Hvordan stoppe diaré hos hund

De fleste hunder har problemer med løs mage eller diaré fra tid til annen, og dette trenger ikke å være noe alvorlig. Ting som at hunden har spist for mye menneskemat, spise en kattebæsj ute på tur, eller kanskje har man byttet fôr for raskt, kan alle føre til at hunden blir dårlig i magen.

Som oftest er det helt ufarlig med diaré hos hund, og ikke noe man trenger å reise til veterinæren for. Hvis du har en hund som har diaré, men med god allmenntilstand, kan du behandle den løse magen selv.

For å stoppe diaré hos hund selv kan du gi hunden hjemmelaget, lettfordøyelig fôr. En god miks er litt kokt ris, overkokt og most gulrot, kombinert med litt kokt kylling eller kokt hvit fisk, som gis i små porsjoner. Kombiner dette med probiotika som Canicur eller Zoolac, og gi dette daglig i to til tre dager, så blir hunden som regel frisk igjen.

Mange liker å gi hunden hele 4 til 6 måltider om dagen når man gir dem denne lettfordøyelige maten, for dette lindrer mer for magen enn når hunden får store måltid samtidig. Siden det er viktig at hunder med diaré får i seg nok vann kan du godt bruke vannet fra kokingen til maten når du serverer den.

Ikke gi hunden vanlig fôr før den er helt frisk i magen igjen. Om du synes det er stress å lage egen mat finner det slik lettfordøyelig fôr på sekk man kan kjøpe hos veterinæren eller fra en nettbutikk. For eksempel kan man bestille Eukanuba Daily Care Sensitive fra Zoo.no her. Om du velger denne løsningen er det viktig at du bløtlegger fôret skikkelig i minst en halvtimes tid.

Hundefôr som er bløtlagt
Hundefôr som er bløtlagt er bedre for magen til hundene enn vanlig tørrfôr. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Når skal man kontakte veterinær om hunden har diaré?

Dersom du gir hunden lettfordøyelig fôr og probiotika i tre eller fire dager uten at det er noen tegn på bedring, er det på tide å kontakte veterinær. Da kan man enten booke en vanlig timeavtale på klinikken, eller ta deg en videochat med en autorisert veterinær via en mobilapp.

Andre tegn på at du bør kontakte veterinær når hunden har diaré er følgende:

 • Hunden har redusert allmenntilstand.
 • Hunden har tydelig blod i avføringen sin.
 • Avføringen er helt sort.
 • Hunden får ikke i seg nok væske.
 • Hunden kaster opp.
 • Hunden har feber.

Om hunden har en av symptomene ovenfor kan det være lurt å kontakte veterinær med det samme, og ikke se det an med hjemmelaget, lettfordøyelig fôr først.

Det er også viktig å kontakte veterinær med det samme hvis du mistenker at hunden har spist noe den ikke skal, som en kongle, barneleker eller lignende. Disse kan feste seg i magesekken eller tarmen til hunden, og ett av symptomene kan være diaré.

Ellers er det jo viktig å huske at man bør ha lavere terskel for å kontakte veterinær med valper og eldre hunder, eller hunder som har andre sykdommer.

Hvorfor får hunder diaré?

Det er veldig mange ulike grunner til at hunder kan få diaré, og følgende er noen av de vanligste grunnene til ufarlig diaré hos hunder:

 • Hunden har spist for mye menneskemat.
 • Man har byttet hundefôr for raskt.
 • Hunden har spist gress, planter eller lignende ute på tur.
 • Hunden har fått i seg sykdomsfremkallende bakterier fra en eller annen kilde som for eksempel katte- eller hundeavføring.
 • Hunden har spist noe som regnes som farlig hundemat.
 • Hunden har drukket fra et vann med bakterier på tur.
 • Hunden har spise bedervet mat, for eksempel fra søpla.
 • Hunden har fått i seg mat med krydder.
 • Hunden er stressa som følge av ting som nye rutiner, miljøbytte, nye familiemedlemmer eller lignende.

I tillegg til disse er det jo andre ting som kan forårsake diaré på en litt mer alvorlig måte, som hvis hunden har fått parvovirus, koronavirus (ikke den samme som menneskevarianten), hunden har en immunsykdom, kreft eller hormonforstyrrelser, eller har et fremmedlegeme i tarm eller magesekk.

Om du er usikker er det alltid bedre å ta kontakt med veterinær enn å ikke gjøre det. Om du har forsikret hunden vil du trolig ha tilgang til å få gratis konsultasjoner med veterinær over videochat eller telefon, noe som kan være en god løsning hvis du føler deg litt usikker på om hunden bare har ufarlig diaré eller om den har noe som potensielt kan skade den.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar