Amfibier som kjæledyr i Norge: derfor er det ulovlig

Fra og med 15. august 2017 ble det lange forbudet mot hold av reptiler opphørt i Norge. En ting som overrasket mange entusiaster var at ingen ambifiber fikk plass på lista over eksotiske arter som ble lovlig. På først høringsutkast var det nemlig foreslått at disse to amfibiene også skulle være lovlig å holde som hobbydyr:

1. argentinsk hornfrosk – Ceratophrys ornata.
2. White’s trefrosk – Litoria caerulea.

Etter noen runder frem og tilbake ble også frosken trefarget dvergfrosk (Epipedobates tricolor eller Epipedobates anthonyi) lagt til på listen over foreslåtte amfibier som skulle tillates i Norge. Mattilsynet var fornøyde med listen, men det var jo selvsagt opp til regjeringen om de ville godta denne positivlisten eller ikke, og om de ville gjøre noen endringer på den.

White's trefrosk.
White’s trefrosk, en av artene som var foreslått lovlige.

Til tross for at hele tre ulike amfibier var foreslått skjedde det store endringer når den endelig positivlisten ble offentliggjort, for på den positivlisten som er gjeldende er det kun øgler, slanger og skilpadder. Så hva skjedde egentlig med disse tre amfibiene som var planlagt å bli legalisert?

Grunnen til at disse tre amfibiene ble fjernet fra positivlisten før den ble endelig ligger i at forskere mente det var en seriøs risiko for at disse amfibiene kunne ta med seg sykdommer som kunne smitte til frosker og amfibier som lever ute i naturen i Norge. Selv om det skulle mye til for å spre sykdom til naturen valgte de å være på den sikre siden.

Bakgrunnen for vurderingen kom fra en gammel rapport fra NINA (Norsk institutt for naturforskning). I 2012 publiserte de «Vurdering av risiko for det biologiske mangfoldet ved innførsel og hold av eksotiske reptiler og amfibier i Norge» hvor de vurderer hvilke potensielle problemer reptilhold kan få for norsk natur.

Komklusjonen er at reptiler stort sett ikke utgjør noen risiko, men amfibier som frosker og salamandere kan være bærere av ranavirus og chytridsopp (Batrachochytrium dendrobatidis). Dette er begge to sykdommer som kan være totalskadelig for populasjoner av ville ambifiber, og det ville vært en katastrofe om de spredde seg til våre ville salamandere eller den supersjeldne damfrosken (Rana lessonae).

Denne risikoen var altså ikke myndighetene villige til å ta, og listen ble litt endret før den ble gjort om til den nye unntakslisten fra forskriften «Forskrift om forbud mot å innføre, omsette og holde eksotiske dyr«.

Argentinsk hornfrosk
Argentinsk hornfrosk var foreslått som en frosk som skulle legaliseres.

Kan det bli lovlig med hold av amfibier i Norge i fremtiden?

Ettersom risikoen for disse sykdommene som mange amfibier er bærere av trolig alltid vil være til stede, er det liten grunn til å leve i håpet om at amfibier kommer til å bli lovlig i nær fremtid. Tingenes tilstand er akkurat like i dag som da vurderingen ble tatt i 2017, og trolig kommer heller ikke situasjonen til å endre seg. Det kan jo være mulig at en fremtidig regjering ønsker å myke opp reglene, men det er kanskje ikke noe man bør legge for store forhåpninger i.

Hvilke arter regnes som amfibier?

Amfibier er en betegnelse på mange ulike dyr som lever både i vann og på land. I praksis inneholder betegnelsen amfibier alle frosker, alle salamandere, og en rekke andre dyr som lever amfibisk og gjennomfør en forvandling fra vannlevende til amfibisk (som når frosker går fra rumpetroll til frosker).

Legg igjen en kommentar