Raseprofil: Shetland sheepdog

Shetland sheepdog, gjerne bare kalt for sheltie i dagligtale, er en av liten gjeterhund som passer perfekt for deg som vil ha en liten familiehund som kan brukes til agility eller lydighet.

Sheltier er snille hunder som passer godt inn hos både enslige, par og familier, og er veldig glad i familien – både store og små. Det er en aktiv hunderase som trenger mye mental og fysisk mosjon, og som kan bjeffe mot fremmede som kommer på besøk.

Shetland sheepdog
Shetland sheepdog. Foto publisert med tillatelse.

Shetland sheepdog kort oppsummert

 • En utrolig intelligent hund.
 • Enkel å trene.
 • Bjeffer ganske mye, spesielt når noen kommer inn på territoriet dens.
 • Svært energisk.
 • Kjempegod på lydighet og agility.
 • Krever mye mental aktivisering.
Shetland sheepdog
Shetland sheepdog. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos Shetland sheepdog

Shetland sheepdog er en super familiehund som kjent for å være snill og lojal mot eierne sine, enkel å ha med å gjøre, ha et godt gemytt, og er i en hendig størrelse.

Sheltier flest er ganske energiske av seg, for de er jo tross alt gjeterhunder. De trives godt om de får løpe fritt i hager eller andre tilsvarende områder. De kan både spurte, løpe og ikke minst hoppe.

Rasen knytter sterke bånd til eierne sine, men er generelt skeptisk til fremmede. Den fungerer greit som vakthund, og vil alltid si ifra hvis det kommer noen ukjente på besøk. De vil nesten alltid bjeffe hvis hunder eller mennesker kommer inn på territoriet deres, og denne atferden er nesten umulig å trene vekk.

Man regner Shetland sheepdog for å være en god familiehund. Om den skal bo sammen med små barn er det en fordel om den vokser opp med barna, men det er ikke noe krav. En del sheltier er skeptiske til andre barn, men godtar sine «egne».

Det iboende gjeterinstinktet medfører også at de kan finne på å legge seg på løp etter biler, syklister eller lignende ting som beveger seg raskt, og det er lurt å jobbe med innkallelse fra ung alder av slik at du kan få den til å komme tilbake.

Det er også verdt å merke seg at Shetland sheepdog regnes som en utrolig intelligent hund. Den vil lære seg nye kommandoer og triks på kort tid, og kan bli utrolig lydig. Den er derfor veldig enkelt å ha med å gjøre når det kommer til hverdagslydighet, og kan trenes opp til å fungere godt i de fleste typer familier.

Tre Shetland sheepdog
Shetland sheepdog. Foto publisert med tillatelse.

Mosjon av Shetland sheepdog

Shetland sheepdog er en rase som krever en middels mengde med mosjon. De trenger ikke å gå verdens lengste turer, men må likevel få seg en god luftetur hver dag.

En god start er å gi den en kort luftetur på morgen (15 min), en lenger luftetur (30 – 60 minutter) på ettermiddagen, og en kort luftetur på kvelden (15 min).

Sheltier er kjent for å være godt tilpasningsdyktige med tanke på mosjonsnivået, og kan fint trenes opp til å være en del av en veldig aktiv familie hvis man ønsker det. Samtidig kan den lære seg å klare seg med ganske korte turer hvis den bor hos noen som ikke kan gi den mer enn dette.

Det er også individuelle forskjeller fra hund til hund, så hos denne rasen er det ikke noen direkte fasitsvar på hvor mye mosjon den trenger.

Uansett mosjonsnivå må den også få mye mental aktivisering. Dette er jo en veldig intelligent rase, og sheltier som ikke får nok mental aktivisering begynner å kjede seg.

Les også: Guide til mental aktivisering av hund.

Shetland sheepdog portrertt
Shetland sheepdog. Foto publisert med tillatelse.

Trening av Shetland sheepdog

Shetland sheepdog er blant de smarteste hunderasene i verden, og treningen av dem går som regel veldig fint. De fungerer best ved positiv forsterker, for eksempel med klikker og godbiter.

Når man skal trene med en sheltie kan nesten bare fantasien sette grenser for hvor mye den kan lære. Det anbefales å lære den ganske mange forskjellige triks og oppgaver, da de kan kjede seg om det blir for mye av det samme hver dag. Å rotere på mange ulike kommandoer og oppgaver kan være en ypperlig måte å drive mental aktivisering på samtidig som du trener hunden.

Shetland sheepdog voksen og valp sammen
Shetland sheepdog. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for Shetland sheepdog

Sheltier er i dag først og fremst bruks som selskapshunder, selv om egenskapene som gjeterhund fortsatt finnes. Det er derimot langt mer vanlig å bruke raser som for eksempel border collie til gjeting i dag, mens sheltier fungerer bedre som selskapshunder.

I tillegg til å være en selskapshund er Shetland sheepdog ofte å se på konkurranser innenfor lydighet, agility, freestyle, rallylydighet eller andre tilsvarende hundesporter. Det er også vanlig å se rasen på utstilling.

Hvis man har ønske om å bruke en Shetland sheepdog som gjeterhund bør man velge en valp fra en oppdretter som avler på gjeterhunder, da de som har blitt avlet frem som utstillings- eller familiehunder gjerne har mistet en del av gjeteregenskapene.

I noen land brukes Shetland sheepdog som førerhund for personer med synshemninger, men det er ikke vanlig i Norge.

Shetland sheepdog portrertt
Shetland sheepdog. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til Shetland sheepdog

Shetland sheepdog er generelt sett en sunn og frisk rase, men den har noen arvelige sykdommer det er lurt å være klar over.

Som hos andre collier kan Shetland sheepdog få collie eye anomaly. De kan også få diverse andre øyerelaterte sykdommer som grå stær, øyelokksykdommer, progressiv retinal atrof (PRA)i og retinopati.

Ellers er tannsykdommer noe som også forekommer. Det anbefales å være flink med tannpuss av Shetland sheepdog, da dette er med på å forebygge dårlige tenner. Ca. 14 % mangler én eller flere tenner, mens ca. 13 % av alle valper sliter med å felle melketenner.

Rasen kan også få hofteleddsdysplasi (HD), selv om dette ikke regnes som et stort problem for Shetland sheepdog.

For en detaljert oversikt over helsestanden til Shetland sheepdog i Norge anbefales det å lese Rasespesifikk avlsstrategi shetland sheepdog.

Fysikken til Shetland sheepdog

Shetland sheepdog er en relativt liten hund med symmetriske former og lang, grov pels.

Mankehøyden hos en hannhund skal være 37 cm +/- 2,5 cm, mens tispene skal ha en mankehøyde på 35,5 cm +/- 2,5 cm. Vekten kan være på alt mellom 5 kg hos de minste tispene til 12 kg hos tunge hanner, og mellom 6 og 8 kg er mest vanlig.

Godkjente farger er sobel/hvit, sort/hvit, blue merle og tricolor.

Shetland sheepdog
Shetland sheepdog. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos Shetland sheepdog

Det er faktisk mindre pelsstell hos Shetland sheepdog enn de fleste tenker seg. Selv om den har lang og tykk pels trenger man ikke å gjøre stort mer enn å børste over den et par-tre ganger i uken. Gå over hele kroppen med spesielt fokus bak på bakføttene, bak ørene, og på halen, da pelsen er grovere og har lettere for å tove seg der.

Sheltier bør toppen bades med sjampo én gang i måneden. Om den bades oftere er det en risiko for at fettet i pelsen som hjelper med å holde den vanntett forsvinner. Den kan godt bade oftere om man ikke vasker pelsen med sjampo.

Shetland sheepdog har som andre raser én til to røyteperioder i året, og i denne perioden kan de røyte noe helt ekstremt. Da er det sterkt anbefalt å børste hunden hver eneste dag for å unngå at det blir pels i hver eneste krik og krok i huset.

Shetland sheepdog portrertt
Shetland sheepdog. Foto publisert med tillatelse.

Shetland sheepdog sin rasehistorie og utvikling

Det hersker litt usikkerhet rundt opprinnelsen til Shetland sheepdog, men den mest populære forklaringen på opphavet dens er at den stammer fra gjeterhunder på Shetlandsøyene. Der var det bruk for en liten gjeterhund som kunne gjete sauer og beskytte gården. Over tid utviklet denne gjeterhunden lenger pels for å kunne beskytte bedre mot de kalde og våte vintrene til øygruppen.

Rasen ble godkjent allerede på tidlig 1900-tallet, og har vært populær siden den gang. Pelsen har blitt noe lenger enn for hundre år siden, mens ellers ser hunden ganske lik ut fortsatt.

To Shetland sheepdog
Shetland sheepdog. Foto publisert med tillatelse.

Spørsmål og svar om Shetland sheepdog

Er Shetland sheepdog en god familiehund?

Shetland sheepdog regnes som en god familiehund.

Går Shetland sheepdog godt overens med barn?

Shetland sheepdog går greit overens med barn. De bør voksne opp med barn for å garantere at det går fint, men som regel går det bra. Men en voksen hund som bor uten barn vil ikke nødvendigvis være veldig god med fremmede barn den møter i forbifarten.

Hvor mye pelsstell er det med Shetland sheepdog?

Det er faktisk relativt lite pelsstell hos Shetland sheepdog. Man bør børste den 2 – 3 ganger i uken, og bade den annenhver eller tredjehver måned.

Hvor vanskelig er det å trene en Shetland sheepdog?

Det er veldig enkelt å trene en Shetland sheepdog, da de er både intelligente og førerorienterte.

Egner Shetland sheepdog seg for førstegangs hundeeiere?

Shetland sheepdog kan fint egne seg for deg som skal ha din første hund. Om du velger denne rasen er det viktig å sette deg godt inn i oppdragelse, trening med positiv forsterker, og hvordan man driver mental aktivisering av hunden.

Hvor mye røyter Shetland sheepdog?

Shetland sheepdog røyter en god del.

Er Shetland sheepdog allergivennlig?

Shetland sheepdog er ikke allergivennlig.

Er Shetland sheepdog en vanlig rase?

Shetland sheepdog er en ganske vanlig rase.

Hvem passer Shetland sheepdog for?

Shetland sheepdog passer for deg som vil ha en snill og intelligent hund, og som har tid og mulighet til å gi den nok mental aktivisering. Passer perfekt for de som er interessert i lydighet eller agility.

Fungerer Shetland sheepdog til hundesport?

Shetland sheepdog er utrolig god på hundesport som agility, lydighet, rallylydighet, freestyle og mer. Den kan ofte komme helt i toppen i sin vektklasse på slike hundesporter.

Fungerer Shetland sheepdog til jakt?

Shetland sheepdog kan ikke brukes som jakthund.

Egner Shetland sheepdog seg til utstilling?

Shetland sheepdog er ofte å se på utstilling, og kan gjøre det godt på dette.

Hvilken raseklubb tilhører Shetland sheepdog?

Sheltier tilhører raseklubben Norsk Shetland Sheepdog Klubb.

Går Shetland sheepdog overens med andre hunder?

Shetland sheepdog pleier å gå ganske fint overens med andre hunder.

Hvor lenge lever en Shetland sheepdog?

Gjennomsnittlig levealder på Shetland sheepdog i Norge er på 8,4 år. Noen kan bli en del eldre, og det er ikke umulig at de blir 12 – 13 år gamle.

Hvor stor blir en Shetland sheepdog?

Shetland sheepdog får vanligvis en mankehøyde på mellom 35 og 30 cm, og regnes som en liten hunderase.

Hvor mye veier en voksen Shetland sheepdog?

En voksen Shetland sheepdog pleier å veie mellom 6 og 8 kg.

Bjeffer Shetland sheepdog mye?

Shetland sheepdog bjeffer ganske mye, spesielt når hunder eller mennesker beveger seg inn på det den ser på som territoriet sitt.

Hvilket land kommer Shetland sheepdog fra?

Shetland sheepdog kommer fra Shetlandsøyene, og er derfor regnet som en skotsk hund.

Hvor ofte må man bade en Shetland sheepdog?

Shetland sheepdog må ikke bades spesielt ofte, og det anbefales annenhver eller hver tredje måned. Ikke bad den med sjampo oftere enn én gang månedlig.

Hvor lange turer trenger en Shetland sheepdog?

Shetland sheepdog er en rase som tåler både lite og mye mosjon, og tilpasser seg ofte eierne sine. De trenger likevel normal mosjon akkurat som alle hunder gjør.

3 kommentarer om “Raseprofil: Shetland sheepdog”

 1. Ønsker å komme i kontakt med noen som selge Shetland sheepdog i Ørsta Volda området

  Svar
 2. Hei
  Ser dere skriver her at gj.sn.alder på en sheltie er 8.5 år her i Norge. Og at de kan bli 12 – 13 år.
  Vi har en på snart 15 år 😃 vil det si at vi har et unikum av en Sheltie?

  Svar
  • Hei, Bente.

   Slik er det med alle dyr og mennesker. Det er alltid noen individer som ender opp med å leve betydelig lengre enn det som er normalen 🙂

   Godt å høre at dere har fått så mye tid med hunden deres da!

   Mvh Nicklas

   Svar

Legg igjen en kommentar