Raseprofil: Tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel er en liten selskapshund som er kjent for å være svært glad i og kontaktsøkende mot familien sin. Dette er en liten tass som passer inn i de fleste hjem, så lenge de har tid til å gi hunden all kosen, oppmerksomheten og mosjonen den trenger.

Det er få ting tibetansk spaniel liker bedre enn å ligge på fanget, og de er utrolig glade i kroppskontakt med eieren sin.

Til tross for at tibetansk spaniel regnes som en god og omgjengelig hunderase er det en rase som for mange er krevende, og atferden regnes som litt primitiv. Den er ikke like enkel å trene og oppdra som mange andre hunder, så det er mange som mener at disse raskt blir «problemhunder». Mer om dette under avsnitt om atferd og trening.

I dagligtale kalles ofte tibetansk spaniel bare for tibbe, og det er viktig å være klar over at rasen ikke er en faktisk spaniel selv om den har spaniel i navnet sitt. De ekte spanielene er alle beslektede jakthunder, men tibetansk spaniel verken er noen jakthund eller nært beslektet med de andre spanielene.

Tibetansk spaniel
Tibetansk spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Tibetansk spaniel kort oppsummert

  • En hund med mye personlighet.
  • Bjeffer mye.
  • Digger kroppskontakt.
  • Elsker å være høyt oppe.
  • Knytter veldig sterke bånd til familiemedlemmene sine.
  • En god og barnevennlig familiehund.
  • Trenger normal mengde mosjon, og bør få litt mental aktivisering.
  • Litt primitiv atferd.
  • Kan være svært sta!
Tibetansk spaniel
Tibetansk spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel er en aktiv og energisk hund som virkelig elsker de den bor sammen med. Rasen går som regel veldig godt overens med både store og små barn, samt andre husdyr, og passer inn i veldig mange typer familier.

I det daglige et tibetansk spaniel en aktiv, energisk og livlig hund som elsker oppmerksomhet, lek og turer. Den ser ut til å ha evige mengder energi når den leker, og leker dessuten fint med barn.

Det er verdt å merke seg at tibetansk spaniel regnes som svært uavhengig. I praksis betyr dette at hunden ofte tror den selv vet best, og gjerne bedre enn eieren sin. Grunnen til dette er at rasen ikke har hatt like lang tid til å tilpasse seg å bo i vestlige forhold, og egenskapene som var viktige for å overleve i de tibetanske fjellkjedene sitter sterkere enn egenskapene som trengs for å være en god selskapshund.

Ofte kan man oppleve at tibber finner opp egne regler, eller bare nekter å adlyde reglene og grensene som eierne setter for dem. Om hunden finner ut at den vil stjele mat kan man i noen tilfeller prøve alt man bare måtte ønske å få slutt på det, uten at man lykkes.

Mye av det samme gjelder på innkallelse. Når du roper på hunden vil den kunne vurdere om den faktisk ønsker å gjøre som du ber den om, eller om den heller skal fortsette med det den holder på med. Her kan man se at hunden stopper litt opp for å tenke, før den eventuelt fortsetter ferden sin..

Rasen har for øvrig en stor frihetstrang, og kan være veldig flinke til å komme seg ut av inngjerede hager eller snike seg ut en dør som står på gløtt. Da tar seg gjerne en god runde rundt i nabolaget for å se hva som skjer, men pleier sjeldent å stikke veldig langt når de er ute på eventyr.

Dette betyr likevel ikke at man skal gi opp oppdragelse, for med riktig og konsekvent trening blir tibetansk spaniel en god hund. Man kan derimot ikke ha like store forventinger til rasen som hvis man hadde kjøpt en mer lærevillig rase.

Et annet atferdstrekk som stammer fra opphavet dens i Tibet er at tibetansk spaniel elsker å være i høyden. De klatrer gjerne rett opp i ulendt terreng som om de skulle være en geit, og har god kontroll over kroppen sin når de plutselig sprettet opp en fjellskrent.

Ellers kan rasen være litt skeptisk mot fremmede. Det er ikke uvanlig at de er flinke til å bjeffe mot alt og alle som nærmer seg hjemmet dens, og fungerer godt som vakthund.

Tibetansk spaniel liker seg godt ute i hager, og vil trives godt med en inngjerdet hage hvor den kan leke og vandre fritt. Husk at den ikke bare er flink til å stikke av, men også er en svært god graver, så man må likevel følge godt med på hunden når den er ute i hagen.

En del mener at tibetansk spaniel ikke egner seg godt som hund i hjem hvor eierne forlater huset for å jobbe eller gå på skole hele dagen, men bør være i et hjem hvor den har eierne i nærheten mesteparten av tiden. Den trives ikke så godt alene, men med flere hunder blir dette problemet mindre.

Det er viktig å sosialisere tibetansk spaniel godt når den er unghund og valp, både mot andre mennesker, andre hunder og barn. Dette kan være med på å redusere hvor skeptisk den er til fremmede når den blir voksen.

Tibetansk spaniel
Tibetansk spaniel. Foto: DillyFan503 / CC BY-SA 4.0.

Mosjon av tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel er ikke den rasen som trenger mest mosjon, men som alle hunder trenger den daglige turer. En god start er å gi den to korte turer på henholdsvis morgen og kveld, og én langtur i løpet av dagen. Denne langturen bør være på minst 45 til 60 minutter, men den kan godt være lenger også.

Tibetansk spaniel trenger også en god del mental aktivisering. Det er jo en intelligent hunderase som trenger å få brukt hodet sitt, og det er absolutt mulig at hunden blir understimulert om den ikke får nok mental mosjon. Selv om rasen er liten er det kjent at understimulerte tibber kan gjøre stor skade på møbler og annet inventar.

Tibetansk spaniel
Tibetansk spaniel. Foto: Daedra / CC BY-SA 3.0.

Trening av tibetansk spaniel

Som nevnt tidligere i artikkelen kan det være krevende å oppdra og trene en tibetansk spaniel. Rasen kan nemlig være svært selvstendig og sta, og noen gnager kan treningsøktene føles som om du stanger hodet i veggen.

Noen tenker kanskje at tibbene er dumme, men i virkeligheten skjønner de godt hva du mener, de bare vil ikke gjøre det.

Selve treningen bør foregå med positiv forsteker og ikke minst mye tålmodighet. Selv den staeste tibetanske spanielen kan lære seg innkalling og normal hverdagslydighet, men det vil kreve mer innsats enn hos enklere raser. Det viktigste er at man jobber med det jevnlig, helst daglig, gjennom hele hundens oppvekst. Du kan ikke la deg gi opp fordi det ikke ser ut til å fungere så godt som du ønsker, men må heller fortsette med det igjen og igjen.

Tibetansk spaniel har god hukommelse, og vil raskt bli forvirret om du gjør for store endringer i treningen. Det er bedre å holde seg til den typen trening du allerede har begynt på enn å prøve noe nytt, for dette kan bare gjøre at den ikke skjønner hva du prøver på.

Tibetansk spaniel
Tibetansk spaniel. Foto: Wolfman1 / CC BY-SA 3.0.

Bruksområder for tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel er først og fremst kun en selskapshund eller familiehund, men om ønskelig kan den også enkelt læres opp til å fungere som varslerhund som sier ifra når noen kommer. De er populære som utstillingshunder.

Det er noen som får tibetansk spaniel til å fungere innenfor hundesport som agility, men det er ikke alle tibber som er like flinke eller interesserte i dette. Om hunden liker hundesport kan den gjøre det godt, men om den ikke er så interessert i det kan man like greit bare droppe det med den hunden.

Tibetansk spaniel
Tibetansk spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel er en sunn hunderase med nokså få arvelige sykdommer. Noe av det som rammer rasen er progressiv retinal atrofi (PRA), en øyesykdom som kan føre til blindhet. Det finnes heldigvis tester man kan gjøre på avlsdyr for å oppdage anlegg for sykdommen, så om man kjøper valp fra en seriøs oppdretter er det lav risiko.

Totalt sett er tibetansk spaniel en veldig frisk hunderase som kan leve lenge. Det er helt normalt at de blir 12 – 13 år gamle, og noen individer blir dessuten betydelig eldre.

Fysikken til tibetansk spaniel

Tibetansk spaniel er en liten hund skal har en ideell mankehøyde på 25,4 cm, men et par centimeter fra eller til er normalt. Vekten ligger typisk på mellom 4 og 7 kg, og hannene er typisk litt tyngre enn tispene.

Pelsen kan komme i ulike lengde, men det er ganske vanlig at hannhundene får litt lenger pels enn det tispene gjør. Alle farger er tillatt, men den vanligste fargen er sobel, en gyllen farge med sort i tuppene. Denne kan sees på bildet under avsnitt om mosjon.

Tibetansk spaniel
Tibetansk spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos tibetansk spaniel

Man bør gå over hele hunden med en kam eller børste 2 til 3 ganger i uken for å fjerne død pels, så det er litt pelsstell med rasen. Ellers er det viktig å være klar over at den røyter veldig mye i en ukes tid hver vår og høst, og i denne perioden bør man gjennomføre pelsstell daglig for å unngå at det blir enormt mengder med røyting i huset.

Tibetansk spaniel trenger kun å bades etter behov.

Tibetansk spaniel sin rasehistorie og utvikling

Tibetansk spaniel stammer som navnet tilsier fra Tibet hvor den ble brukt som varslerhund for klostre opp i fjellene. Her lå hundene på fjellsider, muren eller andre steder hvor de fikk god utsikt mot tilreisende, så varsler de munkene ved hjelp av ulike typer bjeff.

Livet i de tibetanske fjellene var langt ifra enkelt, selv om de bodde i klostre. Kun de hundene som var flinkest til å skaffe seg mat overlevde, og dette har over lang tid utviklet rasen til å bli veldig selvstendige.

Rasen har også vært brukt som varmekilde i de kalde fjellområdene i Tibet. Her holdt man hunden tett inntil kroppen for å varme seg på den, og dette ser man fortsatt at hunden liker.

Rasen ble fraktet til Europa allerede på tidlig 1900-tallet, men det tok lang tid før den ble spesielt populær. Det var først på 1980-tallet at det ble mer enn en sjelden hund, for da skøyt populariteten i været både i Norge og andre land i Europa. På kort tid ble tibetansk spaniel den mest populære miniatyrhunden, og var det på både 80-, og 90-tallet. I senere tid har andre miniatyrraser blitt mer populære igjen, men tibetansk spaniel er likevel en vanlig hund.

Tibetansk spanielvalp
Tibetansk spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om tibetansk spaniel

Er tibetansk spaniel en god familiehund?

Tibetansk spaniel er en god familiehund so knytter sterke bånd til alle den deler hus med.

Går tibetansk spaniel godt overens med barn?

Tibber går som oftest veldig godt overens med barn, men som med alle hunder er det en fordel å tilvenne dem barn fra de er unge av. En voksen hund som aldri har sett et barn før i hele sitt liv vil neppe fungere veldig godt med småbarn, men det gjelder jo alle hunderaser.

Hvor mye pelsstell er det med en tibetansk spaniel?

Det er en del pelsstell med en tibetansk spaniel, for man bør gå over den med en kam eller børste to eller tre ganger i uken for å holde pelsen ved like.

Hvor vanskelig er det å trene en tibetansk spaniel?

Det kan være svært krevende å trene en tibetansk spaniel, og selv med stor innsats vil den aldri bli superlydig. Normal hverdagslydighet bør gå fint, men krever mye tålmodighet og innsats fra eieren.

Egner tibetansk spaniel seg for førstegangs hundeeiere?

Tibetansk spaniel kan fungere som en førstegangshund, men det er viktig å vite hva man går til. Siden den er så egenrådig og sta er det ikke noe jeg ville anbefalt som et førstevalg, men for de som virkelig ønsker seg en slik hund kan den fungere greit.

Hvor mye røyter tibetansk spaniel?

Tibetansk spaniel røyter som man forventer fra en slik hund, og har dessuten røyteperioder på våren og høsten hvor den røyter noe helt vanvittig mye i en ukes tid.

Er tibetansk spaniel allergivennlig?

Tibetansk spaniel regnes ikke som allergivennlig.

Er tibetansk spaniel en vanlig rase?

Tibetansk spaniel regnes som en veldig vanlig rase. Det er mange oppdrettere av rasen her i Norge.

Hvem passer tibetansk spaniel for?

Tibetansk spaniel passer for enslige, par eller familier som vil ha en liten og litt spesiell hund, og som kan godta hunden for det den er. Den passer for folk som ikke krever 100 % lydighet av hunden sin, men synes det er artig når den er litt rampete.

Fungerer tibetansk spaniel til hundesport?

Tibetansk spaniel kan fungere til hundesport, men det er ingen garanti. Noen individer trives med hundesport og kan gjøre det godt innenfor det, mens andre ikke har interesse for det.

Fungerer tibetansk spaniel til jakt?

Tibetansk spaniel egner seg ikke til jakt.

Egner tibetansk spaniel seg til utstilling?

Som en NKK- og FCI-godkjent rase kan tibetansk spaniel fint stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører tibetansk spaniel?

Raseklubben til tibetansk spaniel er Norsk Miniatyrhundklubb. Det er disse som har ansvaret for rasen her i Norge, driver med valpeformidling og klubbaktiviteter for rasen.

Går tibetansk spaniel overens med andre hunder?

Tibetansk spaniel er som regel positiv til andre hunder, men det er ikke alltid. Det anbefales å sosialisere den godt med andre hunder mens den ennå er ung for å sikre seg at den lærer god hundekommunikasjon som trengs for å gå overens med andre hunder som voksen.

Er tibetansk spaniel en klengete hunderase?

Tibetansk spaniel kan fort føles litt klengete, spesielt om man er alene i huset med hunden.

Liker tibetansk spaniel å leke?

Tibetansk spaniel regnes som svært leken av seg, og kan virke til å være utømmelig for energi når den leker. Den takker aldri nei til lek!

Hvor lenge lever en tibetansk spaniel?

Tibetansk spaniel pleier å bli mellom 12 og 15 år gammel. Det er med andre ord en hunderase som lever veldig lenge!

Hvor mye koster en tibetansk spaniel?

Prisen for en NKK-registrert tibetansk spanielvalp ligger typisk på mellom 17 og 20 000 kroner.

Hvor stor blir en tibetansk spaniel?

Mankehøyden til en voksen tibetansk spaniel skal være på ca. 25 cm hos begge kjønn.

Hvor mye veier en voksen tibetansk spaniel?

Vekten til en voksen tibetansk spaniel pleier å ligge mellom 3 og 7 kg, så den kan variere litt, men rundt 4,5 kg er mest normalt.

Bjeffer tibetansk spaniel mye?

Tibetansk spaniel kan være veldig bjeffete av seg, da den har sterke vokterinstinkter.

Hvilket land kommer tibetansk spaniel fra?

Tibetansk spaniel kommer fra Tibet.

Hvor ofte må man bade en tibetansk spaniel?

Tibetansk spaniel trenger kun å bades etter behov.

Hvor lange turer trenger en tibetansk spaniel?

Tibetansk spaniel trenger en normal mengde mosjon, noe som vil si at den bør få lufteturer på minst en times tid daglig.

Hva heter tibetansk spaniel på engelsk?

På engelsk kalles tibetansk spaniel for Tibetan spaniel.

Må man klippe pelsen til en tibetansk spaniel?

Den lange pelsen til den tibetanske spanielen bør ikke klippes, men heller børstes slik at den holder seg fin.

Tibetansk spaniel
Tibetansk spaniel. Foto publisert med tillatelse.

Legg igjen en kommentar