Utstyrsliste for hamster: Alt du trenger å kjøpe til din første gullhamster

Når man skal kjøpe sin første hamster trenger man en del utstyr, og i tillegg til selve buret er det en del andre småting man må kjøpe inn. Mange opplever at det kan være varierende informasjon rundt hva man faktisk trenger i dyrebutikken, og noen opplever til og med en følelse av at unødvendig ekstrautstyr blir prakket på dem for å få mer salg. 

Av den grunn har vi satt sammen en liste over ting man må ha når man kjøper sin første hamster, inkludert bur og andre nødvendigheter. Mot slutten tar vi også med en liste over ting du godt kan vurdere å kjøpe, men som ikke er nødvendig, så kan du selv avgjøre om du skal kjøpe det eller ikke. 

Syrisk gullhamster

Det er også viktig å merke seg at denne utstyrslisten er ment for syrisk gullhamster. Den kan derfor variere litt fra det man ville kjøpt til andre hamstere som dverghamster, selv om den likevel vil være et godt utgangspunkt. Så om du har dverghamster eller andre hamsterarter kan du godt bruke listen, men se bort fra tall om burstørrelse, størrelse på løpehjul og sånt. 

Nødvendig utstyr for hamster – utstyret du absolutt må ha

Nedenfor er tingene man absolutt må kjøpe når man skal skaffe seg sin første hamster. Dette må være med hjem fra dyrebutikken sammen med hamsteren, eller ennå bedre, være klart før du reiser for å kjøpe hamsteren. Det kan faktisk ta litt tid å gjøre klart buret, så det er absolutt å anbefale å kjøpe alt utstyret, sette det opp, og så reise tilbake til dyrebutikken for å kjøpe eller hente hamsteren (om du har reservert den). 

Bur

Det er selvsagt helt nødvendig med et egnet bur til hamsteren, og det er viktig å finne et bur som faktisk passer til en gullhamster. Det fungerer ikke godt med en tett boks eller et akvarium, da disse gir for lite luft. Det kan gå greit, men krever at man tilpasser det med tanke på filtrering av luft inn. 

Om man vil ha det enklest mulig bør derfor ha et gitterbur med mellomrom mellom gitteret på maks 1,5 centimeter. Selv om man har et gitterbur bør det være en plastbunn slik at man kan ha materiale i bunn uten at det blir et voldsomt søl. 

Selve størrelsen på buret bør være 75x40cm i grunnflate som et minstekrav, men jo større, jo bedre. Man kan også bruke andre dimensjoner som gir tilsvarende stor grunnflate. Fallhøyden bør være på maks 40 centimeter, for større fall kan være skadelig for hamsteren. 

Et godt bur vi kan anbefale er Duna Fun Large. Den er produsert av Ferplast, en av de mest anerkjente produsentene av gnagerutstyr i verden, og har flere etasjer og god plass. Det er jevnt over et veldig godt kjøp, men selvsagt finnes det også mange andre gode alternativer. Man får kjøpt Ferplast sin Duna Fun Large hos Petworld ved å klikke her, eller på nærmeste dyrebutikk.

Les også: Hvor bør man plassere hamsterburet?

Ferplast Duna Fun Large
Ferplast sin Duna Fun Large er et godt bur for syrisk gullhamster.

Noen andre gode hamsterbur som gir nok plass til en hamster er:

Mat og matskåler

Hamsteren trenger åpenbart å få litt mat, så dette må du få med deg hjem fra dyrebutikken. Det er ekstremt stor variasjon i kvaliteten på mat, og vi anbefaler sterkt å holde deg langt unna gnagerblandinger, og heller velge en egen hamstermat

Vi anbefaler Beaphar Care+. Denne er rett og slett best i klassen, og anbefales av de fleste veterinærer som driver med smågnagere.

 Det er også flere andre typer som er gode, som:

Når det kommer til matskåler fungerer det meste, men det kan vært lurt å velge en tung type som ikke faller over når hamsteren holder på med den. 

Bunnmateriale

Gullhamstere elsker å grave, og må ha et bunnmateriale som dekker hele bunnen av buret. Gi dem et raust lag på 10-15 centimeter, så blir de glade og fornøyde. Her er det egentlig bare å velge det som passer deg best, og vanlig spon fungerer helt greit for de fleste hamstere. Unntaket her er langhårete hannhamstere hvor sponet kan feste seg i pelsen. Om det er tilfellet er det bare å bytte til flis eller noe annet som er litt større. 

Sovehus og redemateriale

Et sovehus er viktig for hamsteren, for her vil den bruke mye av tiden sin. Mange bruker vanlige plasthus som selges i alle dyrebutikker, men det er anbefalt å velge et materiale som puster litt bedre, som et laget av tre. Omtrent alle størrelser over 20x20x20cm, farger og fasonger blir godtatt så lenge det fylles godt med redemateriale

Et fint og ålreit sovehus er dette fra Petworld. Den minste størrelsen egner seg godt til hamstere. Merk også at en del av de som selges som «hamsterhus» i dyrebutikker er mindre enn anbefalte minstemål, så velg heller et som er beregnet til små kaniner eller marsvin.

Hamster

Hamsteren trenger et materiale som kan være i huset, eller redet som der gjerne kalles. Her bør man holde seg langt unna bomull og “hamstervatt”, da begge disse kan være direkte farlig for hamsteren. Istedenfor kan man enkelt nok bruke vanlig, uparfymert dopapir som rives i 4-5 biter per ark. Det er veldig billig, og du kan godt bruke vanlig First Price dopapir. Men det er likevel viktig å få med seg når du kjøper inn utstyr til din første hamster. 

Do og dosand

Hamstere er renslige dyr som gjerne vil bruke doen til å tisse i, men det krever at du fyller den med en dosand. Denne vil være til god hjelp med å holde lukta til et minimum, men bør byttes relativt ofte. Mange har gode erfaringer med hjørnedoer, men også andre typer doer fungerer. Selv de enkleste plastdoene til under femtilappen holder lenge. 

Man må ikke ha egen dosand, for vanlig sandkassesand fungerer veldig godt. Ellers er chinchillasand et godt alternativ. Chinchillasand får du kjøpe i dyrebutikker, eller så kan det bestilles fra Petworld her.

Løpehjul

I naturen er hamstere dyr som løper mange kilometer hver eneste natt, så i fangenskap er det viktig å tilrettelegge for at denne atferden kan etterlignes. Det gjøres jo enklest ved å gi den er løpehjul. For en voksen gullhamster må løpehjulet være minst 28cm diameter. Et hjul som er mindre enn dette vil føre til permanente skader på ryggraden til hamsteren! 

Det kan være litt vanskelig å finne et løpehjul som er stort nok, men det skal være mulig å oppdrive i velassorterte dyrebutikker. Eventuelt kan man bestille det fra Tropehagen ved å klikke her.

Leker

Hamstere er utforskende dyr som liker stimuli, så leker er veldig bra for dem. Man bør kjøpe noen tunneller, klatrestativ, vippestenger, broer eller lignende som de kan holde på med. Ideelt sett bør man ha et greit utvalg av leker, så bytter man dem ut med jevne mellomrom slik at det roteres jevnlig.

Det finnes også leker man kan lage selv, så det er jo et alternativ hvis man ikke vil bruke mye penger på å kjøpe inn mange leker samtidig med alt annet utstyr.

Drikkeflaske

Til slutt er det helt nøvendig med en drikkeflaske for at hamsteren kan få tak i vann. Drikkeskåler er ikke anbefalt ettersom de har en tendens til å velte dem, og da kan det jo ta mange timer før du oppdager at de ikke har noe vann i buret sitt. Så kjøp heller en drikkeflaske som denne som kan sjekkes ofte og fylles opp før den går tom. 

Hamster spiser mat

Noe å gnage på

Hamstere har tenner og klør som vokser hele livet, og ved å ha noen ting til å gnage på kan du forhindre at disse vokser seg for lange. Både tenner og klær må faktisk klippes om de vokser seg for lange.

Den billigste og enkleste måten å sørge for at hamsteren har noe å gnage på og slipe klørne på er ved å bruke litt ulike kvister og pinner i buret dens. Da kan den gnage på det når den selv ønsker, mens klørne blir slipt mens den klatrer og leker med dem.

Her finner du en stor liste over trær og busker som regnes som trygge å brukes til hamstere.

Det finnes også ulike produkter til dette formålet som kan kjøpes i dyrebutikker. Det meste av tre fungerer egentlig godt.

Utstyr som er kjekt å ha til din første hamster, men ikke nødvendig

Tingene på listen nedenfor er altså ting du godt kan kjøpe med deg hjem fra dyrebutikken når du skal kjøpe inn utstyr til hamsteren din, samtidig som du også kan klare deg fint uten – i alle fall en liten stund. 

Løpeball

En løpeball lar hamsteren kunne løpe fritt utenfor buret sitt uten å være i fare for å gnage på ledninger, smette inn i hull i veggen, eller komme i konflikt med andre hamstere som også skal luftes. Det er en veldig fin måte å aktivisere hamsteren sin på uten at man må følge med hele tiden, og absolutt noe man bør prøve å skaffe seg etter hvert. Akkurat som med løpehjulet er det viktig at løpeballen er stor nok til at hamsteren kan løpe i den uten å måtte bøye ryggen. 

Syrisk hamster må ha en løpeball med diameter på minst 18 cm. Denne løpeballen fra Petworld er et godt valg som fungerer godt.

Godteri

Det finnes mange typer godbiter til hamster, og dette kan jo være koselig å gi dem innimellom. Sørg for å velge en type godbit som egner seg godt for dem, noe som vil si at det ikke bør inneholde mye sukker, og i alle fall ikke melk! 

Et par gode alternativer er: 

– Oxbow Strawberry treats. 

– Vitapol godteristang. 

– Stickles gulrot og brokkolistang. 

Hamster som spiser

Som oftest er det like godt for hamsteren å få litt grønnsaker eller noe, så hamstergodteri er ikke noe alle gidder å bruke penger på.

Reisebur

Et lite reisebur er gull verdt å ha når du skal rense buret, selv om det også fungerer greit å ha den fritt, i en løpeball eller i et annet lite bur mens du renser hovedburet. Vår erfaring er likevel at reisebur er kjekke å ha når man skal ta en rask burrens og ikke vil stresse med å ha hamsteren løs samtidig

Samtidig er det jo veldig fint å ha et reisebur når man faktisk skal reise. Om du skal en uke på hytta er det ingenting i veien med å pakke sammen alt av bur og utstyr. Et flatpakket hamsterbur tar lite plass i bagasjerommet, så kan du ha hamsteren inne i bilen i reiseburet sitt på veien dit.

Hvor mye koster alt hamsterutstyret til sammen?

Alt utstyret man trenger til hamsteren koster betydelig mye mer enn selve dyret, og det er spesielt selve buret som koster mye. Et skikkelig bur som er stort nok til at hamsteren vil trives i det kan fort koste mellom 1 200 og 2 500 kroner

Resten av utstyret er ikke spesielt dyrt, og ting som doer, drikkeskåler, matskåler og løpehjul koster veldig lite hver for seg, selv om det fort kan bli snakk om 500-600 kroner for alt til sammen når du kommer til kassa

Vi anbefaler derfor å regne med å sette av omtrent 2 000 til 3 000 kroner for å få tak i alt utstyret man trenger for sin første hamster. Prisen vil hovedsakelig avhenge av selve buret, og med litt flaks kan man kanskje klare å så godt som halvere summen, gitt at man finner et billig bur. 

Det er også en del som selger gamle, brukte hamsterbur på nettsider som Finn eller i Facebook-grupper. Med et brukt bur kan du spare ganske mye penger, for disse pleier ikke å koste mer enn noen hundrelapper per stykk. 

Denne artikkelen inneholder klikkbare annonselenker for Petworld og Tropehagen. Når du handler noe via lenkene her får Dyreliv.no en liten provisjon av alle salg. Dette støtter arbeidet vårt, men annonselenkene vil ikke påvirke det redaksjonelle innholdet.

Legg igjen en kommentar