Hannkatt eller hunnkatt? Om å velge kjønn på kattungen

Man må ta mange valg når man skal få seg en katt. Skal man velge huskatt eller rasekatt? Adoptere en voksen katt eller kjøpe en kattunge? Hvor viktig er pelsfargen? Og skal man velge en hunnkatt eller hannkatt?

I denne artikkelen skal vi i alle fall hjelpe deg med å ta det siste valget slik at det blir enklere for deg å vurdere om du skal skaffe deg en hannkatt eller hunnkatt.

Det er ikke så store kjønnsforskjeller så lenge katten er kastrert, men hos ukastrerte katter er typisk hannkattene mer selvstendige, kommer oftere i slåsskamper, og kan markere. Ukastrerte hunnkatter kan være masete og høylytte når de har løpetid. Som kastrert er det svært små forskjeller, og begge kjønnene er like kosete, kontaktsøkende og eventyrlystne.

Så lenge du har tenkt å kastrere katten din er det altså ikke spesielt store forskjeller, og bør ikke ha så mye å si for deg som skal ha en katt. Kastrerte katter går som regel veldig godt overens med andre kastrerte katter av begge kjønn.

Les også: Derfor bør du kastrere katten din.

En av de største faktiske forskjellene er størrelsen. Det er helt normalt at hannkatter blir 10 – 20 % større enn hunnkatter, men det avhenger litt av hvilken rase det er snakk om.

To chartreux-katter
To chartreux-katter. Foto publisert med tillatelse.

Fordeler og ulemper med å velge en hannkatt

En hannkatt vil typisk være litt mer eventyrlysten av seg, ha raskere for å komme i slåsskamp med andre katter, og ha lavere terskel for å være vekk fra hjemmet i lengre perioder enn det hunnkatter har. Voksne hannkatter vil også kunne markere både inne og ute ved å spraye små urinflekker der den måtte ønske. Disse markeringene lukter sterkt av kattepiss, og ikke noe man vil ha i huset. Heldigvis forsvinner alle disse atferdstrekkene når man kastrerer hannkatten sin!

Så en kastrert hannkatt vil være like kosete og hjemmebunden som en hunnkatt. Eventyr- og slåsslysten forsvinner med det samme etter at katten kastreres, og de fleste kastrerte hannkatter vil holde seg i nærheten av hjemmet sitt. En del ser til og med ut til å stort sett holde seg i hagen eller tilsvarende nærme hjemmet sitt.

Nedenfor har jeg samlet noen fordeler og ulemper med å ha en hannkatt, med forutsetning av at katten er kastrert.

Fordeler med å velge en hannkatt er:

  • Du kan ikke få kattunger med et uhell.
  • Det er billigere å kastrere katten (sammenlignet med en hunnkatt).

Det er også noen ulemper med en kastrert hannkatt:

  • Kastrerte hannkatter har enklere for å bli overvektige.
  • Det er noen helseplager med kastrerte hannkatter, som økt risiko for urinstein.
  • Noen hannkatter kan slite med å komme overens med andre hannkatter, selv om begge er kastrerte.
Norsk skogkatt
Norsk skogkatt. Foto publisert med tillatelse.

Fordeler og ulemper med å velge en hunnkatt

Hunnkatter er ofte kjent for å være med kosete og glade i hjemmet sitt enn hannkatter, men dette stemmer også kun når dyrene er kastrerte. En kastrert hannkatt vil oppføre seg omtrent som en kastrert hunnkatt gjør, eller til og med bli ennå mer rolig og kosete. Om du har en hunnkatt som kastreres vil du derimot ikke merke den største forskjellen, foruten at hun ikke får løpetid mer.

Løpetid hos katt fører ofte til at katten blir veldig klengete og kosete, men også at katten blir mer høylytt og ofte prøver å snike seg ut (for å treffe hannkatter). Syklusen er rask, og normalt katter får løpetid hver 21. dag, så dette er noe man må forholde seg til ofte.

Nedenfor er fordelene og ulempene med å velge en kastrert hunnkatt.

Fordeler med å velge en hunnkatt:

  • Går som regel godt overens med både hannkatter og hunnkatter.

Ulempene med å velge en hunnkatt:

  • Det koster mer å kastrere hunnkatter.
  • Noen opplever at katten blir gravid før man rekker å kastrere den.
  • Det er flere krevende sykdommer knyttet til reproduksjonsorganene hennes; livmorbetennelse, jurkreft og mer.
Cornish rex
Cornish rex. Foto: Anna-Stina Takala / CC BY 2.0.

Større kjønnsforskjeller for ukastrerte katter

Om du av en eller annen grunn ønsker deg en katt som ikke skal kastreres må du være forberedt på større kjønnsforskjeller. Her kan man oppleve hannkatter som markerer innendørs, slåss med de andre kattene i huset, og forsvinner på lange ekspedisjoner over flere dager eller til og med uker.

Hunnkattene får jevnlig løpetid, og om du ikke er flink med å gi en annen type prevensjon kan du forvente regelmessige kull med kattunger dersom hun får gå utendørs. Noen har god effekt av p-piller for katter, men dette gir jevnt over en langt lavere beskyttelsesgrad enn kastrering, og har en del potensielt skumle bivirkninger som at det er betydelig økt risiko for jurkreft.

Alle som vil ha katter for kosens skyld bør kastrere dem. Da får du en katt som har lavere risiko for sykdom, oppfører seg bedre, og er enklere å ha med å gjøre. Du hjelper også å bidra til at det blir færre løskatter og uønskede kattungekull i landet.

Katt med kattunger
Kattunger er jo en stor risiko når man ikke har kastrert katten sin. Foto publisert med tillatelse.

Hunnkatter bør kastreres, ikke steriliseres

I gamle dager var det vanlig å sterilisere hunnkatter. Da binder man opp egglederne slik at hun ikke lenger kan bli befruktet, men hun produserer fortsatt kjønnshormoner og får fortsatt løpetid. Med en sterilisering blir man ikke kvitt de negative sidene av løpetiden eller kjønnsdriften til katten.

Når man kastrerer hunnkatter fjerner man derimot det som er av reproduksjonsorganer. Da får hun ikke lenger kjønnshormoner og løpetid, og vil være mer stabil i humøret sitt. Den store fordelen ligger derimot at dette er mye bedre for helsa, for man fjerner risikoen for en rekke sykdommer og krefttyper som kan ramme disse reproduksjonsorganene.

I dag er det aller vanligst å kastrere både hann- og hunnkatter, mens sterilisering er uvanlig, selv om det fortsatt er mulig å sterilisere katten sin dersom man ønsker det.

Når kan man kastrere katten sin?

Det er mulig å kastrere katten sin allerede når den er rundt 4 – 6 måneder gammel, så man kan kastrere ungkatter før de har blitt skikkelig voksne. Dette regnes ikke som et problem, og så lenge katten er minst 4 måneder gammel og veier over 2,5 kg er det like trygt som når man kastrerer voksne katter.

Noen dyrleger foretrekker å vente til katten er 6 måneder gammel med å kastrere den, mens noen synes det er OK å kastrere katter på 4 måneder.

Ragdoll ungkatt
Ragdoll ungkatt. Foto: Nicklas Iversen / Dyreliv.no.

Legg igjen en kommentar