Puli er en mellomstor gjeterhund som kanskje er mest kjent for det unike utseende sitt. Pelsen skal nemlig ligne på en type dreadlocks som mange mener at får hunden til å ligne på en stor mopp. Men en puli er mye mer enn bare pelsen sin, for dette er en hengiven og aktiv hund som passer inn i familier og hjem hvor det er lav terskel for å gå på tur eller være ute i naturen.
Andre navn som brukes om rasen puli er ungarsk gjeterhund eller ungarsk vannhund. Noen ganger ser man også at folk kaller den for ungarsk puli, men det er ingen andre typer puli, så det er ikke nødvendig med å presisere nasjonaliteten.
Puli kort oppsummert
- En god familiehund.
- Er kjekt for å være veldig flink med barn.
- Har en helt unik type pels.
- Fungerer godt til hundesport.
- Trenger mye mosjon.
- Er en røytefri hunderase.
- Bør aktivisers mye.
Atferd og lynne hos puli
Det beste en puli vet er å få være med familien sin. Den er ekstremt fokusert på flokken sin, og det er aller best for den om hele flokken er samlet i samme rom. Rasen er godt egnet som en familiehund, og er en snill, lojal og lærevillig hund.
Det er mange som mener at puli er en av de mest barnevennlige hunderasene som finnes. De sies å ha et usedvanlig godt lynne sammen med både store og små barn, og vil knytte like sterke bånd til barna i hus som resten av hjemmet.
Vakthundinstinktene til pulien gjør at den vil være svært knyttet til alle i familien, og vil alltid ha som mål å passe på de den ser på som flokken sin. Dette er jo hyggelig, men det betyr også at den fort kan bli veldig skeptiske til fremmede. De fleste pulier vil varsle tydelig når det kommer besøk, enten det er mennesker eller andre hunder som er i nærheten av huset, så det er en del bjeffing hos rasen.
Mot andre hunder kan pulien fort bli dominant om den får lov, spesielt om den ikke er veldig godt sosialisert. Dette er definitivt en rase hvor det lønner seg å legge en del innsats i sosialisering i ung alder, så ta med hunden inn til steder hvor det er mange hunder slik at den lærer seg å kommunisere med disse på en sunn måte.
Det er en del som opplever at puli sliter med å være hjemme alene. Dette har trolig å gjøre med at de er veldig flokkorientert, så de føler seg sårbare om de er helt alene. Så en puli er neppe et godt valg for deg som må la hunden være alene i 8 timer hver dag mens du er på jobb. Om man har flere hunder er dette som regel nok til å gi den tryggheten av flokken, så da fungerer det bedre å ha den hjemme alene.
Det er likevel sterkt anbefalt å bruke mye tid på hjemme alene-trening fra hunden er ung av. Jo mer innsats man legger i det, jo større er sjansen for at det går bra når hunden blir voksen.
Som alle gjeterhunder har den et gjeterinstinkt, og dette er i alle fall viktig å være klar over. Man bør være veldig forsiktig med å ha den løs i områder hvor det kan gå sau.
Mosjon av puli
Puli er en hunderase som trenger mye mosjon. Den elsker å gå turer, og trenger ganske gode daglige turer for å være fornøyd. Det anbefales å gå en lengre tur på minst én time hver dag som minimum, i tillegg til kortere turer på morgen og kveld.
Jo mer aktivitet pulien får, jo bedre livskvalitet vil den ha. Rasen vil trives veldig godt hos aktive familier som bruker mye tid utendørs.
Puli bør også få en del mental aktivisering. Ikke glem at det er en gjeterhund som aller helst bør få bruke hodet sitt daglig! Den trenger ikke nødvendigvis å ha en jobb, men den bør brukes til noe regelmessig for å trives. Brukshunder som ikke brukes nok kan over tid bli understimulerte, og det er ikke noe moro for noen.
Trening av puli
Puli er en lærevillig og intelligent hunderase som gjerne liker å trene, så både hverdagslydighet og mer avansert lydighet pleier å gå veldig fint. Her er det bare å finne frem godbiter og eventuelt en klikker, så er den mer enn villig til å trene litt.
De færreste pulier byr på store problemer med treningen, men som alle hunder kan de jo være litt sta i unghundfasen av livet når der er mellom 6 måneder og 1 år.
Bruksområder for puli
Puli er en allsidig hunderase som kan brukes til det meste. Det er aller vanligst å ha rasen som familiehund eller selskapshund, og den egner seg godt til dette. Om du er ute etter en spesiell turkompis er pulien godt egnet, for denne rasen trives aller best i aktivitet.
Det er vanlig å se pulier på utstilling, og for øvrig også nokså vanlig å se dem på ulike typer hundesport som agility eller rallylydighet.
Siden de er lærevillige kan man egentlig trene dem til det meste man måtte ønske. På hundesporten stiller de jo i samme vektklasse som raser som border collie, så der kan være vanskelig å rangere høyt på konkurranser, men på hobbybasis er de gode.
Det sterkt vaktinstinktet gjør at pulien også egner seg godt som varslerhund som sier ifra når den hører noe. Her må man jobbe en del for å begrense hva den skal varsle for, men de blir ypperlige varslerhunder med litt innsats.
Helsen til puli
Puli er for det meste en frisk og sunn hunderase uten de helt store arvelige sykdommene. Det er en viss grad av hofteleddsdysplasi (HD), men det er ikke et utbredt problem. I andre land er det også oppdaget ulike arvelige øyesykdommer, men det har ennå ikke dukket opp noe av dette på den norske linjen.
Det er ikke uvanlig at pulier blir 14 – 16 år gamle, så de lever nokså lenge for å være den størrelsen de er.
Fysikken til puli
Puli har en kropp som skal være veldig kvadratisk, og rasen regnes for å være middels store. Godkjent mankehøyde er mellom 37 og 44 cm, mens vekten skal ligge mellom 8 kg og 15 kg. Hannene er noe større enn tispene, og veier gjennomsnittlig et par kilo mer.
Valper har normal pels, og den karakteristiske pulipelsen kommer ikke før hunden er rundt 8 måneder gammel. Den unike pelsen kommer i fargene sort, hvit eller masket fako. Masket fako har en mørk aprikos kropp med sort maske.
Den spesielle pelsen til pulien gjør at den ikke røyter. Mange opplever den som allergivennlig, men her er det litt variasjon fra person til person. Den tykke pelsen er også tilnærmet helt vanntett, så hunden klarer seg fint ute i kaldt vær.
PS: det finnes også en annen rase med samme type pels som puli. Den andre rasen heter komondor, og er en litt større utgave.
Pelsstell hos puli
Puli har jo en veldig unik pels som krever en helt spesiell type pelsstell av eierne sine.
Når valpene blir rundt 8 til 12 måneder gamle begynner de å få naturlige lisser i pelsen sin, og man ser antydninger til den karakteristiske pulipelsen. Fra dette punktet skal man slutte å børste hunden, men heller gre ut pelsen med fingrene dine.
Når pelsen vokser hos unghunder er det spesielt viktig å passe på at det ikke blir klumper med pels for tett på analåpningen eller rundt munnen.
Som voksen når den har full pels er det ikke all verdens med pelsstell, for den skal fortsatt ikke børstes eller gres. Den kan derimot bades, så hvis pelsen er møkkete må den bades. Det kan være nødvendig med litt frisering med saks for å ivareta riktig form og fasong på pelsen, men dette er ikke noe man må gjøre så altfor ofte.
Det er anbefalt å gå over pelsen med fingrene jevnlig for å fjerne ting som fester seg. Det er veldig fort gjort at det fester seg kvister og andre ting i pelsen, og dette bør fjernes så raskt som mulig slik at det ikke tvinner seg inn i pelsflokene.
Puli sin rasehistorie og utvikling
Puli stammer fra asiatiske folkeslag som vandret til Ungarn på 900-tallet. Den ble brukt som en buskapshund som voktet beitedyr, gårder og annen eiendom. Puli var mye brukt til å gjete store flokker med sauer, og kan takle flokker på flere hundre sauer alene. Den lange pelsen ble utviklet for at hunden skulle tåle både varme og kulde godt, samtidig som den gir en viss beskyttelse mot rovdyrangrep som ulveangrep.
Spørsmål og svar om puli
Puli regnes som en veldig god familiehund, så lenge den får nok mosjon og aktivisering.
Puli regnes som veldig barnevennlig mot «egne» barn, og er kjent for å være veldig snill og tålmodig med disse.
Det er faktisk ikke så mye pelsstell med en voksen puli, men det er en del arbeid når den er unghund og har pels som vokser ut. Som voksen er det stort sett snakk om å fjerne kvister og ting som setter seg i pelsen, og bade den etter behov. Rasen skal ikke børstes.
Puli er en lærevillig og intelligent hunderase som pleier å være enkel å trene, men noen individer kan være litt sta.
Puli er en nokså enkel hunderase, så den kan passe fint for dem som skal ha seg sin første hund, gitt at man setter seg godt inn i hvordan den skal oppdras. God sosialisering og mye aktivisering er et nøkkelord for rasen!
Puli røyter ikke i det hele tatt, og regnes som helt røytefri.
En del allergikere kan gå fint sammen med puli, mens andre allergikere reagerer på dem. Så her må man nesten prøve seg frem for å se om man reagerer eller ikke.
Det er ganske få pulier i Norge, så den regnes for å være en sjelden rase. Det er trolig et par hundre pulier i Norge.
Puli passer for aktive mennesker eller aktive familier som trives godt med å aktivisere hunder mye, og som bruker mye tid utendørs i all slags vær.
Puli kan gjøre det godt på mange typer hundesport som rallylydighet eller agility.
Puli er ikke en jakthund.
Puli er en godkjent hunderase som kan stilles ut, og er nokså populær på utstillinger.
Puli tilhører raseklubben Klubben For Ungarske Vakt- Og Gjeterhundraser.
Pulier har en tendens til å bli dominante ovenfor andre hunder, og må sosialiseres godt fra ung alder av for å gå fint overens med andre hunder. Her må eiere bruke mye tid på sosialisering.
Pulien er ikke direkte klengete, men den vil gjerne gjete familien sin, så den finner fort på å følge etter eierne sine for å prøve å «samle flokken», noe som vil si at den gjerne prøver å jobbe for å få alle i huset til å være samlet i samme rom.
Puli er nokså leken av seg, og kan fint trives med mye lek.
Pulier lever ofte til de blir 15 – 16 år gamle, så dette er en hunderase som lever ganske lenge for størrelsen sin.
Prisen på en pulivalp med stamtavle er gjerne et sted rundt 20 – 25 000 kroner.
Voksne pulier får en mankehøyde på alt mellom 37 og 44 centimeter.
En voksen pulitispe veier gjerne mellom 8 og 11 kg, mens hannhundene kan veie mellom 11 og 15 kg.
Puli kan være bjeffete av seg ja, og er ikke redd for å si ifra hvis det kommer noen inn på det den anser som territoriet sitt.
Puli kommer fra Ungarn.
Puli trenger kun å bades etter behov, men siden den ikke kan børstes må den bades hvis den blir møkkete eller sølete.
Puli trenger en god del mosjon, og bør få turer på minst én times tid hver dag, men gjerne også mer om du har mulighet til det.