Slik går du frem for å få tak i rasevalp

De siste årene har det jevnt over være større etterspørsel etter valper fra mange hunderaser enn det har vært tilbud. Dette gjelder spesielt populære hunderaser, men også mer sjeldne hunderaser har faktisk opplevd det samme. De som har ønsket seg en valp har rett og slett fått oppleve at det er ganske mye vanskeligere å få tak i en enn det man kanskje skulle tro, og for mange har det virket håpløst å faktisk få skaffet seg en.

Til tross for at det er rift om benet når det kommer til populære hunderaser er det noen ting man kan gjøre for å øke sjansen for å skaffe seg en valp av den rasen man har lyst på. Ved å være mer oppsøkende istedenfor å bare sitte og vente på at noe skal dukke opp på Finn.no øker man sjansene sine betydelig.

Det første man bør gjøre når man ønsker seg en valp er å ta kontakt med potensielle oppdrettere, uavhengig av om de venter kull akkurat nå eller ikke. De som driver aktivt med det er generelt sett villige til å sette av en valp i kommende kull til personer som tar kontakt og viser interesse for hunderaser. Slike lister er helt vanlig, men noen oppdrettere har valgt å ikke bruke det.

Når man kontakter en hundeoppdretter for å sette seg på valpeliste kan man bruke god tid til å bli kjent med rasen, oppdretteren og kanskje til og med få muligheten til å komme på besøk til foreldrene til valpen. De som skal selge valper er stort sett mye mer interesserte i å selge valper til gode familier hvor de får et trygt hjem, enn de er å selge til de som er raskest ute.

Det betyr at man også kan ha sjanser for å «snike i køen» hvis man viser seg å være en trygg person som virkelig har kunnskap til rasen, og kan bli et godt hjem for denne kommende valpen. Dette er fordi valpelistene som regel ikke er en kronologisk liste over alle som ønsker seg valp, men heller en liste oppdretterne bruker for å kontakte de valpekjøperne de synes er mest egnet til å ta seg av valpen.

Noen oppdrettere er også ute etter å «ha hunder på fôr». Dette betyr at de vil ha en fôrvertavtale hvor du har det daglige ansvaret for hunden, mens oppdretteren kan bruke den til utstilling og avl. Les mer om fôrvertavtaler her, og vurder om det er noe som passer for deg eller ikke.

Fransk bulldog og cocker spanielvalper som leker
Fransk bulldog og cocker spanielvalper som leker. Foto publisert med tillatelse.

Slik får du kontakt med oppdrettere

De fleste hunderaser har egne raseklubber hvor det er lister over oppdrettere. Noen raser har flere titalls aktive oppdrettere, mens andre raser bare har noen få. Det er uansett et veldig godt sted å starte for å komme i kontakt med oppdrettere av den hunderasen du har lyst på.

Neste steg er typisk å melde seg inn i grupper på Facebook. De fleste hunderaser har også Facebook-grupper som enten er styrt av ildsjeler eller av selve raseklubben. Her er det ofte lav terskel for å stille spørsmål, og et ypperlig sted å begynne for å komme i kontakt med oppdrettere eller andre som driver med rasen.

Slik får du kjøpt valper fra Finn.no

Når man legger ut valpekull til salgs på Finn.no er det faktisk noen oppdrettere som opplever å få flere hundre henvendelser i løpet av det første døgnet! Det er noen ganger helt enorm etterspørsel etter visse hunderaser, så da er det klart at det er liten sjanse for at det er akkurat deg som er heldig nok til å få mulighet til å kjøpe en valp.

Det er derimot noen lure triks man kan gjøre for å øke sjansen for at man får tak i en valp. For det første bør man være ganske raskt ute. Sett opp slik at du får varsel på mobilen med en gang det kommer opp nye annonser for den hunden du har søkt på. Bruk varsel på Finn-appen, og ikke på e-post, for e-postene kommer mye tregere enn varselet.

Når du finner en annonse bør du ringe ganske straks, men bruk først et par minutter til å lese deg litt opp på oppdretteren, så har du litt peiling på hvor aktive de er, hvor ofte de har kull og generelt har litt kunnskap om hva de driver med.

Hvis de tar telefonen bør du presentere deg, fortelle at du er interessert i å kjøpe en valp, og gjerne fortelle litt om hvorfor du tror at valpen kommer til å få det fint hjemme hos deg eller dere. Noen oppdrettere kommer til å stille mange spørsmål, mens andre ikke gjør det. Her vil jo personkjemi ha mye å si på om de kommer til å selge til deg eller ikke.

Dersom oppdretteren ikke tar telefonen bør du sende en SMS med en kort forklaring på hvem du er. Si at du er interessert i å kjøpe en valp av det kjønnet du vil ha, og gi en kort fortelling om hvem du er, om det er andre i familien, og hvorfor du vil ha akkurat denne rasen. Trekk gjerne frem muligheter du har for å gi hunden et godt liv.

Noen synes det kan være litt rart å sende en slik presentasjon av seg selv på SMS, men husk at oppdrettere flest kun er ute etter å selge valpen til et sted hvor de er trygge på at den får det fint. Om du kan tilby den er trygt hjem er det selvsagt lurt å få frem dette, så er det mye større sjanse for at de velger deg til en av de ledige valpene.

Det er ikke alltid man får kjøpt den første valpen man tar kontakt for på Finn, for det er som sagt enormt mange interesserte hos de mest populære rasene. Så man må regne med å ha litt tålmodighet her også, men som oftest løser det seg før eller siden. I mellomtiden bør man bruke tid på å bli litt kjent med andre oppdrettere, og sette seg på venteliste for valper.

Les også: Dette følger med i «valpepakker».

Labrador retriever valp
Labrador retriever valp. Foto publisert med tillatelse.

Ikke bry deg med «ønskes kjøpt»-annonser

Det er mange som legger ut «ønskes kjøpt»-annonser om rasehunder på Facebook, men i 99 % av tilfellene kaster man bort tiden din. Nesten alle hundeoppdrettere får mer enn nok respons på annonser de selv legger ut, og trenger ikke å lete etter kjøpere via disse «ønskes kjøpt»-annonsene.

Det skader jo ikke, men det er heller ikke en god måte å øke sjansene for å få seg en valp på.

Kan man kjøpe rasevalper på Facebook?

I utgangspunktet bør man bruke Facebook for å komme i kontakt med aktive oppdrettere for å få vist interessen sin og satt seg på ventelister når disse oppdretterne planlegger kull, for Facebook tillater per 2021 ikke at man legger ut salgsannonser for levende dyr.

Dersom noen publiserer salgsannonser for hundevalper på en Facebook-gruppe eller Facebook-side risikerer man faktisk at hele gruppen eller siden slettes av en moderator. Så man bør ikke regne med å skulle bruke disse gruppene eller sidene til å aktivt få kjøpt en valp som er til salgs.

Les også: Alt utstyret du trenger når du skaffer deg en valp.

Vær forsiktig med smuglervalper

Det har dukket opp en del smuglervalper og importvalper fra dårlig oppdrett i utlandet de siste årene, og selv om man har fryktelig lyst på valp anbefales det å holde seg langt unna disse. Her kan man risikere å få valper som har mange lidelser og sykdommer, eller som kommer rett fra store, internasjonale valpefabrikker.

Det har dessverre også vært eksempler på folk som har kjøpt valper som er ulovlig smuglet inn i landet, og som blir begjært avlivet når det oppdages.

Jeg har allerede skrevet en guide om hvordan man unngår å kjøpe smuglervalper, så ta gjerne en titt der for mer informasjon om hvordan du sikrer deg mot det.

Er det helt umulige ventetider? Vurder en annen rase!

Noen hunderaser har fått helt tullete lange ventelister i 2020 og 2021, og noen oppdrettere regner med å ha ventelister på minst 2 – 3 år. Det er jo helt åpenbart at dette er altfor lenge for folk flest, for selv om man må være litt tålmodig er det jo for lenge å vente tre år før man får valpen man ønsker seg.

Dette gjelder først og fremst de superpopulære rasene som golden retriever, labrador retriever, staffordshire bull terrier, pomeranian med flere.

En ting man bør vurdere er å skaffe seg en annen rase. Det er veldig mange flotte hunderaser der ute, og mange gode alternativ til de mest vanlige rasene. Bruk gjerne nettsidene våre for å søke opp rasene du er interessert i, så finner du noen gode alternativer til andre hunderaser som ligner på disse.

Legg igjen en kommentar