Raseprofil: Devon rex

Devon rex er en korthåret, liten til mellomstor katterase som er kjent for de store ørene og den utrolig myke pelsen sin. Denne katterasen har nemlig ikke noen vanlig pels, men kun underpelsen, og denne er utrolig myk.

Ikke bare er de utrolig myke, men de er også sosiale katter som elsker å få kos av alle den bor sammen med. Den korte pelsen gjør den best egnet som innekatt, og den er en perfekt katt for deg som vil ha en pelskledd kompis som er tett på deg hele dagen.

Devon rex
Devon rex. Foto: John Lester / CC BY 2.0.

Devon rex oppsummert

 • En veldig sosial katt.
 • Elsker eierne sine!
 • Vanvittig myk å klappe på.
 • En intelligent katterase som kan lære avanserte triks.
 • Ikke all verdens med pelsstell.
Devon rex
Devon rex. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og personlighet hos devon rex

Devon rex kjennetegnes ved å være en veldig intelligent og sosial katterase som er nysgjerrig på alt som foregår i huset.

Rasen er sterkt knyttet til eierne sine, og foretrekker å dilte etter favorittpersonen sin dagen lang. De kan derfor føles litt innpåslitne for noen, men passer perfekt for deg som liker å ha med katten på alt du gjør.

Devon rex er glad i kos, og hvis du koser og klapper den ofte blir du raskt favoritten til katten.

De er også svært intelligente, og bør få mange ulike katteleker som er laget for å få dem til å måtte bruke hodet sitt. Så kjøp inn en del kattepuslespill og lignende ting.

Mange har klart å lære devon rex en hel haug ulike triks, og det er for eksempel fint mulig å trene den til å komme på innkallelse, hente ulike leker du ber den om, eller gjøre småtriks som å legge seg ned eller hoppe på kommando.

Devon rex er også en skikkelig sosial katterase, og trives best om den får være sammen med noen størstedelen av dagen. Den vil ikke trives veldig godt om den må være alene en hel arbeidsdag, og passer best for personer som for det meste er hjemme. Man kan til en viss grad tilfredsstille behovet deres for å være sosiale ved å ha flere katter, eller andre kjæledyr som hunder.

En artig ting med devon rex er at det kanskje er den katterasen som er mest glad i varme. De har jo underull, men elsker likevel å kunne varme seg. Det betyr at man ofte finner dem under pledd i sofaen, under dyna i senga, eller veldig tett på varmeovner eller peisen når disse er i bruk.

Devon rex er en veldig spenstig rase som kan hoppe høyt. De har sjeldent problemer med å hoppe til den øverste etasjen i bokhylla eller opp til toppen av store reoler.

Ellers er devon rex kjent for å være utrolig glad i mat! Den sitter gjerne og tigger ved middagsbordet som om den var en ulydig hund, og vil raskt sluke all maten den får tilbud om. Så akkurat som med hunder gjelder det å unngå å mate den ved middagsbordet hvis du ikke vil ha en katt som tigger hvert eneste måltid.

Devon rex
Devon rex. Foto: Nickolas Titkov / CC BY-SA 2.0.

Utseende og fysikken til devon rex

Devon rex er en relativt liten katterase som pleier å veie mellom 3,5 kg hos hannene og 2 – 3,5 kg hos hunnkattene. De to mest karakteristiske tingene med rasen er pelsen og de store ørene.

Det unike med pelsen til devon rex er at den kun har underull, og ikke vanlig pels. Dette gir en type pels som er utrolig myk, og kan ligne på pelsen til en puddel.

Mangelen på vanlig pels gjør at devon rex har lett for å fryse, og dessuten tåler direkte sollys fra sterk sommersol dårlig. De fleste som holder devon rex har dem som innekatter, og har dem kun utendørs i kattegårder eller i sele.

De store ørene kan komme både med og uten pels, og de som har pels på ørene har det slik at det nesten ligner på ørevarmere.

Pelsen kommer i alle farger og mønstre, og øyefargen vil avhenge av pelsfargen, men kommer også i nesten alle farger som finnes hos katter.

Devon rex
Devon rex. Foto: Anthony Ivanoff / publisert med tillatelse.

Stell av devon rex

Devon rex er en rase som krever relativt lite når det kommer til stell av pels og annet. Den korte pelsen røyter lite, og med litt pelsstell er det nesten ingen ting. Ellers er det slik at det er bedre med for lite pelsstell enn for mye; pelsen blir fort ødelagt om du børster den altfor ofte.

Noen devon rexer har en tendens til å få fettete pels, og da kan man bade den med en god kattesjampo omtrent hver 14. dag for å holde fettet i sjakk.

De store ørene bør også rensens jevnlig. Ta en bomullsdott for å rense den ytre øregangen ukentlig, og bruk ørerens hvis selve ørekanalen har begynt å bli full av ørevoks.

Les også: Slik renser du ørene til katten.

Devon rex trenger også årlige vaksiner og en årlig helsesjekk hos veterinær slik at man får en god mulighet til å oppdage potensielle sykdommer og helseproblemer tidlig.

Devon rex
Devon rex. Foto: Anthony Ivanoff / publisert med tillatelse.

Fôring av devon rex

Devon rex er en katterase som virkelig elsker mat! De vil sluke alt de får tilbud om, men som med alle katter må man passe på at de ikke blir overvektige.

Gi dem kun kattefôr av høy kvalitet, med mye protein og alt av vitaminer og mineraler. Om de får for mye menneskemat kan de få både mangelsykdommer så vel som bli overvektige, så ikke gi etter for tiggingen dens.

Som nevnt under atferd kan devon rex altså veldig lett lære seg å tigge ved bordet når dere mennesker spiser, akkurat som en hund. Hvis noen i familien først gir den mat er det veldig vanskelig å få den til å slutte med tiggingen, så prøv helst å unngå å gi den mat fra bordet i det hele tatt.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Devon rex kattunge
Devon rex kattunge. Foto: Ehaslip / CC BY-SA 4.0.

Helseproblemer hos devon rex

Devon rex er en middels frisk katterase, og det er en del arvelige sykdommer man skal følge litt med på. Det er anbefalt å bruke god tid på å velge seg en god oppdretter som tar disse helseproblemene på alvor.

Merk at listen over sykdommer nedenfor er relativt lang. Dette betyr ikke nødvendigvis at den har veldig stor sjanse for å bli syk, men heller at helsetilstanden er godt kartlagt, og det er god oversikt over hva man bør være obs på. Selv om listen over potensielle helseproblemer er lang er de aller fleste devon rexer friske hele livet.

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er en sykdom hvor katten har forstørret hjerte. Rasen regnes for å ha økt risiko for denne sykdommen.

Devon rex myopati er nok en arvelig sykdom, og som du sikkert kan gjette deg frem til fra navnet er det devon rex som er mest utsatt, selv om også sphinx kan få sykdommen. Her merker man at katten har mindre energi enn normalt, og svakere muskler.

Hofteleddsdysplasi (HD) begynner også å bli mer utbredt hos devon rex. Her vil alvorlig grad av HD kunne føre til problemer med å gå eller løpe ordentlig, og være smertefullt for dyret. Mange oppdrettere tar HD-røntgen av avlsdyrene, og man kan på denne måten redusere risikoen for sykdommen.

Ellers kan devon rex også få patellaluksasjon. Akkurat som med HD kan man i en viss grad unngå at katter får dette ved å avle på friske dyr, så igjen er det viktig at oppdretterne har gjort gode undersøkelser av avlsdyrene.

De store ørene gjør også devon rex ekstra utsatt for diverse ørebetennelser og problemer knyttet til ørene. Dette kan i stor grad unngås ved å være flinke med ørestell, selv om det likevel ikke gir noen 100 % garanti mot infeksjoner.

Devon rex er også kjent for å være utsatt for å få infeksjoner fra malassezia dermatitt. Dette forårsakes av sopper som angriper hudcellene, og en infeksjon gir fettete hud, ørebetennelse og klør, men som relativt enkelt kan behandles hos veterinær.

En siste ting man må følge med på er polycystisk nyresykdom. Her får katten cyster i nyrene, og det er først og fremst godt voksne katter som rammes av sykdommen, selv om disposisjonen til sykdommen er genetisk arvelig. Om katten får nyresvikt er det en veldig alvorlig situasjon, og det kan være vanskelig å oppdage det før det er veldig kritisk. Følg med på at katten har normal urinering, og ikke får altfor jevnlige urinveisinfeksjoner.

Devon rex
Devon rex. Foto publisert med tillatelse.

Devon rexsin rasehistorie

Devon rex er en ganske ny katterase som kommer fra England. Rasen oppsto ved at en katt et bølgete pels ble krysset med en villkatt med tilsvarende bølgete pels. Resultatet ble en unik mutasjon som over tid ble sett på som en egen rase.

Devon rex
Devon rex. Foto: Pathfinder Linden / CC BY 2.0.

Spørsmål og svar om devon rex

Er devon rex en god familiekatt?

Devon rex regnes som en god familiekatt. Den er snill og grei mot alle den bor med, og vil kose og være sammen med alle sammen.

Går devon rex godt overens med andre katter?

Devon rex er en veldig sosial katt som går godt overens med andre katter, både andre devon rex-katter og andre raser. De går også fint overens med både hunder, fugler og andre kjæledyr.

Går devon rex godt overens med barn?

Devon rex går fint overens med barn, og har ingenting i mot å få kos og klapping fra barn, så lenge barna er snille og rolige mot katten.

Hvor mye koster en devon rex?

Devon rex koster typisk et sted mellom 13 og 17 000 kroner for en kattunge hos oppdrettere.

Er devon rex en kosete rase?

Devon rex er en veldig kosete katterase som elsker å få kos fra alle den bor sammen med. De digger å ligge på fanget til eierne sine.

Er devon rex en inne- eller utekatt?

De fleste som har devon rex har de som innekatter. De egner seg dårlig for det nordiske klimaet, og blir solbrente på sommeren og kalde på vinteren. De tåler å gå turer i sele eller være i en kattegård når forholdene tilsier det.

Er devon rex allergivennlig?

Devon rex har kun underull, og ikke vanlig pels. Dette gjør at mange allergikere tåler denne rasen godt. Men det er ingen garanti for at det går fint, så man bør prøve før man kjøper seg en devon rex. Les mer om allergivennlige katteraser her.

Røyter devon rex mye?

Devon rex røyter lite, og med jevnlig pelsstell kan man oppnå en nesten helt røytefri katt.

Er devon rex en god rase for førstegangs katteeiere?

Devon rex er ikke spesielt kravstore, og kan fungere fint for deg som skal ha din første rasekatt. Det krever selvsagt at man setter seg godt inn i normalt kattehold før man kjøper seg en devon rex-kattunge.

Hvor mye veier en voksen devon rex?

En voksen devon rex kan veie opptil 5 kg (hanner), og 3,5 kg (hunner).

2 kommentarer om “Raseprofil: Devon rex”

 1. Jeg har hatt Devon Rex katt i mange år. Vil gjerne gjøre oppmerksom på noe min katt fikk hudproblem med, og som er lite kjent. Melassezia er en gjærsopp som normalt finnes på huden. Kan forekomme overvekst som viser seg som bl.a. mørk «skitt» på hud, mellom poter, i ører. Er vanligst hos hunder. Min vet. hadde ikke opplevd dette på katter. Viser seg at denne rasen kan være utsatt.
  Behandles med vask (bl.a. DOUXO S3 shampo)og øredråper.
  Les mer i lenken under.

  https://devonrex.ifokus.se/discussion/1021147/malassezia-hos-devon-rex

  Svar
  • Hei, May.

   Leit å høre at katten din er plaget av dette, men det er supert at du er her for å dele infoen med andre som har devon rex!

   Jeg skal få oppdatert artikkelen til å nevne at dette er noe som kan ramme rasen.

   Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar