Om å gi gran, granbar og juletre til kaniner

Når jula er over vil jo de fleste av oss kvitte oss med juletreet, og med en kanin i hus er det jo fort gjort å tenke at det hadde vært kjekt å gi restene av juletreet til kaninen. Da kan man jo bare dele det opp i små biter og legge inn i buet, så kan den gnage på kvistene og spise granbaren som den måtte ønske.

Men hvordan er det egentlig med kaniner og granbar?

Både kvister fra gran og selve granbaren regnes som helt trygge for kaniner, og de kan godt spise det. Det er bare bra for tenner at de får kvister til å gnage på, og selv om granbaren ikke inneholder stort av næring er det noe de fleste kaniner liker. Så det er bare å gi kaniner resten av juletreet, uansett om det er vanlig gran eller edelgran.

Barken er en god kilde på fiber, og de får slipt tenner i sammen slengen. Noen kaniner liker ikke å spise juletrær som har stått lenge innendørs og tørket, men vil kun godta ferske skudd. Så hvis de ikke vil spise det gamle juletreet er det rett og slett fordi det ikke er appetittlig nok for dem.

Granbar
Granbar. Foto publisert med tillatelse.

Selv om man kan gi både vanlig gran og edelgran skal man være forsiktig med å gi nåler eller kvister fra barlind. Dette er ikke vanlig å ha som juletre, men om du plukker kvister ute i hagen kan det være fort gjort å blande sammen gran med barlind om du ikke tenker deg om.

Barlind regnes som giftig for kaniner og andre dyr. Kaniner er heldigvis flinke til å unngå å spise giftige ting selv, så det er liten risiko for at de faktisk spiser den om du prøver å gi dem barlind, men det er jo best å unngå det i det hele tatt.

Kanin
Kanin. Foto publisert med tillatelse.

Ferske grener med gran er bare fint

Om du har et stort grantre i hagen er det bare fint om du skjærer ned en gren som du kan gi til kaninene dine. Fersk gran er bare god snacks for de, og kommer garantert til å bli spist.

Det samme gjelder for furu. Min erfaring er at kaniner ofte ikke er like glade i å spise furu som gran, men om man ikke har noe annet å tilby dem går det fortsatt ned på høykant.

Husk at det ikke er lov å sanke kvister fra trær ute i skogen uten tillatelse fra grunneier. Du må derfor enten hente kvister fra egen eiendom eller spørre om lov før du henter det.

Legg igjen en kommentar