Hvordan bytte fôret til hunden

Noen ganger må man bytte over til et nytt hundefôr av en eller annen grunn, men i motsetning til hva mange tenker er det ikke bare å kjøre på med å gi nytt fôr med det samme. Om du plutselig bytter alt fôret med nytt fôr er det stor sjanse for at hunden får problemer med magen, og den kan faktisk få både løs mage, oppkast, luft i magen, magesmerter eller forstoppelse.

Det er heldigvis ikke så vanskelig å bytte til et nytt fôr på den riktige måten, og ved å gå rolig frem kan du så godt som garantere at hunden slipper å oppleve smerter eller sykdom ved byttet.

For å bytte til et nytt hundefôr må du ta det over tid, og gjerne bruke alt fra 9 til 14 dager på prosessen. Du starter med en stor overvekt av det gamle fôret, og øker gradvis med mer av det nye fôret frem til det er stor overvekt av det nye fôret. Se tabellen nedenfor for detaljer om fordeling av nytt og gammelt fôr.

Tabell for å bytte til nytt hundefôr

DagNytt fôrGammelt fôr
1 og 220 %80 %
3 og 440 %60 %
5 og 660 %40 %
7 og 880 %20 %
9 og videre100 %0%

Her ser man hvordan man kan bytte over til et nytt hundefôr. Underveis i prosessen er det viktig å følge med på hunden, og hvis du merker noen tegn til smerter, løs mage eller andre problemer bør du gå et steg tilbake, og bruke mer tid. Noen hunder trenger faktisk ganske lang tid på å bytte fôr, og for noen kan det til og med være nødvendig med en 50 / 50 % blanding i flere uker for å få omstilt dem til det nye fôret.

Det anbefales også å legge fôrbyttet til en periode hvor hunden ikke har andre stressmomenter, og derfor frarådes det å bytte fôr rett etter omplassering, at det har kommet nye hunder i hus, eller tilsvarende ting som endrer rutinen til hunden.

Hunder som er kjent for å ha en sensitiv mage trenger mer tid på å bytte fôr, og du bør doble tiden fra tabellen ovenfor hvis du vet at hunden din sliter med magen.

Matskål til hund
Foto publisert med tillatelse.

Derfor tar det tid å bytte fôret til hunden

Når hunden har spist samme fôret i en lang periode utvikler den en helt unik tarmflora med bakterier og andre mikroorganismer som håndterer akkurat dette fôret helt perfekt. Dersom du brått endrer til en annen type fôr vil ikke disse mikroorganismene være like flinke til å håndtere maten, og resultatet blir diverse sykdomstegn på hunden.

Ved å bytte fôret gradvis kan man bygge opp nye mikrober som kan håndtere det nye fôret uten at hunden må bli syk underveis.

Hvorfor bytte hundefôr?

Det kan være mange ulike grunner til å ville bytte hundefôr. Kanskje trenger hunden slankefôr, høyenergifôr, eller aldersspesifikt fôr? Eller ønsker du bare å gå over til et annet fôr med en annen næringssammensetning? Det er nemlig stor variasjon i både kvaliteten og smaken på hundefôret, og noen typer fôr fungerer rett og slett dårlig med noen hunder, mens andre typer fôr fungerer bedre.

Man kan ofte bytte raskere internt i samme merke

Hvis du bare skal bytte fra for eksempel Roycal Canin Mini Puppy til Roycan Canin Mini Adult er det store sjanser for at du kan ta bytteprosessen mye raskere enn det som er oppgitt i tabellen her. Grunnen til dette er at fôret er veldig likt, selv om voksenfôret har litt andre næringsstoffer enn valpefôret.

Noen merker som Farmina har mange ulike typer smaker, og man kan i utgangspunktet fritt bytte mellom disse uten å bruke tid på å gjøre hunden vandt til det nye fôret. Dette er fordi nesten alt er likt, bare at det er tilsatt ulike smaker for å gjøre fôret litt spennende. Dette er et godt valg dersom du har en hund som har lett for å bli lei av å spise det samme dag inn og dag ut.

Det kan være nødvendig å bytte fôr umiddelbart i visse situasjoner

Det kan være situasjoner hvor veterinæren mener at du bør bytte fôret til hunden umiddelbart, og dette kan noen ganger gå bra. Dette kan for eksempel være situasjoner hvor hunden har alvorlig allergi mot et av stoffene i det vanlige fôret, eller at den har en sykdom som krever at den må ha en spesiell diett. Dette gjelder blant annet for hunder med hofteleddsdysplasi (HD).

I tilfellene hvor man bytter fôr med det samme gjøres dette i samråd med veterinær. Da kan man også få oppfølgingen man trenger til å gjøre dette på en trygg måte.

Legg igjen en kommentar