Alle katter som har blitt kastrert trenger spesialfôr, både hannkatter så vel som hunnkatter. Ikke bare er normal kattemat altfor energirik for kastrerte katter, men i verste fall kan vanlig fôr føre til sykdommer i urinrøret til katten.
Det er derfor svært viktig å kjøpe spesialfôr beregnet for kastrerte katter, men hvilket kattefôr bør man velge til kastrerte katter?
Et veldig godt og populært fôr til kastrerte katter er Royal Canin Sterilised 37. Dette er fosfor- og næringsredusert, men inneholder likevel alt katten trenger av næringsstoffer. To andre gode alternativ er Carnilove Lamb & Wild Boar Sterilized, eller Eukanuba Sterilized / Weight Control.
Mange tror at man må kjøpe spesialfôr til kastrerte katter hos veterinær, men det er ikke nødvendig. På nettbutikker som Zoo.no selges de vanligste typene fôr, selv såkalt «veterinærfôr» som passer til katter med spesielle behov.
Veldig mange velger å prøve Royal Canin Sterilised 37 til å begynne med, og for de aller fleste katter fungerer dette helt fint. Det er derimot noen få katter som får utslett av dette fôret, og i disse tilfellene anbefaler jeg heller å prøve én av de to andre typene anbefalt (Carnilove Lamb & Wild Boar Sterilized, eller Eukanuba Sterilized / Weight Control).
PS. selv om alt fôret heter «sterilized» er det like godt for kastrerte katter (som er vanligst her i Norge) som for steriliserte katter. Katter steriliseres svært sjeldent lenger i Norge.
Hvorfor må kastrerte katter ha eget fôr?
Det er i utgangspunktet to ulike grunner til at kastrerte katter ikke lenger kan spise normalt kattefôr, og vi skal se litt på detaljene rundt hvorfor det er så viktig at kastrerte katter får spesialfôr.
1) Overvekt
Kastrerte katter har omtrent 30 % lavere forbrenning enn ukastrerte katter, så hvis du bare fortsetter å fôre med den samme maten som tidligere vil de få i seg mye mer næring enn de klarer å forbrenne.
Om dette ikke var nok vil en del kastrerte katter (men ikke alle) bli betydelig latere og mer inaktive etter at de er kastrert. Noen få også økt appetitt for å toppe det hele!
Alle disse faktorene fører til at katten fort spiser like mye eller mer enn før, men trenger mindre energi. Og da blir den raskt overvektig, noe som er farlig for katter.
Les mer om overvekt hos katt her.
2) Opphoping av fosfor i urinrøret
Vanlig kattemat inneholder en del fosfor. Dette er et helt vanlig stoff i animalske proteiner, og for de fleste katter går det helt fint å få i seg mye fosfor.
Det er derimot litt verre for kastrerte katter. De klarer ikke alltid å bryte ned fosforet like raskt, og resultatet blir opphoping av fosfor i urinrøret eller blæra til katten. Samtidig vil ofte kastrerte katter drikke litt mindre enn tidligere, og alt dette resulterer i fosforopphoping.
Les også: 10 grunner til å kastrere katten sin!
Fosforet vil over tid krystalliseres og blir til tilstanden som kalles urinstein. Dette er veldig smertefullt for katten, og må opereres bort. I ytterste konsekvens kan urinsteinen utvikle seg til urinblokkering, noe som kan føre til døden. Heldigvis pleier de fleste å oppdage problemet før det utvikler seg til å bli såpass alvorlig.
Les mer om urinstein hos katt her.
Det er spesielt kastrerte hannkatter som er utsatt, men også hunnkatter kan få urinstein. Så sørg for at du ikke bare velger et fôr for kastrerte katter som gir redusert næring, men som også faktisk er fosforredusert.
Alle typene anbefalt i denne artikkelen har redusert mengde fosfor i seg, og dette er heldigvis standard for de aller fleste fôrtyper for kastrerte katter.
Mange regner det som direkte farlig og uansvarlig å gi kastrerte katter vanlig kattefôr. For både overvekt og urinstein kan føre med seg store problemer for katten, selv om det kan ta en stund før du begynner å merke noe til problemet.
Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.