Raseprofil: LaPerm

LaPerm er en helt unik og spesiell katterase som er kjent for den unike pelsen dens. Dette er nemlig en av veldig få katteraser som har ekte krøllpels! Mange mener at LaPerm har en mye tydeligere og mer spennende krøllpels enn de tre andre, og den er i alle fall helt særegen.

Mange kaller LaPerm for puddelkatten, da pelsen er nesten helt lik som pelsen til en puddel.

Det helt spesielle navnet LaPerm kommer fra et utdødd språk som het det chinookanske språket. Dette har ført til den unike skrivemåten vi kjenner i dag. Noen velger også å skrive rasen som La Perm, men basert på den chinookanske skrivemåten blir LaPerm mest korrekt selv om det går imot flere av våre norske grammatikkregler.

LaPerm
LaPerm. Foto: Bebopscrx / CC BY-SA 3.0.

LaPerm raskt oppsummert

  • En veldig god katt som passer inn som familiekatt.
  • Sosial, kosen og leken katt.
  • Liker å være der det skjer.
  • Fungerer godt for mange allergikere.
  • Ganske sjelden rase i Norge.
LaPerm
LaPerm. Foto: Bebopscrx / CC BY-SA 3.0.

Atferd og personlighet hos LaPerm

LaPerm oppfører seg på mange måter som man forventer fra en katt. De elsker å kose, leke, spise og være sammen med eierne sine. Det er en god familiekatt som kommer overens med alle den bor hos, og kan til og med være sosial mot hunder og andre kjæledyr.

Mange synes LaPerm-katter er mer oppsøkende enn andre katteraser, og de vil gjerne være tett på der det skjer. Det betyr at de gjerne kommer for å møte deg i døra når du kommer hjem, eller følger etter deg for å se hva du skal gjøre når du går ut av rommet.

LaPerm er både snill og tålmodig, og fungerer som regel veldig godt med både små og store barn. De elsker å ligge i fanget til eierne sine for å få kos, og kan tilsynelatende aldri få nok. Utenom maling når de er fornøyde lager de veldig lite lyd.

En kjekk ting med LaPerm-katter er at de er flinke til å tilpasse seg nye og uvante situasjoner, noe langt ifra alle katteraser er like gode på. Det gjør det enklere å ta de med på ferie, på turer eller om det skjer noen plutselige endringer i hverdagen.

Det er nokså enkelt å lære LaPerm både triks og enkle kommandoer, og det er mange som har trent dem til apport og lignende ting. De trives godt om de får katteleker som lar dem bruke hodet, som kattepuslespill eller tilsvarende leker.

Rasen trives godt i høyden, så det er vanlig å finne LaPerm-katten sin på toppen av bokhylla eller så høyt den har mulighet til å komme til. Ellers er gjerne skuldrene til eierne dens en populær plass, for da kan den få både sosial kontakt og få lov til å være oppe i høyden og følge med på alt som skjer samtidig.

Man kan ha LaPerm enten som inne- eller utekatt, og begge deler fungerer fint. De er som regel veldig flinke til å gå i bånd, og mange tar de med på lengre turer som om de var små hunder.

LaPerm
LaPerm. Foto: Bebopscrx / CC BY-SA 3.0.

Utseende og fysikken til LaPerm

LaPerm er en middels stor katt. Kroppen er atletisk og langstrakt, med store ståører.

LaPerm kommer med både kort og lang pels, og både lengden, fylden og hvor krøllete pelsen ser ut varierer fra katt til katt. Den mangler helt underpels.

Mange med pelsallergi kan fint gå sammen med LaPerm-katter, men det er forskjell i hvor mye eller hvor lite folk reagerer på rasen. Pelsen dens er god på å fange støv og skitt inne i pelsen, så hvis du børster pelsen vekk får du vekk det meste av allergifremkallende proteiner samtidig. LaPerm røyter heller ikke hvis du børster den ukentlig.

Les mer om katteallergi og allergivennlige katteraser her.

Pelsen kan komme i alle mulige farger, mønster og kombinasjoner. Øyne er som regel gullfarget eller blågrønne, men kan også komme med et øye av hver av disse to fargene.

LaPerm
LaPerm. Foto: Henderson30 / CC BY-SA 3.0.

Stell av LaPerm

Den krøllete pelsen til LaPerm-katter krever veldig lite arbeid, og du trenger ikke egentlig å gjøre noe som helst hvis den ikke har et tydelig behov for å stelles med.

Hvis du bor med allergikere anbefales det å børste over den et par ganger i uken for å fjerne død pels før den sprer seg rundt i huset. Noen synes det fungerer greit nok med én børsting i uken, mens andre foretrekker to i uken.

I tillegg til pelsstell trenger LaPerm årlige helsekontroller hos veterinær. Da bør den også få vaksiner samtidig, slik at den er beskyttet mot sykdommer som kattepest og katteinfluensa.

LaPerm
LaPerm. Foto: Takashi(aes256) / CC BY-SA 2.0.

Fôring av LaPerm

LaPerm er helt grei å ha med å gjøre når det kommer til fôring. Gi den kattefôr av høy kvalitet, og pass på mengdene, så vil de fleste ha null problemer med å holde vekta.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

LaPerm
LaPerm. Foto: Bebopscrx / CC BY-SA 3.0.

Helseproblemer hos LaPerm

LaPerm er jevnt over en veldig frisk katterase uten de helt store problemene. Avlsdyr sjekkes som regel for sykdommen pyruvat kinase-mangel (PK) og progressiv retinal atrofi (PRA), men disse er heldigvis ikke direkte utbredt hos rasen.

LaPerm
LaPerm. Foto: Bebopscrx / CC BY-SA 3.0.

LaPerm sin rasehistorie

LaPerm oppsto en gang på 80-tallet i USA ved en tilfeldig mutasjon som førte til at en kattunge fikk den karakteristiske krøllpelsen. Alle LaPerm-katter stammer fra denne ene katten, som i omtrent ti år ble avlet videre på med avkommene før andre ble involvert i oppdrettet.

I dag er LaPerm to godkjente katteraser; La Perm Langhår (LPL) og La Perm Korthår (LPS). Begge disse er kliss like i hvordan de oppfører seg, og kun pelsen skiller dem, så dette er grunnen til at begge to får samme raseprofil her på Dyreliv.no.

Spørsmål og svar om LaPerm

Er LaPerm en god familiekatt?

LaPerm regnes som en veldig god familiekatt. Den er både sosial, kosete og kommer overens med alle den bor med.

Går LaPerm godt overens med andre katter?

LaPerm er ikke en katt som trenger andre katter for å trives, men den vil som regel gå fint overens med andre katter som bor i samme hus.

Går LaPerm godt overens med barn?

LaPerm er som regel veldig flink med barn. De fleste godtar å bli klappet og koset med selv av små barn, men det kan selvsagt variere litt fra katt til katt.

Hvor mye koster en LaPerm?

LaPerm koster omtrent som de fleste rasekatter, så man må regne med å betale et sted mellom 12 og 15 000 kroner for en kattunge med stamtavle.

Er LaPerm en kosete rase?

LaPerm er kjent for å være veldig kosete av seg, og det er få plasser som er like ettertraktet som på fanget til eieren dens.

Er LaPerm en inne- eller utekatt?

De fleste har LaPerm-katter som innekatter, men det er også noen som har dem som utekatter som går fritt ute. Men innekatt med egen inngjerdet kattehage er desidert vanligst.

Er LaPerm allergivennlig?

LaPerm har en type pels som ikke røyter spesielt mye, og dette har ført til at mange mange pelsallergi tåler rasen veldig godt. Men det avhenger litt fra person til person, så det er ingen garanti.

Røyter LaPerm mye?

LaPerm røyter omtrent ingenting hvis man børster over den en gang eller to i uken.

Er LaPerm en god rase for førstegangs katteeiere?

LaPerm er en godt egnet katterase for de som er ute etter sin aller første katt. De har ingen spesielle behov eller krav som gjør dem utfordrende.

Hvor mye veier en voksen LaPerm?

Voksne LaPerm-katter veier gjerne mellom 3,5 og 4,5 kg, og hannene er jevnt over litt tyngre enn hunnkattene.

Legg igjen en kommentar