Om jurkreft hos katt

Jurkreft er en type kreft hvor katten har en ondartet svulst i melkekjertlene sine. Dette er den tredje mest vanlige kreftårsaken hos hunnkatter, men det er svært viktig å være klar over sykdommen ettersom tidlig oppdagelse gir betydelig bedre prognoser for overlevelse.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt som er verdt å vite om jurkreft hos katt. Det vil si at vi skal se på symptomer, behandling. forebygging, prognoser og mer.

Sibirkatt
Sibirkatt. Foto publisert med tillatelse.

Sykdomsforløp av jurkreft hos katt

Alle hunnkatter kan få jurkreft, men det er mest vanlig at sykdommen rammer eldre katter. Selve sykdommen er kuler i melkekjertelvevet, og hos katter er hele 90 % av alle kulene her ondartede. Dette vil si at de er en type kreft, og vil spre seg videre til andre deler av kroppen.

Om kreften får spre seg fra melkekjertlene vil de først og fremst spre seg til de andre jurene og deretter lymfeknutene. Neste steg er at kreften sprer seg til indre organer, og da er det kritisk for katten. Herfra er det kort vei til organkollaps og død.

Symptomer på jurkreft

Det kan være vanskelig å oppdage jurkreft på et tidlig stadium, og det eneste sikre symptomet er små kuler på melkekjertlene. Disse kan man ofte oppdage ved å kjenne regelmessig på jurene om området rundt jurene på katten.

Etter hvert som kulene blir større vil katten begynne å synes de er plagsomme, og da er det enklere å oppdage. Da vil katten ofte slikke og stelle betydelig mye mer enn normalt på jurene sine. Noen kuler kan også sprekke og danne sårskorper på huden.

Dersom kreften har spredd seg til andre deler av kroppen vil symptomene avhenge av hvilke organer som er rammet. På dette tidspunktet vil også katten ha generelle kreftsymptomer som avmagring, tretthet, krampeanfall og redusert allmenntilstand.

Siden det er så høy risiko for at alle svulster på jurene til en katt er ondartede er det ikke noe vits i å tenke på hvorvidt den er ondartet eller godartet. Alle svulster bør undersøkes av dyrlege med det samme!

Huskatt som steller seg
Huskatt som steller seg. Foto publisert med tillatelse.

Forebygging av jurkreft

Det er umulig å garantere at hunnkatten sin ikke får jurkreft, men man kan faktisk redusere risikoen i stor grad. De fleste typer jurkreft kommer nemlig av ulike hormoner, og da mer spesifikt østrogen som utskilles under løpetid. Ved å kastrere katten stopper man disse hormonene, og reduserer risikoen for at katten får jurkreft. Så reduksjon av sjansen for jurkreft er en av mange gode grunner til å kastrere katten sin.

Det sies at katten får best forebygging mot jurkreft hvis den kastreres før den er ett år gammel, og jo yngre den er når den kastreres, jo bedre er det. Etter to års alder har trolig kastrering lite å si for utviklingen av jurkreft.

På den andre siden er det viktig å være klar over at p-piller har motsatt effekt, og øker risikoen for jurkreft. Dette er fordi p-pillene i praksis er hormontabletter som stopper løpetiden ved å gi den ekstra hormoner i kroppen.

Man kan også forebygge mot alvorlig jurkreft ved at man jevnlig tar en sjekk av jurene til katten sin. Lær deg hvordan de skal kjennes ut, så merker du mye raskere om det plutselig er en hard kul der.

Behandling av jurkreft hos katt

I de aller, aller fleste tilfeller er kirurgisk behandling førstevalget når en katt har fått jurkreft. Dette foregår ved at katten legges i narkose, så opererer dyrlegen ut så mye kreftinfisert vev som mulig. Det er normalt å fjerne hele jurlisten på én side av kroppen, men om det er risiko for at den har spredd seg til andre siden må også denne fjernes i sin helhet.

Kirurgi fungerer som oftest godt, og omtrent halvparten av alle katter er kreftfrie etter ett år, og en tredjedel er kreftfrie etter 2 år,

Noen dyreklinikker og dyrleger tilbyr cellegift som støttebehandling etter det kirurgiske inngrepet, men det er nokså sjeldent her i Norge per dags dato. Cellegiftbehandling har omtrent 50 % sjanse for å gi en god effekt, men kommer med heftige bivirkninger.

Dersom kreften har spredd seg til lunger eller brysthulen blir som regel ikke operert i det hele tatt, da kreften har utviklet seg til et for alvorlig stadium.

Bengalkatt
Bengalkatt. Foto publisert med tillatelse.

Prognoser for katter som har blitt behandlet for jurkreft

Prognosen for at katten overlever jurkreft er bedre jo tidligere man tar den med til dyrlegen. Dersom svulsten er under 2 cm regner man med at katten har over 3 år levetid igjen, men om svulsten er over 3 cm regner man derimot med at katten har under ett år igjen. Her er det jo grader, men jo større svulst, jo kortere kan man regne med at katten overlever.

Uten behandling vil jurkreften kunne utvikle seg til å ta livet av katten på kort tid. Når kreften sprer seg til lunger eller andre viktige organer regner man med at katten har under 1 måned igjen av livet sitt.

Kilder og videre lesning

Legg igjen en kommentar