Kan katter spise potetgull? Alt om å la katten spiser potetgull!

De fleste katter er flinke til å tigge mat, og du er kanskje en del av dere som har opplevd at katten maser noe helt fryktelig når man finner frem posen med potetgull. Men kan egentlig katter spise potetgull, og er det egentlig sunt for dem?

Man bør ikke la katter spise potetgull, da dette inneholder store mengder salt og fett. Begge disse tingene er farlige for katter, og kan føre til sykdommer selv i ganske små doser. Så ikke la katter få smake på potetgull uansett hvor mye de maser om det.

Katter bør ikke få potetgull

Selv om katter ikke tåler potetgull spesielt godt vil de nok mase om å få det. Katter er nemlig svært glade i mat med mye fett, selv om det ikke er spesielt godt for dem.

I naturen er nemlig fett vanskelig å få tak i, og katter og andre kattedyr har utviklet et slags sug for å spise fett, nesten litt som hvordan vi mennesker har et sug mot ting som inneholder mye sukker.

Dette fører til at katter gjerne vil mase som uvær om å få spise potetgull og andre ting med fett, men ironisk nok er det så mye fett i ting som potetgull at det er direkte farlig for katten.

Dersom du har mistet noen flak med potetgull på gulvet og katten spiser det trenger du derimot ikke å stresse. Som regel går det helt fint om katten får i seg noen flak med potetgull, men ikke gjør det til en vane å fôre den med det.

Om katten først har spist litt potetgull er det viktig at du er 100 % sikker på at den har tilgang til friskt vann.

Potetgull
Potetgull er ikke sunt for katter.

Vær ekstra forsiktig med potetgull med løksmak

Om du først skal gi katten litt potetgull (selv om jeg fraråder deg å gjøre det) bør du holde deg langt unna alt potetgull med løksmaker. I disse brukes det ofte løkpulver, og dette er veldig potent.

I verste fall kan løkpulveret føre til at katten blir alvorlig syk, og at dere må til dyrlege.

Så vær ekstra forsiktig med å ikke miste noe på gulvet de gangene du spiser potetgull med løksmak.

Hva skjer når katten får for mye salt og fett?

Som nevnt er det for mye av både salt og fett i potetgull.

Et for høyt inntak av fett kan føre til problemer med bukspyttkjertelen, og da kan de få en sykdom som heter akutt pankreatitt. Dette kan være svært alvorlig, og kommer av at det er mer fett i kroppen dens enn det kroppen til katten klarer å bryte ned.

Saltet er ofte ikke like direkte farlig, men mange katter får raskt problemer med urinveisinfeksjon når de spiser ting med for mye salt i seg. Salt er jo også giftig, men vanligvis klarer kattene å regulere dette OK selv.

Så akutt saltforgiftning er svært sjeldent hos katter, men det kan jo skje.

Om katten først spiser litt potetgull er det derimot svært viktig at den har enkel tilgang til friskt vann!

Katter skal alltid ha et godt kattefôr som hovedmat

Det er mange typer menneskemat som er OK å gi katter i små mengder (og en del mat som er farlig for katter), men man må aldri finne på å bytte ut kattematen med menneskemat.

Grunnen er blant annet at kattemat er tilsatt taurin, en aminosyre som ikke vanligvis finnes i så store mengder som katten trenger i vanlig mat. Dette stoffet er helt essensielt for kattens syn, og katter som får menneskemat eller kattemat av lav kvalitet kan i verste fall utvikle sykdommer.

Jeg anbefaler alltid alle om å bruke litt penger på å kjøpe et godt kattefôr! Jeg har skrevet en stor guide om hvordan du selv velger det beste kattefôret for katten din, så ta gjerne en titt på den.

Om du bare vil gjøre det enkelt kan jeg si så mye som at Orijen Original Cat regnes som det beste kattefôret. Her får du alt av næringsstoffer, en høy andel kjøtt (viktig for katten), nok omega 3, nok vitamin A, og lite karbohydrater.

Et litt billigere alternativ som er nesten like godt (men mer enn godt nok!) er Acana Cat. Disse kommer i mange ulike typer, men alle oppfyller alle kravene til å være et knallgodt kattefôr!

Katter som spiser
Det er kjempeviktig å gi katten en god type kattefôr!

Denne artikkelen inneholder reklame for Zoo.no.

Legg igjen en kommentar