Raseprofil: Gordon setter

Gordon setter er en populær hunderase som først og fremst er en formidabel jakthund. Det er en vennlig hund som er perfekt for deg som er veldig mye ute i naturen, men har store krav til daglig mosjon og aktivisering for å trives.

De fleste som har gordon setter bruker den som jakthund, men det finnes også noen som har den som en familiehund. I disse tilfellene må den aktiviseres på en annen måte.

Gordon setter
Gordon setter. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

Gordon setter kort oppsummert

  • En veldig aktiv hund.
  • Først og fremst en jakthund til fuglejakt.
  • Fungerer godt sammen med familier.
  • Krever veldig mye mosjon, mental stimuli og aktivisering.
  • Krever en eier med erfaring, som er konsekvens i oppdragelsen.
  • Elsker kos og oppmerksomhet fra mennesker!
Gordon setter på stranda
Gordon setter på stranda. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos gordon setter

Gordon setter er stort sett en veldig snill og grei hund. Den trives godt både med enslige, par eller familier, så lenge den får nok mosjon, aktivisering og sin del av kosen.

Så sant den mosjoneres godt regnes gordon setter som veldig rolig innendørs. Den er veldig glad i kos, og vil ikke trives i kennel, men må bo inne med familien sin. Om dere har flere hunder kan man oppleve at gordon setteren kan bli sjalu om den føler at de andre hundene får for mye oppmerksomhet.

De går godt overens med barn, og elsker å leke med eller få kos av barna. Den er rolig både sammen med barn og i andre situasjoner, og lar seg sjeldent stresse.

Gordon setter kan bli rampete dersom den ikke oppdras fra ung alder av, så man må begynne hverdagslydighet tidlig, og jobbe konsekvent med det.

Rasen er veldig lojal mot eieren eller familien sin, og går som oftest veldig godt sammen med andre hunder eller kjæledyr som er en del av familien.

Gordon setter er kjent for å være litt skeptisk til fremmede mennesker, uten at den vil være redd eller aggressiv. Så det er ikke nødvendigvis en hund som blir veldig glad når man får besøk av noen den ikke kjenner, og vil kanskje bruke et par besøk før den blir vandt til disse menneskene.

Gordon setter
Gordon setter. Foto publisert med tillatelse.

Krav til mosjon hos gordon setter

Gordon setter er avlet frem for å ha en vanvittig utholdenhet på jakt, og dette betyr også at den krever store mengder mosjon. Noen mener at dette er den hunderasen som krever mest mosjon, og selv om det finnes visse typer som krever mer, er likevel gordon setter helt blant toppen.

I praksis betyr det at du faktisk bør sette av over to timer til å gå tur med den hver dag. Aller helst bør den få litt mental stimuli i løpet av turen, for eksempel ved å drive lukttrening når man allerede er ute i skogen.

For veldig mange krever gordon setter mye mer mosjon enn de kan tilby, men dette er en rase som absolutt må ha mye mosjon. Så hvis du ikke kan tilby minst to timer med daglige turer bør du heller vurdere en mindre krevende rase.

Er du klar for å gå tur i to timer når det pøsregner eller snør tungt? Det må du være hvis du skal ha en gordon setter, for de må luftes selv om det er skikkelig drittvær.

Om en gorden setter ikke får nok mosjon vil den oppfattes som hyperaktiv. Og tro meg, du vil ikke ha en hyperaktiv hund på 25 kg løpende rundt i huset ditt i et enormt tempo!

Trening av gordon setter

Gordon setter er middels enkel å trene. Den regnes som litt vanskeligere enn andre jakthunder, men dersom du jobber godt med den vil treningen gi gode resultater når den først sitter.

Du må derfor ha god tålmodighet med en gordon setter, og vite at det er verdt det til slutt.

Gordon settere vil elske å kunne bruke hodet sitt kombinert med luktesansen, for det er dette de er aller best til. Så det kan være fint å trene den til sporsøk, gjemme godbiter i skogen, eller drive annen aktivitet hvor den både må tenke og lukte for å løse oppgaven.

En gordon setter bør ha en eier med litt erfaring med hundehold, eller som har satt seg veldig godt inn i hvordan man oppdrar en hund. Den kan fort bli litt sta og egenrådig dersom man ikke er konsekvent i oppdragelsen av den.

Gordon setter som bader
Gordon setter som bader. Foto publisert med tillatelse.

Bruksområder for gordon setter

Gordon setter er først og fremst en jakthund som brukes til fuglejakt. Det er også mange som har den som en familiehund eller selskapshund, men dette krever at man har en veldig aktiv livsstil. Dersom du er ute i skogen i flere timer daglig kan den fungere fint til dette.

Rasen fungerer også godt for skikkelig friluftsmennesker som vil ha en utholden turkompis til å bli med på lange fjellturer, gjerne over flere dager.

Dersom man ikke bruker gordon setter til jakt bør man drive mental stimuli på en annen måte for å dekke behovene dens. De kan fint trenes til å søke på spor, trenes opp til å lukte seg frem til sopp eller nyttevekst, eller lignende oppgaver.

Jakt med gordon setter er først og fremst rettet mot hønsefugl. Da vil den bruke den utrolige nesen sin til å lukte frem hvor hønsefuglen er er, og bli stående og peke snuten sin i retning mot fuglen. Nå kan jegeren gi en kommando til hunden, så vil den skremme opp fuglen, og jegeren kan skyte den.

Gordon setter
Gordon setter. Foto: Radosław Drożdżewski / CC BY 3.0.

Helsen til gordon setter

Gordon setter er en ganske frisk rase, men det er noen ting som kan ramme rasen. Dette inkluderer blant annet:

  • Hofteleddsdysplasi (HD).
  • Progressiv retinal atrofi (PRA).
  • Lillehjernesvinn (CCA). En genetisk sykdom som angriper den delen av hjernen som styrer finmotorikken. Rammer unghunder, og vil føre til at hunden må avlives.
  • Kloløsning. Dette er et problem for alle setterne der alle klørne til hunden kan falle av. Dette er smertefullt, og kan være problematisk, men hunden vil som regel kunne live et fint, men tilpasset liv uten klør. Noen får bare rare, ødelagte eller sprø klør. Kontakt veterinær om hunden din begynner å miste klør!

Dette er noe man må følge med på, men det er likevel ganske sjelden at gordon setter får en av disse.

Men jevnt over regnes gordon setter for å være en veldig frisk rase som sjelden blir syk.

Fysikken til gordon setter

Gordon setter er en middels stor hund, og veier typisk et sted mellom 20 kg og 30 kg, hvor hannene er et par-tre kilo tyngre enn tispene.

Mankehøyden hos hanner er 66 cm, mens tispene sin er på 62 cm. Kroppen skal være atletisk og muskuløs med kullsort farge på mesteparten av kroppen, med kastanjerød farge på underkroppen. Pelsen er mellomlang.

Gordon setter på utstilling
Gordon setter på utstilling. Foto: Svenska Mässan / CC BY 2.0.

Fôring av gordon setter

Gordon setter er en hund som trenger utrolig mye mosjon og aktivisering, og den vil derfor også ha næringsrik mat. Man bør velge en type fôr som er næringsrik, og gir den alle næringsstoffene den trenger for å ha en såpass aktiv livsstil som denne rasen krever.

Pelsstell hos gordon setter

Gordon setter har ikke veldig store krav til pelsstell, men man må børste den jevnlig for å unngå floker.

Mange liker å gå over hunden med en børste etter å ha vært ute på tur for å fjerne kvister, barnåler og småtterier som har festet seg i pelsen dens.

I tillegg til pelsstell må man også rense ørene jevnlig, da disse er hengende, og har lett for å bli infiserte på grunn av luftmangel.

Gordon setter sin rasehistorie

Gordon setter stammer fra Skottland, og den ble trolig brukt som jakthund allerede på 1500-tallet. Den gang var rasen mye mer kraftig enn dagens hunder, og den endelig utformingen til rasen kom ikke før rundt 1890-tallet.

Navnet sitt har den fra Duke Alexander of Richmond and Gordon, en skotsk adelsmann som avlet målrettet på skotsk setter i slottet sitt Gordon Castle. Denne ble over tid ulik nok fra skotsk setter at man kalte den gordon setter.

Spørsmål og svar om gordon setter

Er gordon setter en god familiehund?

Gordon setter er en veldig fin familiehund når den har fått dekt alle behovene sine, og er stille og rolig innendørs. Den elsker å få kos og oppmerksomhet fra hele familien sin.

Er det enkelt å trene en gordon setter?

Gordon setter regnes som litt krevende å trene, men ikke direkte vanskelig. Man må være konsekvent og legge inn en del innsats i å trene den, men når den først blir trent vil den være veldig lydig. Det er blant de vanskeligere jakthundene å trene.

Er gordon setter flink med barn?

Gordon setter regnes som en hunderase som er veldig flink med barn, både store og små.

Er gordon setter allergivennlig?

Gordon setter er ikke allergivennlig.

Røyter gordon setter mye?

Gordon setter røyter en del, og man bør børste dem minst to ganger i uken for å minimere hvor mye død pels de har på kroppe.

Er det mye pelsstell med gordon setter?

Det er en del pelsstell med gordon setter. Først og fremst må du børste dem jevnlig, men siden de også er en rase som farter mye i busker og sånt ute i skogen må man som regel også børste dem etter hver tur for å fjerne kvister og andre ting som fester seg i pelsen deres.

Hvor mye koster en gordon setter?

Gordon settervalper koster typisk rundt 20 til 24 tusen kroner.

Er gordon setter en populær rase?

Gordon setter er en ganske populær rase, og den ser ut til å ha stigende popularitet her i Norge. Det er ganske mange som bruker rasen til jakt, og den regnes som en veldig dyktig fuglehund, så den vil trolig fortsette å være veldig populær i dette miljøet.

Er det vanskelig å få tak i en gordon setter?

Det kan være litt ventetid på å få tak i en gordon setter, men det er også en del oppdrettere her i Norge, så du trenger som regel ikke å vente veldig lenge for å skaffe deg en valp.

Kan man ha gordon setter uten å drive jakt?

Det er mulig å ha en gordon setter uten å drive med jakt, men da må du kunne aktivisere den på en annen måte. De trenger nemlig fortsatt å få bruke nesen og hjernen sin, og en god løsning er å drive sportrening eller lukttrening med dem daglig.

Hvilken raseklubb hører gordon setter til?

Gordon setter tilhører Norsk Gordonsetter Klub.

Er gordon setter kosete?

Gordon settere er ofte veldig kosete av seg, og trenger mye kos og oppmerksomhet fra familien sin.

Er gordon setter klengete?

Gordon setter regnes ikke som en rase som har lett for å bli klengete.

Kan man bruke gordon setter til agility?

Gordon setter kan sikkert brukes til agility, men kommer ikke til å hevde seg spesielt godt til dette.

Hvor mye veier en gordon setter?

Vekten til gordon setter er som regel på rundt 25 kg for tisper, og nærmere 30 kg for hanner.

Hvordan er gordon setter sammen med andre hunder?

Gordon setter vil som regel trives godt sammen med andre hunder, og går som oftest godt overens med alle hunderaser.

Hvilket land kommer gordon setter fra?

Gordon setter kommer fra Skottland.

Hvor lenge lever en gordon setter?

Gordon setter blir gjerne mellom 11 og 13 år gamle.

Hvor ofte må man bade en gordon setter?

Men trenger ikke å bade gordon settere spesielt ofte, og så lenge du børster ut kvister og rusk fra pelsen jevnlig trenger de det heller ikke. Ofte bader man dem enten hver måned eller annenhver måned med en god hundesjampo.

Er gordon setter en godkjent hunderase?

Gordon setter er en hunderase som er godkjent av NKK, FCI, og de fleste hundeklubber verden over.

Hvor lange turer må en gordon setter ha?

Gordon setter må ha lange turer hver dag! Man regner at de typisk trenger omtrent to timer med mosjon daglig, så her er det bare å komme seg ut på tur.

Kan man la gordon setter løpe løst?

Gordon setter kan fint få løpe løst så sant det ikke er båndtvang der du er, og at du har kontroll over hunden. Det er ikke en rase som typisk stikker av fra eieren sin, men vil heller holde seg ganske i nærheten.

Egner gordon setter seg for førstegangs hundeeiere?

Gordon setter kan være ganske krevende for en som skal ha sin første hund, så det anbefales ikke, selv om det selvsagt er mulig dersom du leser deg veldig godt opp på rasen og oppdragelse av dem.

Bjeffer gordon setter mye?

Gordon setter kan bjeffe litt, men er ikke noen typisk bjeffehund.

Hvem passer gordon setter for?

Gordon setter passer for de som enten trenger en fuglehund de kan bruke ofte, eller for personer som er veldig mye ute i skogen. Den trenger en familie som er ekstremt aktive, og må få være ute på tur hver eneste dag.

Legg igjen en kommentar