24 farlige matvarer for hund

Det er veldig mange matvarer som er både godt og sunt for oss mennesker, men som man aldri må gi til hunden sin. Ikke bare er det mange matvarer som kan føre til ubehag og litt smerter hvis hunden spiser det, men det er også noen dagligdagse matvarer som er akutt giftig for hunder!

I denne artikkelen skal jeg gå nærmere inn på ulike matvarer som vi mennesker gjerne har stående på kjøkkenet, men som er viktig at hunden ikke får tak i. Under hver ting går jeg også litt inn på hvor farlig det er om hunden får tak i det, og om det er nødvendig med veterinær eller ikke.

Tallerken med farlige matvarer for hund
En hel tallerken med matvarer som er farlige for hunder. Foto: Dyreliv.no.

1) Druer og rosiner

Både druer og rosiner (som er tørkede druer) er akutt giftige for hunder. Om hunden spiser enten druer eller roser kan den få nyresvikt, noe som i verste fall kan føre til døden for hunden.

Symptomene kommer ikke nødvendigvis med det samme, og det kan faktisk ta opptil 72 timer før hunden blir skikkelig syk. Som regel kommer de første symptomene etter 2 til 12 timer.

En dødelig mengde for en hund på 15 kg er omtrent én pakke med vanlige roser eller ca. 50 druer. 50 druer høres kanskje mye ut, men om hunden får tilgang til en pakke med druer er det overraskende enkelt å få i seg såpass mange.

Det har vært eksempler på småhunder av rasen chihuahua som har dødd av én drue! Så med småhunder må man være ekstra forsiktig.

Les mer om drue- og rosinforgiftning hos hund her.

2) Sjokolade og kakao

Det er ganske velkjent at hunder ikke skal ha sjokolade eller noen ting som inneholder kakao, og grunnen er at disse inneholder et stoff som heter teobromin. Dette er akutt giftig for hunder, og om de får i seg nok vil det skade hunden, og i verste fall føre til døden.

I motsetning til oss mennesker klarer ikke hunden å skille ut teobromin fra kroppen, så man må unngå sjokolade og kakao selv i små mengder.

Jo mørkere sjokoladen er, jo farligere er den. Kontakt veterinær når hunden har spist sjokolade.

3) Ulike typer nøtter

Nøtter er nok en matvare som hunden absolutt ikke skal ha! Ikke bare har de et veldig høyt fettinnhold som kan føre til ulike skader (mer om dette under avsnitt om fettholdige matvarer), men det er også nøtter som er giftige for hunden.

Av alle nøtter regnes macadamianøtter som giftest, men også valnøtter og mandler kan forgifte hunden. Men hold alle nøtter vekk fra hunden. Macadamianøttene kan føre til skader på nervesystemet og muskler.

Mandlene inneholder blåsyre / cyanid, som også kan føre til alvorlige nevrologiske skader eller død.

Valnøtter antas å være en årsak til blærestein hos hunder. Dette er først og fremst veldig ubehagelig for hunden, men kan bli akutt om det blir full urinblokkering.

Giftig dose av macadamianøtter er kun et par-tre nøtter for hunder på rundt 20 kg.

4) Avokado

Det er mange som har hørt at avokado er giftig for dyr, og det stemmer i mange tilfeller. Det er derimot ikke direkte giftig for hund, da hunder tåler giftstoffer (som heter persin) ganske godt. Likevel får avokado en plass på listen over farlige matvarer for hund.

Grunnen til dette er todelt: For det første er det så mye fett i avokado at det er en risiko for bukspyttkjertelbetennelse / pankreatitt. Dette kan være dødelig uten behandling, og vi kommer tilbake til det i punkt nummer 12 lenger ned.

For det andre er det en viss risiko for at hunden får skader av å spise avokadosteinen. Denne kan sette seg fast i både svelg, magesekk og tarmer, og kommer ikke alltid ut av seg selv. Det er dessverre en del hunder som må opereres fordi de har spist avokadosteiner, så det er viktig at hunden ikke får i seg disse.

Om hunden spiser mye avokado vil den som regel kaste opp og få diaré som følge av mengden persin. Det skal derimot svært mye til for at hunden blir alvorlig syk av denne giften, og det er ikke kjent at hunder kan dø av selve giften i avokadoen. Men merk at denne giften er livsfarlig for andre kjæledyr!

