De 25 mest populære hunderasene i 2021

Nå som vi nærmer oss slutten av januar har Norsk Kennel Klub (NKK) publisert en stor oversikt over hvilke hunderaser som var de mest populære i fjoråret. Akkurat som i 2020 var det veldig mange som skaffet seg en ny valp i 2021, og totalt økte antallet nye valper med over 30 % sammenlignet med i 2020.

Selv om det er mange nye valpkjøpere er det ikke all verdens med overraskelser i listen over de mest populære hunderasene i 2021. Der er det en god blanding av selskapshunder, brukshunder og jakthunder.

Nedenfor skal vi se litt nærmere på alle de 25 mest populære hunderasene i 2021, og hvem disse passer for.

PS. ta også gjerne en titt på de mest populære hundenavnene i 2021 hvis du vil ha inspirasjon til valpnavn.

1) Border collie

Som mange år tidligere er det border collie som er den som troner øverst på listen. Vi nordmenn blir aldri lei av denne krevende, men vakre hunderasen!

Om du ønsker deg en ekstremt førerorientert hund som virkelig kan brukes er border collie et godt valg. Denne kan komme helt øverst på hundesport som lydighet, freestyle, agility, flyball og mye mer, og er kjemperask til å utføre kommandoer fra eieren sin.

På den andre siden er det ikke en hund som bør eies av en normal A4-familie som vil ha en familiehund. Border collie er et skikkelig arbeidsjern som trenger å brukes, og fungerer aller best om den har en jobb. Om jobben er å gjete sau, drive med hundesport på høyt nivå eller være redningshund spiller ingen rolle, for denne rasen fungerer godt til det meste.

Border collie passer for veldig hundeinteresserte mennesker som ønsker seg en brukshund som kan gjøre det godt til noe. Om du vil bruke mye tid på både mosjon og ekstremt mye tid på mental aktivisering av et slag kan border collie fungere for deg.

Les mer om border collie på raseprofilen dens her.

Border collie
Border collie. Foto publisert med tillatelse.

2) Engelsk setter

Engelsk setter er en populær brukshund som fungerer som en kombinasjon av jakthund og familiehund. Den er godt egnet til fuglejakt, og så lenge den får brukt hodet sitt nok og får nok fysisk mosjon så er den helt ypperlig hjemme. Rasen går for det meste godt overens med alle, både store og små mennesker, og ikke minst andre kjæledyr.

Den store utfordringen mange har med engelsk setter er at de trenger mye fysisk mosjon. De bør få lufteturer som er på minst halvannen time dagen, men nærmere to timer er å foretrekke. De egner seg derfor best til veldig aktive mennesker som er glade i å gå tur i skog og mark.

Man må ikke drive med fuglejakt for å få den engelske settern til å trives, men det er jo en stor fordel. De kan fint aktiviseres på andre måter, men det er viktig å huske at de bør få en del mental aktivisering om de ikke jevnlig brukes til jakttrening.

Ellers er rasen nokså enkel å trene, stille og rolig av seg, og regnes som en god familiehund som passer i de fleste aktive familier.

Les mer om engelsk setter på raseprofilen dens her.

Engelsk setter
Engelsk setter i snøen. Foto: Fisher99 / CC BY-SA 3.0.

3) Staffordshire bull terrier

Staffordshire sin popularitet har økt noe helt enormt de siste fem årene, og nå er den altså på tredjeplass over de mest populære hunderasene. I storbyområder er den typisk på førsteplass!

Mye av grunnen til at staffordshire bull terrier har blitt så populær handler nok om at det er en veldig snill og ålreit hund som kommer overens med alle. Den regnes av mange for å være en ypperlig familiehund, og pleier å gå veldig fint overens med barn. Den er ofte å se hos yngre hundeeiere som vil ha en sporty hunderase som kan bli med på en god tur, samtidig som den er snill og rolig innendørs.

Staffer som de ofte kalles er nokså enkle å trene, og byr ikke på de største utfordringene. De trenger derimot gode mengder med både mosjon og mental aktivisering.

Det er også viktig å være klar over at staffordshire bull terrier ikke er en hund som lar seg herske med av andre hunder. Noen kan ha ganske lav terskel for å bli fornærmet, og sammenlignet med andre raser har de jevnt over lav terskel for å gå til angrep på andre hunder.

Les mer om staffordshire bull terrier på raseprofilen dens her.

Staffordshire bull terrier
Staffordshire bull terrier. Foto publisert med tillatelse.

4) Golden retriever

Golden retriever har lenge vært å se på listene over de mest populære hunderasene, både her i Norge og utenlands. Dette er en stor og god familiehund som er kjent for å alltid være glad og positiv. De er nokså enkle å trene, og er ofte mer enn villige til å jobbe for en godbit.

Også golden retriever har historie som jakthund, og jobben dens var å hente døde fugler som ble skutt av jegeren. I dag er det sjeldent at rasen faktisk brukes som det, men det finnes egne «jaktgolden» som er linjer hvor oppdrettere fokuserer på bruksegenskapene deres. De fleste golden retrievere holdes derimot som selskapshunder.

En golden retriever trenger en god dose med mosjon og mental aktivisering, og egner seg nok aller best hos aktive eiere som er glade i å gå tur. De trives godt ute i skogen, og det er få ting som er like gøy for en golden retriever som er bad i sjøen, en bekk eller i en sølepytt.

Les mer om golden retriever på raseprofilen dens her.

Golden retrievere som bader
Golden retrievere som bader. Foto publisert med tillatelse.

5) Labrador retriever

Labrador retriever er på femteplassen over de mest populære hunderasene, og er egentlig svært lik på «søskenbarnet» sitt golden retriever som vi skrev om ovenfor. Dette er en positiv og aktiv hunderase som elsker turer, vann og mennesker, og mange regner labradoren for å være den hunderasen som er mest positiv til å hilse på fremmede mennesker.

Også labradoren er en god familiehund, men denne trenger ennå mer mosjon enn golden retriever gjør. I praksis er det altfor mange som undervurderer hvor mye mosjon en normal labrador trenger, for dette er først og fremst en hund som bør eies av aktive mennesker som liker å bruke mye tid ute i skog og mark.

Labradoren regnes som lærevillig, og er også villig til å jobbe hardt for å få en skikkelig godbit. Det er for øvrig også verdt å merke seg at rasen er kjent for å modnes svært tregt, så her har man en unghund i opptil 3 års tid! Dette kan være krevende for selv erfarne hundeeiere, men når ungdomstiden er over får man i alle fall en stabil og jevn hund.

For normale familier fungerer nok golden retriever bedre enn labrador, men med nok innsats kan man selvsagt få en labrador retriever til å bli en god familiehund. Trikset er å få brukt den godt nok, både fysisk og mentalt. Her bør man være forberedt på å ut på solide turer i både fint og dårlig vær.

Les mer om labrador retriever på raseprofilen dens her.

Labrador retriever
Labrador retriever. Foto publisert med tillatelse.

6) Norsk elghund grå

Norsk elghund grå, eller gråhund som den gjerne kalles i dagligtale, er en av de godkjente norske hunderasene. Denne jakthunden er mye brukt til elgjakt, og regnes som en av de beste elghundene man har. Den er altså veldig populær her i Norge, men regnes som et veldig sjeldent syn i utlandet.

Om du kunne tenke deg en gråhund må du regne med å bruke den til jakt, for dette er en ren brukshund som må brukes. Den har store mengder energi, og må få bruke hodet sitt via jaktprøver og -øvelser. Den er en god familiehund hvis den primært er jakthund, men bør ikke holdes som en utelukkende selskapshund uten planer om jakt.

Ellers er det en hund som trives med veldig mye mosjon og mental aktivisering, og som godt kan trives mye utendørs.

Les mer om norsk elghund grå på raseprofilen dens her.

Norsk elghund grå
Norsk elghund grå. Foto publisert med tillatelse.

7) Schæferhund

Schæferhund er kanskje en av de mest kjente hunderasene som finnes, og den får en god plassering som den 7. mest populære hunderasen i 2021. Schæfer er en allsidig og lærevillig hunderase som passer godt inn i mange typer hjem, men det er en intelligent hund som bør få bruke hodet sitt i stor grad.

Det er mange som brukes schæfer til ulike bruksoppgaver, og den er en god hund for de som er interesserte i hundesport eller som like seg på lange turer, kanskje i litt tempo. Den kan både trekke pulk og bære kløv, og kan godt egne seg til krevende turer.

Selv om det er en lærevillig rase kan den være litt utfordrende som unghund, så det er nok en hund som passer aller best for de som har litt hundeerfaring fra før av.

Det er også verdt å merke seg at schæferhund har en del arvelige sykdommer, så det er anbefalt å sette seg godt inn i helsetilstanden til foreldredyr før man kjøper seg en valp.

Les mer om schæferhund på raseprofilen dens her.

Schæferhund
Schæferhund. Foto publisert med tillatelse.

8) Cocker spaniel

Cocker spaniel er nok en jakthund, men selv om den har gode aner som jakthund har de aller fleste cocker spaniel som selskaps- eller familiehund. Disse små tassene er nemlig regnet som en ypperlig familiehund som er kjent for å elske å leke, og det er få ting som er bedre for hunden enn å få kaste ball eller ha drakamp med lekevillige barn.

En cocker spaniel regnes som enkel å trene, og har raskt for å bli veldig lydig. De fungerer kjempegodt til hundesport som agility eller lydighet, og pleier som oftest å la seg motivere enkelt av godbiter og ros.

Selv om mange har cocker spaniel som en familiehund er det viktig å være klar over at dette er en rase som trenger store mengder mosjon. De bør få noen skikkelig solide lufteturer hver dag, og aller helst bør de få komme seg ut i skogen eller andre steder hvor de får brukt luktegenskapene sine, og ikke bare vandre langs den samme ruta i nabolaget hver dag.

Om du liker å gå lange turer og har tid til en del pelsstell kan cocker spaniel være en god rase for deg, så det er absolutt noe å vurdere om du er på jakt etter en snill familiehund.

Les mer om cocker spaniel på raseprofilen dens her.

Cocker spaniel
Cocker spaniel. Foto publisert med tillatelse.

9) Dansk-svensk gårdshund

Dansk-svensk gårdshund er en kul hunderase som har både Danmark og Sverige som opphavsland. Den har blitt veldig populær de siste årene, og nå har den altså fått en plass på topp 10-listen over de mest populære hunderasene. Denne lille hunden er en aktiv og energisk hund som regnes som en god familiehund for de som vil ha en stor hund i liten pakke.

De store fordelene med dansk-svensk gårdshund (ofte bare kalt DSG) er at de er snille og flinke med både store og små barn. Rasen liker både lek, kos og mosjon, og fungerer fint i de aller fleste hjem. Som andre hunder må de har både luftig og mental aktivisering, men så lenge man klarer å oppfylle behovene de har vil de være stabile og rolige på hjemmebane.

Som alle hunderaser har de også noen ting man må være litt varsom over, som at de elsker å gå på oppdagelsesferd. De kan være ganske egenrådige når det kommer til treningen, så man må ha god tålmodighet for å få dem lydige. De er også kjent for å mislike å være alene, så de passer aller best inn i hjem hvor det er mennesker eller andre dyr hjemme mesteparten av dagen.

Når det er sagt er det en super familiehund som har blitt veldig populær og ettertraktet av en god grunn.

Les mer om dansk-svensk gårdshund på raseprofilen dens her.

Dansk-svensk gårdshund
Dansk-svensk gårdshund. Foto: Hermann J. Leopold / CC BY-SA 3.0.

10) Gordon setter

Gordon setter er den andre setteren på listen, og er nok en energisk jakthund som brukes som stående fuglehund. Også denne rasen er en god familiehund hvis man klarer å bruke den nok, enten ved at den har store mengder mental aktivisering, eller at den trenes og brukes til jakt. I motsetning til for eksempel gråhund er det ikke noe krav om at gordon setter må brukes til jakt, for med gode rutiner for mental aktivisering og fysisk mosjon kan den bli en harmonisk selskapshund.

Når det er sagt er gordon setter nok en hunderase som trenger store mengder fysisk mosjon. Disse hundene trives aller best ute i skogen hvor de kan få utforske nærområdet og alle de spennende luktene, og bør aller helst få seg en real skogstur hver dag. Så hvis du skal ha en gordon setter bør du være klar for å ut på tur både på fine og mindre fine dager. Verken striregn eller snøstorm stopper gordon setteren fra å ville ut på tur.

Gordon setter kan være litt utfordrende i oppdragelsen, men blir riktig så lydig hvis man bare legger nok tid i det. Her må man jobbe jevnt og trutt, og med godt arbeid venter gode resultater. Den har karakteristisk pelsfarge med stort pels med brune områder.

Les mer om gordon setter på raseprofilen dens her.

Gordon setter som bader
Gordon setter som bader. Foto publisert med tillatelse.

11) Irsk setter

Vi skulle ikke langt før vi fant nok en setter på listen, men irsk setter er den tredje og siste setteren som finnes på topp 25-listen over de mest populære hunderasene. Det er ikke dårlig at tre av fire settere får plass, og den siste (irsk rød og hvit setter) regnes som svært sjelden.

Også irsk setter er en jakthund som brukes på samme måte som de andre setterne, men som igjen kan fungere fint som en normal familiehund dersom man klarer å dekke behovene dens. Det betyr lange og gode turer i skog og mark, og jevnlig mental aktivisering slik at den får brukt hodet sitt.

Med god innsats kan irsk setter brukes til både jakt, hundesport og spor, men du må regne med å ha god tålmodighet når du skal trene den. Her er det viktig å være konsekvent og jobbe regelmessig over tid.

Irsk setter har en rød pels, men den kan variere fra lyserød til dyp mahognirød.

Les mer om irsk setter på raseprofilen dens her.

Irsk setter
Irsk setter. Foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez / CC BY-SA 3.0.

12) Finsk lapphund

Finsk lapphund er en gjeterhund som ofte holdes som en selskapshund, og regnes som en god og stabil familiehund. Som en gjeterhund trenger den store mengder mental aktivisering, så rasen passer aller best for de som liker å drive med hundesport eller har stor glede av å bruke mye tid på å trene med hunden.

Rasen regnes som en god allroundhund som fungerer til det meste. Her kan du trene hunden til omtrent hva du måtte ønske, uansett om det er agility, lydighet, turkompis, som vokterhund eller bare som en familiehund. De fleste finske lapphunder er glade i å trene, og med litt ros og en godbit er den villig til å jobbe hardt for deg.

Finske lapphunder regnes for å være flinke med både store og små barn, og er rolige innendørs. De trenger mye mental aktivisering, og som alle hunder blir de understimulert om de ikke får dekt behovene sine, så det er viktig å være klar over at dette ikke er noen sofahund som ikke trenger så mye oppmerksomhet. Tvert imot må man regne med å bruke mye tid på finsk lapphund, både mentalt og fysisk.

Les mer om finsk lapphund på raseprofilen dens her.

Finsk lapphund
Finsk lapphund. Foto: Apdevries / CC BY-SA 2.5.

13) Bichon havanais

Bichon havanais er faktisk den første rene selskapshunden på listen over de mest populære hunderasene, og er altså en hund som først og fremst er avlet frem for å være gode selskapshunder. Disse trives hos både enslige, par og familier, men passer aller best inn i hjem hvor de ikke trenger å være så altfor mye alene.

Selv om de er avlet for å være selskapshunder er det intelligente hunder som kan gjøre det godt på lydighet og agility, så lenge man jobber nok med det. Rasen er enkel å oppdra, og er normalt ikke veldig bjeffete av seg hvis man jobber med å trene det vekk.

Ellers er bichon havanais en hunderase som regnes som både røytefri og allergivennlig. Dette har vært med på å øke populariteten dens. Husk at den spesielle pelstypen til bichon havanais også kommer med noen ulemper, for den trenger nemlig store mengder pelsstell. Ikke bare må den børstes jevnlig, men den må også bades og klippes fra tid til annen. Og hvis du skal stille den ut må du regne med å bruke veldig mye tid på å holde pelsen ved like.

Bichon havanais er kjent for å være en glad og positiv hunderase som går overens med alle den møter, uansett om det er voksne mennesker, barn, andre hunder, katter eller smådyr som kaniner og marsvin!

Les mer om bichon havanais på raseprofilen dens her.

Bichon havanais
Bichon havanais. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

14) Pomeranian

Pomeranian er en av de minste hunderasene som finnes, og disse småtassene veier ikke mer enn halvannen kilo når de er voksne! Rasen har blitt veldig populær som en slags «veskehund», men det er viktig å være klar over at dette er en normal hund som trenger å gå selv, få normale turer, og få mental aktivisering akkurat som andre hunder selv om den er liten.

En pomeranian trenger store mengder pelsstell, og er overraskende krevende å oppdra. De kan være både sta og selvstendige, og bør aller helst ha en konsekvent og erfaren hundeeier. Når det er sagt er rasen intelligent og lettlært under riktig lederskap. Pomeranian er kjent for å være skeptisk til barn, men med riktig tilvenning kan den lære seg å godta unger.

Det er viktig å ha i bakhodet at pomeranian er en vakthund som er avlet frem for å si ifra hvis det kommer noen. Om den ikke trenes målrettet mot å bli en god vakthund vil disse instinktene ofte utfolde seg ved at den bjeffer mot alt og alle.

Les mer om pomeranian på raseprofilen dens her.

Pomeranian
Pomeranian. Foto publisert med tillatelse.

15) Shetland sheepdog

Shetland sheepdog er en liten gjeterhund som gir deg mye hund i en liten kropp. Disse gjeterhundene er svært intelligente og utrolig lærevillige, og egner seg ypperlig for deg som vil drive med hundesport eller hundetrening. Rasen er ellers energisk, og bør få solide mengder mosjon.

Som med alle gjeterhunder er shetland sheepdog en hunderase som trenger å få brukt seg. Her snakker vi altså ikke bare om kroppslig bruk, men også om å få brukt hodet sitt. Store mengder mental aktivisering er nødvendig for at hunden skal trives og være balansert. Aller helst bør den få ha en «jobb» som dere trener på daglig.

Det er en del shetland sheepdoger som kan bli territoriale. De vil ikke vokte territoriet sitt som en vakthund, men de vil ofte bjeffe mye og høyt når noen nærmer seg. Så hvis du ikke tåler bjeffing bør du vurdere en annen hund.

Les mer om shetland sheepdog på raseprofilen dens her.

Shetland sheepdog
Shetland sheepdog. Foto publisert med tillatelse.

16) Flat coated retriever

Flat coated retriever er en aktiv og energisk hunderase som regnes som mer livlig enn «søskenbarna» sine golden og labrador retriever. Flat coated retriever er på mange måter lik disse, men regnes som en bedre jakthund slik at den oftere er å finnes hos jegere som trenger en god hund til å hente sjøfugl under jakten.

Ellers er rasen vært glad i mennesker, elsker vann over alt annet, og trives aller best ute på tur. Om du er ute etter en stabil turkompis kan en flat coated retriever være det perfekte valget! Ikke bare trives den godt som turkamerat på lange turer i skog og mark, men den er også komfortabel og rolig i bymiljøer og andre steder hvor det skjer mye. Legg til at den er flink med barn, så har man en god familiehund for friluftsinteresserte mennesker.

Det er derimot også noen ulemper med flat coated retriever. For det første er det en hunderase som bruker ekstremt lang tid på å bli skikkelig voksen. Her har man en unghund i opptil tre års tid, noe som kan være svært krevende! Da har man en energibunt som ikke helt klarer å kontrollere energinivået sitt, og som ikke alltid er like flink til å konsentrere seg på det den må.

