset bør stilles inn på 12 timer på, 12 timer av året gjennom.
Fôring av teppepyton
Som med andre slanger skal teppepyton fôres med døde mus og rotter. Disse kjøpes som dypfryste på dyrebutikken, men må tines til de er romtempererte før du gir de til slangen.
Teppepyton er kjent for å ha god fôringsrespons, så det er sjeldent problematisk å få den til å spise. Noen teppepyton ser ut til å foretrekke mus fremfor rotter, så hvis den ikke vil godta rotter kan du eventuelt prøve med mus.
Noen godtar også kyllinger.
Unge slanger kan få mat hver 7. til 10. dag, mens voksne kan få så sjeldent som hver 14. dag.
Les mer om fôring av slanger her for flere tips og råd om fôring av slanger.
PS: I naturen kan teppepyton spise katter og små hunder, så pass på andre firbente dyr når du håndterer teppepytonen din utenfor terrariet.
Teppepyton i naturen
I naturen finner vi først og fremst teppepyton i Australia, men den dukker også opp på noen nærliggende øyer som Ny-Guinea. Den spiser først og fremst små pattedyr som gnagere, men tar også andre reptiler og til og med fugler den får tak i på natten.
Det er en rekke ulike underarter som alle trives i litt forskjellige habitat, så totalt sett finnes arten i de fleste typer lavlandshabitat i Australia. Den er ikke uvanlig i nærheten av mennesker.