Raseprofil: Amerikansk nakenterrier

Amerikansk nakenterrier er en liten til mellomstor hunderase som er best kjent for å komme i en hårløs variant, og som er den eneste terrieren med denne egenskapen.

Amerikansk nakenterrier er den eneste hunderasen som kommer helt uten ett eneste hår på kroppen, for alle de andre hårløse hunderasene har gjerne litt småhår på poter, hodet og halen.

Til tross for navnet amerikansk nakenterrier kan hunden komme både med og uten pels, og i et kull kan både hårløse og behårede valper fødes om hverandre.

Det er viktig å merke seg at amerikansk nakenterrier ikke nødvendigvis er så godt egnet for et nordisk klima. De må ha godt med klær på seg når de er ute på vinteren, og har naturlig nok veldig raskt for å fryse.

Amerikansk nakenterrier
Amerikansk nakenterrier. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Amerikansk nakenterrier kort oppsummert

  • Kommer både med eller uten pels.
  • Den eneste hårløse terrieren.
  • Regnes som en god familiehund.
  • Trenger klær på høsten, vinteren og våren.
  • Fungerer godt til hundesport.
  • Bør få en god del mosjon.
  • Har et sterkt jaktinstinkt.
Amerikansk nakenterrier
Amerikansk nakenterrier. Foto: Sergey Akishev / CC BY-SA 3.0.

Atferd og lynne hos amerikansk nakenterrier

Man regnes amerikansk nakenterrier for å være en energisk, livlig og intelligent hunderase som fungerer godt som familiehund. Dette er en hund som elsker å leke, grave hull i bakken og gå turer i skog og mark.

De fleste som driver med amerikansk nakenterrier har dem som selskapshunder, men dette er på ingen måte en veskehund. Dette er tross alt en terrier som har et veldig høyt energinivå, og bør brukes deretter.

Ute på tur er de fryktløse, og har ingen problemer med å løpe av gårde om de lukter noe som er spennende.

Rasen kan finne på å bjeffe en del, men man kan til en viss grad trene vekk denne atferden ved å jobbe målrettet mot det. Men om du bare lar den bjeffe kommer den raskt til å bli veldig bjeffete av seg, så du må regne med å jobbe en del med dette. De har et sterkt jaktinstinkt, og vil gjerne spurte etter mus, ekorn og andre smågnagere om de får sjansen til det.

Det sterke jaktinstinktet betyr også at det kan være litt utfordrende å ha dem i hjem med katter, selv om det i mange tilfeller også går helt fint.

Man regner amerikansk nakenterrier for å være en barnevennlig hunderase som går fint overens med både store og små barn. De trives nok aller best med litt eldre barn som kan leke med dem, og holder seg gjerne litt unna de minste barna.

Rasen er kjent for å være veldig lojal mot familien sin, samtidig som den er litt småreservert mot fremmede. Det kan være fornuftig å sosialisere dem godt som valper, både mot andre hunder og mennesker. De har en tendens til å være ganske dominante ovenfor andre hunder.

Amerikanske nakenterriere
Amerikanske nakenterriere. Foto: Igor.hm.13 / CC BY-SA 4.0.

Mosjon av amerikansk nakenterrier

Amerikansk nakenterrier er en liten hund med mye energi, og den bør få godt med mosjon. Dette er en liten tass som trives godt med lange turer og mye mental aktivisering.

Jeg ville anbefalt å prøve å legge minst én eller halvannen time med turer om dagen, men man må nesten se an hva hunden ønsker. Som nevnt ovenfor er det også en veldig leken hunderase, så å kaste ball eller leke med den i hagen er også en god måte å få ut litt energi på, selv om dette ikke bør erstatte turer.

Det er nesten like viktig med mental aktivisering som den fysiske mosjonen, for dette er en veldig smart hund som bør få bruke hodet sitt. Her kan man enten drive med lydighetstrening, sette opp litt ulike agilityhinder til den i hagen, eller få den til å bruke snuten sin for å jobbe.

Amerikansk nakenterrier
Amerikansk nakenterrier. Foto publisert med tillatelse.

Trening av amerikansk nakenterrier

Amerikansk nakenterrier regnes som en veldig intelligent og lærevillig hunderase, og både oppdragelse og trening går for det meste veldig fint. De vil som regel trives godt med lydighetstrening, og responderer veldig godt på ros og en godbit.

Som valp bør man ha god fokus på sosialisering og miljøtrening, og gjerne ta den med på et valpekurs hvis man har mulighet til dette.

Som mange terriere kan de være litt sta av seg når de er unghunder, og det er viktig å være konsekvent og tålmodig i denne perioden. Bruk god tid på å jobbe med lydigheten selv om hunden ser ut til å ikke høre etter, så «gir den seg» etter hvert som den blir voksen. Det er viktig at man ikke tyr til kjeft eller negativt opplevelser rundt treningen i denne perioden, men holder seg til ros og positiv tilbakemelding når den gjør noe riktig.

Amerikansk nakenterrier med pels
Amerikansk nakenterrier med pels. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Bruksområder for amerikansk nakenterrier

Amerikansk nakenterrier er først og fremst en selskaps- og familiehund, selv om den har bakgrunn som jakthund. Den behårede utgaven kan fortsatt fint brukes som jakthund på småvilt, mens den hårløse varianten ikke egner seg til dette.

Denne lærevillige og intelligente hunderasen kan gjøre det godt med hundesport som agility og rallylydighet, og her kan selv den pelsløse varianten fungere godt.

Nå som rasen er godkjent som en egen hunderase kan den også brukes til utstilling.

Amerikansk nakenterrier med dekken
Amerikansk nakenterrier med dekken. Foto: Mace Ojala / CC BY-SA 2.0.

Helsen til amerikansk nakenterrier

Det er noen arvelige sykdommer som rammer amerikansk nakenterrier, og som de fleste hunder i denne størrelsen er patellaluksasjon et nokså vanlig problem for dem.

Det er kjent at rasen har Calvé-Legg-Perthes sykdom, og at noen hunder har hatt hofteleddsdysplasi (HD).

I en del land anbefaler raseklubber at hundene bør øyelyses for progressiv retinal atrofi (PRA) og primær linseluksasjon (PLL). I Norge er det ikke påkrevd, men det er trolig en sjanse for at også våre kan få disse øyeproblemene.

Ellers er det normalt at amerikansk nakenterrier mangler én eller flere tenner. Dette kommer av at genene som fører til mangel på pels også fører med seg mangel på tenner, og nøyaktig hvor mange tenner den mangler kan variere. Dette er jo på en måte et helseproblem, men det er sjeldent til plage for hunden. Dette gjelder kun de hårløse variantene.

Hudproblemer kan selvsagt også forekomme hos nakenvarianten, spesielt hvis man ikke steller nok me pelsen dens. Sår på huden er selvsagt også vanlig, og det er fort gjort at de skraper seg opp på steiner, røtter eller andre ting når de er ute i skogen.

Selv om det er noen få ting man må følge med på regnes amerikansk nakenterrier for å være en veldig sunn hunderase, og de lever faktisk gjerne til å bli 15 – 16 år gamle.

Fysikken til amerikansk nakenterrier

Den middels store amerikanske nakenterrieren er en hund som har store variasjoner. Ikke bare kan den komme både med og uten pels, men den kommer i nesten alle farger og tegninger og kan ha store variasjoner i størrelsen.

Den mest iøynefallende fysiske egenskapen er jo at mange av hundene er hårløse. Denne pelsløsheten kommer av et recessivt gen som ikke produserer pels, og hunden må arve pelsløshet fra begge foreldrene for at den skal være uten pels. Den pelskledde utgaven kan være bærer av pelsløshet, men ikke nødvendigvis.

De minste amerikanske nakenterrierene veier rundt 4 kg, mens de aller største faktisk kan veie så mye som 15 kg. Også mankehøyden varierer stort, fra 25 cm til 40 cm. Her er Norge er det kun 30 – 40 cm mankehøyde som er godkjent på utstilling.

Hos den hårløse utgaven er alle farger og mønstre utenom merle og albino godkjent.

Når det kommer til den pelskledde utgaven av amerikansk nakenterrier er det litt strengere. Pelsen dens skal være kort og glatt, og godkjent farger er: hvit, bicolor, tricolor, sable, brindle, sort, tan, brun og lemonfarget.

Det finnes også en langhåret variant av amerikansk nakenterrier, men den er ikke godkjent av FCI eller NKK.

Amerikansk nakenterrier med pels
Amerikansk nakenterrier med pels. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Pelsstell hos amerikansk nakenterrier

Pelsstell hos den behårede utgaven av amerikansk nakenterrier er nokså problemfritt. Du trenger ikke å gjøre stort, me det kan være lurt å gå over den med en gummikarde ukentlig for å fjerne løse hår (som blir til røyting), så slipper du at disse ender opp under sofaen eller i et hjørne i hjemmet ditt.

Pelsstellet, eller kanskje mer presist hudstellet av den hårløse utgaven av amerikansk nakenterrier er hakket mer krevende. Her må man regne med å smøre hunden med solkrem på sommeren, og hudkrem hvis huden begynner å bli sprukket eller veldig tørr.

Hårløse amerikanske nakenterriere må bades med jevne mellomrom, men ikke så ofte at huden tørker ut. Bruk en veldig mild sjampo når du bader dem.

Amerikansk nakenterrier sin rasehistorie og utvikling

Amerikansk nakenterrier er en veldig ny hunderase som ble utviklet fra amerikanske rotteterriere i USA. I 1972 ble det nemlig født en helt hårløs valp i et kull av amerikanske rotteterriere. Denne hunden fikk navnet Josephine, og ble starten på en helt ny rase.

Josephine ble krysset mot faren sin for å få valper, og fikk tre pelskledde og en naken valp. Hun ble parret mange ganger for å prøve å få flere nakenhunder, men det tok 8 år før det ble et nytt kull med nakenvalper, og denne gangen var det både en tispe og en hannhund uten pels i samme kull.

Disse to ble deretter brukt for å starte et målrettet arbeid for å avle frem nakenterriere, og rasen slik som vi kjenner amerikansk nakenterrier ble til.

Det var først i 2016 at rasen ble godkjent av den AKC som er den amerikanske kennelklubben. Rasen ble først importert til Norge i 2011, og har siden den gang vært en veldig sjelden rase her til lands.

Amerikansk nakenterrier
Amerikansk nakenterrier. Foto: Rpping / CC BY-SA 3.0.

Spørsmål og svar om amerikansk nakenterrier

Er amerikansk nakenterrier en god familiehund?

Amerikansk nakenterrier regnes som en god familiehund.

Går amerikansk nakenterrier godt overens med barn?

Som oftest går amerikanske nakenterriere veldig godt overens med barn, og spesielt med litt eldre barn. De elsker å leke, så barn som vil kaste ball med dem blir raskt bestevenner.

Hvor mye pelsstell er det med en amerikansk nakenterrier?

Den pelskledde utgaven har ikke store kravet om pelsstell, men det kan være greit å gå over den med en gummikarde hver uke. Den hårløse utgaven har ingen pelsstell, men du må smøre den med fuktighetskrem når den har tørr hud.

Hvor vanskelig er det å trene en amerikansk nakenterrier?

Det er nokså enkelt å trene en amerikansk nakenterrier, for dette er intelligente og lærevillige hunder som liker å trene.

Egner amerikansk nakenterrier seg for førstegangs hundeeiere?

Amerikansk nakenterrier kan være en veldig god førstegangshund, men det er viktig at man som eier er klar over at dette er en aktiv rase som trenger mye mosjon og mental aktivisering. Det er jo tross alt en tidligere jakthund, og ikke noen sofahund.

Hvor mye røyter amerikansk nakenterrier?

Den pelsløse varianten av amerikansk nakenterrier røyter naturligvis ingen verdens ting, mens den pelskledde varianten røyter omtrent like mye som man kan forvente fra en hund på den størrelsen.

Er amerikansk nakenterrier allergivennlig?

Tja, amerikansk nakenterrier fungerer godt for mange allergikere, men ikke alle. Den produserer trolig mindre av de allergifremkallende stoffene, samt at det ikke er et sted hvor disse proteinene kan feste seg i pelsen hos nakenvarianten, så for mange allergikere kan den fungere veldig godt. Den pelskedde varianten regnes ikke som allergivennlig.

Er amerikansk nakenterrier en vanlig rase?

Amerikansk nakenterrier er en veldig sjelden rase.

Hvem passer amerikansk nakenterrier for?

Amerikansk nakenterrier passer for de som ønsker seg en helt spesiell hunderase, og som har muligheten til å gi den et godt hjem. Den passer hos både enslige, par og familier, men den bør bo hos aktive mennesker som kan bruke mye tid på mosjon, og som setter av mye tid til aktivisering av hunden.

Fungerer amerikansk nakenterrier til hundesport?

Amerikansk nakenterrier kan gjøre det veldig godt på hundesport, og trives godt med å drive med dette.

Fungerer amerikansk nakenterrier til jakt?

Den pelskledde utgaven av amerikansk nakenterrier kan egne seg til jakt, men ikke den hårløse utgaven. Sistnevnte vil få altfor mye problemer med vær og vind, og ikke minst skraper på huden.

Egner amerikansk nakenterrier seg til utstilling?

Amerikansk nakenterrier er nå en godkjent hunderase, så den kan stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører amerikansk nakenterrier?

Amerikansk nakenterrier er en del av Norsk Terrier Klub.

Går amerikansk nakenterrier overens med andre hunder?

Amerikansk nakenterrier har en tendens til å være ganske dominant mot andre hunder, så det er ikke nødvendigvis en hund som går overens med andre hunder. Mye og god sosialisering fra hunden er ung kan til en viss grad begrense disse problemene og gjøre den bedre egnet til å være sammen med andre hunder.

Er amerikansk nakenterrier en klengete hunderase?

Amerikansk nakenterrier er ikke spesielt klengete av seg, men tvert imot regnes den som en veldig selvstendig hunderase.

Liker amerikansk nakenterrier å leke?

Amerikanske nakenterriere er veldig glade i all type lek, så å leke med hunden er noe av det beste den vet.

Hvor lenge lever en amerikansk nakenterrier?

Amerikanske nakenterriere har en forventet levealder på 14 – 16 år, så de blir nokså gamle.

Bjeffer amerikansk nakenterrier mye?

Amerikansk nakenterrier kan bjeffe en god del hvis man ikke trener denne atferden vekk. Dette er godt mulig, men krever en del innsats.

Hvilket land kommer amerikansk nakenterrier fra?

Amerikansk nakenterrier kommer fra USA.

Hvor ofte må man bade en amerikansk nakenterrier?

Man må bade den hårløse varianten av amerikansk nakenterrier jevnlig for å holde hunden ren og pen, og bruke en veldig mild sjampo. Også de pelskledde varianten kan bades med jevne mellomrom, men har ikke det samme behovet.

Legg igjen en kommentar