Det andre problemet med til flat coated retriever er at det er høy forekomst av kreft hos rasen. Over halvparten av alle flat coated retrievere dør av en eller annen form for kreft, og rasen har nokså lav forvente levealder. Dette trenger jo ikke å stoppe noen fra å få seg en flat coated retriever, men det er viktig å være klar over at dette er et realistisk scenario.

Les mer om flat coated retriever på raseprofilen dens her.

Flat coated retriever
Flat coated retriever. Foto publisert med tillatelse.

17) Jack russell terrier

Jack russell terrier er en kjent, liten terrierhund som originalt er en jakthund, men som ofte holdes som selskapshund nå om dagen. Til tross for den lille kroppen er det en skikkelig energikule som kan løpe fort, og det sterke jaktinstinktet dens lever fortsatt i beste velgående.

Dersom du er ute etter en liten hunderase med høyt aktivitetsnivå kan jack russell terrier være noe for deg. Den bør ha en rutinepreget hverdag hvor den daglig får ulike oppdager som fører til at den må bruke hodet sitt, og må selvsagt også få lufteturer ved siden av. Selv om det er en liten hund må den luftes godt daglig.

Om du legger nok innsats i det kan en jack russell terrier brukes til det meste, uansett om du vil ha en jakthund, drive med agility eller bare ha en god turkameraet. Rasen egner seg best for de som liker å drive med hund, men kan under rette forhold fungere som en familiehund.

Rasen kommer med både glatt, broket og strihåret pels, men alle disse regnes som samme rase.

Les mer om jack russell terrier på raseprofilen dens her.

Jack russell terrier
Jack russell terrier. Foto publisert med tillatelse.

18) Stor puddel

Puddel er kanskje en av de mest karakteristiske hunderasene som finnes, og den store varianten av puddel har utviklet seg til å bli riktig så populær. Storpuddel er originalt brukt som jakthund som hentet døde sjøfugler (på samme måte som retrievere), men er i dag først og fremst brukt som selskapshunder. De regnes som riktig gode familiehunder som tilpasser seg de fleste typer familier, men må ha et aktivt hjem hvor de får brukt både hode og kropp.

Det er mange som regner puddel som den perfekte familiehund, og så lenge man liker å gå gode turer og drive med aktiviteter hvor hunden får brukt hodet vil det være en helt ypperlig hund. Den er som oftest positiv og glad i både eierne sine og nye mennesker den møter, går godt overens med andre hunder, og fungerer godt med barn i ulike aldere.

Det er mange allergikere som tåler puddel fint, for disse har en viss allergivennlig pels. Denne pelsen røyter heller ikke, og er svært vannavstøtende. Denne pelsen krever også en del pelsarbeid, og man må regne med både børsting og klipping regelmessig.

Les mer om puddel på raseprofilen dens her.

Storpuddel
Storpuddel. Foto publisert med tillatelse.

19) Siberian husky

Siberian husky er den første polarhunden som får plass på listen over de mest populære hunderasene, og er en hunderase som på mange måter er ganske ulik fra de andre hundene på listen. Dette er nemlig en mer primitiv hund på både godt og vondt, og er avlet frem for å fungere jevnt og trutt i krevende forhold. De brukes til kløv, trekk og andre ting, og er ofte blant de sterkeste polarhundene, selv om de mangler litt på utholdenheten som for eksempel alaska husky ofte har.

Livet med en siberian husky bør være preget av store mengder mosjon. Dette er en hund som må få brukt kroppen sin, og som gjerne kan bruke den i flere timer om dagen. Den vil trives bedre med litt krevende mosjon som joggeturer, sykkelturer eller trekk fremfor rolige gåturer i et stille nabolag.

Samtidig er siberian husky en veldig ukomplisert hunderase. Den vil ha mosjonen sin, mat og gjerne litt kos, men er for det meste enkel å forstå seg på og forholde seg til. Rasen trives best i flokk, enten med andre polarhunder eller inne med en flokk mennesker.

Les mer om siberian husky på raseprofilen dens her.

Siberian husky
Siberian husky. Foto publisert med tillatelse.

20) Whippet

Whippet er den eneste mynden som har fått plass på listen over de 25 mest populære hunderasene, og det er kanskje ikke så rart, for det er nok den mynden som egner seg best for vanlige familier. Whippeten er en litt spesiell hund som originalt var avlet frem for å være en veddeløpshund. Den er en av verdens raskeste hunderaser, og den raskeste i sin vektklasse.

I praksis betyr det at den er eksplosiv rask når den er ute, og trenger å få jevnlige utløp for denne vanvittige energien. Samtidig er den svært stille og rolig innendørs, og mange kaller dem for sofapoteter. Det er helt normalt å finne whippeten sammenkrøllet under et teppe eller sofaputene inne, og den kan virke lat. Når den kommer ut har den derimot vanvittig mye energi.

Det er viktig å være klar over at whippet også har vært brukt som jakthund, og den har disse jaktinstinktene fortsatt. I praksis kan det betyr at den fyker av gårde i 50 km/t når den ser en dyr ute på tur, så det er ikke alle som klarer å trene til å ha disse løse uten bånd.

Ellers regnes rasen for å være veldig flink med barn, og å være en enkel og grei hunderase. De kan være litt sta og egenrådige i treningen, og vil sjeldent bli superlydige, men de kan fint lære seg de vanlige kommandoene – når de vil høre etter da.

Les mer om whippet på raseprofilen dens her.

Whippet med klær
Whippet. Foto publisert med tillatelse.

21) Tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel er en hund som har blitt importert til den vestlige verden nokså nylig, og har derfor en del spesielle trekk som ikke finnes hos så mange andre hunderaser. For selv om dette er en selskapshund er det en hund som kan være ganske krevende av seg, for disse har ikke utviklet seg like tett på mennesker som mange andre hunderaser har.

I praksis betyr det at det er mange som sliter med oppdragelse og trening av tibetansk spaniel. Den har høy tillitt til egne vurderinger, og vil kun høre på eierne sine når den er enig i avgjørelsen. Så om den selv tenker at den vet bedre vil den rett og slett ikke lystre.

Om man kan ta den tibetanske spanielen for det den er kan man få en riktig så fin familiehund. Den elsker å kose, og går som regel fint overens med barn. Problemet er bare at mange tenker at de skal klare å trene den til å bli lydig, men takket være urinstinktene til rasen kan dette være et håpløst mål som bare fører til frustrasjon.

Når det er sagt må man ikke la være å trene den, for den tar også raskt kontrollen om du ikke selv jobber med hunden og lærer den hvordan den skal oppføre seg.

Les mer om tibetansk spaniel på raseprofilen dens her.

Tibetansk spaniel
Tibetansk spaniel. Foto: Wolfman1 / CC BY-SA 3.0.

22) Jämthund

Jämthund er en svensk hunderase som brukes som jakthund på elg, og er på en måte Sveriges svar på norsk elghund grå. Om du driver med elgjakt kan jämthund være et godt valg, men for alle andre bør man se på andre hunder. Dette er nemlig en hund som trenger å brukes til jakt, og som aldri vil trives godt i et hjem med mindre den aktivt brukes til jaktprøver eller aktiv jakt. Noen får dem til å fungere ved å drive store mengder annen mental aktivisering, men dette krever veldig mye av eierne.

Når det er sagt er jämthund en god familiehund når den først blir brukt som den skal. Den er kjent for å være stille og rolig av seg, og gjør ikke så mye ut av seg når den er innendørs. Den tykke pelsen røyter veldig mye, så man må tåle å finne mye pels rundt om i huset hvis man skal ha den som innehund.

Les mer om jämthund på raseprofilen dens her.

Jämthund
Jämthund. Foto: Canarian / CC BY-SA 3.0.

23) Beagle

Beagle er nok en jakthund som først og fremst bør holdes av jegere som har tenkt å bruke den. Denne lille tassen brukes til jakt på småvilt som rev og rådyr, og har en vanvittig god nese som gjør den knallgod til å spore dyr. Denne gode nesen har også blitt godt brukt av andre, så beagle er ofte å se som narkotikahund eller politihund hvor den skal lukte etter spesifikke stoffer.

Som du kanskje skjønner er beagle en hunderase som må brukes, og den trives best om den har en jobb hvor den får brukt både nese og hode mye. Om man får gitt den alt den trenger av mental aktivisering er det en snill og rolig familiehund som går godt overens med både barn, andre hunder og andre kjæledyr som katter og smådyr.

Rasen regnes som litt sta, men nokså grei å ha med å gjøre. Man må legge en del innsats i oppdragelse og trening når den er valp, men om man gjør en solid jobb med unghunden får man en svært stabil brukshund.

Les mer om beagle på raseprofilen dens her.

Beagle
Beagle. Foto publisert med tillatelse.

24) Chihuahua (langhåret)

Chihuahua er en av verdens minste hunderaser, og deles teknisk sett inn i langhåret og korthåret variant som to ulike raser. Disse er derimot kliss like når det kommer til atferd og hvordan er oppfører seg.

Originalt var chihuahua avlet frem for å være en vokterhund, noe som vil si at den skulle bjeffe når noen nærmer seg gård og bosted. Dette instinktet lever fortsatt i beste velgående, så man må regne med at chihuahuaen bjeffer mye, selv om du legger mye innsats i å trene det vekk.

Chihuahua er kanskje veldig liten, men den har likevel enormt mye energi. Denne lille tassen kan tåle lange fjellturer eller kortere joggeturer uten problemer, og fungerer faktisk fint for en aktiv familie. Rasen trenger faktisk mye mer mosjon enn det mange tenker, og bør få solide lufteturer daglig.

En litt artig ting med chihuahua er at den ikke ser ut til å vite hvor liten den er. De kan fint finne på å yppe med hunder som veier 20 ganger så mye som dem selv, og lar seg ikke stoppe av at de ikke hadde hatt mulighet til å nå opp til knærne dens engang.

Med litt arbeid kan chihuahua bli svært lydig, og den kan gjøre det godt på hundesport som agility og lydighet.

Les mer om chihuahua på raseprofilen dens her.

Chihuahua på tur
Chihuahua på tur. Foto: Benutzer:Mistay / CC BY-SA 3.0.

25) Cavalier king charles spaniel

Cavalier king chales spaniel kalles som regel bare for cavalier, og er en super familiehund som er kjent for å være veldig flink med barn. Selv om cavalier har bakgrunn som jakthund regnes den i dag som en ren selskapshund, og den er kjent for å være utrolig kosete.

Selv om cavalier er en ren selskapshund nå om dagen trenger den en god porsjon med daglige lufteturer, og en solid dose med mental aktivisering hver dag. Så lenge den får brukt seg godt nok er den en rolig og balansert hunderase som ikke gjør så mye ut av seg inne – foruten å ville kose med eierne sine.

Det er også viktig å være klar over at cavalier king chales spaniel har noen potensielt livsfarlige arvelige sykdommer. Noen hunder lever store deler av livet sitt med store smerter, og det er ikke uvanlig at cavalier må gå på smertestillende medisiner gjennom nesten hele livet. Så sett deg godt inn i rasens helsestatus før du skaffer deg en valp!

Les mer om cavalier på raseprofilen dens her.

Cavalier king charles spaniel
Cavalier king charles spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Finn den hunderasen som passer det livet du lever

Når man skal kjøpe seg en ny hund er det viktig å bruke god tid på å finne en rase som passer godt overens med det livet man allerede lever, og det miljøet man kan tilby den. Som man kan se i denne artikkelen er det stor forskjell på ulike hunderaser, og mens noen er rene selskapshunder er det andre som trenger å brukes flere timer om dagen for å fungere godt.

Veldig mange «problemhunder» er i virkeligheten helt normale hunder som har havnet hos feil familier eller personer. Om man ikke har tid til å bruke hunden godt bør man holde seg langt unna brukshunder, og heller velge seg en rase som ikke krever så mye mental aktivisering som det brukshundene gjør.

Kilder

Informasjonen er basert på valper som ble registrert i NKK i løpet av 2021. Klikk her for å komme til oversikten på NKK sine nettsider.

Legg igjen en kommentar