Voksne hunder som tisser inne: 7 ulike potensielle forklaringer

De fleste av oss klarer fint å trene hunder til å bli stuereine mens de er valper, men noen ganger hender det at selv stuereine, voksne hunder tisser inne. Dette er jo ikke normalt, men det er en del ulike ting som kan føre til at voksne hunder tisser inne.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på de vanligste grunnene til at voksne hunder tisser inne, og hvordan man skal løse problemet. På noen av punktene er det også linker til videre lesestoff, siden jeg allerede har skrevet om det på Dyreliv.no.

En hund som plutselig tisser inne kan være syk

Som alltid er det slik at du bør ta med hunden din til veterinær hvis du mistenker at den er syk. De kan undersøke hunden din og finne andre grunner til at den tisser inne enn det du selv kan finne ut av (for eksempel hvis det er noe feil med urinblæra, nyrene eller noe sånt). Det er mange ulike sykdommer som kan føre til at voksne hunder plutselig tisser inne, og noen av disse kan være alvorlige. For eksempel kan det være kreft som presser mot urinblæra.

Så hvis ingen av tingene på listen nedenfor passer for hunden din kan det være lurt å ta den med til en kontroll hos veterinæren. Uansett, la oss komme i gang med listen over 7 mulige årsaker til at en voksen hund plutselig tisser inne.

Border collie
Border collie. Foto publisert med tillatelse.

Og før vi begynner på de faktiske grunnene til voksne hunder som tisser inne vil jeg bare anbefale Simple Solution sin urinfjerner. Den har fungert best her i huset, og fjerner så godt som all lukt fra tissingen veldig raskt. Det finnes også andre sprayer som fungerer godt, men denne har i alle fall hatt god effekt her i huset.

1) Hunden lider av separasjonsangst

Dersom hunden lider av separasjonsangst eller er engstelig for å være alene hjemme, er det gode sjanser for at den tisser inne. Dette kommer rett og slett av at hunden blir tissatrengt hvis den er nervøs, og klarer ikke å holde inne.

En del hundeeiere som har hunder som sliter med å være hjemme alene opplever at hunden tisser inne selv om den bare har vært hjemme alene en kort periode, og kanskje til og med fikk en luftetur rett før man reiste.

I disse tilfellene er det neppe noe fysisk galt med hunden, men heller at tissingen inne kommer av at den har utviklet en grad av separasjonsangst. Hunder som tisser inne som følge av separasjonsangst vil først og fremst kun tisse inne når de er alene hjemme, og ikke i normale situasjoner hvor de er hjemme med eierne sine.

Det er dessverre ikke alltid så enkelt å bli kvitt separasjonsangst hos hund, og det handler i korte trekk om å trygge hunden til å være komfortabel alene. Dette kan ta lang tid, og må gjøres i små steg.

En unghund som stirrer ut vinduet
En unghund som stirrer ut vinduet. Foto publisert med tillatelse.

2) Hunden er overivrig eller for glad

Akkurat som at stressede eller nervøse hunder kan tisse på seg, kan også overivrige eller superglade hunder tisse litt. Ofte ser man at hunder som er ekstremt glade skvetter litt når de er på sitt gladeste. Som oftest drypper det en liten skvett ut, men noen ganger kan det også bli større mengder.

Selv om det er bra at hunden er glad, er ikke dette en type atferd man som hundeeier skal godta. Det er heldigvis nokså enkelt å trene det vekk, og her er fremgangsmåten at man trener hunden til å være rolig. Start med å identifisere hvilke situasjoner som får hunden til å bli overivrig eller så glad at den tisser litt, og begynn å trene den til å ligge og slappe av i disse situasjonene.

Her også trenger man en del tålmodighet, men det er som regel enklere å håndtere enn separasjonsangsten i alle fall.

3) Hunden «vet ikke bedre» eller har glemt oppdragelsen

Hvis det begynner å bli noen år siden hunden lærte at den ikke fikk lov til å tisse inne, kan det i noen tilfeller rett og slett hende at den helt glemmer at den ikke får lov til å tisse inne. Ofte skjer dette ved at den tisser inne én gang (for eksempel på natta) i en situasjon hvor den ikke kan klandres for det, og så får den jo ingen problemer med å gjøre det. Da kanskje den ikke lenger tenker at det var så viktig med å skulle tisse ute, og heller har lav terskel for å tisse inne igjen i fremtiden.

Hvis dette er tilfellet er det bare å gå tilbake til dotrening, og belønne hunden når den er flink til å tisse ute. Hvis du oppdager at den tisser inne kan du godt gi den et tydelig nei, etterfulgt av å ta den med ut, og ellers bare trene den som om den var en valp igjen. I de fleste tilfeller hvor glemskhet er årsaken tar det ikke lange tiden før man har trent vekk uvanen igjen.

4) Hunden har urinveisinfeksjon / blærekatarr

Hunder kan, akkurat som oss mennesker, få urinveisinfeksjon (også kjent som blærekatarr), og det er mange ulike bakterier og sopp som kan føre til at hunden får denne infeksjonen. Voksne hunder som tisser inne kan ha urinveisinfeksjon, og et tegn du bør være obs på er om det er blodig, grumsete eller illeluktende urin (verre lukt enn vanlig hundetiss).

Det er nokså enkelt å både undersøke og behandle urinveisinfeksjon, så hvis du mistenker at hunden din har dette må du ta den med til veterinæren for å undersøke urinen for bakterier. Som oftest kan man fint behandle urinveisinfeksjon med antibiotika, og hunden blir helt frisk, og slutter med å tisse inne.

Det er mer vanlig at tisper får urinveisinfeksjon, selv om også hanner kan få det.

5) Hunden markerer

Hvis du har en hannhund som nærmer seg å bli ett år gammel som plutselig tisser inne er det ingen grunn til å stresse. Trolig har han bare begynt å markere. Det er jo ikke noe hyggelig med markeringen innendørs, men veldig mange hannhunder begynner med dette i en periode når de akkurat har blitt kjønnsmodne.

Her må man rett og slett starte med å trene igjen. For hunden sin del kan tissing og markering oppfattes som to forskjellige ting, så selv om han har lært at han ikke skal tisse inne, er det ikke alltid en automatikk i at hunden skjønner at den ikke skal markere ute.

Så da er det bare å si tydelig nei hvis han markerer inne, og heller ha dette som noe han gjør utendørs. Noen velger å belønne markering utendørs også, men det er litt opp til hver enkelt. For dette kan føre til at han også begynner med overdreven markering utendørs, noe som kan være plagsomt.

Hvis hunden din først har markert inne er det viktig å vaske godt, for hvis ikke vil han nesten garantert markere samme plassen igjen. Bruk gjerne en urinfjerner for å bli kvitt all lukt (da hunden merker lukt selv om du ikke gjør det) Om han har et favorittsted for å markere (ofte velger de blomsterpotter eller lignende), så kan det være lurt å fjerne disse i et par ukers tid mens man trenger vekk den uønskede atferden.

6) Hunden er usikker

Som nevnt litt tidligere i artikkelen kan hunder som er usikre eller nervøse tisse inne, rett og slett fordi nervøsitet fører til dårligere blærekontroll. Hvis du har en litt engstelig hund som tisser inne kan dette rett og slett være grunnen, og det er ikke nødvendigvis noen fysisk grunn til at hunden tisser inne.

Det er ikke alltid så lett å trygge en nervøs hund, og fremgangsmåten avhenger faktisk en del av både rasen man har, hvordan hunden reagerer på ulike situasjoner, og hva som er grunnen til at den er nervøs eller usikker. Men om du kan få den til å roe seg ned vil det trolig også hjelpe på at den tisser inne.

Adaptil duftgiver i stikkontakten
Adaptil duftgiver i stikkontakten. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Dersom du sliter med en usikker eller nervøs hund er som regel første steg atferdstrening hvor man prøver å trygge hunden, kombinert med Adaptil. Adaptil er et slags middel som fører ut feromoner som skal gjøre hunden mer avslappet.

Dette høres kanskje litt rart ut, men det har en dokumentert, vitenskapelig effekt, og fungerer faktisk veldig godt på mange hunder. Noen får altså god effekt, mens andre ikke merker store forskjellen. Det kan i alle fall være vel verdt å prøve hvis man sliter med en usikker hund.

Les mer om bruk av Adaptil her.

Adaptil
Adaptil har god effekt for å roe ned usikre eller stressa hunder.

7) Hunden har litt dårlig blære

Dersom hunden begynner å bli gammel kan det rett og slett være at den ikke har like god kontroll på blæra som den hadde da den var yngre. Dette er jo også noe vi ser hos mennesker, og dessverre er det ikke så veldig mye man kan gjøre for det.

Den beste løsningen for gamle hunder som tisser inne er rett og slett å begynne å lufte dem oftere. Problemet er ofte at hunden ikke merker at den må tisse før det er for sent, så da kan heller vi mennesker passe på at den får tisset ofte nok ute.

En gammel golden retriever
En gammel golden retriever. Foto publisert med tillatelse.

Merk at også unghunder kan utvikle inkontinens og andre problemer som gjør at de rett og slett ikke har like god blærekontroll. Så selv om det er vanligst at eldre hunder får dette problemet kan man heller ikke utelukke det helt for unghunder og voksne hunder.

Det kan være krevende å få voksne hunder til å slutte med å tisse inne

Det er ikke alltid så enkelt å få de voksne hundene til å slutte å tisse inne, spesielt hvis de er lure nok til å aldri tisse mens du ser på. Da kan du aldri stoppe dem midt i prosessen for å korrigere dem til å heller gå ut, slik man ofte kan med valper.

For å få en voksen hund til å slutte å tisse inne er første steget å finne ut hvorfor den gjør det. Deretter er det å begynne treningen for å unngå å tisse inne.

I de fleste tilfeller er det bare å begynne å rose mye og gi godbit når hunden tisser ute, omtrent som om den var en valp igjen. Sørg alltid for å vaske veldig godt der hvor hunden har tisset slik at den ikke lukter det og tenker på dette området som «tisseplassen» sin.

Ofte må man legge en del arbeid i å få hunden til å slutte å tisse inne, og bruke en del tid og energi på å trene den opp til å legge fra seg uvanen. Men om det ikke er noe fysisk galt er det som regel godt mulig å få den til å slutte igjen.

Eldre hunder er mer utsatt for å tisse inne

Akkurat som med oss mennesker er det jo slik at jo eldre hunden blir, jo mindre kontroll har den over blæra. Det er ikke uvanlig at hunder som er 12 – 13 år gamle begynner å slite litt med blæra, og da kan man fort oppleve litt skvetting eller tiss innendørs. Dette trenger ikke å være noe farlig, men igjen anbefaler jeg å ta hunden til veterinær for å utelukke at det er sykdom som er årsaken til problemet.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar