Raseprofil: Ungarsk mynde

Ungarsk mynde er en stor og kraftig mynde som ligner veldig på en litt liten greyhound. Som med andre mynder er det en utrolig rask hunderaser som egner seg godt som en familiehund.

På engelsk og ungarsk kalles ungarsk mynde for magyar agár, så dette er samme rasen.

Ungarsk mynde
Ungarsk mynde. Foto: Kacer / CC BY-SA 3.0.

Ungarsk mynde kort oppsummert

  • En litt spesiell mynde som skiller seg litt fra de fleste andre mynder.
  • En god vakthund.
  • Sterke jaktinstinkter.
  • Må få løpe fritt fra tid til annen.
  • En veldig sjelden rase.
  • Løper veldig fort og veldig langt.
Ungarsk mynde
Ungarsk mynde. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos ungarsk mynde

Ungarsk mynde har veldig mange av de samme trekkene som man finner hos andre mynder, men også noen som er unike for akkurat denne rasen.

Som andre mynder er den som regel stille og rolig når den er inne. Man finner den ofte liggende i hundesenga i halvsøvne, eller i sofaen hvis den får lov. De blir veldig glade i familiemedlemmene sine, men er ikke nødvendigvis klistremerker som sitter tett på dem hele tiden.

Man regner ungarsk mynde for å være flink med egne barn, men de har en tendens til å holde seg litt vekk fra de minste barna som ennå er delvis utilregnelige.

Når det kommer gjester eller andre barn på besøk er de derimot reserverte, men ikke redde eller nervøse. De oppfattes som skeptiske, og kan ligge og observere gjestene en stund før de tar seg bryet med å hilse.

Når ungarsk mynde er ute vil den være svært aktiv og energisk. Som andre mynder har den en eksplosiv energi som ofte kommer til utløp ved vanvittige spurter, og den kan løpe i store ringer i noen minutter i en imponerende hastighet!

Rasen har sterkt jaktinstinkt, og dette er til og med større enn hos mange vanligere mynder. Det betyr at den vil løpe etter noe hvis den får øye på noe den tror er et bytte. Når dette skjer må den lokke ørekanalen for å unngå å få luft inn der, så i praksis er den døv når den løper av gårde etter et bytte.

Det er derfor viktig å ha kontroll over hunden selv når den løper fritt. Det sterke jaktinstinktet er veldig vanskelig eller helt umulig å bli kvitt, og du som eier må hele tiden følge med på at den ikke stikker av.

Ungarsk mynde er for øvrig ikke bare rask, men også utholdende. Den er avlet som langdistanseløper som kan holde høy fart i mange mil, så det er ikke bare enkelt å få tak i den igjen hvis den løper etter en hare eller et rådyr.

Ungarsk mynde er en av de få myndene som kan fungere OK som vakthund. Den har utviklet instinkter for å beskytte området den ser på som territoriet dens, og med litt trening kan den gjøre det greit som vakthund.

Det er likevel relativt enkelt å trene vekk dette vaktinstinktet hvis man foretrekker det, og mange velger å gjøre dette. Til tross for et iboende vaktinstinkt er dette også en mynde som vil ha veldig høy terskel for å bite, og vil i alle situasjoner gjøre alt den kan for å unngå det.

Ungarsk mynde er en stor hund, og trenger relativt lang tid for å modnes. Man lever med ungdomshund i opptil to år før den modnes nok til å oppføre seg som en voksen hund, og i denne perioden kan den være veldig energisk selv innendørs. Det er derimot viktig å huske at de roer seg når de blir voksne, og den vanvittige valpeenergien forsvinner med tiden.

En ungarsk mynde går generelt sett veldig fint overens med andre hunder, men som med alle hunder er det fornuftig å drive tidlig sosialisering for å sikre at det går bra. Jo mer den blir sosialisert med ulike typer hunder, jo større er sjansen for at den godtar alle typer hunder i voksen alder også.

Ungarsk mynde som ligger i en sølepytt
Ungarsk mynde. Foto: Hachieko / CC BY-SA 4.0.

Mosjon av ungarsk mynde

Ungarsk mynde trenger en del mosjon, og man må gå daglige turer med dem. Det er derimot ennå viktigere at de får løpe fritt så ofte som mulig, gjerne daglig. Når de løper fritt får de spurte, og får da ut energi på en helt annen måte enn om de går i bånd.

De har jo et sterkt jaktinstinkt, så man må være forsiktig med å la dem gå helt løs, men inngjerdede hager og hundeparker fungerer helt supert til dette formålet. Aller best er det om de får løpe med andre mynder, men å kaste ball med dem er et godt alternativ.

Så lenge den får løpe fritt holder det fint med 45 – 60 minutter med den daglige lufteturen. Om de ikke får gå fritt den dagen kan du godt øke mengden litt.

Å la den småløpe ved siden av sykkel eller bli med på en joggetur er et godt alternativ til vanlige gåturer.

Ungarsk mynde på løpebanen
Ungarsk mynde. Foto publisert med tillatelse.

Trening av ungarsk mynde

Ungarsk mynde er middels krevende å trene, og som andre mynder kan man møte på litt utfordringer. Man må være klar for å jobbe konsekvent og regelmessig, og som eier må man være en tydelig leder som setter tydelige grenser.

Hunden vil nok prøve å omgå grensene fra tid til annen, og er spekulativt flink til å stjele mat som står på kjøkkenbenken eller bordet, men den reagerer veldig dårlig på hard kjekt eller straff når den gjør noe feil. Den har nemlig et sart sinn som kan føre til en nervøs hund hvis man er for hard med den.

Man må derfor regne med å bruke god tid på å jobbe med positiv forsterker. De blir som regel fint hverdagslydige, men de blir aldri noen lydighetschampioner, og vil nok alltid være litt vanskelig å ha med å gjøre.

Ungarsk mynde
Ungarsk mynde. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Bruksområder for ungarsk mynde

Man bruker først og fremst ungarsk mynde som familiehund her i Norge, mens den i hjemlandet har lange tradisjoner som jakthund. Der driver den hetsjakt som andre mynder hvor den løper etter og feller byttet sitt selv. Denne typen jakt er ulovlig i Norge, så den har ingen verdi som jakthund her.

Ellers er det en ypperlig løpshund, selv om den ikke er like rask som greyhound. Den kan likevel delta på lure coursing og gjøre det veldig godt med dette.

Ungarsk mynde har også en viss verdi som vakthund, og vil kunne trenes opp til å beskytte hjemmet ditt mot inntrengere.

Det er en godkjent hunderase, så den kan også stilles ut og være en utstillingshund.

Ungarsk mynde på løpebanen
Ungarsk mynde. Foto publisert med tillatelse.

Helsen til ungarsk mynde

Ungarsk mynde regnes som en veldig sunn hunderase, og har ingen kjente arvelige lidelser.

Til tross for at rasen ikke har noen arvelige sykdommer kan man selvsagt få både skader og sykdommer på enkelthunder. Men det er en jevnt over veldig frisk og sunn rase. Forventet levealder er mellom 12 og 14 år, noe som er relativt lenge for en såpass stor hunderase.

Fysikken til ungarsk mynde

Ungarsk mynde har en typisk tynn og lang myndekropp, og har en velutviklet muskulatur. Mankehøyden ligger på mellom 65 og 70 cm hos hannene, og 62 til 67 cm hos tispene. Vekten kan være alt mellom 25 og 35 kg.

Pelsen er kort, glatt og tettsittende. Alle pelsfarger er tillatt, inkludert mønstrene brindle og flekket.

Ungarsk mynde
Ungarsk mynde. Foto: Ibolya / CC BY 2.0.

Pelsstell hos ungarsk mynde

Den korte og tette pelsen til ungarsk mynde krever minimalt med pelsstell, og man trenger ikke egentlig å gjøre stort i det hele tatt. Hvis du ønsker kan du gå over pelsen med en fuktig klut med jevne mellomrom for å få mer glans i pelsen.

Hunden trenger kun å bades etter behov.

Ungarsk mynde
Ungarsk mynde. Foto publisert med tillatelse.

Ungarsk mynde sin rasehistorie og utvikling

Ungarsk mynde stammer fra 900-tallet hvor den ble med til dagens Ungarn og Romania via en folkegruppe som het magyarene. Disse hundene ble brukt til hetsjakt på hare og rådyr, og var langdistanseløpere som kunne løpe lange strekninger hver dag.

I århundrene som gikk ble trolig andre raser krysset inn med ungarsk mynde, og man regner i alle fall med at sloughi bli krysset inn allerede for 800 år siden.

Da harejakt ble forbudt i Ungarn på 1800-tallet holdt rasen på å dø ut, og det ble stadig færre ungarske mynder igjen. På starten av 1900-tallet forsøkte ildsjeler å redde rasen, og valgte blant annet å krysse inn greyhound for å forsøke å redde den. Selv etter over 100 år med hardt arbeid for å redde rasen er den svært sjelden, selv om den ikke lenger regnes som direkte truet lenger.

Det er veldig sjeldent å se ungarske mynder i Norge, men det var vært noen titalls hunder i Norge gjennom de siste 25 årene.

Ungarsk mynde
Ungarsk mynde. Foto: Kacer / CC BY-SA 2.5.

Spørsmål og svar om ungarsk mynde

Er ungarsk mynde en god familiehund?

Ungarsk mynde regnes som en god familiehund.

Går ungarsk mynde godt overens med barn?

Ungarske mynder går veldig fint overens med barn. De vil trekke seg unna om det blir for mye, i motsetning til mange hunderaser som vil hevde seg.

Hvor mye pelsstell er det med ungarsk mynde?

Det er veldig lite pelsstell med ungarsk mynde.

Hvor vanskelig er det å trene en ungarsk mynde?

Det kan være litt utfordrende å trene en ungarsk mynde, da de kan være både sta og tilsynelatende litt uintelligente. De trenger en konsekvent eier som jevnlig jobber med lydigheten deres.

Egner ungarsk mynde seg for førstegangs hundeeiere?

Ungarsk mynde er nok ikke den beste hunden for deg som skal ha din første hund, og det er mange mynder som er like på ungarsk mynde, men som egner seg mye bedre for førstegangs hundeeiere. For eksempel whippet eller greyhound.

Hvor mye røyter ungarsk mynde?

Ungarsk mynde røyter faktisk en del, selv om pelsen er veldig kort. Det blir liksom ikke de største mengdene med pels rundt om i huset, men det er en jevn tilførsel av disse små hårene som faller av.

Er ungarsk mynde allergivennlig?

Ungarsk mynde regnes ikke som allergivennlig.

Er ungarsk mynde en vanlig rase?

Ungarsk mynde er en svært sjelden hunderase, og det er trolig bare noen titalls hunder av rasen i hele Norge.

Hvem passer ungarsk mynde for?

Ungarsk mynde passer for myndeinteresserte som ønsker å ha en litt spesiell og sjelden mynde.

Fungerer ungarsk mynde til hundesport?

Ungarsk mynde egner seg veldig godt til hundesporten lure coursing, men har ellers veldig liten verdi som hundesportshund.

Fungerer ungarsk mynde til jakt?

Ungarsk mynde fungerer til hetsjakt, men dette er ulovlig i Norge, så den har ingen verdi som jakthund her i landet.

Egner ungarsk mynde seg til utstilling?

Ungarsk mynde er en godkjent rase, så den kan stilles ut både i Norge og i resten av verden.

Hvilken raseklubb tilhører ungarsk mynde?

Ungarsk mynde tilhører raseklubben Norsk Myndeklubb, og forvaltes der av APSSU.

Går ungarsk mynde overens med andre hunder?

Ungarsk mynde går fint overens med andre hunder hvis den sosialiseres godt nok fra ung alder av.

Er ungarsk mynde en klengete hunderase?

Ungarsk mynde er ikke en spesielt klengete hund.

Liker ungarsk mynde å leke?

Ungarsk mynde er ikke veldig leken av seg, men kan kose seg med litt lek fra tid til annen. Lek gjerne med den utendørs slik at den får løpe skikkelig under leken.

Hvor lenge lever en ungarsk mynde?

Den forventede levealderen til en ungarsk mynde er et sted mellom 12 og 14 år.

Hvor mye koster en ungarsk mynde?

Det er usikkert hvor mye en ungarsk mynde koster, da det bare har vært noen få hunder til salgs i Norge. Jeg tror nok at prisen er omtrent som for andre rasehunder, så regn med et sted mellom 18 og 24 tusen kroner.

Hvor stor blir en ungarsk mynde?

Ungarske mynder blir opptil 70 cm høye målt i mankehøyde.

Hvor mye veier en voksen ungarsk mynde?

En voksen tispe av rasen ungarsk mynde veier omtrent 25 kg, mens hannene veier omtrent 30 kg. Men det er selvsagt litt variasjon fra hund til hund.

Bjeffer ungarsk mynde mye?

Ungarsk mynde bjeffer lite, med mindre man velger å trene frem vakthundegenskapene dens. I såfall vil den varsle når det kommer noen inn på territoriet dens.

Hvilket land kommer ungarsk mynde fra?

Ungarsk mynde kommer fra Ungarn.

Hvor ofte må man bade en ungarsk mynde?

Man trenger kun å bade ungarsk mynde etter behov.

Hvor lange turer trenger en ungarsk mynde?

Ungarsk mynde trenger relativt lange turer, og sett av rundt én time hvis den også får løpe litt fritt den dagen, men hele to timer hvis den ikke får løpe fritt.

Legg igjen en kommentar