Beste trekksele til hund (Best i test 2022)

Hvis du skal lære hunden å trekke er det veldig viktig at du kjøper en god trekksele. Dette gjør at hunden belastes på riktig måte når den trekker, så unngår du at hunden skader seg eller får belastningsslitasje over tid. Men hvilken trekksele regnes som best i test i 2022?

Den beste trekkselen for de fleste hunder er Non-Stop Freemotion Harness. Den finnes i alle størrelser, kan stilles inn for å gi perfekt støtte til alle typer hunder, og er formet slik at den ikke legger press på luftveier når hunden trekker.

Non-Stop Freemotion Harness regnes som førstevalget for både hobbimosjonister som vil lære hunden å bli med på joggetur, så vel som for hundekjørere som driver med spann eller canicross.

Her får du en skikkelig solid trekksele til en god pris som passer for alle hunder. Den er justerbar slik at den fungerer på alle hunderaser. Non-Stop Freemotion Harness er utviklet av et norsk firma sammen med veterinærer og hundekjørere, og brukes blant annet av verdenskjente Lene Boysen Hillestad på hundene hennes.

Når det er sagt så finnes det flere andre alternativer som kan være verdt å sjekke ut hvis du ikke synes Non-Stop Freemotion Harness fungerer for deg. Disse kommer vi tilbake til litt lenger ned i artikkelen!

Hunder med canicrossutstyr cc1
Hunder som gjør seg klare for en joggetur. Foto: DoortjeD / CC BY-SA 4.0.

Hva gjør en trekksele god?

Det finnes jo mange trekkseler på markedet, og de fleste av disse regnes som gode. Men hva betyr det egentlig at trekkselen er god?

Det aller viktigste med en trekksele er at den er formet på en måte som gjør at trekkpunktet sitter langt bak på hunden. Da får den en jevnere belastning over kroppen, og det blir ikke press på ryggen.

Trekkseler med trekkpunkt midt på ryggen bør unngås. Man kan fint bruke slike seler til hverdagsbruk, men ikke når hunden skal trekke.

Canicross med en border collie
Canicross med en border collie. Foto: Thomas Bresson / CC BY 4.0.

Jevnt over god kvalitet på trekkseler

Trekkselene som selges for å la hunder trekke her i Norge har jevnt over en god kvalitet, så det er i utgangspunktet bare å gå for en modell man liker. Jeg kommer straks tilbake til noen gode alternativer, men om du bare vil kjøpe en egnet trekksele er det bare å sjekke etter følgende kriterier:

  • Den sitter godt på hunden.
  • Den har trekkpunktet langt bak på kroppen.
  • Den blokkerer ikke luftveier for hunden.
  • Den gnager ikke på skulderbladene til hunden. Dette skjer typisk hvis den er for løs ved skuldrene. Her skal du kunne putte inn to fingre, men ikke noe mer.

Noen gode alternativer til Non-Stop Freemotion Harness

Hvis du ikke ønsker å kjøpe Non-Stop Freemotion Harness (ja, jeg skjønner at det kan være litt kjedelig at den kun finnes i sort!) så finnes det andre gode alternativer man kan vurdere.

Det skal sies at det ikke er all verdens forskjell på trekkselene nedenfor. De fleste er basert på det som kalles en «kryssformet (X) nomesele», og er derfor omtrent identiske. Den største forskjellen ligger i farger og selve utseende (for eksempel innvevde reflekser istedenfor påklistrede).

Siden de er nokså like går jeg ikke i så veldig detalj på hver enkelt trekksele, men trekker heller frem de store fordelene (og eventuelt ulempene) med hver modell sammenlignet med de andre alternativene.

Noen av de anbefalte alternativene til Non-Stop Freemotion Harness er som følger.

Seleverkstedet Trekreg Harness

Seleverkstedet Trekreg Harness er en trekksele utviklet av firmaet Seleverkstedet, og er en knallgod trekksele. Den er justerbart, og lar deg flytte festepunktet til lenger opp på ryggen for når man skal bruke den til vanlige gåturer eller sykkelturer.

Denne selen kan derfor fungere som vanlig tursele så vel som trekksele hvis man ønsker det. Jeg vil anbefalt å bruke to seler (ett til hvert formål), for det kan være dumt å lære hundene å trekke i samme sele som man skal bruke til gåturer. Men det er jo opp til hver enkelt selvsagt.

Jeg vet at noen liker denne selen til andre aktiviteter i høyt tempo som sykling. Her skal jo ikke hunden trekke, så da kan man feste selen til å fungere som «tursele» med trekkpunkt lengre opp på ryggen. Dette gir deg mye bedre kontroll over hunden når du sykler, og vil ha hunden ved siden av deg istedenfor foran deg.

Prisen på Seleverkstedet Trekreg Harness er en del høyere enn flere av konkurrentene, men om du ønsker to seler i én er den et godt valg. Anbefales til dere som skal både trekke og sykle med hunden!

Non-Stop Nansen Nome Harness

Non-Stop Nansen Nome Harness er Non-Stop sin versjon av en kryssformet nomesele, og er et godt valg for deg som er ute etter denne typen sele. Dette er en trekksele av høy kvalitet som kommer til å kunne brukes av hunden din i mange år, og har alt du trenger av en nomesele.

Non-Stop Nansen Nome Harness
Non-Stop Nansen Nome Harness.

Troll Nomesele

Troll Nomesele er en trekksele til hund utviklet av firmaet Troll DogSport. Den har 2 innvevde refleksstriper, men er ellers en ganske så standard kryssformet nomesele.

Jeg synes de innvevde refleksene gir den et kult design, og det gjør den i alle fall veldig godt synlig i mørket.

Hurtta X-Sport Raven trekksele

Hurtta X-Sport Raven trekksele er nok en kryssformet trekksele. Den har trekkpunktet veldig langt bak, og er en utmerket nomesele som er både robust og vanntett.

Ulempen med Hurtta X-Sport Raven trekksele er at den kun er laget for større hunder, så den finnes ikke i småstørrelser for små hunderaser.

Gresshoppa Femund Nomesele Pro

Gresshoppa Femund Nomesele Pro er en trekksele som brukes av mange hundekjørere rundt om i Norge og verden, og som er utviklet for å gi hundene godt oksygenopptak når de trekker. De sitter godt på hunden, og fungerer helt fint for de fleste typer hunder.

En god fordel med Gresshoppa Femund Nomesele Pro er at den er ganske billig, og priser ligger ofte på nærmere 500 – 600 kroner fremfor tusenlappen som flere av de andre koster. Et godt valg for deg som vil en ha god trekksele til en fin pris.

ManMat Run Long trekksele

Det er mange som sverger til ManMat Run Long trekksele, men denne er faktisk ikke så veldig vanlig her i Norge. I utlandet ser man derimot mer av denne trekkselen.

Det er en godt polstret trekksele som er spesielt god for trekkhunder som jobber i forhold hvor det er snø eller kaldt.

ManMat Run Long trekksele kommer i både blå, grønn og rød, så her får man litt freshere farger enn hos mange av konkurrentene.

Nomesele eller justerbar trekksele

Det finnes egentlig bare to typer trekkseler: nomesele og justerbar sele. Men hvilken av disse bør man velge?

Mange hundekjørere som har hunder som trekker flere ganger i uken sverger til nomeseler. Disse har én fast fasong, og man får ikke tilpasset de hunden på noen som helst måte. Det er derfor svært viktig å få riktig størrelse!

Om hunden går opp eller ned i vekt må man i praksis kanskje bytte størrelse på trekkbåndet.

En justerbar trekksele (av de ovenfor er det kun Non-Stop Freemotion Harness og Seleverkstedet Trekreg Harness som er justerbare) har derimot reimer du kan stille inn. Du må fortsatt ha riktig størrelse, men du kan tilpasse passformen bedre.

Ulempen med en justerbar trekksele er at det er større sjanse for at reimene løsner under trekk. Jeg har personlig hatt Non-Stop Freemotion Harness på flere hunder uten å oppleve at dette har skjedd, men andre har opplevd det.

Jeg vet at Lene Boysen Hillestad liker å bruke justerbare seler som tilpasses hver hund, og så syr hun igjen selen når den sitter perfekt på hunden. Da kan man eventuelt bare sprette opp selen igjen hvis man må tilpasse den.

Når alt kommer til alt fungerer justerbare seler veldig godt til vanlige familiehunder som skal trekke på joggetur eller sykkel. Om du derimot har et helt hundespann kan det være kjekt å vurdere nomeseler, da det er litt mer kritisk om de skulle løsne i slike situasjoner.

To greystere som trekker sykkel
To greystere som trekker sykkel. Foto: Harold Meerveld / CC BY 2.0.

Hva skal man egentlig med en trekksele?

Jeg har så vidt nevnt på det tidligere, men det er altså svært viktig med en trekksele dersom hunden faktisk skal trekke. Dette vil si at du lar hunden dra noe fremover, enten det er deg selv når du jogger, en pulk eller et hundespann.

Når hunden trekker vil selen dra bakover på hunden, og da er det viktig at trekkpunktet ligger langt nok bak til at hunden får brukt kroppen sin på en god måte. Om trekkpunktet er midt på ryggen (som som er vanlig med normale turseler) vil dette skade hunden når den trekker!

Det er viktig å presisere at det er snakk om at hunden skal trekke noe, ikke at den drar i båndet når dere er på tur. I sistnevnte tilfeller er det sjeldent farlig at trekkpunktet er midt på ryggen, med mindre den gjør det veldig mye da. Når det er sagt vil en trekksele gi hunden mer kraft når den trekker, så det er jo litt dumt om du har en hund som drar.

Jeg vil ikke anbefale noen å kombinere vanlig tursele med trekksele. Det er mange som tror det holder med én sele, men tro meg, hunden kommer til å trekke som en gærning i trekkselen når du trener den til det. Dette er jo ikke atferd man vil ha når man går vanlige turer, og den enkleste måten å unngå dette på er ved å ha flere seler.

Bruk én sele til å gå fint på tur, og en annen sele til å trekke med. Hunden skjønner fort at den får trekke i trekkselen, men ikke i turselen.

Artikkelen inneholder reklame for Zoo.no. Hvis du kjøper produkter via lenkene på nettsiden vår får Dyreliv.no en provisjon på salget, men dette påvirker ikke prisen du som forbruker betaler for produktet.

Legg igjen en kommentar