Rabiesvaksine for hund

Når man skal reise med hund til utlandet må hunden vaksineres mot rabies. Nesten alle andre land enn Norge har rabies, og dersom du reiser dit med hund er det en viss risiko for at den blir bitt, og i verste fall sprer den farlige sykdommen tilbake til Norge.

Per juni 2021 er det krav om rabiesvaksine for alle hunder som reiser til alle land utenom Sverige. Det er mange land som nekter å la hunden komme inn i landet uten vaksine, samtidig som den heller ikke får lov til å komme tilbake til Norge uten rabiesvaksine etter å ha vært i utlandet.

Rabiesvaksiner for hund må gis minst 21 dager før hunder reiser til utlandet. Det betyr at du må planlegge reisen i god tid i forveien, og sørge for at vaksinen er satt tidsnok til at du rekker det.

Før man kan gi hunden rabiesvaksine må den være ID-merket (her er det vanligst med mikrochip), og være minst 12 uker gammel. Valper som skal selges til utlandet kan i prinsippet ikke selges før de er 15 uker gitt at de da får rabiesvaksinen i 12 ukers alder og venter de nødvendige 3 ukene før de reiser.

Labrador retriever valp
Valper må være minst 12 uker gamle før de kan vaksineres mot rabies. Foto publisert med tillatelse.

Hvis man reiser til et land som regnes som høyrisiko for rabies anbefales det to doser. Disse bør settes med 4 ukers mellomrom. I praksis betyr det at første vaksinedose bør settes 7 uker før planlagt avreise til et høyrisikoland.

Ta rabiesvaksine hos veterinæren

Så godt som alle veterinærer har rabiesvaksine for hund tilgjengelig, og det er bare å booke en vaksinering akkurat som når du booker vanlige vaksinetimer for hunden din. Vær ute i god tid siden det er tre ukers karantenetid eller vaksinen før du kan forlate landet, og ikke glem at det ofte også kan være litt ventetid hos veterinæren.

Selve rabiesvaksinen er enkel å sette, og du som eier får bevis for at hunden har fått vaksinen med dato og veterinærens signatur / stempel i passet til hunden din.

PS. husk at man også trenger å ta vaksine mot revens dvergbendelorm når man reiser til utlandet, så ta gjerne denne sammen med rabiesvaksinen før du reiser.

Spørsmål og svar om rabiesvaksine for hund

I hvilke land trenger hunden rabiesvaksine når man reiser dit?

Man trenger rabiesvaksine når man reiser til alle land utenom Sverige.

Hva skjer om man reiser til utlandet uten gyldig rabiesvaksine?

Hvis man reiser til utlandet uten gyldig rabiesvaksine vil man i utgangspunktet få beskjed om å reiser tilbake, og nektet innpass i landet.

Hvor lenge er rabiesvaksiner for hund gyldige?

Etter at rabiesvaksinen er satt, er den i utgangspunktet gyldig i ett år. Du må ta ny vaksinedose innen det har gått ett år, og da blir den gyldig i 3 nye år.

Hvor mye koster det å ta rabiesvaksinen for hund?

Man bør regne med å betale et sted mellom 500 og 800 kroner for rabiesvaksine per hund.

Hva skjer om man reiser tilbake til Norge uten å ha gyldig rabiesvaksine?

Hvis du skal ha med deg en hund inn i Norge uten å ha gyldig rabiesvaksine har du tre valg:
1) Ta rabiesvaksinen der og da, og ha hunden i karantene i 3 uker.
2) Bli værende i det landet den kom fra. Ikke alle land godtar dette.
3) Avlive hunden.

Hvilken type rabiesvaksine er mest brukt på hund?

Det er to typer rabiesvaksine som gis til hund i Norge, og den vanligste heter «Rabisin vet.». I tillegg er det en vaksine som heter «Versiguard Rabies Vet.» som også noen ganger gis. Begge regnes som gode og trygge.

Hvordan gis rabiesvaksiner til hund?

Rabiesvaksiner for hund gis i form av sprøyter.

Legg igjen en kommentar