Les mer om avokado for hund her.

Avokado
Avokado. Foto publisert med tillatelse.

5) Mat med mye salt

Salt er ikke mer skadelig for hunder enn for oss mennesker, men det er noe man skal vær obs på. Over tid vil hunden kunne få diverse skader om den får i seg mye salt, og siden hunder trenger mindre salt enn oss mennesker for å ta skade er det anbefalt å unngå veldig salt mat.

Så tenk deg om før du gir hunden bacon, saltet popkorn eller potetgull, spesielt om du gjør det jevnlig.

Akkurat som hos mennesker kan hunder få akutt saltforgiftning. Om du gir mye salt til en liten hund kan den bli forgiftet av det.

Dødelig dose av salt regnes for å være omtrent 4g per kg. Det tilsvarer omtrent en halv teskje salt per kilo hunden veier. Det kan derimot være veldig vanskelig å finne ut hvor mange gram salt det er i en halv baconskive eller en håndfull popkorn, så prøv heller å være på den sikre siden.

6) Løk, hvitløk og andre typer løk

Alle typer løk er giftig for hunder! Det gjelder altså ikke bare vanlig, gul løk, men også gressløk, hvitløk, sjalottløk, vårløk, ramsløk og alle typer løk.

Grunnen til at løk er giftig er at de inneholder et stoff som heter tiosulfat. Dette skader de røde blodcellene i hunden, og dette fører til noe som heter hemolytisk anemi, og kan være skadelig for hunden.

Dersom hunden spiser løk kan den få symptomer som oppkast, diaré, magesmerter, høy puls og nedsatt allmenntilstand, og ved mer alvorlig forgiftninger kan den bli skikkelig dårlig og få kramper som kan ende med store nyreskader.

Både rå, stekt og kokt løk er farlig.

Kontakt veterinær med det samme hvis hunden spiser løk!

En hund på 20 kg blir forgiftet ved å spise omtrent én løk. Mindre hunder trenger derfor mindre, mens større hunder kan klare seg fint selv om de spiser en hel løk.

Ulike typer løk
Alle typer løk er giftige for hunder. Foto publisert med tillatelse.

7) Mat med mye sukker

Vanlig hvitt eller brunt sukker vil ikke føre til noen ren forgiftning hos hunder, men det er likevel en uvane om man gir hunden sin mat som inneholder mye sukker. Sukker regnes nemlig som en av de vanligste årsakene til overvekt hos hunder, som igjen kommer med mange ulike følgesykdommer.

Dersom det er høyt innhold av sukker i en matvare bør man rett og slett ikke gi den til hunden sin. Om den får tak i litt sukkerholdig mat som faller på gulvet er det altså ingen fare, men ikke gjør det til en vane.

PS. om det har blitt litt for mye sukker kan du jo også lese artikkelen om hvordan man får hunden ned i vekt.

8) Mange typer sopp

Akkurat som for oss mennesker er det veldig mange typer sopp som er giftige for hunder. Men siden hunder gjerne tåler litt mindre enn oss mennesker er det også slik at man regner en del av de soppene som er OK for mennesker til å være farlige for hunder.

En del sopper har spormetaller eller andre stoffer i seg som kan være helt greit for oss mennesker i små mengder, men som er litt verre for hunder ettersom de gjerne er mindre en oss.

Vanlige arter som kantarell, sjampinjonger, steinsopp og slike trygge sopper er OK å gi til hunden sin, men gi aldri en sopp du er usikker på. Gi heller aldri store mengder sopp.

Man må også være litt obs når man er ute på tur, for noen hunder kan fint finne på å gå på sopptur selv og spise sopp uten at man følger med. I Norge har vi mange sopper som er dødelige for både mennesker og hunder, og jeg ville anbefalt å være litt ekstra obs på spiss giftslørsopp, da denne er utbredt i store deler av landet.

9) Koffein

Koffein er ikke bra for hunder, og de kan ta skade av det som er veldig små doser sett i menneskeøyne. Om hunden får i seg koffein kan den få høy puls, og ved litt større doser kan den kaste opp og få diaré.

Man finner koffein i både kaffe og te, og ikke minst sjokolade og andre kakaoprodukter.

Det høres kanskje rart ut at hunden skal få i seg koffein, men som eier av en whippet som elsker å stjele en slurk kaffe har jeg lært at dette er et ekte problem!

10) Alt av laktoseholdige meieriprodukter

Man skal være forsiktig med å gi hunden sin meieriprodukter som yoghurt, melk, cottage cheese eller lignende, da alle disse inneholder melkesukker, eller laktose som det også kalles).

Hunder klarer ikke å bryte ned laktose på samme måter som mennesker, så i praksis er alle hunder laktoseintolerante. Det betyr at de vil få vondt i magen, bli oppblåst og få diaré om de spiser en del laktoseholdige meieriprodukter.

Det er ikke farlig om hunden spiser litt meieriprodukter, så den kommer ikke til å ta skade om den får sleike restene fra en tom yoghurtboks eller får en liten skje med kefir til maten.

Det finnes også mange laktosefri varianter av yoghurt og sånt, men disse anbefales likevel ikke til hunder. Vanlig menneskeyoghurt er nemlig altfor sukkerrik til at det passer inn i kostholdet til hunden.

Noen velger å gi hundene sine Biola eller andre produkter med ulike melkesyrebakterier hvis de er dårlige i magen, og i små mengder kan dette være OK, selv om det anbefales å heller gi melkedyrebakterier og andre bakterier i form av for eksempel Canikur Pro som er beregnet for hunder. Og velg helst en laktosefri Biola om du går for det.

Produkter som hvitost er meieriprodukter som er naturlige fri for laktose, og er derfor relativt greit for hunder. Så små mengder ost som for eksempel godbiter er greit, men det er en del fett i det, så ikke noe man skal gi i større mengder.

11) Beinrester

Bein er på ingen måte giftig for hunden, og mange hunder er jo glade i å gnage på dem, men det er likevel noe man må være veldig forsiktig med. Bein fra kylling, kjøtt eller fisk kan nemlig både sette seg fast i magesekken, så vel som å lage sår eller stikke hull i svelg og magesekk.

Det er veldig sjeldent at hundene blir skadet av å spise bein, men det skjer fra tid til annen. Vi anbefaler derfor heller å kjøpe egne hundebein som er store nok til at de ikke kan svelges, og som ikke har noen skarpe kanter som kan føre til stikkader på indre organer hos hunden.

Så kast derfor alt av beinrester fra ørreten eller kyllingen du spiste til middag i søpla, og gi hunden egnede beinrester istedenfor.

12) Produkter med mye fett

Hunder takler veldig fettrik mat dårlig, og for fettrik mat kan faktisk føre til betennelser i bukspyttkjertelen deres. Om de får store mengder fett på kort tid kan de risikere pankreatitt (akutt betennelse i bukspyttkjertelen) hvor de kan kaste opp, få magesmerter og en redusert almenntilstand.

Det skal mye til før hunden dør av å få i seg for mye fett, men det blir ikke spesielt behagelig for den. Så tenk deg om to ganger før den lille hunden får fettet man skjærer vekk fra koteletter og annen fettrik mat.

Som med andre ting har større hunder høyere toleranse, så vær ekstra forsiktige med småhunder.

13) Alkohol

Det sier seg jo selv, men hunder skal ikke få alkohol. Hunder har betydelig lavere toleranse for alkohol enn oss mennesker, og selv en liten slurk kan føre til at hunden blir full.

Hunder har også mye lavere toleranse for pusteproblemer, koma og død ved alkoholinntak, og det kan ofte gå fort fra den er brisen til den ligger i koma!

Aldri gi hunden noe som inneholder alkohol, selv i små mengder!

14) Tyggis og andre produkter med xylitol

Xylitol er et kunstig søtningsstoff som er populært for oss mennesker, da det gjør mat søt uten at det er like mange kalorier som i vanlig sukker. Man finner først og fremst xylitol i tyggegummi og noen typer godteri.

Om hunden får i seg produkter med xylitol kan den får svært lavt blodsukker, noe som kan føre til kramper, koma og død om det ikke behandles. Selv noen få tyggiser er nok for å være en dødelig dose for småhunder!

Så hold tyggisen og alt godteri med xylitol i seg langt vekk fra alle hunder. Om hunden din spiser tyggis er det lurt å kontakte veterinær med det samme.

Les også: Så mye tyggis må hunden spise for å bli syk eller dø.

15) Rått svinekjøtt

Generelt sett bør man ikke gi rått svinekjøtt til hunden sin. Dette kommer av et føre-var-prinsipp om et virus som heter aujeszkyviruset, som gir en sykdom som heter pseudorabies. Dette er 100 % dødelig for hunder.

I praksis har vi ikke aujeszkyviruset hos norske griser, men det opptrer fra tid til annen på utenlandske svinefarmer.

Så akkurat rått svinekjøtt anbefaler vi at du selv vurdere om du skal gi hunden din eller ikke. Det er en teoretisk risiko for en dødelig sykdom selv om den aldri har rammet norske griser eller hunder før, men mange liker å heller være på den sikre siden.

Halv-preparert kjøtt som pølse, skinke eller lignende er bedre enn helt rått kjøtt, men har likevel en viss risiko. Det er likevel mange som gir pølsebiter til hunden sin (men vær klar over at pølser har høyt innhold av både salt og fett, og egentlig ikke er veldig bra for hunden din det heller).

16) Planter fra søtvierfamilien (tomat, aubergine, paprika og potet)

Alle planter fra den såkalte søtvierfamilien inneholder stoffer som heter solanin. Dette er et stoff som kan gi hunden blodmangel og påvirke nervesystemet.

Noen typiske planter i søtvierfamilien er poteter, paprika, aubergine og tomat. Jevnt over er det mest solanin i den grønne delen av planten.

Man kan likevel gi hunder små mengder kokt potet eller paprika om man ønsker det. Ikke gi disse i rå tilstand. Tomater er OK i små mengder i selv rå tilstand, men plukk vekk alt det grønne først.

Om hunden blir forgiftet av solanin er det som regel et moderat sykdomsforløp med irriterte slimhinner, diaré og oppkast, og ikke noe som er livstruende. Så det er ubehagelig for huden, men ikke noe som skader den permanent.

Klase med tomater
Hunder skal kun spise små mengder tomater, og aldri det grønne på toppen. Foto publisert med tillatelse.

17) Kål

Alle typer kål fører til oppsvulmede mager, og det er noe man bør holde unna hunden. Rå kål er spesielt ille, men man bør aller helst ikke gi kokt kål heller.

Det er ikke direkte farlig om hunden får i seg litt kål med et uhell, men den kan få skikkelig vondt i magen av det.

18) Bønner og belgfrukter

Bønner og belgfrukter inneholder et stoff som hekter lektin når de er i rå form, og dette kan føre til oppkast, magekramper og blodig diaré. Kokte bønner er hakket bedre, men fører jevnt over til oppsvulmet mage, og noe man ikke skal gi hunden sin.

19) Rå egg

I rå egg finnes det et stoff som hemmer hundens opptak av biotin (vitamin B7 / B8). Dette er ganske viktig, og om den spiser en del rå egg kan det føre til redusert allmenntilstand.

Hvis du har sett advarsel om at man ikke må gi råe egg til hunder på grunn av salmonella, er det bare fordi nettsiden har oversatt materiale fra nettsider fra andre land. I Norge har vi ikke salmonella i egg, så det er ikke noe å være redd for.

Så egg er ikke direkte giftig eller farlig, men noe man generelt sett ikke bør gi hunden sin, da det fører til ubehag.

Stekt og kokte egg er OK.

Egg
Aldri la hunden spise rå egg. Foto pubsliert med tillatelse.

20) Fruktkjerner

Alle frukter som har fruktkjerner er skadelig for hundene. Ofte går det helt fint å gi selve frukten, men så er kjernen giftig. Så hvis du du skal frukt med kjerner må du skjære opp frukten og fjerne disse først.

Dette gjelder blant annet kirsebær, aprikos, fersken og plommer.

Når hunden får tak i en fruktkjerne kan den fint tygge på disse som om det var en ball eller noe sånt. Problemet er bare at kjernen frigjør blåsyre når den tygges på! Dette fører til nevrologiske skader og død.

Kjernene kan også være fysisk skadelige, og det er eksempler på hunder som har fått tarmslyng av å svelge hele fruktkjerner.

21) Rå fisk

Rå fisk inneholder nesten alltid en hel haug med ulike parasitter, og du kan aldri vite hvilken fisk som gir matforgiftning eller ikke. Akkurat som hos oss mennesker tåler ikke hunder rå fisk spesielt godt, så denne må kokes eller stekes før du kan gi den til hunden din.

