Så mye tyggis må hunder spise for å skade seg

I tyggis er det vanlig at produsenter bruker et søtningsstoff som heter xylitol (uttales sy-li-tol), og dette er faktisk superfarlig for hunder!

Dersom hunden din spiser tyggegummi med xylitol kan man risikere akutt blodsukkerfall, leversvikt eller til og med død, og det er faktisk ikke så store mengdene som skal til for at det er skadelig.

Om hunden din spiser noe som inneholder xylitol er det bare å kaste seg i bilen for å dra til veterinæren med det samme.

Men hvor mye xylitol skal faktisk til for å skade eller drepe en hund? Jeg har sett nærmere på mengden xylitol i vanlige tyggiser, og sett på hvor mye som må til for å skade eller drepe hunder i ulike vektklasser.

Så mye xylitol inneholder tyggis

I pakkene med Extra tyggegummi er det 10 pakker tyggis, og hver tyggis veier 1,4 g. Av dette er ca. 1/3 av vekta xylitol. Det betyr at hver tyggis inneholder ca. 0,5 g xylitol. Her runder jeg opp fra 0,47g for å gjøre mattestykkene litt enklere.

Hunder trenger å få i seg 0,1 g xylitol per kg kroppsmasse for å ta skade av det i form av blodsukkerfall. Den trenger derimot opptil 0,5 g per kg kroppsmasse for å få en dødelig dose.

Dette gjør regnestykket for å finne dødelig dose veldig enkel. Ta hundens vekt i kg, så har du antall tyggis den må spise for å dø av mengden. Sånn omtrent. Det betyr at om hunden din veier 12 kg må den spise 12 tyggiser for å få en dødelig dose.

Nedenfor har jeg sett på noen av de vanligste rasene, deres forventete vekt, og hvor mange tyggiser som må til for at hunden skal få en skadelig mengde og en dødelig mengde. Med skadelig mengde tar jeg utgangspunkt i mengden som skal til for at hunden bør reise til veterinær (0,1 g per 1 kg kroppsmasse).

Igjen brukte jeg Extra White tyggegummi som eksempel, men mengden xylitol der er visstnok helt typisk for også andre merker med tyggegummi.

Hundens vektEksempelraserSkadelig mengdeDødelig mengde
2 kgChihuahua, yorkshire terrier. Ca. en halv tyggis2 tyggiser
5 kgShih tzuCa. 1 tyggis5 tyggiser
7 kgJack russel terrier, mops, lundehund, shetland sheepdog og flere. Halvannen tyggis7 tyggiser
15 kgCocker spaniel, whippetCa. 3 tyggiser1,5 pakker med tyggis
25 kgLabrador retriever (tispe). Ca. 5 tyggiser25 tyggiser
35 kgGolden retrieverCa. 7 tyggiser3 – 4 pakker tyggis
70 kgGrand danois14 tyggiser7 pakker tyggis

Som man ser tydelig fra tabellen er det jo slik at det først og fremst er små hunderaser som er i faresonen for å dø, da det er mer naturlig å finne en pakke med noen få tyggiser igjen enn å finne en stor samling med mange uåpnede pakker.

PS. noen steder på nettet står det at man trenger flere tyggiser for å få en dødelig dose. Dette er fordi mange andre artikler har tatt utgangspunkt i at hver tyggis innholder omtrent 0,3 g xylitol per tyggis. Ved å se på norske tyggegummier har jeg derimot merket at 0,5 g xylitol per tyggegummi er mer vanlig, så da blir totalt antall tyggiser hunden må spise for å få en dødelig dose mye lavere.

Hvorfor er xylitol så farlig for hunder?

Når vi mennesker spiser noe med xylitol i tar tarmen vår det opp svært sakte, og det meste blir faktisk liggende i tarmen frem til det forsvinner sammen med avføringen. Dette gjør at vi kan spise det uten at det påvirker blodsukkeret vårt i noen stor grad.

Hos hunder blir derimot xylitol tatt opp i en rasende fart i tarmen. Som oftest har den absorbert all xylitolen i løpet av 30 minutter, og da er det kort tid til den er i blodstrømmen.

Mellom 30 til 60 minutter til xylitolen føre til en tilstand som heter hypoglykemi (lavt blodsukker), noe som er veldig farlig for hunden. Dette fører ved små inntak til hjertebank, med med litt større inntak blir det oppkast og rastløshet, etterfulgt av nyreproblemer og nerveskader. Disse kan i verste fall føre til at hunden dør, men om man er rask nok til veterinær kan det være mulig å behandle.

Hos veterinær vil de typisk sette drypp med sukkervann for å kontrollere blodsukkeret til hunden. Om den kun har spist små mengder tyggis kan det også være at de overvåker blodsukkeret og gir sukker oralt istedenfor.

Andre produkter som inneholder xylitol

Nesten all tyggis inneholder xylitol. Grunnen er enkelt nok at man ikke vil ha ekte sukker på produkter som skal tygges over tid som tyggegummi, da dette ville ført til hull i tennene. Det er derimot også andre produkter som kan inneholde xylitol, og noen andre ting som ofte inneholder xylitol er:

  • Diabetikerprodukter. Om det er produkter markedsført mot diabetikere kan du nesten regne med at det er xylitol i det, ettersom dette kunstige søtningsstoffet er trygt for diabetikere. Her kan det være alt fra godteri til brød.
  • Tannkrem og munnskyll. Spesielt produkter rettet mot barn inneholder xylitol for å gjøre det søtere. Igjen er grunnen at man ikke vil ha ekte sukker når man pusser tenner, samtidig som xylitol har en viss effekt mot plakk.
  • Sukkerfri bakverk. Det har blitt stadig mer vanlig å ha xylitol i bakverk for å gjøre dem egnet for lavkarbodietter og for diabetikere.
  • Medisiner. En del menneskemedisiner inneholder xylitol for å gjøre dem søtere, og det er mest vanlig hos tinkturer og sånt. Hunder skal jo aldri ha menneskemedisinen din uansett, så det er bare å holde unna med mindre en dyrlege har sagt noe annet til deg.
  • Hudkremer. Xylitol hjelper huden med å ta opp fuktighet, så det er ofte å finne i hudkremer. Ikke la hunden slikke på huden din når du har tatt på fuktighetskrem, selv om de fleste hunder jobber hardt for å få gjort det.
  • Pastiller. For å gjøre pastillene søte uten å gi deg hull i tenna. Omtrent samme mengde xylitol som i tyggis.
  • Proteinbarer. Mange proteinbarer har xylitol for å gi en søtsmak.
  • Ketsjup. Noe typer ketsjup inneholder xylitol for å få en søtere smak uten å øke antall kalorier.

PS: Xylitol kalles også noen ganger for bjørkesøt eller bjørkesukker, og merkes med E967 i ingredienslister. Så hold øyne åpne for alle disse navnene.

Kilder

Legg igjen en kommentar