I hvilket rom bør man ha hamsteren stående? Alt du må vite!

En liten hamster er et fint kjæledyr for både barn og voksne, og er blant de kjæledyrene som krever minst av eieren sin. De har ikke et stort behov for å sosialiseres i samme grad som de mer sosiale gnagerne som rotte, marsvin og chinchilla, samtidig som buret deres ikke tar all verdens plass.

For mange virker derfor hamster som et godt valg av kjæledyr, men det er viktig å være klar over at det er en del arbeid til tross for at de ikke krever så mye som andre dyr. Hamstere bør få et stort og fint bur de kan trives i, hvor man jevnlig må bytte både domateriale og hele substratet i buret. Hamstere må også få løpe i løpeball eller aktiviseres på en annen måte med jevne mellomrom, for det er jo ikke noe fint for dem å leve hele livet sitt inne i buret.

Men hvilket rom egner seg egentlig best for å ha et hamsterbur i? For mange er det plass til å smette det inn på de fleste rom, men det er et par ting man bør ta hensyn til når man skal bestemme seg for hvor hamsterburet skal stå.

Les mer: Disse hamsterburene er best i test!

Sørg for et stabilt klima i rommet hvor hamsterburet skal stå

Det viktigste å tenke på når man skal velge hvor hamsterburet skal stå er at det står et sted med stabilt klima. Det betyr at det bør stå et sted hvor det ikke får trekk fra dører eller vinduer, hvor det ikke er direkte sollys, og hvor ikke temperaturen forandrer seg altfor mye mellom dag og natt.

Hamstere trenger å ha tilgang til minst litt naturlig lys, da dette er med på å la dem regulere døgnrytmen sin. Om de kun har lys fra lamper vil denne bli forstyrret, og over tid kan hamsteren bli døgnvill. Men likevel, ikke la buret stå i et område hvor det er direkte sollys.

Med andre ord, ha hamsterburet et fint og lunt sted hvor du selv ville oppholdt deg. Mange liker å ha dem på soverom, kontorer, på kjøkkenet, i stua eller på andre rom som brukes jevnlig. Unngå å ha de i rom hvor det ikke varmes noe opp på natten, for dette blir veldig kaldt for hamsteren på vinterhalvåret. Generelt sett trives hamstere veldig godt i vanlig romtemperatur.

Hamsteren kan godt være i et rom hvor dere oppholder dere mye, så sant det ikke er skikkelig store mengder bråk midt på dagen når hamsteren trenger å sove.

Les også: Utstyrsliste for innkjøp av gullhamster.

Hamstere bråker faktisk veldig mye på natten!

For mange virker det som en god idé å ha hamsterburet stående på soverommet eller på soverommet til barna (det er jo tross alt mange barn som maser på foreldrene om å få en hamster), men det anbefales ikke å ha hamsterburet på et soverom hvor noen faktisk skal sove om natten. Hamstere er nemlig nattaktive, og de er stort sett utrolig bråkene på natten. Det betyr at den som sover i samme rom som hamsterburet står trolig vil oppleve en svært mye dårligere søvnkvalitet, så det er jo ikke noe man ønsker.

Unngå å ha hamsteren i rom hvor andre kjæledyr oppholder seg

Det er også viktig å huske at hamstere er byttedyr som har en naturlig frykt for rovdyr. I praksis vil dette si at hamstere blir skikkelig stresset dersom de er mye utsatt for hunder og katter, så det er best å sette hamsterburet i et område hvor hunder og katter ikke kommer til. For selv om disse dyrene ikke klarer å plage hamsteren kan nærværet i seg selv være et stressmoment for hamsteren, spesielt om det er katter som står og stirrer på dem i lang tid.

Legg igjen en kommentar