Sushi og fisk som vi mennesker kan spise rå kan være OK for hunden også. Men hvis du ikke ville spist den selv kan du ikke gi den til hunden heller.

22) Krydder

Hunder har et stoffskifte som ikke er like egnet til å kvitte seg med ulike typer krydder fra maten som det menneskers er. Hvis du skal gi hunden matrester bør de derfor være ukrydrete.

Unngå også all mat som kan beskrives som sterk eller spicy. Dette er ikke bra for hunden, og de tåler ikke sterkt krydret mat.

23) Gjær og gjærbakst

Det gjør gjør er teknisk sett å omdanne sukker til alkohol, og siden hunder er ekstremt sensitive for alkohol kan en pakke med gjær eller et brød være nok til at de blir alkoholforgiftet!

Hold derfor all bakst vekk fra hundene, og ikke la verken tørr- eller vanlig gjær ligge et sted den kan få tak i det.

24) Kalkunskinn

Kalkunskinn inneholder stoffer som kan føre til akutt betennelse i bukspyttkjertelen, så dette må du ikke gi til hunden din. Det er trolig et resultat av den enorme mengden fett i skinnet til kalkunen, og det har vært flere eksempler på hunder som har fått problemer når de har fått spise kalkunskinn.

Om du har en hel kalkun kan du derimot gi kokt eller stekt kalkunkjøtt, bare sørg for at den er ukrydret og ikke har noe skinn på seg.

Store hunder tåler mer enn små hunder

Med de aller fleste matvarer er gjerne kroppsstørrelsen til hunden med på å avgjøre hvor mye som skal til for at den blir syk. I praksis betyr det at små hunderaser tåler veldig små mengder av noen av de giftige matvarene, mens store hunder kan spise relativt mye uten problemer.

Ta for eksempel sjokolade. En liten hund kan bli syk av bare en liten bit, mens store hunder faktisk noen ganger kan spise en hel melkesjokoladeplate uten å bli syke! Så man må naturligvis følge litt nøyere med på at små hunderaser ikke får i seg giftige matvarer enn når man har større hunder.

8 kommentarer om “24 farlige matvarer for hund”

 1. Rart hunder overlevde i gamle dager! Hundene vi hadde da jeg vokste opp, fikk ikke et gram spesielt hundefor, men fikk mye av det samme som folk spiste, derav mye som her listes opp som farlig for hunder. Det gikk mye i feit mat, poteter i saus, brødvarer, og selvsagt vanket det kaker og andre godsaker.

  Svar
  • Hei, Kjell Ivar,

   Ja, det kan du si.

   Samtidig er det også slik at hunder gjennomsnittlig har dobbelt så lang levetid nå som de hadde for 30 – 40 år siden. Forskning tror at endringer i kostholdet er den viktigste årsaken til at hundene har fått et dobbelt så langt liv.

   En del av tingene på listen er jo heller ikke ting som dreper hunder i seg selv, man som kan gi den magetrøbbel eller føre til til andre kroppslige problemer uten å være noen direkte årsak til at hunden dør.

   Så selv om hunder fint kunne overleve i gamle dager også vil et riktig kosthold være med på å sørge for at dagens hunder blir mindre syke og lever lenger. Så jeg vil fortsatt anbefalt alle å gi hundene sine kvalitetsfôr beregnet for hunder, og ikke menneskemat.

   Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar
 2. Hei. Jeg har en Lhasa Apso. Jeg holder meg unna så og si alt som er oppført på listen her, men det har jo hendt at han får en brødskive med leverpostei hvis han skal få kose seg litt. Vil det si at dette er farlig for han?

  Svar
  • Hei, Susann.

   Nei, én eller noen få brødskiver er ikke nok til at det er farlig. I verste fall kan den nok få litt mageknip eller andre mageproblemer som løs avføring. Problemene med brød kommer først når det er snakk om større mengder som f.eks et helt brød.

   Leverpostei er ganske salt, så jeg ville tenkt på dette som en godbit de kan få innimellom, ikke som mat. Men littegrann er ikke farlig.

   – Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar
  • Hei, Annelise.

   Omega 3 er bare sunt for hunder. Det er mange som anbefaler å gi omega 3-tilskudd til hunder også, og det finnes egen «Hundetran». Ellers er det vanlig å gi omega 3 i form av laksolje eller annen olje som man heller over fôret til hunden.

   Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar