Raseprofil: Laekenois

Laekenois er en av de fire variantene av belgisk fårehund, og regnes som den aller sjeldneste av dem. Dette er dessuten den eneste varianten med stri pels, og kanskje den som skiller seg mest ut fra de fire andre på utsende.

Som med alle de belgiske fårehundene er laekenois en skikkelig brukshund som bør settes i arbeid hvis man skal ha en. De trenger store mengder med mental aktivisering, og mye mosjon. Om de er en brukshund på dagtid kan de være ålreite familiehunder, men det er på ingen måte en rase for folk flest.

De andre variantene av belgisk fårehund heter groenendael, tervueren, og malinois.

Laekenois skal uttales som «lek-noa», men det er også veldig vanlig å kalle rasen for «lekken» i dagligtale siden vi nordmenn ofte ikke er så veldig flinke på belgisk uttalelse.

Laekenois
Laekenois. Foto: Томасинa / CC BY-SA 3.0.

Laekenois kort oppsummert

  • En utrolig god brukshund.
  • En veldig sjelden rase.
  • Trenger mye mosjon.
  • Trenger mye mental aktivisering.
  • Glad i familien sin, men ofte skeptisk til fremmede.
Laekenois
Laekenois. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos laekenois

Laekenois er en svært energisk hunderase som i likhet med de tre andre variantene av belgisk fårehund er utrolig intelligent og kontaktsøkende. Dette er en rase som alltid er på for å følge med på hva som skjer, og som alltid er klar for å gjøre en jobb når du ber den om det.

Det er viktig å være klar over at laekenois er en brukshund på både godt og vondt. Hvis du skal jobbe med den får du en fantastisk hund som fungerer godt til det meste, mens om du på den andre siden bare vil ha en familiehund må du nok regne med at det blir altfor mye med en laekenois i hus.

Å få en laekenois til å trives krever heftig innsats fra eierne sine, og man må faktisk regne med å bruke flere timer om dagen på å lage oppgaver til den. Rasen må få bruke hodet sitt i veldig høy grad, og om den ikke har en jobb som gjeterhund, redningshund eller lignende hvor den må øve på arbeidsoppgaver, så må du finne en annen måte å bruke den på.

Det er dessverre kort vei for en laekenois til å bli en «problemhund» hvis den havner hos folk som ikke bruker den tilstrekkelig. Rasen vil nemlig raskt begynne å kjede seg og bli understimulert (selv om du selv kanskje tenker at du gir den mye mental stimuli), og da vil den bjeffe eller bli rampete og stressa.

Det er mange eksempler på laekenoiser og andre belgiske fårehunder som blir destruktive om de kjeder seg eller er understimulert over tid, og da kan de raskt ødelegge møbler og andre ting i hjemmet.

Noen har også problemer med at laekenois blir destruktiv om den er for mye hjemme alene. Om rasen faktisk ikke trives alene eller om dette er fordi den kjeder seg veldig mye når den må være alene en hel dag er uvisst.

Hvis du derimot får brukt den nok er det en rolig, harmonisk og behagelig hunderase som er enkel å ha med å gjøre.

Det er også noen trekk i atferden til laekenois som er viktig å være klar over. Dette er en rase som knytter sterke bånd til eierne sine, og vil være ekstremt lojal mot disse. De kan derimot ofte være skeptisk eller reservert mot fremmede, og både andre hunder og andre mennesker kan være utfordrende for dem.

Av den grunn er det viktig å bruke god tid på å sosialisere laekenoiser fra de er valper av, og la dem hilse på og bli kjent med mange forskjellige mennesker og hunder. Da er det mye større sjanse for at dette også går bra når den er voksen.

Laekenois går ofte godt sammen med barn, men det er viktig å være klar over at noen av dem får gjeterinstinkt, spesielt mot små barn. Da vil de noen ganger nappe på armene eller beina for å få ungen til å gå dit den vil. Dette er jo selvsagt noe man må stoppe med det samme!

Laekenois
Laekenois. Foto: Canarian / CC BY-SA 3.0.

Mosjon av laekenois

Laekenois trenger en god del mosjon, og du bør planlegge rundt to timer med luftig daglig. De har mye energi, men man kan ofte få ut litt av energien på andre måter hvis man ikke har tid til så lange turer hver eneste dag. Da kan noen runder med agility eller lignende være en god måte å få brukt både hodet og kroppens den på samtidig.

Siden laekenois er veldig leken av seg kan man også legge inn litt mosjon i form av å kaste ball eller lignende. Dette vil den trives med!

Om du er glad i jogging, lange fjellturer, sykkelturer eller andre former for mer aktiv mosjon er dette også noe en laekenois setter stor pris på, og er bare positivt for dem.

Rasen trenger altså mye mental aktivisering, og man skal ikke undervurdere dette. Du bør sette av minst en times tid til dette daglig, og aller helst mer. Laekenois kan brukes til mye forskjellig, så det er bare å trene den på de tingene du liker å holde på med, men noe må du altså gjøre med den – hver dag.

Laekenois
Laekenois. Foto: Canarian / CC BY-SA 3.0.

Trening av laekenois

Laekenois er en litt primitiv hunderase som trenger en konsekvent leder. Du må sette tydelige grenser for hunden, og alltid forholde deg til at du må hevde disse grensene. De kan være litt krevende som unghunder, men etter hvert som de vokser opp vil de godta disse grensene, gitt at du har vært konsekvent.

Når det er sagt er laekenois en svært intelligent og lærevillig hunderase, så trening går stort sett kjempelett. Her er det bare å finne frem godbiter eller en leke for å belønne positiv atferd, så lærer de nye ting på få sekunder.

De må jo ha store mengder mental aktivisering, så de fleste som har en laekenois får dem svært lydige. Lydighetstrening er jo en kjekk måte å aktivisere dem på, så her har man mye tid til å få dem til å lære alt du måtte ønske.

Det er også viktig å unngå å være for hardhendt med rasen, for den kan bli nervøs og usikker om du straffer den for hardt. Hold deg derfor til positiv forsterker, men samtidig må du være konsekvent med grensene til hunden.

Laekenois er alltid søkende for å gjøre oppgaver den får fra eierne sine, og har gode forutsetninger for å bli veldig godt trent. Men siden den trenger en såpass konsekvent leder anbefales ikke denne rasen for nybegynnere som aldri har trent litt krevende hunderaser før.

Et par gode tips når det kommer en laekenoisvalp i hus er å være svært konsekvent på at den ikke får bjeffe eller nappe på bein. Dette er noe mange gjeterhunder ofte gjør, men det er anbefalt å trene vekk denne atferden med det samme.

Bruksområder for laekenois

Laekenois kan brukes til det meste av hundesport, og de gjør det knallgodt på agility, rallylydighet, freestyle og lydighet.

De andre belgiske fårehundene har tidvis vært brukt som redningshund og tjenestehund, men dette har trolig aldri laekenois vært brukt til. Grunnen er nok ikke fordi den ikke egner seg, men heller fordi den er så sjelden at det ikke er noen som har blitt valgt til dette.

Ellers er den jo en god gjeterhund for dere som har sauer, selv om det er sjeldent å se at rasen avles med formål å være gjeterhunder.

Det er dessuten enkelt for laekenois å fungere som vakthund, og de vil raskt lære seg å bjeffe hvis du godtar det. Som mange andre gjeterhunder har de litt problemer med å skille mellom hva som er viktig å bjeffe for å si fra om, og hva som er helt naturlige lyder, så jeg ville ikke anbefalt å bruke den som vakthund. Det er mange andre raser som egner seg bedre, og som har mye bedre forståelse av når den faktisk skal varsle.

Laekenois
Laekenois. Foto: Canarian / CC BY-SA 3.0.

Helsen til laekenois

Laekenois er jevnt over en frisk hunderase, som pleier å bli mellom 10 og 12 år gammel. Det er noen ting man skal følge med på, blant annet:

  • Hofteleddsdysplasi (HD). Her anbefales det å ta røntgen av avlsdyr før man avler på dem.
  • Overvekt. Laekenois har faktisk lett for å bli overvektig, så følg med på at den ikke legger for mye på seg.
  • Ulike øyesykdommer. Igjen anbefales det at avlsdyr sjekkes for dette før man avler på dem.

Men når det er sagt er det altså en ganske så frisk rase, og det er stor sannsynlighet for at de lever hele livet uten noen problemer.

Fysikken til laekenois

Laekenois er en kraftig og muskuløs hund med en karakteristisk stri pels. Mankehøyden skal være hele 60 til 66 centimeter hos hannene, mens vekten deres er rundt 27 til 35 kg. Tispene er noe mindre med en mankehøyde på 56 til 62 centimeter, og en vekt på ca. 25 til 29 kg.

Pelsfargen kan være alt fra nesten helt gul eller fawn til rødbrun, med et mørkt snuteparti, bryst og hale. Lengden på pelsen er rundt 6 centimeter, og underullen har samme farge som selve pelsen.

Laekenois
Laekenois. Foto: sannse / CC BY-SA 3.0.

Pelsstell hos laekenois

Selv om laekenois har stri pels er det faktisk ikke så mange som velger å nappe pelsen deres. Det er heller anbefalt å børste over den et par ganger i uken for å hele tiden fjerne døde hår. Så regn med å gå over hele hunden med en børste en eller to ganger i uken, så holder pelsen seg jevn og fin.

Så lenge man børster den godt nok jevnlig nok vil ikke pelsen ta skade av at man ikke napper den.

Men man kan selvsagt nappe den hvis man foretrekker å gjøre dette. Det spørs egentlig på om du liker å ta litt pelsstell ukentlig, eller mye pelsstell på én gang 3 – 4 ganger i året.

Laekenois sin rasehistorie og utvikling

Laekenois er jo en av de belgiske fårehundene, og alle disse har sitt opphav som gjeterhunder som ble brukt av lokale bønder i Belgia på 1800-tallet. I 1891 ble det derimot gjort et forsøk på å samle sammen de ulike belgiske gjeterhundene til å bli en egen rase, og dette møtet førte til at man fikk rasen belgisk fårehund.

Som man kanskje kan tenke seg var det mange ulike typer belgiske hunder som ble brukt som gjeterhunder, så det tok litt tid før folk faktisk ble enige om hvilken standard som skulle gjelde for rasen. Derfor ble den delt opp i fire varianter, og laekenois ble oppkalt etter det kongelige slottet i Laeken.

Laekenois har alltid vært litt i skyggen av de tre andre variantene av belgisk fårehund, og er det fortsatt i dag. Det er den desidert sjeldneste av variantene.

Spørsmål og svar om laekenois

Er laekenois en god familiehund?

Laekenois kan være en god familiehund hvis den får dekt alle de høye kravene den har til fysisk mosjon og mental aktivisering. Men det er på ingen måte en hund som passer inn i en normal familie.

Går laekenois godt overens med barn?

Laekenois går OK overens med barn. Den er verken spesielt barnevennlig, eller en rase som ikke fungerer sammen med barn. Det er verdt å merke seg at den kan ha litt gjeterinstinkt mot småbarn, hvor den vil nappe i beina til barnet for å få barnet til å gå dit den vil. Dette er noe man må trene vekk om den gjør det.

Hvor mye pelsstell er det med en laekenois?

Det er en del pelsarbeid med laekenois, og det er anbefalt å børste over hele hunden én eller to ganger i uken for å holde pelsen fin. Alternativt kan man nappe død pels tre-fire ganger i året.

Hvor vanskelig er det å trene en laekenois?

Laekenois er en svært lærevillig hunderase som alltid er åpen for å trene. Så det er veldig enkelt å lære den nye ting. Samtidig må man være konsekvent og ha tydelig grenser når man skal oppdra dem.

Egner laekenois seg for førstegangs hundeeiere?

Laekenois egner seg ikke for noen som skal ha sin aller første hund. Dette er en krevende hunderase på mange måter, og bør holdes av erfarne hundeeiere som vet hva de går til.

Er laekenois allergivennlig?

Laekenois regnes ikke som allergivennlig.

Er laekenois en vanlig rase?

Laekenois er en veldig sjelden rase, så den er ikke vanlig i det hele tatt.

Hvem passer laekenois for?

Laekenois passer for deg som vil ha en veldig spesiell hunderase, og som har veldig mye tid til å trene og bruke den. Rasen trenger en konsekvent og tydelig leder med erfaring med å oppdra hunder.

Fungerer laekenois til hundesport?

Laekenois fungerer veldig godt til hundesport.

Fungerer laekenois til jakt?

Laekenois er ikke en jakthund, og brukes ikke til jakt verken i Norge eller andre land.

Egner laekenois seg til utstilling?

Laekenois har nylig blitt godkjent som egen rase av FCI, så den kan stilles ut som en del av belgisk fårehund både i Norge og internasjonalt.

Hvilken raseklubb tilhører laekenois?

Laekenois tilhører raseklubben Norsk Belgisk Fårehundklubb.

Går laekenois overens med andre hunder?

Laekenois er en hunderase som trenger tilvenning for å gå overens med andre hunder. Det er derfor sterkt anbefalt å sosialisere den godt med både store og små hunder i ulike aldere fra den er valp av. Da lærer den seg å kommunisere godt med andre hunder, og det er større sjanse for at den går overens med andre hunder som voksen.

Er laekenois en klengete hunderase?

Laekenois er ikke direkte klengete av seg, men det er en hund som alltid er der hvor det skjer, så du får neppe mye alenetid med en laekenois i hus.

Liker laekenois å leke?

Laekenois er en veldig leken hunderase som elsker å kaste ball, ha drakamp eller andre typer lek med eieren sin.

Hvor lenge lever en laekenois?

Forventet levealder for en laekenois er mellom 10 og 12 år.

Hvor mye koster en laekenois?

Prisen for en laekenois er gjerne rundt 18 000 til 21 000 kroner for en renraset valp.

Bjeffer laekenois mye?

Laekenois er ikke noen direkte bjeffehund, men de vil godt kunne bjeffe om du lar dem. Det er derfor anbefalt å trene vekk bjeffingen fra de er unge av, så pleier de å godta dette. En del laekenoiser bjeffer også hvis de kjeder seg eller er understimulerte.

Hvilket land kommer laekenois fra?

Laekenois kommer fra Belgia.

Hvor ofte må man bade en laekenois?

Laekenois trenger kun å bades etter behov, for eksempel hvis den er veldig sølete.

Hvor lange turer trenger en laekenois?

Laekenois bør luftes i halvannen til to timer hver dag, så du bør ha mye tid til å ta med hunden ut på tur.

Hvor lenge lever en laekenois?

Vanlig levealder for en laekenois er mellom 10 og 12 år.

Hvor sjelden er laekenois?

Laekenois er en sjelden hund, og i Norge er det trolig under 100 hunder av rasen. Det er per dags dato tre oppdrettere i hele landet.

Legg igjen en kommentar