Om aldersgrense for å ha kjæledyr

Det er mange som lurer på hvor gammel man må være for å kunne kjøpe sitt eget kjæledyr, om det er lov å ha ansvaret for kjæledyret hvis man for lov av foreldre, eller hvor grensen går for hvor mye ansvar barn kan ha for kjæledyr. I denne artikkelen skal vi se nærmere på disse tingene, og tar for oss aldersgrensen for å ha et eget kjæledyr, og hvordan det må gjøres dersom barn skal ha egne kjæledyr.

I Norge er det lovfestet at man må være 16 år gammel for å ha selvstendig ansvar for et kjæledyr, så personer under denne alderen har ikke lov til å ha egne dyr de selv har ansvar for. Dette betyr også at dyrebutikker og dyreoppdrettere ikke har lov til å selge dyr til personer under 16 år. Loven er hjemlet i dyrevelferdsloven §6.

Hamster
Syrisk gullhamster er populære kjæledyr for barn, men de har ikke lov til å ha selvstendig ansvar for dyret. Foto publisert med tillatelse.

Så det er i ganske klartekst at aldersgrensen for å ha et eget kjæledyr er 16 år her i Norge. Det er også mange dyrebutikker som opererer med 18 års aldersgrense for å kjøpe egne dyr. Dette er noe de har helt lov til dersom de ønsker det.

Det er litt debatt rundt hvorvidt det faktisk er ulovlig for dyrebutikker eller oppdrettere å selge kjæledyr til personer under 16 år på grunn av hvordan loven er formulert, men det er i alle fall helt sikkert at de fleste velger å ha aldersgrenser på salg av dyr.

Alle under 16 år kan ha egne dyr med foreldres samtykke, men foreldrene er juridisk ansvarlige for dyret

Det er viktig å være klar over at loven sier at barn under 16 år ikke kan ha selvstendig ansvar for dyr. I praksis betyr det at foreldre fint kan kjøpe kjæledyr til barna med egne avtaler. Dersom avtalen deres er at barnet skal rense bur, lufte dyret, bytte vann og fôre det, så er det ingenting i veien med dette.

Samtidig er det til slutt foreldrene som er ansvarlige. Dersom barnet glemmer å gi dyret mat eller neglisjerer å gjøre pliktene sine må foreldrene rett og slett gjøre det, for det er dem som har det juridiske ansvaret for at dyret har det bra.

Dette gjelder også veterinærbesøk. Her blir det foreldrene som har ansvaret for at dyret har anledning til å bli undersøkt av veterinær hvis det trengs.

Når man fyller 16 år kan ansvaret falle helt på personen selv.

En kaninunge
Kaninunger er søte, men er mye jobb og ansvar for barn. Foto publisert med tillatelse.

Hvorfor noen nettsider sier at det «ikke er noen aldersgrense for å ha dyr»

Når man søker på internett etter informasjon om aldersgrenser på dyr er det en del av de øverste resultatene som sier at det ikke er noen aldersgrense for å ha kjæledyr. Dette er feil, og grunnen er enkelt nok at disse nettsidene er gamle, og informasjonen er fra før 2010 da den nye dyrevelferdsloven kom ut.

Her er det rett og slett søkemotorene som ikke gjør jobben med å filtrere vekk gammelt innhold som ikke lenger stemmer.

Og til sammenligning er informasjonen i denne artikkelen fra 2021, og oppdatert i 2022. Jeg kommer også til å oppdatere artikkelen dersom det blir endringer i dyrevelferdsloven i fremtiden.

Legg igjen en kommentar