Så lange turer kan valper få

Det er mange som glemmer at valper faktisk er babyer, og på ingen måte trenger like mye mosjon som voksne hunder. Faktisk så skal valper ha mye mindre mosjon enn det de fleste tror, og det er faktisk mulig å skade både skjelett, ledd og muskulatur hvis valper får mye lange turer.

Valper bør ikke få mer enn ett minutts mosjon per uke i alder, per tur. Så valper på 12 uker bør få turer som er maks 12 minutter lange, valper som er 5 måneder bør få maks 20 minutter med mosjon, mens valper på 8 måneder ikke skal ha mer enn en halvtime med tur sammenhengende. Dette er utgangspunktet for å unngå slitasje på kroppen til valpen.

Minuttene er målt i «aktive minutter», så hvis dere stopper ofte for å snuse på ting eller ta pauser kan man øke selve lengden på turen til valpen har vært aktiv i like mange minutter som den er i uker.

Etter hvert som valpen blir 5 – 6 måneder gammel kan man godt legge på et par minutter på totalen, som anbefalt i tabellen nedenfor.

Shibavalp
Shibavalp. Foto publisert med tillatelse.

Oversikt over hvor lange turer valpen kan bli med på

Alder på hundenLengde på tur
8 uker (2 måneder)8 minutter
12 uker (3 måneder)12 minutter
4 måneder16 minutter
5 måneder20 minutter
6 måneder25 minutter
7 måneder30 minutter
8 måneder35 minutter
9 måneder40 minutter
10 måneder45 minutter
11 måneder50 minutter
1 år1 time
1,5 årSå langt hunden er trent opp til

Selv om denne tabellen er et godt utgangspunkt, er det jo også viktig å huske at hver hund er unik, og det er også litt variasjon fra rase til rase. Noen hunderaser er kjent for å ha lite problemer med ledd og skjelett og kan dermed tåle turer bedre, mens andre raser ofte har problemer knyttet opp mot dette, slik at du må være ekstra påpasselig.

Slik kan du gå litt lengre turer med valpen

Om du ønsker å gå lenger med valpen anbefales det å gå turene i kupert terreng. Her blir det mer ujevn belastning på ledd og muskler, så valpen har mye mindre risiko for å få slitasjeskader. Samtidig er det faktisk med på å bygge opp muskulatur.

Så legg turen til stier i skogen eller på steder hvor det er kupert, så får du en valp som tåler mer. Omvendt sett er gangfelt, asfalt og lignende det verste. Jo mer variasjon det er i underlaget, jo bedre for valpen.

Det er noen som ønsker å gå lengre turer med valpen sin på hardt underlag, men dette bør man altså være forsiktig med. Og hvis du skal ta den med på lengre turer må alltid valpen bestemme.

Hvis du merker at den sliter med å holde følge eller virker sliten er det om å gjøre å stoppe turen med det samme. Andre tegn på at valpen er sliten er hvis den begynner å bli klumsete i bevegelsene sine, uoppmerksom eller ekstra virrete.

La gjerne valper leke og løpe fritt i eget tempo

Det er viktig å være klar over at «1 minutt per uke»-regelen er ment for såkalt monoton gange hvor man bare går tur. Valpen kan fritt leke og løpe rundt i hagen eller andre steder som den selv vil, så lenge den selv kan styre når den har lyst til å ta pause.

Så hvis du har en rase som har altfor mye energi til overs selv om dere går til maksgrensa på tur kan det være lurt å finne andre måter å få valpen få ut energi på.

Kooikerhundvalp som leker
Kooikerhundvalp som leker. Foto: AdmScoo / CC BY-SA 2.0.

Når kan hunden bli med på høyaktivitetstrening som joggetur, sykling eller lignende?

Det er først når valpen har blitt godt voksen at det er anbefalt å begynne med mosjon som regnes som belastende, som å være med på joggeturer, sykkelturer, trekk og lignende. Nøyaktig når dette tidspunktet er spørs helt på rasen, og kan være alt fra rundt ett års alder til rundt 2 – 3 år alder. Jevnt over er det slik at større hunder bruker lenger tid for å modnes, og dette gjelder også for muskulaturen og skjelettet.

Frem til hunden er godt voksen kan det virkelig gjøre skade på kroppen til hunden hvis den må bære kløv, løpe raskt for å holde følge med en sykkel eller tilsvarende.

Når du begynner med slik krevende mosjon er det også viktig å ta det forsiktig, og starte med små øker som lar hunden bli vandt til det nye tempoet eller belastningen, og heller gradvis øke øktene til du er på et sted du er fornøyd med.

Kan valper gå i trapper?

Det er mange som tror at valper ikke kan gå i trapper, men det er heldigvis ikke så strengt. Akkurat som med turer i flatt terreng er trapper det som regnes som en monoton bevegelse. Og spesielt når hunden går ned trapper blir det mye belastning på albueledd og muskulaturen foran på kroppen.

Det er derfor anbefalt å begrense hvor mye hunden får gå opp og ned trapper. La den gjerne gå opp og ned ett sett med trapper om dagen, men ikke la den løpe opp og ned som en del av leken når dere er inne!

Om du har en liten trapp på 3 – 4 trinn for å komme ut fra hoveddøra eller lignende regnes ikke dette som et problem, og du kan fint la hunden få løpe opp og ned selv når den skal inn og ut av huset.

Legg igjen en kommentar