Hvordan ta urinprøve av katt

Det er en del ulike sykdommer som krever at veterinæren får en urinprøve fra katten for å kunne stille en diagnose, blant annet ved urinveisinfeksjon, urinstein, nyreproblemer eller andre blæreproblemer.

Å ta urinprøve av katter er derimot ikke så enkelt som man kanskje skulle tro. Katter er jo veldig renslige dyr, og de færreste av dem vil tisse i situasjoner hvor de er ukomfortable.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man kan ta urinprøve av katten, og hva slags utstyr man trenger.

Chartreux
Noen ganger må man ta urinprøver av katten. Foto publisert med tillatelse.

Slik tar du urinprøver av katten

For å ta urinprøve av katten hjemme trenger du enten spesialsand til kattedoen som ikke lar urinen synke gjennom sanden. Dette kan kjøpes hos veterinæren. Retter etter at katten tisser bruker du en sprøyte eller pipette for å suge opp urin, og tar det over på en eget beholder.

En type kattesand som kan brukes heter Katkor. Denne er sjelden å se i dyrebutikker, men de fleste veterinærer selger den til en OK pris.

Et annet alternativ er å legge et lag med plastfolie over kattesanden. Dette fungerer på noen katter, men ikke alle lar seg lure. Det blir uansett ganske mye søl!

Begge metodene krever at man følger litt med på katten, og for eksempel tar vekk kattedoen når du ikke følger med. Da er det større sjanse for at katten faktisk tisser når du er klar til å samle sammen urinen.

Hvis du klarer å få urin må den oppbevares på en steril beholder med lokk. Om du ikke kan reise direkte til veterinæren bør urinen oppbevares kaldt – aller helst i kjøleskapet.

Veterinærer kan ta urinprøve på klinikken

Hvis du sliter med å få en urinprøve av katten selv kan du ta den med til dyreklinikken, så kan en veterinær hjelpe deg. Da kan man ta urinprøven ved å stikke en sprøyte gjennom bukveggen og rett inn i urinblæra. Denne prosessen kalles for cystocentese. Det høres ikke behagelig ut, men det går som regel helt fint for kattene, og de fleste ser ikke ut til å reagere på prosessen.

Når man skal ta urinprøve hos veterinær er det viktig at blæra er ganske full, så fjern kattedoen og hold katten innendørs minst et par-tre timer før dere reiser til veterinæren.

Legg igjen en kommentar