Slik fungerer nedbrytbare hundeposer

Vanlige hundeposer er laget av plast, og er verken godt for miljøet når de lages, eller for naturen hvis de ender opp med å bli mistet eller kastet når man er på tur. Det finnes heldigvis et godt alternativ, og nedbrytbare hundeposer har virkelig begynt å bli populært.

Kjært barn har mange navn, og det gjelder også for nedbrytbare hundeposer. Biohundeposer, komposthundeposer, gjenvinnbare hundeposer, biologiske hundeposer, bionedbrytende hundeposer eller økohundeposer er også navn man ser, men som i praksis bare er litt ulike navn på samme type produkt.

Men hvor gode er egentlig nedbrytbare hundeposer, og hvordan fungerer dem? I denne artikkelen skal vi se nærmere på fordeler og ulemper med nedbrytbare hundeposer, så kan du selv finne ut av om det er noe for deg.

I korte trekk er nedbrytbare hundeposer en type hundepose som er mer miljøvennlig enn vanlige plasthundeposer. Istedenfor å bruke 1 000 år på å brytes ned i naturen bruker de kun et par år under gode forhold, eller et par tiår under dårligere forhold.

Til tross for hva mange tror skal man ikke kaste biohundeposer i naturen, men heller i restavfallet akkurat som vanlige hundeposer.

Canem bioposer
Canem bioposer er en populær type nedbrytbar hundepose.

Hvor viktig for miljøet er egentlig nedbrytbare hundeposer?

Dersom du er flink til å kaste hundeposene der de skal i restavfallet har det egentlig ikke så mye å si om du bruker nedbrytbare hundeposer eller ikke. De er ikke spesielt mye mer klimavennlige å lage, så klimaet eller miljøet tjener ikke direkte på at du heller går over til nedbrytbare hundeposer.

Om du derimot klarer å miste posten, enten med eller uten innhold i naturen så er det mye bedre med nedbrytbare hundeposer. De forsvinner ikke like raskt som mange tror, men som regel er de borte i løpet av 5 til 10 år. Under helt ideelle forhold skal de forsvinne på rundt to års tid, men det er sjeldent ideelle forhold for å bryte dem ned her i Norge. Jo varmere de ligger til, jo raskere brytes de ned.

Vanlige hundeposer kan derimot bruke hundrevis eller til og med flere tusen år på å brytes ned, så man slipper den samme plastforsøplingen med slike nedbrytbare hundeposer.

Det anbefales likevel ikke å kaste nedbrytbare hundeposer i naturen, og ei heller i kompostbinger.

Det skal også sies at noen mener at nedbrytbare hundeposer er ren «greenwashing».

Høsttur i skogen med hunden
Plukk opp og ta med hundeposen hjem selv om du er ute i skogen med nedbrytbare hundeposer. Foto publisert med tillatelse.

Ikke la nedbrytbare hundeposer ligge for lenge i skuffen!

Når nedbrytbare hundeposer åpnes fra innpakningen sin er det en del av dem som begynner å gå ut på dato. Om du bruker dem på normalt vis er det ikke noe problem, men om de havner i bunnen av skuffen i et års tid kan det være at du går på en smell.

Det er nemlig større sjanse for at gamle nedbrytbare hundeposer får små hull i seg, og det er absolutt ikke en følelse du vil kjenne når du plukker opp etter hunden din.

Så bruk de nedbrytbare hundeposene etter at du kjøper dem, og ikke la de ligge i bunnen av skuffen i måneder eller år.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar