Om avokado for hund: Er egentlig avokado farlig for hunder?

Man finner ofte avokado på listen over farlige matvarer for hund, men hvor farlig er det egentlig om hunden spiser litt avokado eller får i seg rester av det? I denne artikkelen skal vi se nærmere på avokadoens gift og hvordan det påvirker hunder, men la oss starte med å rette opp i en stor misforståelse først.

I motsetning til hva mange tror skal det mye til før hunder blir syke eller dør av å spise avokado. Som oftest er avokadokjøttet helt ufarlig, men det anbefales likevel ikke å gi det til hunder på grunn av høye fettinnhold. Ikke under noen omstendigheter gi hunden avokadosteinen, da denne kan skape tarmproblemer!

Det er riktignok gift i avokadoer, men denne tåler hunder (og katter) egentlig veldig godt. I noen tilfeller blir de bare dårlige i magen av å spise avokadokjøtt, mens i de aller fleste tilfellene får de ingen reaksjon i det hele tatt.

Når det er sagt bør du ikke se på avokado som en type mat du gir til hunden din, for dette frarådes. Men om du har en hund som har sneket til seg litt avokado og lurer på hvor farlig det er, kan du puste lettet ut, for den får sannsynligvis ingen problemer av å ha spist litt avokado.

PS. det er viktig å være klar over at selv om avokado ikke er direkte giftig for hunder, så er det ekstremt giftig for en del andre dyr som hester, fugler og kuer.

Avokado
Avokado. Foto publisert med tillatelse.

Men vent, er det ikke gift i avokado?

Joda, det stemmer at det er gift i avokado. Dette er en gift som heter persin, og som ligger i selve steinen på avokadoen. Etter hvert som avokadoen modnes vil noe av denne giften spres ut i fruktkjøttet til avokadoen, så da finnes det også litt gift i den delen man kan spise.

Persin er helt ufarlig for mennesker, men mange dyr kan altså reagere svært kraftig på det. For fugler vil det for eksempel være dødelig med avokadokjøtt som har fått litt persin i seg!

For hunder går det derimot helt OK med små mengder persin. Ved større inntak blir de dårlige i magen, og per dags dato (i 2022) er det ikke kjent at hunder kan spise nok avokado til at de får en dødelig dose persin.

Det samme gjelder dersom hunden har gnagd på en avokadoplante du har stående i en potte; dette er ikke nødvendigvis giftig for hunden siden denne inneholder den samme giften (persin) som i frukten. Og hunder tåler altså dette giftstoffet ganske godt.

Unngå avokado likevel!

Til tross for at hunder tåler persin godt, er det ingen grunn til å gi dem avokado. Det er nemlig noen andre store problemer med frukten. En av problemene med hunder som spiser avokado er at de kan få bukspyttkjertenbetennelse (pankreatitt).

Dette oppstår først og fremst hos hunder med en sensitiv mage, men kan potensielt være problematisk for alle hunder. Symptomer man må være obs på er oppkast, buksmerte og tap av matlyst. I noen tilfeller er det nødvendig med intensivbehandling hos veterinær.

Pankreatitt har sammenheng med det høye fettinnholdet i avokado, og er ikke en tilstand direkte knyttet mot avokado, men heller mot all mat med høyt fettinnhold. Til tross for at avokado har det vi mennesker ser på som «godt fett», er alt fett farlig for hunder.

Det er heldigvis sjelden at hunder får pankreatitt som følge av å spise avokado, men siden det er en risiko til stede er det best å unngå det.

Avokado med stein
Avokado med stein. Bilde publisert med tillatelse.

Hunder som svelger steinen i avokadoen

Et annet problem med avokado er når hunder spiser hele avokadoen. Vi har vel alle kjent en hund som spiser mat som om den var en støvsuger, og fint kan klare å sluke en hel avokado uten store problemer.

Den harde steinen inne i avokadoen kan bli problematisk for hunder som har spist den. Denne vil ikke løse seg opp naturlig, og kan i ytterste konsekvens sette seg fast i magesekken eller tarmen hvor den kan gjøre stor skade. Dette kan få et dødelig utfall hvis man ikke drar til veterinær med hunden.

Så jeg anbefaler alle som har en hund som har slukt en avokadostein om å kontakte en dyrlege med det samme.

Det kan også være at steinen setter seg i svelget til hunden, noe som er ennå mer dramatisk, da det kan føre til at luftveiene blokkeres. Da kan den i verste fall dø av oksygenmangel ved at den ikke får puste.

Golden retriever hos veterinær
Golden retriever hos veterinær. Foto publisert med tillatelse.

Er det farlig om hunden har spist litt avokado?

I de fleste tilfeller er det helt ufarlig om hunden har fått i seg litt avokado. Det anbefales å følge med på allmenntilstanden til hunden de neste 72 timene, og ta kontakt med veterinær om du er bekymret eller ser en endring i helsetilstand eller atferd.

Et lavterskeltilbud er å kontakte veterinær med en digital veterinærkonsultasjon. Dette er ofte inkludert gratis som en del av hundeforsikringen.

Da kan veterinæren gi deg råd og veiledning, og hjelpe deg med å vurdere hvorvidt det er nødvendig med et besøk inn på en klinikk eller ikke.

Om hunden har spist selve steinen inne i avokadoen anbefales det å kontakte veterinær med det samme.

Da kan man få hunden observert slik at situasjonen er under kontroll. I mange tilfeller vil steinen komme ut naturlig, men om du allerede har kontakt med dyreklinikken kan de hjelpe deg med å avgjøre når det er nødvendig med andre tiltak.

Kilder og videre lesing

Legg igjen en kommentar