Raseprofil: Cockapoo

Cockapoo er en blandingsrase som har oppstått ved at toy-, dverg- eller mellompuddel krysses med amerikansk cocker spaniel. Denne blandingen regnes som en av de aller eldste blandingsrasene, og ble utviklet allerede på 1950- og 1960-tallet.

Som med de fleste blandingshunder er det en del variasjon med cockapoo, og de kan være på store og små, og har tre ulike typer pels; bølget, krøllet eller glatt. De miste kan veie så lite som 4 kg, mens de største veier over 35 kg, så her kan men egentlig velge størrelse ganske fritt.

Det finnes også noen som krysser puddel med vanlig (engelsk) cocker spaniel, og disse kalles gjerne for engelsk cockapoo. I denne artikkelen tar vi derimot for oss vanlig (amerikansk) cockapoo. Atferden til disse to cockapoo-typene regnes som omtrent identiske.

Cockapoo
Cockapoo. Foto publisert med tillatelse.

Cockapoo kort oppsummert

 • En glad og energisk familiehund.
 • Finnes i flere pelsvarianter, hvor to av disse regnes som røytefri og allergivennlig.
 • Krever enormt mye pelsstell.
 • Stor variasjon i vekt og høyde.
 • Trenger normal mengde mosjon.
 • Flink med barn.
Cockapoo
Cockapoo. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos cockapoo

Cockapoo regnes som en intelligent og aktiv hund som knytter sterke bånd til eierne sine. Dette er en svært sosial blandingsrase som er glade i alle den møter, men den har selvsagt en spesiell plass i hjertet sitt til de den bor sammen med.

Blandingsrasen er både våken og interessert i å trene, og det pleier å være veldig enkelt å oppdra den til å takle normal hverdagslydighet. Det regnes som en enkel hunderase som ikke gjør altfor mye ut av seg, og som passer inn i de fleste familier.

Cockapoo går godt overens med både barn og andre hunder, men som alle hunder kan de aller minste barna være litt stressende for den. Hunden trives godt med å være midtpunktet i familien, og vil jobbe hardt for at alle skal se på den!

Så lenge cockapooen får nok mosjon og mental aktivisering er den ofte å finne på sofaen eller i hundesenga når den er hjemme. Den gjør ikke så altfor mye ut av seg innendørs, og kan derfor fint fungere for dere som bor i små leiligheter. Som valp vil den være ekstremt leken, og selv om den også liker å leke som voksen er de som regel nokså rolige når de er innendørs.

Cockapooen trives best sammen med eierne sine, men kan samtidig trenes til å være alene hjemme en hel arbeidsdag. Det er for øvrig en blandingsrase som trives å være med eierne sine på alt mulig, så det er ingenting i veien for å ta med hunden på det du skal gjøre, så sant det er lov med hund der da.

Det er lurt å sosialisere cockapooen godt fra den er valp, ved å la den møte mange andre hunder, barn, voksne og ulike typer folk. Da lærer den seg bedre å kommunisere med ulike personer og hunder enn om den bare blir kjent med den nærmeste familien sin, og blir flinkere til dette selv når den er voksen.

Cockapoo er veldig lite bjeffete av seg, og sier sjeldent ifra. Det kommer ikke til å bli en gneldrebikkje som står og bjeffer hele dagen, men det kan komme noen boff innimellom.

Cockapoo
Cockapoo. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av cockapoo

Cockapoo regnes som en middels aktiv hund, og bør få lufteturer på minst én times tid hver dag. Denne timen kan godt deles opp i to-tre turer, men det er en fordel om den får minst én langtur på over 30 minutter slik at den får god tid til å få kroppen god og varm.

Dersom du er glad i friluftsliv eller lengre turer blir cockapooen selvsagt med på dette, for denne timen er kun minstekravet. Den kan fint klare å bli med på gode fjellturer, sykkelturer eller lignende om du ønsker det.

Ellers er cockapoo en blandingsrase som er veldig glad i lek, og den får brukt mye energi om du kaster ball, har dralek eller bare lar den leke i hagen. Men du kan ikke bytte ut dagens tur med å la den leke alene i hagen.

Ellers er det en rase som trenger litt mental aktivisering. Den har ikke de aller største kravene, men prøv å gi den minst 30 minutter om dagen. Her kan man blande inn litt vanlig lydighetstrening, arbeid med nesen, og kanskje noen agility- eller andre kroppsoppgaver.

Cockapoo
Cockapoo. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av cockapoo

Cockapoo er som oftest enkel i matveien, og godtar de fleste typer fôr uten problemer. De har ikke nødvendigvis problemer med verken matallergi eller overvekt, så her kan man i grunn bruke den fôrtypen man foretrekker.

Om du er ute etter en god fôrtype er Orijen sitt fôr, og Acana sitt fôr anbefalt. Begge disse regnes som blant de beste hundefôrene tilgjengelig på markedet med høyt innhold av protein fra animalske kilder, og regnes som gode alternativ til alle hunderaser!

Trening av cockapoo

Cockapoo er stort sett veldig lettlært av seg, og synes trening er moro. Det er derfor enkelt å trene den om du bruker positiv forsterker i form av ros og litt godbiter.

Rasen er ganske forsiktig av seg, og du bør unngå å være for hardhendt med den.

Cockapoo
Cockapoo. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for cockapoo

De fleste har cockapoo som en selskapshund, men det er en intelligent og arbeidsvillig hund som gjerne kan brukes til andre ting dersom man ønsker det.

Om du er interessert i hundesport som agility eller rallylydighet kan cockapoo gjøre det godt der. De vil neppe hevde seg helt i toppen, men på et hobbynivå kan du få dem til å bli veldig gode.

Cockapoo har en kjempegod nese, og elsker å drive med smelleroppgaver. Her skal den bruke nesen sin for å finne ulike ting, og kan gjøre dette veldig godt. Smeller er en egen hundesport.

I noen land har cockapoo vært brukt som terapihund og servicehund. Her i Norge har den ikke spesielle tradisjoner som dette, men du kan sikkert fint klare å trene cockapooen din til å bli en terapihund dersom du ønsker det.

Cockapoo
Cockapoo. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til cockapoo

Det er stor usikkerhet knyttet til helsestatusen til cockapoo, siden det ikke føres noen offentlig tilgjengelig statistikk over sykdomstilfeller. Det er heller ingen krav til at avlsdyr blir sjekker for arvelige sykdommer før man får frem et kull, så det er på alle tenkelige måter enorm usikkerhet rundt helsestatusen til hunden.

Det er mange oppdrettere som mener at cockapoo er en frisk og sunn rase som lever i 13 – 16 år. Men siden det ikke er noen god dokumentasjon eller undersøkelser som er tilgjengelige for allmennheten er det ikke godt å vite om det stemmer eller ikke.

Når man skal kjøpe en cockapoo er det lurt å velge en seriøs oppdretter som faktisk sjekker avlsdyrene for arvelige sykdommer. Både puddel og amerikansk cocker spaniel har ulike arvelige sykdommer som kan arves videre til cockapooen.

Noen sykdommer man bør følge med på når man har en cockapoo er:

 • Diverse øyesykdommer. Både puddel og amerikansk cocker spaniel har litt diverse øyeproblemer som skyldes arvelige feil.
 • Patellaluksasjon.
 • Hofteleddsdysplasi (HD) hos blandinger hvor det er brukt mellom- eller storpuddel.

Ellers er det anbefale å sette seg inn i helsestatus hos både amerikansk cocker spaniel og puddel, siden cockapoo teknisk sett kan arve sykdommer fra begge disse to rasene.

Cockapoo
Cockapoo. Foto publisert med tillatelse.

Fysikken til cockapoo

Cockapoo har ganske stor variasjon i utseende sitt, og en av de største faktorene som påvirker størrelsen er hvorvidt man bruker toypuddel, dvergpuddel, mellompuddel eller storpuddel for å avle frem blandingen.

Det er mest vanlig å bruke dvergpuddel som krysses med amerikansk cocker spaniel. Da får man cockapooer som gjerne veier 8 til 10 kg, og har en mankehøyde på 35 til 40 cm.

Alle størrelsene til cockapoo er:

Mini: Mankehøyde under 35 cm, og vekt fra 4 til 7 kg.

Medium: Mankehøyde mellom 35 og 45 cm, vekt mellom 8 og 15 kg.

Stor: Mankehøyde mellom 45 og 60 cm, vekt mellom 15 og 35 kg.

Pelsen kommer i tre varianter:

 • Bølgete.
 • Krøllete.
 • Glatthåret.

Av disse regnes bølgete og krøllete som såkalt fleecepels. Alle tre pelstypene er uten underull, og for mange allergikere fungerer det fint med fleeecpelsvarianten, men ikke glattpelsvarianten.

Alle fargevarianter er godkjent på pelsen, men det er mest vanlig med brune eller sorte dyr.

Cockapoo
Cockapoo. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos cockapoo

Cockapoo har en lang pels, og trenger mye pelsstell! Alle de tre ulike pelsvariantene krever mye pelsstell, men fleecepelsen (krøllete og bølgete) er mest krevende.

Om du har en cockapoo med fleecepels må du regne med å børste den to eller tre ganger i uken. Da må du gre ut absolutt alle floker. Samtidig bør hunden bades omtrent annenhver uke, og da anbefales det å bruke en mild hundesjampo.

De fleste som har cockapoo klipper den kort omtrent annenhver måned, noe som betyr at du må gjøre dette omtrent 6 ganger i året. Det er lurt å starte tilvenning med pelsstell fra den er valp av, for dette er noe du må bruke mye tid på.

Jo kortere du klipper pelsen, jo enklere blir det å børste den i ettertid.

Det er viktig å være konsekvent med å børste vekk floker. Om disse får utvikle seg i pelsen må de gres ut, og dette kan være både smertefullt og skadelig for huden til hunden.

Cockapoo sin rasehistorie og utvikling

Cockapoo regnes som den eldste av alle disse såkalte «designerhundene» hvor man bevisst har krysset sammen to ulike raser for å få en spesiell blanding. De første kildene på cockapoo stammer fra USA hvor den ble avlet bevisst frem allerede i 1930, men det var først på 50- og 60-tallet at den for alvor ble populær.

Siden den gang har det vært en av de mest populære puddelblandingene, og den er vanlig både i Norge og i andre deler av verden. Siden det har vært ganske mange år med avl på blandingen har det utviklet seg egne cockapoolinjer hvor cockapoo kun krysses med andre cockapooer, og det føres et slags stambokregister over disse. Men disse er på ingen måte like utfyllende som for godkjente hunderaser per dags dato.

Cockapoo
Cockapoo. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om cockapoo

Er cockapoo en god familiehund?

Cockapoo regnes som en veldig god familiehund som kommer overens med alle den bor med, selv barna i hus.

Går cockapoo godt overens med barn?

Cockapoo går godt overens med barn. Som alle hunder kan den være litt skeptisk til de aller minste og ivrigste barna, og trekke seg litt vekk fra disse.

Hvor mye pelsstell er det med en cockapoo?

Det er veldig mye pelsstell med en cockapoo. Regn med å børste den omtrent 3 ganger i uken, bade den hver 14. dag, og klippe den annenhver måned. Dette tar ganske mye tid, så du bør være glad i pelsstell eller ha råd til hundefrisør hvis du skal ha en cockapoo.

Hvor vanskelig er det å trene en cockapoo?

Cockapoo er lærevillig og førerorientert, og regnes som enkel å trene.

Egner cockapoo seg for førstegangs hundeeiere?

Cockapoo kan være et godt valg for de som skal ha sin første hund.

Hvor mye røyter cockapoo?

Dersom man har en cockapoo med krøllete eller bølgete pels har den tilnærmet null røyting, mens varianten med glatt pels røyter som vanlig.

Er cockapoo allergivennlig?

Cockapooer med bølgete og krøllete pels regnes som allergivennlige hunder, mens varianten med glatt pels ikke regnes som allergivennlig.

Er cockapoo en vanlig rase?

Cockapoo er en nokså vanlig blandingsrase

Hvem passer cockapoo for?

Cockapoo passer for deg som vil ha en blandingshund, og som ønsker deg vanvittig mye pelsstell. De passer inn i de fleste familier, men det er viktig at man faktisk setter av nok tid til pelsstellet, for dette er noe altfor mange dessverre sløver med.

Hvor mye koster en cockapoo?

Blandingshunder med puddel i seg, som cockapoo, har en helt sinnsyk markedsverdi, så regn med å betale alt mellom 30 og 45 000 kroner for en valp.

Fungerer cockapoo til hundesport?

Cockapoo kan gjøre det godt på hundesport som agility, rallylydighet eller smeller.

Fungerer cockapoo til jakt?

Cockapoo regnes ikke som en jakthund.

Egner cockapoo seg til utstilling?

Cockapoo er ikke en godkjent rase, og kan derfor ikke stilles ut på noen anerkjente hundeutstillinger.

Hvilken raseklubb tilhører cockapoo?

Cockapoo har ingen raseklubber som er tilknyttet NKK eller andre kennelklubber, men de har et forbund som heter «Norges Cockapoo & Cavapoo klubb».

Går cockapoo overens med andre hunder?

Cockapoo er en sosial blandingsrase som pleier å gå veldig fint overens med andre hunder.

Er cockapoo en klengete hunderase?

Cockapoo er ikke kjent for å være spesielt klengete av seg, men har selvsagt anledning til å bli det om den bor alene med én eier.

Liker cockapoo å leke?

Cockapoo er en leken og aktiv hund som alltid er med på å hente baller du kaster, ha drakamp eller bare være spinnvill med lekene sine.

Hvor lenge lever en cockapoo?

Det er litt usikkerhet rundt hvor lenge en cockapoo lever. Noen oppdrettere sier rundt 13 – 14 år, noen mener at den kan bli hele 18 år gammel (!), men i virkeligheten er det ingen offentlig tilgjengelig data for å si noe om dette. Trolig blir de mindre blandingene eldre enn de større. Jeg ville også tatt påstanden om at de kan bli 18 år gamle med en klype salt, og selv om det sikkert har vært noen få hunder som har blitt så gamle, så er det langt ifra noen normalitet.

Bjeffer cockapoo mye?

Cockapoo bjeffer lite.

Hvilket land kommer cockapoo fra?

Cockapoo kommer fra USA, men siden det ikke er en godkjent rase har den ikke et eget land som forvalter stamboktavlen slik som rasehunder har.

Hvor ofte må man bade en cockapoo?

Cockapoo må bades ofte, og mange anbefaler å bade dem omtrent hver 14. dag. Bruk en god og skånsom hundesjampo som ikke sliter på verken pels eller hud.

Hvor lange turer trenger en cockapoo?

Cockapoo bør ha daglige lufteturer på minst én times tid. Dette kan godt fordeles over flere turer.

7 kommentarer om “Raseprofil: Cockapoo”

 1. Hei jeg har en cockapoo som er 2 og halft år det jeg lurte på om hvor mange ganger hun skal ha mat pr dag og når det er normalt å gi henne

  Svar
   • Så lurte jeg på hvordan jeg kan få henne til å slutte å tigge når jeg sitter å spiser, for det er veldig irreterene når hun nettopp har spist så tigger hun når jeg spiser

    Svar
  • Hei, Helge.

   Prisen på en cockapoo er latterlig høy i forhold til vanlige hunderaser, og det er fort snakk om 25 til 30 tusen kroner for en valp. Dette er ganske vanlig for cockapoo og andre såkalte doodle-blandingshunder.

   Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar