Kennelhoste hos hund: symptomer, sykdomsforløp og vaksinasjon

Kennelhoste er en sykdom som pleier å være helt ufarlig for hund, men som i visse tilfeller kan føre til lungebetennelse eller bronkitt hos hunden.

Som regel er det heldigvis bare en sykdom som er litt plagsom for hunden, for de fleste hunder som får kennelhoste er like aktive og tilsynelatende friske som vanlig, bare at de hoster.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på akkurat kennelhoste, og gi deg råd om hva du som dyreeier skal gjøre dersom du mistenker kennelhoste. Vi ser også nærmere på hva kennelhoste kommer av, hvordan det smitter, og hvem som bør vaksinere hundene sine mot kennelhoste.

Hva forårsaker kennelhoste?

Kennelhoste er en samlebetegnelse på flere ulike infeksjoner som alle får hunden til å få et lignende sykdomsforløp.

Det er i utgangspunktet tre ulike bakterier eller virus som forårsaker kennelhoste:

  1. Bordetella bronchiseptica. Dette er en gram-negativ bakterie som ble påvist i rundt 80 % av tilfellene av kennelhoste. En del hunder er bærere av denne bakterien uten å ha noen infeksjon, og kan da smitte utsatte hunder.
  2. Parainfluensavirus (hundevarianten CPiV-2), et virus som ble funnet i rundt 38 % av infeksjonene. Merk at dette er en annen variant av viruset enn det mennesker får.
  3. Hundekoronavirus (CRCoV). Dette koronaviruset ble påvist i rundt 10 % av alle hunder med kennelhoste, og er som du kanskje skjønner beslektet med andre koronavirus. Det har likevel ingen tilknytning til covid-19-pandemien utenom at det er samme type virus, og har vært i omløp siden tidlig 90-tallet.

Tallene i listen er hentet fra en forskningsundersøkelse fra Tyskland, så de kan selvsagt være ulike her i Norge. Per dags dato er det ikke gjort tilsvarende undersøkelser i Norge.

Bordetella bronchiseptica
Bordetella bronchiseptica-bakterien under et elektronmikroskop. Foto publisert med tillatelse.

Som du kanskje også legger merke til med tallene blir de godt over 100 % om du legger dem sammen. Dette er ikke en feil, men kommer enkelt nok av at mange av prøvene fra de 61 hundene som ble testet hadde 2 eller flere ulike virus / bakterier.

Til tross for at hunden kan få kennelhoste fra flere ulike virus og bakterier, spiller det egentlig ingen rolle hvilken som forårsaker sykdommen. Alle tre er nemlig nesten like smittsomme, har omtrent like sykdomsforløp, og varer omtrent like lenge.

Slik smitter kennelhoste

Kennelhoste smitter veldig enkelt! Den primære smitten kommer fra nærkontakt mellom hunder, men den kan også smitte via gjenstander som hunden er i kontakt med, som klærne til et menneske, en tyggeleke eller noe sånt.

En del hunder kan være smittebærere uten symptomer, eller smittebærere i inkubasjonstiden før selve infeksjonen har startet. Det er typisk i disse periodene hvor hunden kan smitte mange andre, for her er ikke eieren obs på forhåndsregler for å stoppe smitten.

Hvis hunden din blir smittet vil den være bakterien eller viruset i 4 – 10 dager før den begynner de første symptomene.

Fransk bulldog og cocker spanielvalper som leker
Det er alltid koselig å la valper få leke sammen, men da kan de også smitte hverandre med sykdom som kennelhoste. Foto publisert med tillatelse.

Symptomer på kennelhoste

Det vanligste og eneste sikre symptomet er en hoste. Hosten kan være veldig heftig, og ofte beskrives den som en bjeffende hoste. For mange kan det virke som om hunden har satt noe fast i halsen, for den vil hoste og oppføre seg som om det er noe der.

Hosten er ofte knyttet til mosjon, aktivitet eller fôring, og vil gjerne forverres i disse situasjonene. Til tider kan hosten være så ille at hunden får kvelninger eller brekker seg. Oppkast med skum som følge av hostingen kan forekomme.

Til tross for heftig hosting vil de fleste hunder ellers være helt fine i formen. Noen vil ha redusert allmenntilstand eller få feber, men dette er faktisk ganske sjeldent. Dette varierer ofte fra hund til hund.

Sykdommen går over av seg selv. Som oftest går den over etter 7 til 10 dager, men i visse tilfeller kan den henge igjen i 2 – 3 uker! I løpet av hele denne perioden er hunden smittebærer, og skal ikke komme i kontakt med andre hunder.

Behandling av kennelhoste

Kennelhoste går som nevnt over av seg selv, men det er visse ting du som hundeeier må gjøre i mellomtiden. Først og fremst må du følge med på at hunden har det bra, og se etter eventuelle komplikasjoner eller redusert allmenntilstand hos hunden. Det er ikke vanlig, men det er en liten risiko for at den utvikler bronkitt eller lungebetennelse.

Ellers er det viktig å la hunden få være i fred og ro. Hunden bør ikke få spesielt mye mosjon eller trening, og må ikke omgås andre hunder. Hvile er en god medisin mot nesten all slags sykdom.

En whippet som ligger i senga
La hunden få hvile og ta det med ro hvis den har kennelhoste. Foto: Nicklas Iversen / https://dyreliv.no / CC BY-SA 3.0.

Bytt fra halsbånd til sele i perioden hvor hunden har kennelhoste, for halsbånd kan fremprovosere mer hosting.

Varm og tørr luft kan forverre hoste, så dette kan man prøve å unngå mens hunden er syk.

Skal man dra til veterinær med kennelhoste?

Som oftest trenger man ikke å dra til veterinær ved kennelhoste, men i noen tilfeller er det lurt å ta kontakt med veterinær. Dette gjelder først og fremst hvis hunden har langvarig eller høy feber, har nedsatt allmenntilstand, eller har problemer med å puste.

Det er viktig å vite at kennelhoste reduserer immunforsvaret, og andre bakterier og virus kan bruke denne anledningen til å angripe verten sin. Da kan kennelhoste på en måte åpne slusene for andre sykdommer, så derfor er det viktig at du føler med på allmenntilstanden til hunden din.

Du som hundeeier må selv vurdere når det er på tide å kontakte veterinær, og vi anbefaler å ringe til den lokale dyreklinikken hvis du er i tvil. Det er bedre å ringe én gang for mye enn én gang for lite. Da kan en veterinær ta beslutningen på om du skal komme eller ikke.

Merk at hunden skal bli igjen i bilen når du mistenker kennelhoste! Dette er fordi sykdommen er såpass smittsom at man ikke vil ha hunden med sykdommen på venterommet.

Veterinærer kan hjelpe med kennelhoste, og det første man gjør er å gi hunden antiinflammatorisk medisin som gjør at det er mindre hevelse i halsen, noe som kan redusere hosten. Noen veterinærer unngår å bruke dette i tilfeller hvor det er slim i hosten, da det kan være fordelaktig at hunden hoster opp slimet. Men dette er noe dyrlegen må ta valget om, så du trenger ikke å tenke så mye over akkurat dette.

Noen vil gi antibiotika hvis det er påvist at det er bakterien Bordetella bronchiseptica som forårsaker infeksjonen.

Ellers vil de undersøke for tegn til lungebetennelse eller bronkitt, og eventuelt også behandle dette samtidig.

Vaksine mot kennelhoste

Det finnes gode vaksiner mot kennelhoste. Vaksinene varer i ett års tid, så man må ha årlige vaksiner hos veterinær.

De vil ikke gi en komplett immunitet, men både midle symptomene og korte ned varigheten. Typisk vil hunder som er vaksinerte som får sykdommen ha litt hoste i 3 – 4 dager uten å plages stort av det, så går det over.

Det finnes to typer vaksiner mot kennelhoste; én som vaksinerer mot bakterien Bordetella bronchiseptica, og én som vaksinerer mot parainfluensaviruset. Med disse to er man godt sikret mot sykdommen. Det er per 2021 ingen vaksine mot hundekoronavirus, men disse står uansett kun for en liten brøkdel av tilfellene.

Vaksinen får du hos en dyrlege, og det er bare å bestille time, så setter de vaksinen med spray i nesen til hunden. Alle dyrleger har denne vaksinen liggende, for det er en helt standard vaksine.

Fra hunden vaksineres tar det 10 til 14 dager før man regner vaksinen som fullverdig, så man bør altså vaksinere et par uker før man trenger det.

Hunder som leker
Gi hunden din vaksine mot kennelhoste, så kan den leke med andre hunder uten å stresse med sykdom. Foto publisert med tillatelse.

Hvem bør vaksinere mot kennelhoste?

Alle hunder som omgås andre hunder bør vaksineres mot kennelhoste! Så hvis du drar på utstilling, reiser til en hundepark, eller skal ha hunden på kennel er det nødvendig med vaksine mot kennelhoste.

Ellers er det noen hunder som er ekstra i faresonen, enten for å få kennelhoste, eller for å få mer alvorlig sykdom av infeksjonen.

Valper bør alltid vaksineres, da valper har en tendens til å bli mer syke enn voksne hunder. Valper kan smittes av hunder som bærer Bordetella bronchiseptica-bakterien uten å selv være syke, og kan få et relativt alvorlig sykdomsforløp.

Alle hunder med andre sykdommer eller redusert immunforsvar må også vaksineres, da også disse er mer utsatte for å få et mer alvorlig sykdomsforløp enn friske hunder. Om en hund med nedsatt immunforsvar får kennelhoste som utvikler seg til lungebetennelse kan det gå riktig galt.

Visse hunderaser er utsatt for komplikasjoner om de først får kennelhoste, og man bør derfor være ekstra påpasselig på at disse har vaksine. Det er primært raser med veldig kort snute som er utsatt for komplikasjoner. Noen eksempler på utsatte raser er:

Mops i snøen
Mops er en av rasene som er mest utsatt for komplikasjoner fra kennelhoste. Foto: Nicklas Iversen.

Hos disse rasene er problemet at slim som oppstår kan blokkere luftrøret eller nesen, slik at hunden rett og slett ikke får puste.

Spørsmål og svar om kennelhoste

Kan mennesker smittes av kennelhoste?

I teorien kan bakterien Bordetella bronchiseptica smitte mennesker, men i praksis skjer ikke dette. De to virusene vil ikke kunne smitte mennesker. Så selv om det teoretisk er mulig trenger du ikke å bekymre deg over det. Personer med svekket immunforsvar bør være forsiktig, men her må vi nesten henvise til å snakke med legen din dersom det gjelder deg.

Kan vaksinerte hunder få kennelhoste?

Hunder kan få kennelhoste selv om de er vaksinerte mot det. Da blir sykdommen mye mildere, og varer betydelig kortere, men hunden må fortsatt isoleres fra andre hunder i perioden.

Blir hunder som har hatt kennelhoste immune?

Hunder utvikler ikke immunitet mot kennelhoste. Immunforsvaret vil være litt ekstra flink til å forsvare mot nye infeksjoner i en kort periode, men etter litt tid er det tilbake til normalt, og hunden er like mottagelig som før den fikk infeksjonen.

Hva heter kennelhoste på engelsk?

På engelsk kalles kennelhoste enkelt nok for «kennel cough». Hvis du vil være litt fin på det kan du også kalle den for «Canine infectious respiratory disease (CIRD)», da dette er det kliniske navnet som veterinærer eller forskere bruker.

Er det bivirkninger fra å vaksinere mot kennelhoste?

Noen få hunder får litt lett hoste, og/eller mild tåreflod fra øyne og nese i et par dager etter vaksinen. De fleste får ingen bivirkninger.

Er kennelhoste farlig for hunden?

Kennelhoste er i utgangspunktet ikke farlig, og de fleste blir friske igjen helt av seg selv. Det kan derimot utvikle seg til bronkitt eller lungebetennelse i noen sjeldne tilfeller, og dette kan være skadelig.

Hvordan høres kennelhoste ut?

Kennelhoste høres ut som en slags bjeffete hoste, og ordet «sjøløve» kan brukes. Det kan høres ut som og virke som om hunden har satt noe fast i halsen.

Hvor lenge varer kennelhoste?

Kennelhoste varer vanligvis i 7 til 10 dager, men i enkelt tilfeller kan det vare opptil tre ukers tid før hosten forsvinner helt.

Kan valper få kennelhoste?

Valper kan absolutt få kennelhoste, og får ofte er mer omfattende sykdomsforløp enn voksne hunder.

Følger kennelhoste med i de vanlige vaksinene?

Kennelhoste pleier ofte å følge med i pakken over vaksiner man får gjennom de årlige helsekontrollene og valpekontrollene. Det er derimot ikke alltid tilfelle, så du må nesten bare sjekke vaksinekortet til hunden din for å være sikker. Husk også at kennelhoste må vaksineres oftere enn de andre vaksinene for voksne hunder.

Kan det bli utbrudd av kennelhoste?

Det er ikke uvanlig at det er lokale utbrudd av kennelhoste, spesielt på kenneler eller i hundeparker hvor det ferdes mange ulike hunder. Grunnen til at det fort kan bli et utbrudd er at infeksjonen kan ligge i hunden i opptil 10 dager før den får noen symptomer, så da er det potensiale for å smitte mange før man merker noe.

Hvor lang inkubasjonstid har kennelhoste?

Kennelhoste har relativt lang inkubasjonstid, og det tar typisk mellom 4 og 10 dager fra hunden blir smittet til den begynner å hoste.

Hvor mye koster det med vaksine mot kennelhoste?

Prisen for å vaksinere mot kennelhoste vil selvsagt variere stort fra dyreklinikk til dyreklinikk, men typisk koster selve vaksinen rundt 200 kroner. Så om du tar den som en del av en kontroll eller vaksinasjon koster det bare noen hundrelapper, men om du booker en egen time for å vaksinere mot kennelhoste kan du fort betale nærmere tusenlappen.

Hvor ofte må man vaksinere hunden mot kennelhoste?

Hunden bør få vaksine mot kennelhoste årlig.

Kan hunder dø av kennelhoste?

Selve kennelhosten vil ikke kunne drepe en frisk hund, men om det oppstår bronkitt, lungebetennelse eller sekundærinfeksjoner som ikke behandles kan det over tid bli dødelig for hunden. Også hunder med andre sykdommer kan i verste fall dø av kennelhoste. Til sist kan også kortsnutede hunder dø som følge av at de ikke får puste når de har kennelhoste. Friske hunder vil ikke dø av kennelhoste.

Er hundekikhoste det samme som kennelhoste?

Hundekikhoste er et gammelt og nå utdatert navn på kennelhoste. Så om du leser om hundekikhoste i en gammel hundebok er det snakk om kennelhoste ja.

Legg igjen en kommentar