Så ofte bør du bytte kattesanden og rense kattedoen

Både inne- og utekatter trenger en egen kattedo med kattesand i hjemmet sitt, og vil i utgangspunktet være ekstremt renslige så lenge denne kattedoen tømmes ofte nok. Men hvor ofte bør man egentlig tømme kattedoen, og hvor ofte skal man bytte ut all kattesanden der?

Generelt sett anbefales det å sjekke etter avføring i kattedoen 2 ganger daglig, og at du fjerner alle klumper og all avføring med det samme. Hele kattesanden bør byttes omtrent hver 14 dag, mens hele kattedoen bør tømmes og vakes omtrent annenhver måned.

Katter er svært renslige dyr, og vil alltid foretrekke å kunne gjøre fra seg i en ren dokasse. I praksis betyr det at du bør sjekke den ofte. Dersom du merker at den lukter bør du ta en sjekk, og det samme gjelder hvis du har vært ute av huset. Så når du kommer hjem fra jobb bør du sjekke og tømme kattedoen nokså raskt etter at du kommer hjem.

Katten ligger i kattedoen
Katten ligger i kattedoen. Foto: Laura LaRose / CC BY-SA 2.0.

Hvor ofte man bør tømme ut all sanden for å bytte den ut med ny avhenger av flere faktorer. Først og fremst hvor flink du er til å få ut alle klumper og avføring når du tømmer den. Hvis du er veldig flink til dette og klarer å etterfylle den nok trenger du ikke nødvendigvis å tømme den så altfor ofte.

Generelt sett anbefales det å tømme den og fylle med helt ny sand omtrent mellom hver 14. og 30. dag, men du må nesten se det an etter behov.

Les også: Kattesanden som lukter minst og er enklest å bytte.

Innimellom må man også vaske hele kattedoen, da gammel møkk lett kan feste seg i små sprekker (fra kattens klør) helt i bunnen av kattedoen. En god vask med lunkent vann og en mild såpe fikser dette problemet. Kattedoer bør gjerne vaskes omtrent hver 60. dag, men igjen må du nesten bare se an hvor ofte det er nødvendig i ditt tilfelle.

Ragdoll
Ragdoll. Foto: Eric Semling / CC BY 2.0.

Derfor er det så viktig at kattedoen er hygienisk

Katter er veldig hygieniske av seg, og mange katter vil faktisk nekte å brukte kattedoen hvis den er skitten. I mange tilfeller vil de faktisk holde inne tisset en stund, og dette kan føre til urinveisinfeksjon eller til og med urinstein for katten.

Det er med andre ord viktig å rense kattedoen ofte slik at katten faktisk vil bruke den. Ikke bare kan den holde seg, men i mange tilfeller kan man også oppleve at de ellers så stuerene kattene finner på å tisse på andre steder. Da velger de gjerne skjulte steder, og i enden av klesskap og lignende er klassiske steder de kan finne på å sniktisse.

Klumpefri kattesand må byttes oftere

Dersom du foretrekker å bruke kattesand som ikke klumper seg må du regne med å bytte hele kattesanden oftere enn nevnt ovenfor. Dette er fordi tisset gjerne spres mye mer ut over all sanden, så hele sanden blir mye raskere skitten.

Jeg har pleid å bytte ut all kattesanden minst 1 gang per uke når jeg brukte klumpefri kattesand på min katt, i tillegg til å ta sjekk av doen et par ganger om dagen.

Bengalkatt
Bengalkatt. Foto publisert med tillatelse.

Slik kaster du avfall fra kattedoen

Alt avfall fra kattedoen skal puttes i en plastpose (som for eksempel en nedbrytbar hundepose) og legges i restavfallet. Kattesand skal alltid i restavfallet, og aldri i matavfall! Det bør heller ikke kastes i naturen eller skylles ned i do.

4 kommentarer om “Så ofte bør du bytte kattesanden og rense kattedoen”

 1. Men hvor ofte bytter man kattedo? Slik som man bytter tannbørste og pute. Plastikkasser er jo stor bakteriebombe etter en stund??

  Svar
  • Hei, I.

   Det kommer litt an på. Det beste er å bytte den etter hvor slitt den er. Om det er mye merker og riper i bunnen kan det være tegn på at det er lurt å bytte, da smuss og bakterier har lettere for å feste seg på slikt ujevnt underlag.

   Dersom kattedoen tømmes ofte og vaskes skikkelig med jevnlig mellomrom er den ikke nødvendigvis noen bakteriebombe i seg selv. En skikkelig vask skal være nok til å få den nokså steril.

   Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar