Raseprofil: Orientalsk korthår

Orientalsk korthår er en leken, intelligent og morsom katt. Den lange og slanke kroppen gir den et atletisk utseende, og de kraftige beina lar den leve opp til dette inntrykket. Rasen passer godt for de som er ute etter en leken og ivrig katt, og som tåler en del aktivitet.

Orientalsk korthår er på mange måter bare en slags farge- og mønstervariant av siameser, og er mer eller mindre helt lik når det kommer til atferd og personlighet.

Orientalsk korthår
Orientalsk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Orientalsk korthår raskt oppsummert

  • Kommer i veldig mange ulike pelsfarger og -mønster.
  • Svært lik orientaler i atferden sin.
  • En energisk og leken katt.
  • Passer i de fleste familier, men pass på at den ikke utvikler seg til å bli en enmannskatt.
  • En sosial katt som går overens med både katter, barn, hunder og andre kjæledyr.
Orientalsk korthår
Orientalsk korthår med kattunger. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og personlighet hos orientalsk korthår

Det mest beskrivende med orientalsk korthår er at det er en aktiv, leken og energisk rase, men som også liker å kose litt.

Orientalsk korthår er en rase som snakker mye. Den bruker mjauing og andre lyder for å kommunisere både med mennesker og andre katter, og det er betydelig mer snakking med denne rasen enn hos en huskatt. Hvis den mjauer betyr det bare at den vil kommunisere med deg, og trenger ikke nødvendigvis å være fordi noe er feil eller noe sånt.

En viktig del av personligheten til orientalsk korthår er at det er en leken rase som ofte er veldig aktiv. Den trenger mange leker, og vil aktivt bruke disse. Aller best er det om den har noen mennesker som gidder å leke med den også, og ofte er orientalere veldig glade i å leke «kast og hent»-leker som om den var en hund.

Du kan godt lage hinderbaner, lære den å gå i bånd, trene klikkertrening med kommandoer eller drive med ulike typer for mentalaktivisering av orientalere. Det er en veldig intelligent katterase som kan forstå det meste hvis du legger litt innsats i det.

Les mer om mental aktivisering av katter her.

Orientalsk korthår er for øvrig en rase som trives godt i høyden, og vil bli veldig glad om den får en fast plass den kan ligge høyt og ha kontroll over hjemmet. Det er lurt å tilrettelegge for dette, så minsker du risikoen for at den heller bruker gardiner eller tilsvarende ting til å klatre opp på.

Selv om det er en leken og aktiv rase liker de fleste også å få kos og bli klappet. De er veldig oppsøkende når de vil ha oppmerksomhet eller kos, så du trenger aldri å lure på om den egentlig vil ha mer kos, for den sier ifra. De kan fint ligge en liten stund og kose, men blir aldri noen skikkelig kosekatt som kan daffe på sofaen i timevis.

De fleste orientalske korthårkattene godtar fremmede, og kommer gjerne for å hilse etter kort tid. De trenger ikke å varmes lenge opp for å godta nye mennesker, men er heller nysgjerrige på hvem som har kommet på besøk. Eierne og familien dens har selvsagt en spesiell plass i kattens hjerte, og den vil ikke være like interessert i fremmede som sine egne, men er langt ifra en katt som er skeptisk til besøk av ukjente mennesker.

Noen få orientalsk korthårkatter utvikler seg også til enmannskatter som finner seg en favorittperson, og bryr seg ikke så stort om resten av familien. Dette er nokså sjeldent i rasen, og det er trolig større risiko hvis den lever førstedelen av livet sitt med kun én eier som siden øker familiestørrelsen ved å finne en partner og kanskje får barn.

De fleste orientalere er derimot glade i alle de bor sammen med, og fungerer godt sammen med både store og små barn. Rasen regnes som veldig sosial mot andre katter, og trives fint i et hjem hvor det er én eller flere katter fra før av.

Dersom man er enslig og vil ha seg en orientalsk korthår anbefaler vi å sosialisere den godt med andre mennesker når den er ung. Dette kan i stor grad være med på å minske risikoen for at den blir en typisk enmannskatt, så det er en god investering.

I motsetning til mange av de andre siameser-baserte katterasene tåler orientalsk korthår ofte fint å være alene en stund, og kan fint fungere selv om eierne har normalt jobbsituasjoner hvor de er ute av huset i 7 – 8 timer om dagen. Det avhenger derimot litt på katten, og hvis den ikke trives så godt med å være hjemme alene som de fleste orientalere gjør kan man vurdere å skaffe to stykker.

En del mener at orientalsk korthår er allergivennlig. Selv om ingen katter er 100 % allergivennlige vil noen raser, som orientalsk korthår, produsere mindre av de allergifremkallende proteinene. Dette betyr at mange med pelsallergi tåler orientalsk kortgår bedre enn andre katteraser, men man må nesten selv prøve å se om man reagerer på rasen eller ikke.

Les mer om allergivennlige katteraser her.

Orientalsk korthår
Orientalsk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Utseende og fysikken til orientalsk korthår

Orientalsk korthår har en lang og slank kropp som samtidig er muskuløs. De lange beina er kraftige nok til å gi den skikkelig sprett når den hopper, og de er svært atletiske. Vekten er mellom 2,5 kg for de minste hunnkattene til litt over 5 kg for de tyngste hannkattene.

Noe av det med karakteristiske med rasen er de enorme øyne. I motsetning til hos siameser kan orientalere har ulike øyefarger, da dette avhenger av fargen på pelsen.

Pelsen til orientaleren er svært kort og tett, og er silkemyk å ta på. Pelsfargen kommer i utrolig mange ulike farge- og mønstre.

Orientalsk korthår
Orientalsk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Stell av orientalsk korthår

Orientalsk korthår er stort sett svært god til å ta seg av pelsstellet sitt selv, så du trenger ikke nødvendigvis å gjøre noe som helst. Men følg med på pelsen og gi den en børsting hvis det trengs. Bruk gjerne en gummikarde eller bare en fuktig klut når den børster den, få fjerner du det meste av løse hår i samme slengen.

Sett bort ifra pelsstellet trenger også orientalsk korthår normal oppfølging, og må ha årlige helsesjekker og vaksiner hos veterinær.

Orientalsk korthår
Orientalsk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av orientalsk korthår

Orientalsk korthår trenger en god og næringsrik mat av høy kvalitet. Noen kan ha lett for å bli overvektige ettersom de er veldig flinke til å mase om å få mer mat, men ikke la deg lure av mjauingen, og mål heller opp riktig mengde mat.

Med alle rasekatter er det viktig å velge en type fôr av høy kvalitet, og ikke de billigste merkene. Dette sikrer at du får kvalitetsfôr som inneholder alt den trenger av vitaminer og næringsstoffer, samtidig som den får i seg nok proteiner i forhold til hvor mye den spiser.

Riktig fôr er også viktig for å unngå at katten utvikler dialert kardiomyopati.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Orientalsk korthår
Orientalsk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos orientalsk korthår

Orientalsk korthår har litt ulike helseproblemer, og har arvet alle de samme lidelsene og sykdommene som kan forekomme hos siameseren.

Det er en del orientalere som får progressiv retinal atrofi (PRA), en sykdom som rammer øyne og fører til at katten blir svaksynt eller blind. Sykdommen rammer unge katter i 1 til 3 års alder, og starter med at katten sliter med mørkesynet. Over tid blir synet dårligere, før katten blir helt blind.

Rasen er også utsatt for noe som heter dialert kardiomyopati (DCM), en hjertelidelse hvor hjertet ikke trekker seg godt nok sammen.

Orientalsk korthår har også arvet leveramyloidose, en relativt sjelden sykdom som rammer leveren til katten. Dette kan i verste fall føre til leversvikt, og det er dessverre ingen god behandling for lidelsen.

Som hos siameseren kan også orientalsk korthår skjele, uten at dette nødvendigvis blir et spesielt stor problem for katten.

Det er også en viss økt risiko for urinstein hos orientalsk korthår, og spesielt hannkatter er utsatt.

Orientalsk korthår sin rasehistorie

Orientalsk korthår dukket opp som følge av et avlsprogram for siameser etter slutt av andre verdenskrig. Da var det så få siamesere igjen i verden at oppdrettere begynte å avle inn andre raser for å øke det genetiske mangfoldet, og brukte blant annet britisk korthår, abyssiner, og russisk blå i avlsprogrammet.

Resultatet av dette var at siameseren fikk nye og unike farge- og mønsterkombinasjoner. Kun de som hadde maskefargen til siameseren ble brukt videre i avl av siameser, mens kattene med andre farger ble døpt om til orientalsk korthår.

Orientalsk korthår
Orientalsk korthår. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om orientalsk korthår

Er orientalsk korthår en god familiekatt?

Orientalsk korthår kan være en god familiekatt, men noen ganger kan de også være enmannskatter. Så sørg for god sosialisering av katten fra tidlig alder av, så det er gode sjanser for at den blir en god familiekatt som går godt overens med alle i familien.

Går orientalsk korthår godt overens med andre katter?

Orientalsk korthår er en sosial katt som gjerne går veldig fint overens med alle andre katter.

Går orientalsk korthår godt overens med barn?

Orientalsk korthår går for det meste godt overens med barn, men foretrekker litt eldre barn som respekterer den. Den blir veldig glad om barna leker med den.

Hvor mye koster en orientalsk korthår?

Prisen for en renraset kattunge av rasen orientalsk korthår ligger typisk på et sted mellom 13 000 og 16 000 kroner.

Er orientalsk korthår en kosete rase?

Orientalsk korthår er ikke noen direkte kosekatt, men den kan fint finne på å ville ha litt kos fra eierne sine fra tid til annen. Den vil gjerne oppsøke kos, men ikke kose hvis du prøver å tvinge den.

Er orientalsk korthår en inne- eller utekatt?

De aller fleste har orientalsk korthår som innekatt. På grunn av den korte pelsen egner de seg dårlig som utekatter her i Norge.

Er orientalsk korthår allergivennlig?

Mange allergikere tåler fint å være sammen med orientalsk korthår, da de produserer mindre av de allergifremkallende proteinene enn mange andre katteraser. Det er likevel ingen garanti for at man ikke reagerer på dem, og man må nesten bare prøve seg litt frem.

Røyter orientalsk korthår mye?

Orientalsk korthår røyter lite. Man kan i stor grad unngå røyting ved å «børste» den med en fuktig klut en gang i uken.

Hvor lenge lever en orientalsk korthår?

Orientalsk korthår lever gjerne rundt 15 års tid, men noen kan også bli over 20 år gamle.

Er orientalsk korthår en god rase for førstegangs katteeiere?

Orientalsk korthår krever ikke all verdens fra eierne sine, og er relativt godt egnet for de som skal ha sin første katt. Om man bor alene med den er det viktig å bruke mye tid på å sosialisere den med andre mennesker, men ellers er det ingen store utfordringer med rasen.

Legg igjen en kommentar