Hvordan kaste kattesanden riktig

Med en katt i hus må man bytte kattedoen jevnlig for å unngå lukt, og siden det anbefales å sjekke og tømme kattedoen to ganger om dagen blir det jo veldig mye avfall. Men hvordan skal man egentlig kildesortere kattesand og kattebæsjen?

All kattesand er restavfall, og skal kun kastes i dette restavfallet. Aller helst bør det også pakkes inn i en egen pose, som for eksempel en hundepose før det kastes. Kattesand skal aldri kastes i matavfallet! Dette gjelder også såkalt miljøvennlig kattesand av 100 % bentonitt.

Katten ligger i kattedoen
Katten ligger i kattedoen. Foto: Laura LaRose / CC BY-SA 2.0.

Det er mange som tror at kattesand skal kastes i matavfallet, da folk ser ut til å tenke at det er en slags matavfall. I virkeligheten er det meste kattesand full av kjemikaler som forhindrer lukt, og har en klumpete egenskap som kan skape problemer på biogassanleggene hvor matavfall gjenvinnes.

I ytterste konsekvens kan faktisk kattesand skade utstyret på biogassanlegg, så det er best å holde den langt unna matavfallet. Det skjer heldigvis ikke hvis man kaster litt i matavfallet med et uhell, men om folk kaster kattesanden regelmessig i matavfallet kan det faktisk føre til store problemer på anleggene.

Les også: Dette er den beste kattesanden.

Kattesand må helles ikke skyldes ned i toalettet eller springen. Om du gjør dette risikerer du at kattesanden fester seg i rørene, da kattesand har litt leireaktig konsistens når den blir våt. Over tid kan andre ting i rørene feste seg til denne leireaktige kattesanden, og det er risiko for at det blir tett.

Ellers er det også viktig å aldri kaste kattesand i naturen. Som nevnt tidligere er det kjemikaler som fjerner lukt i kattesanden, og dette kan være skadelig for dyreliv i naturen. For ikke å snakke om at bakterier som utvikler seg i kattesanden etter at katten har gjort for seg kan skade andre dyr. Det har aldri vært forsket på i Norge, men i USA fant man faktisk ut at kattesand som ble kastet i sjøen førte til at otere døde!

Så gjør det heller enkelt for deg selv, og kast alltid all kattesanden i restavfallet.

2 kommentarer om “Hvordan kaste kattesanden riktig”

 1. I gata vår, slipper alle ut kattene sine, hele døgnet, vi har vel en 7-8 katter i området.
  Prøver vi å plante noe i våre bed, så kan du være sikker på, at en katt i løpet av døgnet har gravd opp frø, og plantet avføring der i stedet.

  Det bør bli like forhold til å ivareta avføring fra katter og andre dyr, som det som gjelder for hunder.

  Spørsmålet er om du bør fjerne katteavføring som er nedgravd i bed, der du dyrker spiselige urter og grønnsaker.?

  Svar
  • Hei, Kristian.

   Jeg ville nok fjerna det jeg kommer over av kattebæsj i bed hvor det dyrkes ting som skal spises. I teorien kan det jo brukes som gjødsel, men det er jo ikke spesielt apetittelig da.

   – Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar