De 21 minste hunderasene

Hunder kommer i alle slags størrelser, fra de største hunderasene som grand danios som kan få en mankehøyde på over 90 cm, til knøttsmå miniatyrhunder som knapt veier noen få kg.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på de aller minste hunderasene og se på hva slags personlighet disse småtassene har. Kanskje finner du en liten hunderase som passer for deg?

Nedenfor skal vi se nærmere på 21 av de aller minste hunderasene som finnes. De er ikke i noen spesiell rekkefølge, men alle på listen regnes som veldig små hunderaser. Alle hundene nedenfor er av størrelsen toy, miniatyr eller liten. De fleste veier under 5kg som voksne, med noen svært få unntak.

Les også: 12 små hunderaser som nesten ikke bjeffer.

1) Griffon belge

Griffon belge er en strihåret, liten tass som regnes som en god selskapshund. De har et nokså flatt ansikt, og rasen er kjent for å snorke, selv om det ikke er noen store helseproblemer med den korte snuten.

Som mange andre småhunder kan griffon belge være litt klengete, og er glade i å dilte etter eierne sine. De trenger ganske lite fysisk mosjon, men til gjengjeld er det en intelligent hunderase som må ha ganske mye mental aktivisering for å trives.

Griffon belge passer inn i de fleste familier, men vil trives aller best om den får bo med noen som er mye hjemme. De er nemlig ikke veldig glade i å være alene hjemme, og foretrekker selskap fra andre hunder eller mennesker.

I Norge er griffon belge nokså sjelden, men det er fint mulig å få tak i en valp hvis man har litt tålmodighet.

Les mer om griffon belge på raseprofilen dens her.

Griffon belge
Griffon belge. Foto: Ger Dekker / CC BY-SA 2.0.

2) Chihuahua

Chihuahua er kanskje en av de mest kjente små hunderasene, og er en veldig populær rase. Dette er blant de aller minste hunderasene som finnes, og er en skikkelig spesiell hund.

Det mange kanskje biter seg mest merke i med chihuahuaen er hvor tøffe de tilsynelatende er. De har veldig lav terskel for å bjeffe, og det er jo ikke så rart siden det egentlig er en vakthund. Uten konsekvent trening blir de raskt gneldrebikkjer som bjeffer på alle og enhver, så det er viktig med en konsekvent eier.

Noen har chihuahua som familiehund, men det er langt ifra den beste familiehunden på listen her. De passer ikke så veldig godt sammen med barn, men kan lære å godta dem over tid. Det er best om de introduseres for barn fra de er valper av. De kan også være skeptiske til andre hunder, og vil ikke alltid trives i hjem hvor det bor flere andre hunder.

Til tross for at de ikke trenger verdens lengste turer er det tøffe hunder som fint kan bli med på fjellturer og alt sånt hvis man legger til rette for det. De tåler det meste, men stiller ingen ekstreme krav selv.

Man får både korthåret og langhåret chihuahua, og det er ingen forskjeller mellom disse forutenom lengden på pelsen.

Les mer om chihuahua på raseprofilen dens her.

Chihuahua
Chihuahua. Foto publisert med tillatelse.

3) Yorkshire terrier

Yorkshire terrier er en veldig populær hunderase som blant annet er kjent for å være veldig liten. Dette er en supergod familiehund som har veldig mye energi, og den spinner ofte rundt både inne og ute.

Selv om yorkshire terrier er liten må den få mye mosjon. Gi den mosjon som om den var en mellomstor hund, så blir den fornøyd. De trenger også en del mental aktivisering, da dette er smarte hunder som begynner å kjede seg hvis de ikke får brukt hodet sitt med jevne mellomrom. Aller helst bør du drive litt mentaltrening daglig.

Det er også en del pelsarbeid med yorkshire terriere, men samtidig er det kjent at de ofte fungerer godt sammen med allergikere. Rasen regnes som helt røytefri.

Yorkshire terrier har en helt utrolig fin personlighet, og trives godt som en familiehund så lenge den får nok mosjon og mental aktivisering. De elsker lek, så barn som liker å kaste ball blir fort bestevennen dens. Rasen er frisk og sunn, og lever generelt veldig lenge.

Les mer om yorkshire terrier på raseprofilen dens her.

Yorkshire terrier
Yorkshire terrier. Foto publisert med tillatelse.

4) Italiensk mynde

Italiensk mynde er verdens minste mynde, og selv om den ikke er blant de minste rasene på listen er det en skikkelig liten hunderase. Det artige med denne er at den er som mynder flest, nemlig proppfull av energi utendørs, og lat som bare det når den er inne.

Til tross for at det er en veldig liten hund kan den løpe ekstremt fort, og bør få tilgang til å løpe fritt noen ganger i uken for å få ut all energien sin.

Så lenge den får nok mosjon er den utrolig stille og rolig når den er inne. Den korte pelsen gjør at den fryser litt, så man finner dem ofte sammenkrøllet som en ball under tepper og pledd i sofaen eller hvor den får lov til å være.

Italienske mynder er flinke med barn, men vil gjerne ta litt avstand fra de aller minste barna. De elsker både lek og kos, og trenger ikke så veldig lange turer. Det er en del italienske mynder som nekter å gå tur hvis det regner eller er dårlig vær, så det er perfekt for deg som heller ikke liker å ut i drittvær.

Les mer om italiensk mynde på raseprofilen dens her.

Italiensk mynde
Italiensk mynde. Foto: christina / CC BY 2.0.

5) Japanese chin

Japanese chin er en liten hunderase fra Japan, som oppfører seg som om den var ti ganger så stor som den faktisk er. Det er nemlig en ypperlig selskapshund som virkelig er tøff, men samtidig ikke aggressiv.

Om du har en japanese chin i hus må du regne med å bruke mye tid til både tur og mental aktivisering, for denne lille tassen trenger mye av begge. De fungerer godt som familiehunder, og er flinke med barn.

I Japan brukes de ofte som tempelhunder, og den er fortsatt ganske sjelden utenfor hjemlandet. Her i Norge er det ikke ofte man møter på dem, men det finnes noen av dem her også.

Japanese chin
Japanese chin. Foto publisert med tillatelse.

6) Japansk terrier

Vi holder oss i Japan, og denne gangen er det japansk terrier som får en plass på listen. Denne er omtrent like liten som japanese chin, men når det kommer til personligheten er de veldig ulike.

Denne har ganske høye krav til mosjon, og bør få ganske lange turer hver dag. Den korte pelsen gjør at det er nødvendig med dekken når det regner eller er kaldt ute, men de må fortsatt luftes selv om det er drittvær.

Japansk terrier er svært intelligent, og lærer raskt nye ting. Den må få bruke hodet sitt ofte, og fungerer veldig godt til hundesport som agility. Den kan raskt kjede seg om den ikke har noe å gjøre, så den passer best hos eiere som har tenkt å bruke den.

Når det er sagt er det en ypperlig familiehund som passer inn i selv trange leiligheter. Den er stille og rolig innendørs hvis den får nok mosjon og mental aktivisering i hverdagen.

Det er trolig ingen japanske terriere her i Norge per dags dato, så man må regne med å importere de fra utlandet hvis man skal skaffe seg en.

Japansk terrier
Japansk terrier. Foto: Pleple2000 / CC BY-SA 3.0.

7) Chinese crested (kinesisk nakenhund)

Nå tenker du kanskje at vi skal gå fra Japan til Kina, men den lille hunden chinese crested er faktisk fra Storbritannia!

Den artige med en chinese crested er at den kommer i to utgaver; nakenvariant og såkalt «powderpuff». Den nakne varianten har kun pels på hodet, hale og poter, mens powderpuff-varianten har lang silkepels på hele kroppen. Alt utenom pelsen er derimot helt likt for begge to.

Chinese crested er en typisk borrelåshund som alltid dilter etter eieren sin, og er derfor en ypperlig hund hvis du ønsker deg en lojal følgesvenn som alltid er der for deg. Begge variantene trenger en del stell av pels og hud, men de er derimot ikke de hundene som trenger mest mosjon.

Rasen er for øvrig veldig intelligent, og fungerer faktisk godt til agility eller lydighet. Hverdagslydighet bør gå veldig fint.

Mange oppfatter disse hundene som gneldrete, men med litt oppdragelse er de ikke mer bjeffete enn andre hunder.

Det er verdt å merke seg at det er kjent å være en del dårlige oppdrettere av rasen, så bruk god tid på å velge deg en oppdretter du er komfortabel med og som fokuserer på de tingene du selv foretrekker.

Les mer om chinese crested her.

Chinese crested powderpuff
Chinese crested powderpuff. Foto: Tommy Gildseth / CC BY 3.0.

8) Griffon bruxellois

Griffon bruxellois er nok en liten hunderase, og den er veldig lik på griffon belge som jeg skrev om helt øverst i artikkelen. Den største forskjellen er faktisk pelsen, for griffon bruxellois har nemlig glatt pels og mye ekstra pels i ansiktet.

Det betyr også at griffon bruxellois er en kortsnutet hunderase som ikke trenger all verdens med mosjon. Den trives godt i sofaen, men bør få bruke hodet sitt på en eller annen måte hver eneste dag. Den dilter gjerne etter favoritteieren sin, men vil også knytte seg til alle den bor med.

Rasen er både lettlært og intelligent, og både hverdagslydighet og mer avanserte kommandoer bør sitte ganske enkelt, så det er en enkel hund å ha med å gjøre.

Griffon bruxellois er ikke spesielt sjelden her i landet, og er en nokså ettertraktet miniatyr hund.

Les mer om griffon bruxellois på raseprofilen dens her.

Griffon bruxellois
Griffon bruxellois. Foto: I, Johami / CC BY-SA 3.0.

9) Malteser

Malteser er en snill og fin hund som er kjent for å være veldig enkel å ha med å gjøre. Den er både intelligent og lettlært, krever ikke all verdens med mosjon, og har veldig enkelt for å tilpasse seg livet til den familien, paret eller personen den flytter inn hos.

Dette er på mange måter en helt ideell førstegangshund, men som alle intelligente hunderaser er det viktig å huske at den må få mental aktivisering for å trives. En malteser vil alltid være med på lek, og elsker å være med eierne sine på alt mulig.

Malteser er for øvrig kjent for å være helt røytefri, og fungerer godt for mange allergikere. Til tross for dette har den lang pels som krever jevnlig pelsstell. Det er også mange som velger å klippe den kort, noe som gjør pelsstellet enklere, men det er fortsatt en del arbeid.

De fleste maltesere går for øvrig veldig fint overens med «egne» barn, så de godtar barn i hus eller barnebarn på besøk. Samtidig vil de gjerne være litt skeptiske til fremmede mennesker, og spesielt fremmede barn.

Det er mange som har litt problemer med bjeffing hos rasen, men det skal være mulig å trene vekk med litt innsats fra ung alder av.

Les mer om malteser på raseprofilen dens her.

To maltesere
To maltesere med utstillingspels. Foto: SheltieBoy / CC BY 2.0.

10) Papillon

Papillon er en av to raser som inngår i det som kalles for kontinental toy spaniel, sammen med rasen phalene. Papillon er derimot mye mer vanlig av dem, og den som fikk plass på listen, men husk at all infoen om papillon også gjelder for phalene.

Hvis du er ute etter en utpreget selskapshund så kan papillon være hunden for deg. Dette er en hund som har lett for å lære nye ting, og gjør det knallbra i hverdagslydighet. De er harmoniske og rolige innendørs, og er kjempegode familiehunder.

Det er en del papilloner som bjeffer en del, så det er viktig å sette av nok tid til å oppdra dem skikkelig hvis du ønsker å unngå dette.

Rasen foretrekker å få være familiens midtpunkt, og vil aller helst være med på alt som skjer både i og utenfor hjemmet. De trenger en normal mengde mosjon, og bør helst også få litt jevnlig mental aktivisering for å unngå at de blir understimulerte.

Papillon
Papillon, en variant av kontinental toy spaniel. Foto publisert med tillatelse.

11) Pekingeser

Pekingeser er en liten hund med mye pels. Som mange av de andre hundene på listen er den kjent for å være en glad og intelligent hunderase, men det skal også sies at den kan være litt mer sta enn mange av de andre. Det betyr at det kan være litt mer krevende å trene den til hverdagslydighet, selv om det likevel ikke er i nærheten av en krevende rase.

Den største utfordringen med en pekineser er gjerne pelsstellet. De kan få en helt vanvittig pels, og det er viktig at denne børstes jevnlig. På høsten kan det hende at du må stelle pelsen etter hver eneste tur.

Totalt sett er pekingeser en god familiehund som passer inn i de fleste hjem. Den må ha litt mosjon, men har ingen store krav der, så det fungerer fint å gå normalt turer med den. Den bør oppdras av konsekvente eiere som vet hvor grensen går, og sier tydelig ifra til den.

Pekingeser
Pekingeser. Foto publisert med tillatelse.

12) Toypuddel

Toypuddel er den minste av de godkjent puddelrasene, men til tross for den lille størrelsen er det en fullverdig puddel. Det betyr at du får en veldig intelligent hund som kan brukes til det aller meste, inkludert både hundesport, sporsøk og lignende.

Du må regne med en del fysisk mosjon og ikke minst mye mental aktivisering med en toypuddel. De er ofte svært lettlærte, men vil også kjede seg om de ikke får nok å bryne seg på. Det blir også en del pelsstell selv om de er så små.

Det finnes også en variant som kalles for «tekopp-puddel» på folkemunne, men denne anerkjennes per dags dato ikke som en egen rase. Denne skal ha en vekt på under 1,9 kg, og dermed være litt mindre en toypuddel igjen.

Toypuddel
Toypuddel. Foto publisert med tillatelse.

13) Pomeranian

Pomeranian er kanskje en av de mest kjente hunderasene på denne listen, for dette er en veldig populær hunderase. Det er en svært gammel rase som stammer fra Tyskland, og ble i sin tid brukt som vakthund. I dag er den derimot en ren selskapshund som ofte er å se i bybildet.

En pomeranian skal være nokså lettlært og intelligent. De har altså et vakthundinstinkt som gjør at de har veldig lav terskel for å bjeffe, og det kan være svært krevende å trene dem til å slutte å bjeffe på alt som beveger seg.

Det er også litt pelsstell med en pomeranian, og de bør børstes en eller to ganger i uken minimum. Selv om det er en velig frisk rase har det vært litt problemer med useriøse oppdrettere som avler på syke hunder i miljøet, så bruk litt tid på å finne en god oppdretter hvis du skal ha deg en pomeranian.

Les mer om pomeranian på raseprofilen dens her.

Pomeranian
Pomeranian. Foto publisert med tillatelse.

14) Silky terrier

Silky terrier er en liten hunderase som ligner svært mye på yorkshire terrier, men den skal ha en mer silkeaktig pels. Dette er en positiv og energisk hund som regnes som en god selskapshund. Selv om det er en terrier regnes den som ganske mild, og det er enkelt å trene den til både hverdagslydighet og mer avansert lydighet.

Som man kanskje kan gjette seg frem til er det en del pelsstell med rasen, så regn med å børste godt over den minst to ganger i uken.

De trenger også en del mental aktivisering, og vil raskt bli ufordragelige hvis de kjeder seg. Så sett av tid til mental aktivisering av silky terriere, så får man en harmonisk hund som går godt overens med alle i familien.

Silky terrier
Silky terrier. Foto publisert med tillatelse.

15) Pražský krysařík (tsjekkisk rottehund)

Pražský krysařík er faktisk det offisielle navnet på rasen, men de fleste bruker fortsatt det gamle navnet tsjekkisk rottehund når de snakker om den. Denne rasen regnes av mange for å være verdens minste, og veier typisk rett over 2 kg som voksen.

Denne lille rasen regnes som e god familiehund som bør få en del mental aktivisering. De er nemlig veldig intelligente, og trives veldig godt med lydighetstrening, agility eller tilsvarende.

Tsjekkiske rottehunder er veldig tillitsfulle og lojale mot familiemedlemmer, men de pleier samtidig å være veldig skeptiske til fremmede.

Pražský krysařík
Pražský krysařík / tsjekkisk rottehund. Foto: Mikko Virtaperko / CC BY-SA 3.0.

16) Affenpinscher

Affenpinscher er en livlig og aktiv hunderaser som er kjent for å være svært lojal mot familie og venner. Det regnes som en god familiehund som trenger middels med mosjon og mental aktivisering.

Man opplever ofte at affenpinschere er skeptiske til fremmede, og det er helt naturlig for dem. De kan være litt temperamentsfulle, men aldri aggressive. De vil med andre ord ha lav terskel for å si ifra hvis det banker på døren eller skjer noe utenfor vinduet.

Mange synes affenpinschere er klovneaktige, og det sies at det alltid er moro å ha en affenpinscher i hus. De er for øvrig mer enn bare gode familiehunder, for de kan brukes til både utstilling, lydighet og til og med agility hvis man legger arbeid i treningen deres. De har også vært brukt som rottejeger, noe den er knallgod som.

Navnet sitt affenpinscher kommer fra det tyske ordet for ape, og er basert på at ansiktet kan se ut som ansiktet til en ape.

Les mer om affenpinscher på raseprofilen dens her.

Affenpinscher
Affenpinscher. Foto publisert med tillatelse.

17) Toy fox terrier

Toy fox terrier er en veldig liten hund som stammer fra USA, og er avlet frem fra glatthåret fox terrier. Som andre terriere har den et høyt aktivitetsnivå samtidig som den er både modig og intelligent.

De knytter sterke bånd til eierne sine, og trenger ganske mye mosjon selv om de er knøttsmå. I motsetning til mange terriere lar de seg trene til å slutte med bjeffing, men dette krever litt innsats fra eierne dens.

Rasen regnes som ganske frisk, og har kun de typiske småhundproblemene som tannproblemer, patellaluksasjon og lignende man må passe på.

Toy fox terrier regnes som ekstremt sjelden, og det er trolig svært få av disse her i Norge, så det er ikke spesielt enkelt å få tak i en valp.

Toy fox terrier
Toy fox terrier. Foto: Terry Best / CC BY-SA 3.0.

18) Biewer terrier

Biewer terrier er nok en langhåret, liten terrier som minner mye om yorkshire terrier. De er kjent for å være snille og glade hunder som trives godt med både store og små. Når det kommer til personlighet og atferd er de omtrent helt like som yorkshire terrier, noe som betyr at det altså er snille hunder som trenger en del mental aktivisering.

Rasen har helt nylig blitt anerkjent som en egen rase internasjonalt, og det er en ekstremt sjelden rase per 2021.

19) Cavalier king charles spaniel

Cavalier king chales spaniel, som regel bare kalt cavalier, er nok den største hunden på listen her, men det er fortsatt en liten hund som sjeldent blir over 8 kg tung. Denne spanielhunden er en svært lojal kompis som regne som en kjempegod familiehund, og er en av de mest barnevennlige hunderasene.

Det er en svært sosial hunderase som går godt overens med både katter, andre hunder og mindre kjæledyr. De trenger en del mosjon, så det er en fordel om man er glad i å gå tur når man skaffer seg en cavalier.

Det er verdt å merke seg at cavalier har en del store helseutfordringer. Blant annet har veldig høy risiko for bilyd på hjerte som over tid vil føre til væskeansamlinger der. Dette fører over tid til at de får pusteproblemer og dårlig konfisjon. Ellers har de også en sykdom som heter syringomyelia (SM) hvor det utvikles en cyste på ryggmargen eller på hjernen. Denne kan føre til trykk i hjernen og være svært smertefull for hunden.

Det er med andre ord ekstra viktig å sette deg godt inn i helsestatusen til cavalier sammenlignet med noen andre raser, da det er en del potensielle store ting man må følge med på.

Les mer om cavalier king charles spaniel her.

Cavalier king charles spaniel
Cavalier king charles spaniel. Foto publisert med tillatelse.

20) Dachshund

Hvis du ønsker deg en fysisk liten hund som oppfører seg som om den var en stor hund, kan dachshund være den perfekte rasen for deg. Dette er en unik og artig hunderase som fungerer godt til det aller meste – fra jakt til lydighetstrening.

Siden det er en jakthund er det også en hund som har mye energi, og den trenger å brukes. Det er ikke anbefalt å ha denne rasen som en ren familiehund uten en god plan for hvordan man skal bruke den, men om du skal ta den på jakt, bruke den til agility eller lignende så er det en helt super hund.

Dachshund er for øvrig en skikkelig friluftshund som elsker å gå lange turer i skogen. Om de får nok mosjon og mental aktivisering er de rolige og bedagelige på hjemmefronten, men dette krever altså at man bruker dem ganske mye.

En dachshund trenger en konsekvent eier som kan sette grenser, og ha mye tid til åt rene den. Det er ikke en spesielt enkel rase, men den lærer raskt hvis man først bruker tid på å trene den. Siden den har et høyt jaktinstinkt er det ingen garanti for at den kan gå løs på tur, uansett hvor mye man trener for å dempe dette instinktet.

Rasen kommer i både langhåret og korthåret utgave.

Dachshund
Dachshund (langhåret). Foto: sannse / CC BY-SA 3.0.

21) Pocket beagle

Pocket beagle er en variant av vanlig beagle hvor oppdrettere har avlet på de minste hundene for å gradvis gjøre dem mindre. Dette er for å prøve å få frem en gammel miniatyrbeagle som nå er utdødd.

På grunn av den mindre størrelsen godtas de ikke på utstilling, men de er teknisk sett fortsatt av rasen beagle. De blir mellom 17 og 27 cm i mankehøyde, og kan veie alt fra 5 til 8 kg. Dette er altså rundt 4 – 5 kg mindre enn vanlig beagle.

Som en vanlig beagle er pocket beagle en jakthund som bør ha arbeid for å trives. Den ser ut til å ha mindre jaktinstinkt enn «storebror», men det er fortsatt til stede. De trives godt som familiehunder hvis de får en den mental aktivisering, og må ikke jaktes med, selv om de også fungerer godt til dette.

Det er så godt som ingen pocket begaler her i Norge per dags dato, men det kan jo fort være at de begynner å dukke opp med tanke på hvor populære de har blitt i land som USA.

Fordeler med å ha små hunderaser

Det er mange gode fordeler med å ha små hunder, og noen av de mest vanlige grunnene til å ville ha en liten hunderase er at:

  • Det er enkelt å få plass til dem hjemme.
  • De tar liten plass i bilen.
  • Man kan løfte dem med seg hvis det trengs.
  • Det er billig å gi dem kvalitetsfôr.
  • Det er relativt mindre pelsstell enn hos store hunderaser.
  • Det er enklere å gå tur med dem.

Det er mange som tror at små hunderaser trenger mindre mosjon og mental aktivisering enn mellomstore eller store hunderaser, men det er ikke nødvendigvis riktig. Noen raser trenger mye mosjon, mens andre trenger mindre. Her er det ikke størrelsen som har alt å si, så les deg heller opp på de spesifikke rasene du er interessert i for å lære mer om mosjonsbehovet dems.

Ulemper med å ha små hunderaser

Selv om det er mange fordeler med små hunder, er det også noen ulemper. Alle de små hunderasene har blant annet veldig lett for å få tannproblemer, så det er viktig å følge godt med på tennene deres gjennom hele livet. Tannpuss er kjempeviktig, og jo mindre hunden er, jo viktigere er det at du pusser tennene deres.

En annen ulempe med små hunder er at mange små hunderaser har mye lavere terskel for å bjeffe. Ofte opplever man også at eierne ikke legger like mye innsats i å oppdra små hunder, da man ikke har det samme behovet (se for deg en stor hund på 70 kg som drar på tur). Dette er jo ikke bra for hunden, og er mye av grunnen til at mange småhunder oppleves som gneldrebikkjer og uoppdragne.

Ellers er det ekstra viktig å passe på små hunderaser om vinteren. De har mye lettere for å fryse og bli kalde, og man må sørge for at de har dekken for å holde seg varme.

Legg igjen en kommentar