Raseprofil: Abyssiner

Abyssiner regnes som en av verdens eldste katteraser, men til tross for dette er det fortsatt en populær rasekatt. Rasen skiller seg fra de fleste andre katteraser, og den regnes som svært intelligent og utforskende, og er proppfull av energi.

Om du ønsker deg en katt som virkelig tar oppmerksomheten til alle i rommet kan abyssiner være et godt valg for deg. Med denne blir det neppe en rolig dag hjemme, både på godt og vondt.

Abyssiner
Abyssiner. Foto publisert med tillatelse.

Abyssiner raskt oppsummert

  • En svært aktiv katt.
  • Trives best som eneste kjæledyr.
  • Liker energiske og lekne barn.
  • Krever at du kan tilpasse livsstilen din til kattens behov.
  • Trives godt oppe i høyden.
Abyssiner
Abyssiner. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og personlighet hos abyssiner

Det viktigste å vite om atferden og personligheten til en abyssiner er at den alltid er i bevegelse. Hvis du tenker at katter skal være kosekamerater som ligger på fanget ditt eller i kattesenga store deler av dagen er abyssiner helt feil for deg.

En abyssiner er nemlig leken, nysgjerrig, aktiv, energisk, tullete, rampete, utforskende og alltid livlig. Mesteparten av tiden til abyssineren brukes på å leke, og det er viktig at den får mange ulike leker den kan leke med. Det er mange som blir overrasket når man ser at de kan leke i 4 -5 timer i strekk uten pause!

Om den ikke leker er den gjerne på klatretur, oppdagelsestur eller finner på noe annet moro. Noen synes kanskje en slik katterase er slitsom, men for de rette eierne er det en utrolig flott katt. Men vær klar over at dette er en rase med mye energi.

Abyssinere er blant de flinkeste klatrerne og hopperne av alle katterasene, og elsker å komme seg opp i høyden. Det er viktig å tilpasse hjemmet sitt til dette behovet, og for de fleste er det lurt å investere i gode klatretårn for kattene. Uten dette blir det fort til at det går hardt ut over gardiner, bokhyller og lignende steder hvor den kan få ut klatrebehovet sitt.

En abyssiner kan lære mange triks, og en god måte å bruke hjernen og aktivitetsnivået dens på er ved å lage agilitybane eller tilsvarende hinder til den. Den kan også lære seg flere ulike kommandoer hvis du vil trene den. Det er viktig å passe på at den får nok mental aktivisering, og rasen kan bli nesten destruktiv om den ikke får brukt hodet sitt nok. Da vil den gjøre som hunder og finne på egne oppdager den kan løse, og dette kan være ting som å «finne ut hvordan innsiden av sofaen ser ut» eller noe sånt.

Les mer om mental aktivisering av katter her.

Noen abyssinere godtar andre katter og kjæledyr, men de fleste foretrekker å være alenekatter som er familiens eneste kjæledyr. Om man ønsker seg flere kan det lønne seg å kjøpe to søsken fra samme kull, beholde en kattunge fra et kull du får, eller andre familiekombinasjoner som dette. Det er ingen garanti for at katten godtar en ny abyssiner den ikke kjenner i hjemmet sitt.

Abyssinere går derimot godt overens med de fleste mennesker, og foretrekker selvsagt mennesker som kan leke dem dem. De trives godt sammen med barn, og tåler energiske og aktive barn bedre enn veldig mange andre katter.

Rasen knytter seg sterkt til eierne sine, og liker best å være sammen med dem dagen lang. De kan bli veldig klengete selv om de ikke fysisk er på fanget ditt, men vil gjerne følge etter deg fra rom til rom.

Mange mener at abyssinere ligner mer på hunder enn andre katter i måten den er sosial, tøysete og aktiv på. De er også veldig oppsøkende hvis de vil ha oppmerksomhet, og kan «plage» deg hvis de synes det er kjedelig at du ser på mobilen/TV.

Her i Norge bør abyssinere først og fremst være innekatter, men de kan godt få utforske nabolaget med en sele og bånd. De er veldig nysgjerrige på seg, og vil alltid sette pris på å få gå seg en tur.

Abyssiner
Abyssiner. Foto publisert med tillatelse.

Utseende og fysikken til abyssiner

Abyssinere har et unikt utseende med et kileformet hode, med store, runge ører. Øyne er enten grønne eller mandelbrune, og store i forhold til holdet. Rundt øyne er det en mørk linje som får øyne til å virke ennå større.

Kroppen er middels stor, og slank samtidig som den er nokså muskuløs og kompakt. Beina er lange og slanke.

Pelsen kommer i fire ulike farger selv om den brunaktige viltfargen er mest vanlig. Alle fargene har ticking, noe som betyr at noen av hårene har flere bånd med farger, noe som gir den en varm farge som kan minne om en rødfarge. Denne sees mye bedre i virkeligheten enn på bilder.

Vekten til voksne hannkatter pleier å være mellom 4,5 og 7 kg, mens hunnene typisk er et sted mellom 4 og 7 kg.

Abyssiner
Abyssiner. Foto publisert med tillatelse.

Stell av abyssiner

Abyssiner krever egentlig veldig lite pelsstell, og man kan godt gå over den med en børste ukentlig for å fjerne død pels. Men ellers er den mer eller mindre selvrensende.

Selv om pelsstellet går av seg selv er det likevel litt stell du som eier må sørge for. Blant annet må du hele tiden følge med på at katten ikke har noen skader eller tegn på sykdom, og være obs på om du ser noen endringer i atferd. Katten bør få en årlig vaksine for å holde seg frisk, og ta en helsesjekk samtidig slik at dyrlegen kan oppdage sykdommer du som eier ikke like enkelt klarer å oppdage selv.

Abyssiner
Abyssiner. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av abyssiner

Som oftest er det ikke noe problemer med fôring av abyssiner. Det er viktig at de får næringsrik kost med et høyt proteininnhold, da dette er svært aktive katter som trenger de ekstra proteinene.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Abyssiner
Abyssiner. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos abyssiner

Selv om abyssiner er en gammel rase er det litt diverse helseplager man må følge med på hos disse kattene.

Abyssinere er utsatt for en arvelig sykdom som heter pyruvat kinase mangel (PK-mangel eller PK-def). Dette er en sykdom hvor katten mangler pyruvat kinase, et enzym som er kjempeviktig for de røde blodcellene. Uten dette har de røde blodcellene kortere levetid, og katten kan i perioder lide av anemi (blodmangel).

Også abyssinere kan få progressiv retinal atrofi (PRA). Abyssinere regnes for den rasen som er mest utsatt for PRA, og kan dessuten få en spesielt hissig variant hvor de kun trenger å arve sykdommen fra én foreldre for å bli syke. De kan få sykdommen allerede før de fødes, og dermed slite med synet allerede fra når de åpner øyne som kattunger. PRA vil føre til gradvis ødeleggelse av synscellene, og over tid fører den alltid til blindhet.

Ellers er abyssinere i risikosonen for hofteleddsdysplasi og patellaluksasjon.

Omtrent alle sykdommene ovenfor kan begrenses ved å bruke friske foreldre i avl, så det er veldig viktig å velge en god oppdretter som bruker friske dyr når man skal kjøpe en abyssiner.

Abyssiner
Abyssiner. Foto publisert med tillatelse.

Abyssiner sin rasehistorie

Abyssineren sin rasehistorie er egentlig helt ukjent, men det vi vet med sikkerhet er at den er utrolig gammel. Om man ser på hieroglyfene i templer og pyramider i Egypt ser man katter som ligner mistenkelig mye på abyssinere, og det er ikke utenkelig at abyssineren er nært beslektet disse urkattene.

Det er likevel mye diskusjon rundt hvor rasen faktisk stammer fra. Abyssiner hinter jo til at den kommer fra landet som tidligere her Abyssinia, som i dag heter Etiopia (og er nabolandet til Egypt). Det er også noen indikasjon på at rasen stammer fra India- og Pakistanområdet.

Abyssiner
Abyssiner. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om abyssiner

Er abyssiner en god familiekatt?

Abyssinere er gode familiekatter, men krever en familie som virkelig kan tilpasse seg behovene til denne katten.

Går abyssiner godt overens med andre katter?

Abyssinere går ikke spesielt godt overens med andre katter, og bør helst introduseres til andre katter mens den ennå er en kattunge.

Går abyssiner godt overens med barn?

Abyssinere går godt overens med barn, og liker til og med aktive og energiske barn som kan leke med dem.

Hvor mye koster en abyssiner?

Prisen for en abyssinerkattunge er gjerne rundt 12 – 14 000 kroner.

Er abyssiner en kosete rase?

Abyssiner er ikke en kosete rase, og vil neppe kose spesielt mye i det hele tatt.

Er abyssiner en inne- eller utekatt?

De aller fleste har abyssinere som innekatter, og de egner seg dårlig som utekatt her i nordisk klima.

Er abyssiner allergivennlig?

Abyssiner er ikke spesielt allergivennlig til tross for den korte pelsen dens.

Røyter abyssiner mye?

Abyssinere røyter litt, men ikke så stort. Pelsen er kort, og fester seg veldig lett til klær og tekstiler.

Hvor lenge lever en abyssiner?

Abyssinere lever omtrent like lenge som vanlige katter, og du kan forvente rundt 14 – 16 års levealder.

Er abyssiner en god rase for førstegangs katteeiere?

Abyssiner er ikke nødvendigvis en god katterase for de som vil ha sin aller første katt. Dette er en katt for spesielt interesserte.

Legg igjen en kommentar