Som de fleste pattedyr har hunnkatter løpetid. Dette er en periode hvor katten vil endre atferd, og være mottakelig for å bli befruktet. Løpetid hos katt kan være ganske annerledes fra eggsyklusen vi er vant til hos mennesker, så i denne artikkelen skal vi se nærmere på løpetiden til katten slik at du kan lære alt du trenger å vite om hva som skjer med hunnkatten din.
Alle ukastrerte hunnkatter får løpetid, og den første løpetiden kommer i en alder mellom 4 og 12 måneder. Deretter har utekatter løpetid omtrent hver tredje uke fra tidlig vår til sen høst, mens innekatter har en mer uregelmessig løpetid som kan gå året rundt. Selve løpetiden varer fra 4 til 8 dager, og fører til store enderinger i atferden til katten.
Når katten har løpetid er den mottagelig for å bli befruktet, og da sier man at katten er i brunst.
Løpetidens syklus
Det er stor forskjell i når hunnkattene får sin første løpetid, og alt fra 4 måneders alder og frem til 1 års alder er normalt. Rundt 6 måneder er aller mest vanlig. Etter den første løpetiden vil den komme jevnt og trutt gjennom hele livet, med mindre man kastrerer katten.
Utekatter vil ha en mer regelmessig løpetid, og denne begynner på våren og varer frem til skiftet mellom høst og vinter. Det er sjeldent at utekatter har løpetid på vinteren, men innekatter kan ofte ha det. Det er helt normalt at innekatter har mer uregelmessig løpetid, men mange har også en jevn rytme på den.
Fra første tegn på løpetid vil det gå alt fra 4 til 8 dager før den er helt over. I denne perioden vil katten endre atferd og være mottagelig for å bli paret. Om hun får møtt en hannkatt kan du forvente deg å få kattunger etter 9 ukers tid.
Dersom katten ikke blir befruktet vil løpetiden gå over av seg selv. Da kan hun ikke lenger bli befruktet, og begynner med en hvileperiode på rundt 3 uker før løpetiden starter på nytt.
Slik kan du forvente at katten oppfører seg under løpetiden
Det er helt normalt at hunnkatter endrer atferd når de har løpetid, og mange katter blir veldig klengete og kosete av seg. Ofte blir katten veldig bråkete, og mjauer mer og høyere enn vanlig. Noen synes kattene kan være innpåslitne under løpetiden, men det er ikke alle som blir det.
Andre hunnkatter vil slite med å finne roen, og ser ut til å alltid stresse litt rundt. Ofte steller katten seg istedenfor å slappe av som vanlig. Dette er gjerne kombinert med at hun skriker og mjauer mye.
Katten vil gni seg mye mot møbler, bein, legger, vegger og andre ting, og vil gjerne rulle på gulvet. Når hunnkatten er på sitt mest fruktbare vil hun også legge seg i paringsposisjon hvor hun ligger med forkroppen på gulvet og løfter bakenden litt opp i lufta.
Ellers er katten svært interessert i å komme seg ut for å finne seg en partner. De kan være veldig flinke til å snike seg ut, og klarer kanskje å åpne vinduer som er dårlig lukket eller smette ut dørglipen når du skal ut med søpla. Noen kan også være tilbøyelige for å hoppe ut fra andre etasje selv om de normalt ikke ville gjort noe så risikofylt.
En del hunnkatter begynner å skvette, også innendørs, når de har løpetid. Dette er konsentrert urin som ikke lukter spesielt godt, og noen katter kan finne på å skvette i sofaen, senga eller andre steder hvor lukten suges inn i stoffet.
Noen hunnkatter mister matlysten, går ned i vekt, og får dårligere pelskvalitet under løpetiden.
Løpetid er risikofylt!
Statistisk sett er det hunnkatter med løpetid som har aller størst risiko for å komme på avveie og ikke finne veien hjem. Ettersom de kan reise langt for å finne en partner er det også økt risiko for at de roter seg bort, og unge hunnkatter i alderen 1 til 3 år har betydelig økt risiko for å ikke finne veien hjem hvis de vandrer ut når de har løpetid.
Som katteeier betyr det at løpetiden er risikofylt, så du bør også av egne hensyn ikke la katten være utendørs når den har løpetid.
Hvordan du som katteeier skal forholde deg til kattens løpetid
Som katteeier er den viktigste jobb i løpetiden å passe på at katten ikke kommer seg ut og får paret seg. Dette er ofte enklere sagt enn gjort. Deretter kan det være fint å gi katten litt ekstra kos og omsorg dersom hun ønsker det, for løpetiden kan være en frustrerende og slitsom tid for katten, og den kan jo ikke noe for at den har denne syklusen.
Hvordan unngå løpetid
Det finnes flere måter å unngå at katten får løpetid på, og den vanligste og mest sikre måten er å kastrere katten. Hunnkatter kan kastreres, og da fjernes livmor, eggstokker og eggleder. Ikke bare er hun nå ufruktbar, men hun vil heller ikke få hormonene som trengs for å få disse atferdsendringene i løpetiden. Så en kastrert katt vil ikke ha løpetidsykluser i det hele tatt. Det betyr at man ikke bare slipper å få kattunger, men også alle problemene knyttet opp mot kattens løpetid.
Det finnes også egne p-piller for katt, og disse fungerer også for å unngå løpetiden. Det er dessverre mange alvorlige bivirkninger av å bruke p-piller, så hvis du ikke har tenkt å bruke katten i avl er det sterkt anbefalt å kastrere den fremfor å bruke p-piller.