Raseprofil: Maltipoo

Maltipoo er en blandingshund som er en krysning mellom malteser og dverg- eller toypuddel. Her får du en liten hund som nesten ikke røyter, og som har mye av intelligensen til puddelen.

Dette er en blandingsrase som vil knytte sterke bånd til eieren sin. Den fungerer godt sammen med både enslige, par og familier. Det er en liten og snill blandingshund som er glade i både voksne og barn.

Maltipoo
Maltipoo. Foto publisert med tillatelse.

Maltipoo kort oppsummert

  • Populær blandingshund fra malteser og puddel-krysninger.
  • En liten og familiekjær hund.
  • Enkel å trene og ha med å gjøre.
  • Har en tendens til å få separasjonsangst.
  • Kommer uten ekte stamtavler siden det er en blandingshund.
  • Kan ha stor variasjon i gemytt og lynne.
  • Trenger ikke mye plass innendørs.
  • Bjeffer mye.
Maltipoo
Maltipoo. Foto: Paulconwall / CC BY-SA 4.0.

Mosjon hos maltipoo

Maltipoo er en livlig liten krabat som trenger en del mosjon. Den må få daglige turer, men kan også aktiviseres godt ved å leke med den i en hage eller la den leke med andre hunder.

Til tross for at det er en liten og stille hund må den ha en del mosjon, og dette er absolutt ikke noen sofagris som ikke vil være med ut. Den blir glad for selv lengre turer, så det passer godt for de som liker å gå ute i skogen.

Du bør også gi maltipooen din en del mental stimuli i form av lydighetstrening, hverdagslydighet eller lignende. Det er viktig for den å få brukt hjernen sin, og aller best er det om du kan gjøre dette i 15 – 25 minutter hver dag.

Maltipoo kan bli overraskende destruktiv om den ikke får nok mental stimuli eller mosjon, for som andre hunder vil den finne på egne oppgaver om ikke eieren dens gjør det. Da kan det gå hardt utover sofaputer, sko og lignende.

Maltipoo
Maltipoo. Foto: Adrienne.chambers8 / CC BY-SA 4.0.

Trening av maltipoo

Maltipoo regnes som en hund som er både intelligent og lettlært, og den vil lære nye ting veldig raskt. Det er sjeldent et problem å få til hverdagslydighet med denne blandingsrasen.

Det er relativt sjeldent at man opplever en sta maltipoo, men det finnes selvsagt unntak blant denne rasen også. Men de fleste er veldig lettlærte, og vil jobbe hardt for å gjøre som de får beskjed om hvis de vet at de får en godbit når de gjør det.

Maltipooer reagerer godt på positiv lydighetstrening med klikker og godbiter. Da lærer de veldig fort hvordan det fungerer, og det er aldri vanskelig å lære dem ny atferd.

Atferd og lynne hos maltipoo

Maltipooer er snille og tålmodige hunder som stort sett fungerer godt sammen med de aller fleste. De knyttet tette bånd til eieren sin, og elsker typisk å ligge helt inntil eller ved siden av eieren sin dagen lang.

De kan fort utvikle litt separasjonsangst om de går tett på eieren sin dagen lang, så dette er noe man bør jobbe for å unngå.

Man bør kunne være mye sammen med hunden sin hvis man får seg en maltipoo, for denne vil ikke trives om den må være alene hjemme i 8 timer hver dag. Den passer derfor kanskje best til personer som jobber hjemmefra, kan ha med hunder på jobb, eller som går hjemme.

Maltipoo er kjent for å bjeffe mye, så de fungerer ålreit som varslere om det kommer noen på besøk, eller noen bare beveger seg for nærme det de ser på som territoriet sitt.

Blandingsrasen går jevnt over veldig godt overens med barn, andre mennesker og andre hunder, men det er selvsagt viktig å sosialisere dem fra ung alder for å være helt sikker på at dette skal fungere godt.

Maltipoo
Maltipoo. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos maltipoo

Maltipoo krever en del pelsstell, og med mindre du klipper ned pelsen må du regne med å børste dem daglig for å unngå floker.

Det kan være litt variasjon i hvor mye og hvor krøllete pels en maltipoo har, så noen kommer unna med litt mindre pelsstell enn andre.

Det er helt mulig å klippe hunden kort, og da blir det selvsagt enklere å holde pelsen flokefri, men du må fortsatt følge med og børste etter behov. De bør bades annenhver uke.

Ellers trenger rasen at du klipper den rundt øyne for å unngå at håret skal voksne ned over øyne og begrense hvor mye den ser.

Maltipoo
Maltipoo. Foto: Rhododendrites / CC BY-SA 4.0.

Maltipooens fysikk

Maltipooens fysikk kan variere litt avhengig av hvilken størrelse på puddelen som brukes, og hvor mye den arver av henholdsvis puddel eller malteser. Det kan være store forskjeller i hvordan de ser ut.

Pelsen kan være enten relativt kort eller lengre, og mer krøllete. Igjen avhenger det av hvilken av rasene den «arver» pelsen fra. De kan komme i mange slags farger på pelsen.

Merk at maltipoo mangler underull, noe som betyr at de vil fryse veldig lett når det er kaldt ute. Man bør derfor ha klær til dem på vinteren.

Fôring av maltipoo

Maltipoo er stort sett en rase uten de store vektproblemene, så de kan som regel fôres med helt standard hundefôr av god kvalitet, som Royal Canin Mini Adult. Disse kan kjøpes i sekker på 8 kg billig hos Zoo.no her. Da får du levert fôrsekken helt hjem, og sparer litt penger i samme slengen.

Ellers er gode alternativer Orijen sitt fôr, og Acana sitt fôr. Begge disse regnes som blant de beste hundefôrene tilgjengelig på markedet med høyt innhold av protein fra animalske kilder, og regnes som gode alternativ til alle hunderaser!

Hvis du er litt for raus med godbiter kan de legge på seg og bli overvektige, men da er det bedre å kutte ned på godbiter først, og heller gå over til slankefôr etterpå. I de fleste tilfeller hvor maltipooer blir overvektige er det godbiter som er skylden.

Maltipoo
Maltipoo. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for maltipoo

Maltipoo er først og fremst en selskapshund, og har få andre bruksområder. Den kan ikke stilles ut siden det ikke er en ekte hunderase, og de fungerer ikke spesielt godt til verken agility eller lydighetskonkurranser.

Et alternativt bruksområdet er som varslerhund som sier ifra når det kommer noen for nært hjemmet dens. Den fungerer derimot dårlig som vakthund, for den verken vil eller kan utgjøre store trusselen mot noe som helst.

Ellers er det noen eksempler på at denne rasen har vært brukt som terapihund, noe den fungerer godt til.

Helseproblemer hos maltipoo

Maltipoo er stort sett en frisk rase som lever lenge, men som alle blandingshunder har de anlegg til å arve sykdommer fra begge rasene som er brukt for å avle den. Det betyr at du må lese deg opp på alle potensielle arvelige sykdommer hos både puddel og malteser.

Ellers må man følge med på diverse øyesykdommer som progressiv retinal atrofi (PRA) og patellaluksasjon.

En ting man skal være obs på med maltipoo er idiopathic cerebellitis, en sykdom som kalles for white shaker syndrome på engelsk. Dette er rykninger over hele kroppen som kan minne veldig om epileptiske anfall. Maltipoo er for øvrig også en rase som kan få epilepsi.

Maltipoo
Maltipoo. Foto: Spencer Colton / CC BY-SA 3.0.

Maltipooens rasehistorie

Maltipoo har egentlig en ikke-eksisterende rasehistorie, men har sitt opphav fra USA hvor det ble en populær såkalt «designerhund». Dette er hunderaser som oppsto ved å krysse puddel med en annen rase, og som ble populær blant kjendiser. Ikke overraskende førte dette til at mange skaffet seg maltipoo.

Blandingen er ikke spesielt vanlig eller populær i Norge ennå, men trolig kommer vi til å se mer av disse i fremtiden. Det er en del etterspørsel etter blandingsrasen nå om dagen, så det er ikke uventet at vi får mange flere av disse om to-tre år frem i tid.

Spørsmål og svar om maltipoo

Er maltipoo en god familiehund?

Maltipoo regnes som en god familiehund som går overens med både voksne og barn. Den vil knytte seg til alle i familien, selv barna.

Er maltipoo en ekte rasehund?

Maltipoo er ikke en hunderase, men heller et kallenavn på blandingshunder man får ved å krysse malteser med puddel.

Kommer maltipoo noen gang til å bli anerkjent av NKK?

Det er selvsagt ingen som kan spå fremtiden, men det er ingenting som tyder på at NKK noen gang kommer til å anerkjenne maltipoo som en egen rase. For det er jo ikke engang en egen rase, men bare en krysning av to faktiske hunderaser.

Er det vanskelig å få tak i en maltipoo?

Det er jevnt over større etterspørsel enn tilbud på maltipoo, så det kan ta litt tid å få tak i en.

Hvor mye koster en maltipoo?

Maltipoo har i likhet med andre «designerhunder» en vanvittig prislapp som er betydelig høyere enn normale rasehunder. Du kan regne med å betale 25 000 ++ for en valp.

Er maltipoo røytefri?

Maltipoo regnes som en røytefri blandingshunderase.

Er maltipoo allergivennlig?

Ingen hunder er 100 % allergivennlige, og det gjelder heller ikke maltipooen (selv om mange Finn-annonser for rasen ser ut til å mene det). Det er derimot en rase med lite allergifremkallende allergiproteiner, så den kan fungere veldig godt for allergikere. Det beste er å tilbringe noen timer med rasen for å se om du reagerer på den eller ikke.

Trenge maltipoo klær?

Maltipoo har ikke underull, så de trenger klær eller dekken når de er ute på vinteren. Det er en rase som har lett for å fryse når det er litt kjølig ute.

Hvor lenge lever en maltipoo?

Maltipoo har ganske lang forventet levealder, og det er ikke uvanlig at de blir 13 – 14 år gamle.

Hvor mye pelsstell krever en maltipoo?

Maltipoo krever en del pelsstell, og med mindre du klipper den kort må du regne med å børste den daglig for å unngå floker i pelsen.

Egner maltipoo seg for førstegangs hundeeiere?

Maltipoo er en lettrent hund som er enkelt å ha med å gjøre, så denne egner seg godt for deg som ikke har erfaring med hund fra før av. Her er det bare å trene med positiv forsteker, så blir det stort sett en veldig fin hund.

Er maltipoo en leken blandingsrase?

Maltipooer er ofte veldig lekne, både med andre hunder, så vel som med mennesker som har kastelek, dralek eller lignende med dem.

Blir maltipooer klengete?

Maltipoo er en type hund som fort kan utvikle seg til å bli litt klengete, spesielt hvis den kun bor sammen med én person som den er med hele tiden.

Finnes det maltipoo-oppdrettere?

Tja, det finnes de som kaller seg oppdrettere som har skaffet seg litt erfaring med å avle frem maltioppvalper, men det er ingen oppdrettere i samme forstand som det er for rasehunder. For siden maltipoo ikke er en egen rase kan hvem som helst kalle seg kennel eller oppdretter, og det stilles ingen krav til etisk avl, om at dyrene ikke skal innavles, eller andre slike ting som NKK og raseklubber typisk stiller for alle oppdretterne som er registrert. Så selv om du finner noen som kaller seg maltipoo-oppdretter er det viktig å være klar over at dette ikke kommer med noen form for garanti slik at kan gjøre for ekte hunderaser.
Når det er sagt kan det godt hende at oppdrettere av rasen følger strenge etiske retningslinjer, men det må du nesten spørre oppdretteren om.

Er maltipoo en gneldrete hund?

Maltipooer er glade i å bjeffe og si ifra når det kommer noen, og kan være i overkant territorielle hvis denne atferden ikke trenes vekk fra ung alder av. Så en del maltipooer kan bli litt gneldrete, uten at dette er noe som gjelder for alle hundene.

Hvilken raseklubb tilhører maltipoo?

Maltipoo er ingen rase, så den har heller ingen egen raseklubb.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar