Raseprofil: Chartreux

Chartreux er en korthåret rasekatt som regnes som svært sjeldent her i landet. Den kan ligne mye på russisk blå, men selv om de ser like ut er pelsen til chartreux mer ullaktig og litt lenger. Denne rasen er kjent for å være utrolig rolig, veldig kosete, og svært så intelligent.

Chartreux
Chartreux. Foto publisert med tillatelse.

Chartreux raskt oppsummert

  • Vennlig, rolig og stille av seg.
  • En ganske sjelden rase.
  • Ullaktig pels som gjør den veldig myk.
  • Krever lite pelsstell.
  • Intelligent rase som er gode jegere.
Chartreux
Chartreux. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og personlighet hos chartreux

Chartreux er en ganske stille og rolig katt som ikke gjør all verdens ut av seg. Den mjauer nesten ikke i det hele tatt, så rasen passer godt for de som ikke vil høre katten hele tiden. Noen mener at chartreux-katten deres aldri har laget én enste lyd!

En chartreux digger kos og å ligge på fanget, og for katten er det ingenting som er bedre enn å få ligge på fanget og få kos av eieren sin. De har en tendens til å velge seg en favoritt blant alle den bor med, men godtar også alle andre.

Dette betyr at chartreux fungerer godt både for enslige som ønsker seg en kosekatt, eller familier som vil ha en rolig og avslappet katt som vil ha mye kos. Den personen som blir valgt som favoritt av katten vil neppe få lov til å forlate rommet uten at katten dilter etter, så det er bare å bli vandt til å ha besøk mens du er på do, står i dusjen eller bare vil trekke deg litt vekk.

De aller fleste chartreux-katter kommer godt overens med andre katter, og som regel går det også helt fint med hunder og andre kjæledyr. De er OK sammen med barn, men vil trekke seg unna dersom barna blir for viltre og voldsomme.

Chartreux fungerer både som inne- og utekatt, og er en dyktig jeger hvis den får sjansen. De er såpass intelligente at de bør få litt mental aktivisering, spesielt de som holdes som innekatter. Dette kan man gjøre ved å kjøpe katteleker som er utformet for å tvinge katten til å måtte bruke hodet sitt, eller som simulerer jakt og jaktlek.

Uten nok mental aktivisering kan man oppleve at de blir litt vel rampete, og kanskje har litt vel lav terskel for å ramponere stua når de er alene. Men om den får nok leker og aktivisering er det en fin katt som er snill og omgjengelig.

Les mer om mental aktivisering av katter her.

Du kan derimot forvente at katten raskt lærer hvordan den åpner skapdører, hengslene på vinduet eller andre enkle låsemekanismer, så man må følge litt med på hva den driver med.

Til daglig vil chartreux-katter enten sove, leke med leker selv eller prøve å snike seg opp på fagnet til eierne sine. Selv om de ikke lager all verdens med lyd vil de leke mye, så det er jo litt støy fra dem.

Chartreux
Chartreux. Foto publisert med tillatelse.

Utseende og fysikken til chartreux

Chartreux er en middels stor katt som kan veie mellom 3 – 5 kg for hunner og 5 – 8 kg for hanner. De har en muskuløs kropp med store og uttrykksfulle øyne. De har derimot korte og tynne bein, og det ser nesten litt morsomt ut at disse kraftige kattene har såpass tynne bein.

Chartreux
Chartreux. Foto publisert med tillatelse.

Stell av chartreux

Pelsen til en chartreux er litt spesiell, og den må ikke børstes, da dette ødelegger pelsen. Man kan derimot kjemme den med fingertuppene, noe man bør gjøre et par-tre ganger i uken.

I tillegg til pelsstell må chartreux-katter ha årlige vaksiner og helseundersøkelser. Siden de ikke mjauer om de er syke er det viktig at lærer seg å sjekke om katten har det bra, og tar jevnlige undersøkelser den selv for å sørge for at den har det bra.

Chartreux
Chartreux. Foto publisert med tillatelse.

Fôring av chartreux

Man skal være litt obs når man fôrer chartreux-katter, da de har en risiko for å utvikle nyrestein (mer om denne under avsnitt om helseproblemer). I praksis betyr det at man ikke skal gi de altfor mye mat, men heller måle opp riktig mengde mat til dem. Velg et fôr av høy kvalitet slik at de får i seg nok vitaminer og mineraler selv om de ikke spiser veldig store mengder med mat.

Det finnes egne typer fôr som er utviklet for å minimere risikoen for urinstein, så det kan være noe å vurdere. Ellers er det viktig at den alltid har tilgang til rent og friskt vann.

Det kan også være lurt å gi den våtfôr daglig, da dette inneholder med vann, og minsker risikoen for urinstein.

Les også: Slik velger du et godt fôrmerke til katten din.

Chartreux
Chartreux. Foto publisert med tillatelse.

Helseproblemer hos chartreux

Chartreux er stort sett en veldig sunn katterase som lever lenge, men det er noen få sykdommer man må følge med på. Rasen ble på et punkt krysset sammen med perserkatter, og dette førte blant annet til at det er en liten risiko for at chartreux-katter nå kan få polycystisk nyresykdom (PKD). Dette er en sykdom hvor det utvikler seg cyster i nyrene, noe som over tid fører til nyreproblemer eller til og med nyresvikt.

Chartreux kan også få noe som heter struvittkrystaller i urinblæren (en type urinstein). Her dannes det krystaller i urinblæra på grunn av for lite væske i den, noe som kan føre til at urinlederen blokkeres.

Chartreux
Chartreux. Foto publisert med tillatelse.

Chartreux sin rasehistorie

Chartreux regnes som en veldig gammel katterase, og det er dokumentert at den dukket opp allerede på 1500-tallet, selv om noen mistenker at den også er betydelig eldre enn dette. Den var lenge populære i Frankrike, men som mange andre katteraser ble den alvorlig truet under andre verdenskrig.

I kjølevannet av at rasen nesten forsvant under andre verdenskrig måtte man bruke både russisk blå, britisk korthår og persere for å krysse inn i rasen, og dette har ført til at den nå er litt annerledes enn den var i gamle dager. Dette har også ført til at det er litt diverse sykdommer hos rasen som ikke fantes før andre verdenskrig.

Selv om rasen er supergammel ble den ikke godkjent som rase før i 1987. I dag er status for chartreux at den er veldig populær i hjemlandet Frankrike, litt populær i andre deler av Europa, og nesten helt fraværende i resten av verden.

To chartreux-katter
To chartreux-katter. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om chartreux

Er chartreux en god familiekatt?

Chartreux regnes som en god familiekatt.

Går chartreux godt overens med andre katter?

Chartreux-katter går for det meste veldig godt overens med andre katter den bor sammen med. Utenfor huset vil den gjerne være unnvikende fra andre katter, og holde seg vekk fra konfrontasjoner og møter.

Går chartreux godt overens med barn?

Chartreux går fint overens med de fleste barn, men trives best med litt eldre barn som kan kose og leke med dem. Småbarn som er overviltre kan være litt skumle for katten, og da vil den trekke seg vekk.

Hvor mye koster en chartreux?

Prisen for en chartreux-kattunge ligger typisk på rundt 13 000 kroner, men det er sjeldent å se de til salgs her i Norge.

Er chartreux en kosete rase?

Chartreux er en veldig kosete rase som elsker å ligge på fanget til eierne sine.

Er chartreux en inne- eller utekatt?

Chartreux fungerer både som inne- og utekatt, så du kan bestemme selv om du foretrekker å ha den inne eller ute.

Er chartreux allergivennlig?

Chartreux regnes ikke som en allergivennlig katterase.

Røyter chartreux mye?

Chartreux røyter en del, spesielt om du har den som utekatt.

Hvor lenge lever en chartreux?

Den forvente levealderen til en chartreux er mellom 13 og 16 år.

Er chartreux en god rase for førstegangs katteeiere?

Chartreux byr ikke på noen spesielle utfordringer, så den kan fungere godt for førstegangs eiere.

Chartreux
Chartreux. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar