Guide: Reise til utlandet med hund

Når man skal reise til utlandet med hunden sin er det ting man må huske på og ta hensyn til, både før, under og etter selve reisen. Det er viktig å planlegge i god tid når man skal ta med seg hunden sin til et annet land, og et minimum er 3 uker i forveien hvis hunden allerede har ID-chip, og ennå lenger om den ikke har det.

I denne artikkelen skal jeg gå litt nærmere inn på alt du må tenke på når du skal reise til utlandet med hunden din, uansett om den skal være med på Danmark-ferien, på utstilling i England eller bli med på et besøk til familie i et annet land.

Merk at denne guiden er ment for deg som reiser til utlandet med en norskregistrert hund på ferie eller tilsvarende, og det kan være andre regler som gjelder hvis du skal importere eller eksportere hunder fra og til andre land.

Viktig å huske før du reiser til utlandet med hunden

Før man i det hele tatt reiser til utlandet er det en del ting som må være på plass. Det er viktig å være tidlig ute, og vaksine mot rabies må være satt minimum 21 dager før man krysser sin første ikke-svenske landegrense! Jeg kommer mer tilbake til vaksiner hunden må ha litt lenger ned.

I utgangspunktet er det fem ting du må ha kontroll på før du reiser ut av landet:

  1. Hunden må ha sitt eget kjæledyrpass. Dette får man hos dyrlegen.
  2. Hunden må være ID-merket. Alle som skal ha nye ID-merker må ta mikrochip, men gamle hunder kan i noen tilfeller fortsatt ha tatovering som godkjent ID. ID-merket skal være koblet mot passet.
  3. Hunden må være vaksinert mot rabies. Alle land i hele verden utenom Sverige har krav om at du har godkjent vaksine mot rabies. Denne må være satt minst 21 dager før avreise.
  4. Du må ha kontroll over innreisekrav til landene du skal besøke. Alle land har jo egne lover og regler, og dette må du sette deg inn i. Jeg har ikke mulighet til å gå i detalj for hvert eneste land her i artikkelen. Sørg for at hunden har alle vaksiner som trengs for det landet, og ikke er en ulovlig hunderase i det landet du reiser til.
  5. Sjekke at hundens forsikring gjelder i utlandet. Det er økt risiko for sykdom når man reiser til andre steder i verden, blant annet fordi hunden drikker vann med annen bakteriekultur, ikke er vandt til klimaet og lignende. Så sjekk om hva som gjelder med tanke på forsikringen før avreise.

Les også: Alt du må vite om rabiesvaksine.

Merk også at du er unntatt fra å gi hunden rabiesvaksine hvis man kun skal reise mellom Norge og Sverige, siden begge disse landene regnes som rabiesfri.

Disse vaksinene bør hunden ta før man reiser til utlandet

I praksis er det kun rabiesvaksine som er helt nødvendig når man skal ta hunden til utlandet, men det er også et par andre ting å tenke på. Det kan nemlig være at det landet du reiser til har krav om andre vaksiner, så dette er noe en del må sjekke opp.

Det er også en del vaksiner det er lurt å ta for din egen del. Noen ting man bør vurdere er:

  • Leishmaniose-vaksine. Dette er en sykdom som kommer fra sandmygg i Sør-Europa i land som Spania, Hellas, Portugal eller Frankrike.
  • Flåttmiddel. Man får ikke vaksine mot flått, men det finnes midler fra veterinær som beskytter mot flåttbårne sykdommer.
  • Leptospirose-vaksine. En sykdom som også finnes i Sør-Europa.
  • Vanlige vaksiner som hunden bør ta selv om den bare skal være i Norge.
  • Kennelhoste. Dette bør man ta når man reiser til utlandet, men det er bare en frivillig vaksine her i Norge.

Nøyaktig hvilke vaksiner man må ta er litt avhengig av hvor i verden man reiser til.

Les også: Slik er det å ta med hunden på fly.

Husk dette når du er i utlandet med hunden

Når du er i utlandet med hunden er det ikke så mye du må gjøre foruten å passe på at hunden har det bra og er trygg. I Mellom- og Sør-Europa bør man jevnlig følge med på om hunden har fått flått, og eventuelt fjerne disse. Dette må man gjøre selv om man har gitt hunden flåttmiddel.

Sett deg også inn i hvilke lover som gjelder for hunder i det landet du er i. Noen land har andre krav til hvordan hunden må være sikret i bilen enn vi har i Norge.

Om du reiser på ferie til et varmt land med hunden må du også være veldig obs på varmen. De fleste hunderaser takler varme ganske dårlig, og du som eier må hele tiden følge med på at den ikke viser tegn på heteslag.

Før du reser hjem må du første for å gi behandling mot revens dvergbendelorm mellom 24 og 120 timer før man skal krysse grensen inn til Norge igjen. Denne kan gis av en godkjent veterinær i det landet man oppholdet seg i, og behandlingen må skrives inn i passet til hunden.

Når du reiser hjem til Norge med hunden igjen

Når du har behandlet mot revens dvergbendelorm og er klar til å reise inn i Norge igjen må du gå på rød sone når du går inn i landet. Der må du vise frem dyret og all dokumentasjon til Tolletaten.

Igjen er Sverige et unntak, og her kan man gå på grønn sone med hunden.

Etter at man kommer hjem igjen anbefales det å behandle hunden mot revens dvergbendelorm i etterkant, bare for å være på den sikre siden. Denne kan som nevnt være veldig farlig for oss mennesker, så dette er noe man egentlig gjør for sin egen sikkerhet.

Legg igjen en kommentar