Raseprofil: Cavapoo

Cavapoo er en blandingsrase som har oppstått ved å krysse toy- eller dvergpuddel og cavalier king charles spaniel med hverandre, og er en liten, intelligent og kosete selskapshund.

Man kan altså enten skape nye cavapoovalper ved å krysse disse to rasene sammen, eller ved å krysse cavapooer med andre cavapooer. Blandingen er ikke godkjent som en rase, så det er ingen regler i forhold til hvordan den skal krysses for å unngå innavl eller oppnå en viss rasestandard.

Til tross for dette er det en blandingsrase som blir mer og mer populær, trolig grunnet at det er en lettlært, lettstelt og ikke spesielt utfordrende hund.

Cavapoo kan være allergivennlig og røytefri, men det er ingen garanti for at den er det. Mer om dette nedenfor.

En cavapoovalp
En cavapoovalp. Foto publisert med tillatelse.

Cavapoo kort oppsummert

 • En liten til mellomstor blandingshund.
 • Stor variasjon i utseende som størrelse, pelstype og pelslengde.
 • Ofte snill og rolig av seg.
 • Glad og positiv til alle, inkludert fremmede.
 • Går godt overens med eldre barn.
 • Ukjent helsesituasjon.
 • Lettlært og intelligent av seg.
Cavapoo
Cavapoo. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos cavapoo

Cavapoo regnes som en intelligent, kosete, sosial og leken blandingshund som stort sett er veldig enkel å ha med å gjøre. De passer inn i både barnefamilier og hos eldre par, eller hos enslige som vil ha seg en kompis.

Rasen knytter seg tett til eierne sine, og passer best i hjem hvor det stort sett alltid er noen hjemme. Dette er ikke en hund som fungerer godt ved å være alene 8 – 9 timer om dagens mens eierne er på jobb, og er derfor best egnet for hjemmeværende eller de som kan ta med seg hunden overalt.

Det er for øvrig en blanding som liker å være med på det som skjer, så den har ingenting i mot å være med på besøk til andre eller bli med på alt dere andre skal gjøre. Når de er hjemme er de for det meste stille og rolige av seg, og foretrekker å få kos av eierne sine, eller bare ligge i fred i hundesenga.

En cavapoo regnes som intelligent og lettlært, og den er alltid med på litt trening eller lek. Blandingen er kjent for å bjeffe lite, og fungerer godt selv for dere som bor i leiligheter. Man bør være litt oppmerksom på at man aldri godtar bjeffing, så legger den av seg dette før det blir en uvane.

Cavapooer er for det meste veldig sosiale mot fremmede, og møter alle med vennlighet. De har derimot alltid en spesiell plass til eierne sine, og vil knytte sterke bånd til de som de bor sammen med.

De fleste cavapooer går veldig godt overens med barn, men foretrekker litt eldre barn som er rolige. Om barna blir for voldsomme vil de i utgangspunktet heller trekke seg unna enn å forsvare seg.

Cavapoo er for øvrig en veldig leken hund, så du kan alltids dra frem en ball eller en leke for å få den i aktivitet. Om den har barn i hus som liker å kaste ball er den i himmelen.

I utgangspunktet går cavapoo godt overens med andre hunder, og kan fungerer fint med både store og små hunder av ulike raser. Det kan derimot være lurt å sosialisere den godt fra den er liten av hvis man har tenkt å være mye sammen med hunder, for det er viktig at valpen lærer seg å kommunisere med andre hunder før den selv rekker å bli voksen.

Cavapoo
Cavapoo. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av cavapoo

Cavapoo er middels krevende når det kommer den fysiske mosjonen. Det betyr at du bør planlegge for å gå rundt én times tur hver dag. En grei løsning er å gå rundt et kvarter om morgenen, et kvarter sent på kvelden, og en halvtimes tid på ettermiddagen.

Med tilvenning kan cavapooen bli nokså trent, så hvis du er en aktiv person trenger du ikke å være redd for at cavapooen skal bli for lat for deg. Den vil tilpasse seg eieren sin for lengre turer, men bør altså ha minst denne timen daglig.

Cavapooer trenger også mental aktivisering ved siden av den fysiske mosjon. Mental aktivisering gjør du på alle måter som får hunden til å måtte bruke hodet sitt, og det anbefales å enten ta korte økter daglig, eller et par-tre langøkter i uken.

Aller best er det om du klarer å mikse inn mental aktivisering i hverdagen, for eksempel ved at den må søke for å finne matskålen sin, at du gjemmer litt godbiter rundt i huset, eller ved at du setter opp noen enkle agiltiyhinder i hagen.

Cavapoo
Cavapoo. Foto publisert med tillatelse.

Trening av cavapoo

Cavapoo er en intelligent og lettlært rase, så treningen skal for det meste gå veldig fint. Her er det bare å fokusere på å gi de godbiter og ros når den gjør noe riktig, så skjønner den raskt tegninga.

Både hverdagslydighet og mer avansert trening går som regel helt smertefritt.

Det kan være lurt å fokusere ekstra på å trene vekk bjeffing. Selv om cavapoo ikke er den blandingsrasen som bjeffer mest kan den fint bjeffe om den får lov til det, så det er lurt å jobbe med å trene vekk bjeffingen fra den er valp av.

Cavapoo
Cavapoo. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for cavapoo

Cavapoo er i all hovedsak en selskapshund, så dette må regnes som hovedbruksområdet dens. Det er likevel mulig å bruke den til litt andre saker og ting, siden begge foreldrerasene er intelligente og kan brukes som jakthunder.

Det ser som regel ut til at cavapoo mister det meste av selve jaktinstinktet sitt, selv om noen individer beholder det i større grad. Men det regnes som en skikkelig risikosport å kjøpe en cavapoo om du er ute etter en fuglehund!

De har derimot som regel gode snuseegenskapet, og det er flere cavapooer som har blitt brukt som ettersøkshund. De fungerer også godt til hundesport på hobbynivå. Så det er ingenting i veien med å ta med cavapooen på agility eller rallylydighet.

Cavapoo har også vært brukt som terapihunder, og har gjort det godt som dette.

Siden cavapoo ikke er en egen hunderase, men heller en blanding, kan den ikke stilles ut på utstillinger i regi av NKK eller andre kennelklubber som er underlagt FCI.

Cavapoo
Cavapoo. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til cavapoo

Det er veldig vanskelig å si noe konkret om helsen til cavapoo, da den ikke har noen raseklubb som fører oversikt og statistikk over helseproblemer som opptrer hos denne blandingen. Det vi derimot kan si med sikkerhet er at;

 • Spesielt cavalier king charles spaniel har store helseproblemer som kan arves til cavapoo.
 • Det er ingen rutiner for at avlsdyr på ta helsesjekk. Cavalierer og pudler som ikke godkjennes til renraset avl kan fint brukes til å avle frem cavapooer.

Det er derfor nesten helt umulig å vite hvor frisk eller hvor syk cavapooer er. De som regner seg som oppdrettere av blandingen skryter at den er betydelig friskere enn cavalier, men dette kan verken etterprøves eller undersøkes av eksterne personer, så dette er kun påstander fra deres side. Men det trenger heller ikke å bety at det ikke stemmer.

Noen sykdommer som forekommer hos foreldrerasene som man i alle fall bør være oppmerksom på er:

 • Endokardiose (bilyd på hjertet). Fra cavalier. Starter som bilyd på hjertet, men utvikler seg over årene til at hunden blir svært
 • Syringomyelia (SM). Fra cavalier. Dette er en alvorlig sykdom hvor det kommer en cyste i ryggmargen, og over tid deformerer denne ryggmargen. Kan også deformere deler av hjernen, og vil føre til unormalt høyt blodtrykk i hjernen. Kan behandles med medisiner.
 • Øyeproblemer. Fra begge. Begge rasene har litt ulike øyeproblemer, så det kan være lurt å følge ekstra godt med på øyne til cavapooen.
 • Patellaluksasjon. Begge raser. Dette er løse kneskåler, og som kan behandles, spesielt hvis det oppdages tidlig.
 • Hofteleddsdysplasi (HD). Cavalier, og eventuelt mellompuddel. Her passer ikke hofteskålen og lårhodet sammen som det skal, og det blir belastning på hundens bakbein.

Les også gjerne raseprofilen til cavalier her, og raseprofilen til puddel her for mer informasjon om helsestatusen til disse to rasene. Alle sykdommene som finnes hos foreldrerasene kan i utgangspunktet arves ned til cavapoo.

Ellers må man sørge for å rense ørene jevnlig, da cavapoo har hengeører som trenger litt vedlikehold for å unngå at det oppstår infeksjoner i dem.

Fysikken til cavapoo

Som med alle blandingshunder er det store variasjoner i utseende og fysikken til cavapoo, og dette skyldes blant annet er det er usikkert hvilke egenskapet som arves fra hvilken forelder.

Cavapoo kommer i flere størrelser, og dette avhenger av hvilken type puddel som brukes. Om man bruker toy- eller dverg puddel får man varianten som ofte kalles for mini cavapoo. Mini cavapoo skal ha en skulderhøyde på under 30 cm hos toypuddel, og under 35 cm hos dvergpuddel, og veier alt mellom 4 og 8 kg som voksen.

Dersom man bruker mellompuddel får man varianten som kalles medium. Medium cavapoo skal ha en skulderhøyde på mellom 30 og 40 cm, og en vekt på alt fra 6 til 12 kg.

Igjen så er alle tall veiledende og omtrentlige, både siden det er stor variasjon, men også fordi det ikke er noen rasestandard som avklarer det.

Selve pelsen kommer også i to varianter:

 • Fleecepels. Dette er e fluffy og langhåret pels som kan være enten krøllete som puddelen sin, eller bølgete Fleecepels er røytefri.
 • Silkepels. Silkepels er lik på cavalier som pels, og er altså helt normal silkepels. Denne er ikke røytefri.

Det regnes som tilfeldig hvilken type pels valpene får, og avhenger av hvilke gener de arver fra foreldrene. Det kan være både fleece- og silkepelsvalper i samme kull.

De aller fleste farger er tillatt hos rasen, og vil igjen avhenge av genetikken til foreldredyrene.

Cavapoo
Cavapoo. Foto: Aivi1987 / CC BY-SA 4.0.

Pelsstell hos cavapoo

Det er en del pelsstell med cavapoo, uansett om man har fleecepels eller silkepels. Det er nemlig viktig at hunden børstes godt én eller to ganger i uken. Spesielt fleecepels har tendens til å floke seg om det ikke stelles ofte nok, og dette er både vanskelig og smertefullt å børste ut hvis det først blir floker.

Det kan også være lurt å gjøre rutine av å bade hunden omtrent hver 8. uke. Bruk en god hundesjampo som er mild for huden dens.

Cavapoo sin rasehistorie og utvikling

Cavapoo er en nokså ny blanding, og har sine første kjente røtter i Australia på 1990-tallet hvor de ble krysset for å lage en slags allergivennlig variant av cavalier. På dette tidspunktet var det veldig populært å krysse puddel med andre raser i Australia, og en av disse ble altså til cavapoo.

Siden den gang har blandingshunder blitt trendy i hele verden, og disse er spesielt utbredt i USA. Her i Norge begynner også cavapoo å bli et mer vanlig syn.

Cavapoo
Cavapoo. Foto: H5515 / CC BY-SA 4.0.

Spørsmål og svar om cavapoo

Er cavapoo en god familiehund?

Cavapoo regnes som en god familiehund som passer inn i de fleste familier.

Går cavapoo godt overens med barn?

Cavapoo går for det meste godt overens med barn, men foretrekker litt eldre barn som er rolige. Den er derfor best med barn over 6 år, og vil gjerne holde seg litt i bakgrunnen når det er yngre barn til stede.

Hvor mye pelsstell er det med en cavapoo?

Det er en del pelsstell med cavapoo, og du bør regne med å børste den skikkelig et par ganger i uken.

Hvor vanskelig er det å trene en cavapoo?

Det regnes som veldig enkelt å trene en cavapoo. Den er lettlært, intelligent og kontaktsøkende, og er som regel villig til å jobbe for å få en godbit.

Egner cavapoo seg for førstegangs hundeeiere?

Cavapoo kan være et godt valg for deg som er ute etter din første hund.

Hvor mye røyter cavapoo?

Hvorvidt cavapoo røyter eller ikke avhenger av hvilken type pels den får. Varianten med fleecepels røyter omtrent ingenting, mens varianten med silkepels røyter omtrent som man forventer fra en hund på den størrelsen.

Er cavapoo allergivennlig?

Igjen avhenger det av pelsvarianten. Fleecepelsvarianten kan være allergivennlig, mens silkepelsvarianten av cavapoo ikke er det.

Er cavapoo en vanlig rase?

Cavapoo er verken vanlig eller en rase. Men samtidig er det ikke direkte sjeldent å se en cavapoo i bybildet.

Hvem passer cavapoo for?

Cavapoo passer for deg som vil ha en enkel, rolig og snill hund, og som har tid til å være mye sammen med hunden. Den fungerer godt for dere uten mye hundeerfaring fra før av.

Fungerer cavapoo til hundesport?

Cavapoo egner seg godt til hundesport som agility eller rallylydighet på hobbynivå, og vil trives med disse aktivitetene.

Fungerer cavapoo til jakt?

Cavapoo har jo to foreldreraser som kan brukes som jakthunder, men det er likevel slik at det ikke anbefales å kjøpe en cavapoo om du skal ha en fuglehund.

Egner cavapoo seg til utstilling?

Siden cavapoo ikke er en egen hunderase kan den ikke stilles ut på normale hundeutstillinger.

Går cavapoo overens med andre hunder?

Cavapoo er normalt sett en sosial hunderase som går godt overens med andre hunder, men det kan være en fordel om man sosialiserer dem godt fra ung alder av.

Er cavapoo en klengete hunderase?

Cavapoo kan ofte bli en litt klengete hunderase, spesielt de som bare har én eier.

Liker cavapoo å leke?

Cavapoo er en veldig leken rase.

Hvor lenge lever en cavapoo?

Det er ingen statistikk over hvor gamle cavapooer blir, men det er mange som påstår at de fort kan bli 13 – 15 år gamle. Men igjen kan ikke dette ettersjekkes.

Hvor mye koster en cavapoo?

Av en eller annen merkelig grunn er blandingsraser svindyre, så man kan regne med å betale alt mellom 30 og 50 tusen kroner for en cavapoovalp.

Hvor stor blir en cavapoo?

Størrelsen på en cavapoo kan variere noe helt enormt, fra de som har mankehøyde på rundt 25 cm, til de som er litt over 40 cm. Mankehøyden vil variere stort ut ifra hvilken type puddel som brukes for å lage blandingen. Vanlige cavapooer er typisk et sted mellom 30 og 35 cm.

Hvor mye veier en voksen cavapoo?

Vekten til en voksen cavapoo kan variere stort avhengig av hvilken type puddel som brukes i avlsarbeidet, og kan være på alt fra 3 til 14 kg. Den normalt varianten veierne gjerne 4 – 6 kg.

Bjeffer cavapoo mye?

Cavapoo regnes for å bjeffe lite, men om hunden får lov til å bjeffe når den hører noe vil den jo selvsagt lære seg å gjøre dette.

Hvilket land kommer cavapoo fra?

Cavapoo har ikke et eget opprinnelsesland, men blandingen ble trolig først mikset i Australia.

Hvor ofte må man bade en cavapoo?

Cavapo bør bades omtrent annenhver måned. I tillegg bør den bades etter behov.

Hvor lange turer trenger en cavapoo?

Cavapoo bør få minst en times tid med mosjon hver dag. Dette kan fordeles over flere turer.

Legg igjen en kommentar