Hvordan få kattungen til å bruke kattedoen

De fleste kattunger er flinke til å bruke kattedoen helt av seg selv, og i motsetning til hunder som må trenes for å bli stuerene vil de fleste katter klare dette helt selv. Det er derimot noen som opplever litt utfordringer med å få kattungen til å bruke kattedoen, så i denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan man kan få kattunger til å bruke kattedoen sin.

Det fungerer ikke å trene katter til å bruke kattedoen, men du kan tilrettelegge for at katten skal ta den i bruk naturlig. Som regel kommer mangel på bruk av kattedoen av at kattungen ikke føler seg komfortabel med kattedoen, og små endringer i størrelse og plassering kan utgjøre hele forskjellen for om katten bruker den eller ikke.

Katten ligger i kattedoen
Katten ligger i kattedoen. Foto: Laura LaRose / CC BY-SA 2.0.

Det første du må gjøre er å sørge for at kattedoen er stor nok. Mange kjøper kattungedo, men mange kattunger synes disse er altfor mye. Katter liker å ha plass når de skal gjøre fra seg, og en større do kan være alt som skal til for å få kattungen til å ta den i bruk.

Om du først skal kjøpe en ny kattedo for å få kattungen til å bruke den kan du også se etter en som har én lavere side slik at det er enkelt for kattungen å gå inn. Noen kattunger synes det er skummelt med tak eller lokk over doen, så du kan eventuelt bruke en do uten dette eller fjerne lokket i en periode mens katten er liten.

Det andre du kan tenke på er plasseringen av kattedoen. Katter liker å gå på do på et rolig og trygt sted, og helst litt vekk fra der det skjer ting. Så unngå å plassere kattedoen midt i områder hvor barna leker, hundene surrer rundt, eller det er mye trafikk fra dere mennesker.

Sett gjerne kattedoen litt vekk fra ting, men sørg for at kattungen vet hvor den er. Det er fint mulig å løfte kattungen ned i kattedoen for å vise den hvor den ligger. Her er det nemlig en balansegang – kattedoen må være litt vekk fra folk og forstyrrelser samtidig som det må være enkelt for katten å finne den.

Det er også svært viktig at kattedoen rengjøres ofte! Det anbefales å sjekke og rense kattedoen omtrent to ganger om dagen, og hvis du er for lat med dette vil du raskt oppleve at katten ikke er like flink til å bruke kattedoen. Katter er nemlig svært renslige av seg, og kan fint finne på å nekte å gjøre fra seg på en møkkete do. Sørg for å velge en god type kattesand som suger til seg så mye lukt som mulig, slik at katten ikke holder seg vekk fra kattedoen på grunn av dårlig lukt derfra.

Visste du forresten at all kattesand og rester fra kattedoen skal kastes i restavfallet?

Dersom du ser at kattungen bruker kattedoen kan du godt gi den en godbit og oppmerksomhet når den er ferdig. Katter er nemlig overraskende flinke til å lære seg å gjøre riktige ting når man bruker godbiter, selv om folk flest tenker at dette bare er for hunder.

Les også: Stor guide til deg som skal få din første kattunge.

American curl kattunge
American curl kattunge. Foto publisert med tillatelse.

Kattunger lærer å bruke kattedo av moren sin

Når kattungene er rundt 4 uker gamle begynner de å gå på do selv, og i utgangspunktet skal de lære å bruke kattedoen på dette tidspunktet. Om den ikke lærer det av moren på dette tidspunktet vil det være litt vanskeligere å få den til å bruke dokassen når den blir eldre, selv om det skal være fint mulig.

Om du har en katt som ikke har lært å bruke kattedoen kan det være at du må bruke litt mer tid på selve treningen selv. Da gjelder det å bære katten og sette den i kattedoen når du ser at den må på do, og rose den skikkelig og gi godbit når den bruker kattedoen på riktig måte.

De aller fleste kattunger er heldigvis godt kjent med hvordan de bruker kattedoen, og har heller andre grunner for at de lar være å bruke den.

Legg igjen en kommentar