Raseprofil: Japansk spisshund

Japansk spisshund er en mellomstor hunderase som først og fremst er en god selskapshund. Den passer inn i de fleste familier, og er på ingen måte like krevende som de mer sære japanske rasene som shiba eller akita. Den kan likevel være litt bjeffete av seg, og trenger en tydelig leder som kan sette grenser for hunden.

Hvis du er ute etter en fluffy familiehund som liker å dilte etter eierne sine samtidig som den er familiens sentrum kan det være en super rase for deg. Denne tassen elsker å være der hvor det skjer, og liker ingenting like godt som menneskene den bor sammen med.

Japansk spisshund
Japansk spisshund. Foto publisert med tillatelse.

Japansk spisshund kort oppsummert

 • En jevnt over god selskapshund.
 • Trenger en normal mengde mosjon.
 • Bør ha en tydelig og konsekvent leder.
 • Fungerer godt i leiligheter.
 • Flink med barn.
Japansk spisshund
Japansk spisshund. Foto publisert med tillatelse.

Atferd og lynne hos japansk spisshund

Japansk spisshund er en livlig, aktiv og våken hunderase som elsker å være sammen med familien sin. Hunden er alltid glad og positiv, og knytter sterke bånd til alle den bor sammen med.

Japansk spisshund er ikke rasen som trives godt med å være alene. Den passer best inn i hjem hvor det ofte er noen hjemme, og passer derfor aller best for hjemmeværende eller andre som ikke forlater huset en hel arbeidsdag. Denne sosiale hunden foretrekker å være der det skjer, og vil alltid prøve å være rommets midtpunkt.

Rasen er ofte kjent for å være litt klengete, og dilter etter eierne sine fra rom til rom. Det er ikke uvanlig at den prøver å få være med deg inn på badet når du skal på toalettet eller dusje, eller bare følger etter deg rundt i huset.

Japansk spisshund går godt overens med både store og små barn, og liker å være sammen med barn som behandler den pent. Som alle hunder vil den gjerne bli litt usikker og trekke seg unna hvis barna er altfor viltre eller energiske, så lær barna å være rolige rundt hunden.

I hverdagen er japansk spisshund leken og kosete, og den elsker å få kos av alle den bor sammen med. Rasen er kjent for å være nokså energisk, selv innendørs, så den vil ofte farte rundt i et voldsomt tempo om den får lov til å leke inne.

Ofte kan man oppleve at japanske spisshunder er litt skeptiske til fremmede mennesker, og det er helt naturlig for dem. De har jo tross alt bakgrunn som vakthunder, så de skal gjerne være litt skeptiske. Noen japanske spisshunder bjeffer mye, men det regnes som relativt enkelt å trene vekk denne atferden.

Ellers regnes japansk spisshund som svært hengiven, og er alltid klar for å kose litt om du ønsker det. Den trives både i store hus i landlige omgivelser, så vel som i mindre leiligheter i byen. Om den skal bo i leilighet er det nok fornuftig å jobbe hardt med målrettet trening for å få bekk bjeffingen dens fra første stund. Dette gjør man ofte enklest ved å trene hunden til å holde seg rolig og avslappet i situasjoner hvor den vanligvis girer seg opp for å bjeffe.

Japansk spisshund pleier å gå greit overens med andre hunder, og er en ganske sosial hunderase. Det kan være lurt å introdusere den til ulike hunder fra den er ung av, slik at den lærer seg god hundekommunikasjon.

Japansk spisshund
Japansk spisshund. Foto: Hugoesteban14 / CC BY-SA 4.0.

Mosjon av japansk spisshund

Japansk spisshund er ikke den rasen som trenger verdens lengste turer, men den er glad i å være ute på tur. Sett av minst en times tid til tur om dagen, så er den fornøyd, men ta den gjerne også med på lengre turer dersom du har muligheten til dette.

Rasen trives på tur i all slags vær, og blir gjerne med ut selv om det er styrtregn eller snøstorm.

Ellers er jo japansk spisshund veldig glad i å leke, så litt lek kan være en god måte å få inn litt ekstra mosjon i hverdagen på. Når den er full lek vil den løpe overraskende fort, og de fleste blir overrasket over hvor fort de små beina klarer å bære hunden.

Rasen trenger også mental aktivisering, og det er minst like viktig at den får brukt hodet sitt som at den får fysisk mosjon.

Japansk spisshund
Japansk spisshund. Foto publisert med tillatelse.

Trening av japansk spisshund

Selv om japansk spisshund regnes som en god familiehund er det også en hunderase som trenger en del målrettet oppdragelse. Dette er nemlig en hund som trenger en tydelig leder som gir hunden tydelige grenser og regler, og som er villig til å hevde disse grensene og reglene.

Dette er en hunderase som ofte «tar kontrollen» om den bor hos uerfarne folk eller familier hvor ingen klarer å være konsekvente i oppdragelsen av hunden.

Om den har en tydelig leder er det derimot enkelt å trene den japanske spisshunden. Den er både intelligent og lærevillig, så det er en smal sak å trene den til å forstå noe kommandoer eller utføre oppgaver.

Med litt innsats kan en japansk spisshund bli utrolig lydig!

Japansk spisshund
Japansk spisshund. Foto: Oidia / CC BY-SA 3.0.

Bruksområder for japansk spisshund

Selv om japansk spisshund først og fremst regnes som en selskapshund kan den gjøre det godt på andre områder. Den er nemlig god på hundesport som agility og rallylydighet, og har dessuten begynt å bli populær å se på utstilling.

Det er også noen som bruker japansk spisshund som vakthund, og den kan i utgangspunktet læres opp til å bli en god vakthund hvis man ønsker det.

Japansk spisshund
Japansk spisshund. Foto: Canarian / CC BY-SA 4.0.

Helsen til japansk spisshund

Japansk spisshund er for det meste en veldig frisk hunderase som lever lenge, og det er ingen store arvelige problemer som er spesielt utbredt for rasen.

Det har vært noen eksempler på både hofteleddsdysplasi (HD), albueleddsdysplasi (AD) og patellaluksasjon hos rasen, men dette tilhører sjeldenheten.

Fysikken til japansk spisshund

Japansk spisshund er en harmonisk bygd hund med en klassisk spisshundform. Den mest karakteristiske delen av rasen er den lange, fluffy pelsen, og den hårete halen dens.

Den tykke pelsen gjør hunden godt egnet til å trives i et nordisk klima, og de fryser sjeldent selv midt på vinteren.

Voksne hunder blir mellom 28 og 40 cm i mankehøyde, og hannene er jevnt over litt høyere enn tispene. Vekten kan være alt mellom 5 og 9 kg.

Japansk spisshund
Japansk spisshund. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos japansk spisshund

Man skulle kanskje tro at det var mye pelsstell med en japansk spisshund, men det er faktisk mye mindre pelsstell enn det kan virke som. Den lange og hvite pelsen er nemlig skittavstøtende, og pleier for det meste å holde seg fin og ren lenge uten at du må blande deg for mye inn.

Du trenger derfor ikke å gjøre så stort mer enn å børste over hunden omtrent en gang i uken, så holder pelsen seg god. Noen liker å bade dem omtrent annenhver måned, noe som kan være bra for pelsen dens.

Om du har tenkt å stille ut hunden kan det godt være at den trenger mer pelsstell.

Japansk spisshund sin rasehistorie og utvikling

Japansk spisshund ble laget av japanske oppdrettere som rett og slett ønsket seg en selskapshund som hadde en kjekk størrelse. Trolig ble lokale spisshunder krysset med raser som pomeranian og samojed.

Fra 1920-tallet når dette avlsarbeidet begynte tok det ikke mange årene før rasen ble populær i Japan. Arbeidet med å få frem en god selskapshund synes å fungere bra, men det tok helt til 1964 før FCI godkjente rasen.

I Norge ble japansk spisshund populær allerede på 1970-tallet, og har gradvis blitt mer og mer populær siden den gang. Nå er det en veldig vanlig rase her i landet, og den skandinaviske stammen er dessuten kjent for å være den stammen av japansk spisshund som er friskest og sunnest.

Spørsmål og svar om japansk spisshund

Er japansk spisshund en god familiehund?

Japansk spisshund er en god familiehund som passer godt inn i de fleste familier.

Går japansk spisshund godt overens med barn?

Japansk spisshund regnes som en rase som er veldig flink med barn.

Hvor mye pelsstell er det med en japansk spisshund?

Det er ikke så mye pelsstell med en japansk spisshund, og alt du trenger å gjøre er å børste den omtrent en gang i uken, og bade den etter behov.

Hvor vanskelig er det å trene en japansk spisshund?

Det er enkelt å trene en japansk spisshund til å forstå ulike kommandoer, men det krever litt innsats og tålmodighet for selve oppdragelsen.

Egner japansk spisshund seg for førstegangs hundeeiere?

Japansk spisshund er nok ikke den beste rasen for de som vil ha sin aller første hund, da den trenger en konsekvent og tydelig leder som kan forstå kroppsspråket til huden. Men den kan fungere som førstegangshund hvis man leser seg godt opp på hundeoppdragelse.

Hvor mye røyter japansk spisshund?

Japansk spisshund røyter en god del.

Er japansk spisshund allergivennlig?

Japansk spisshund regnes ikke som allergivennlig.

Er japansk spisshund en vanlig rase?

Japansk spisshund er en ganske vanlig rase her i Norge. Den er utbredt i Skandinavia og i hjemlandet Japan, men nokså sjelden sør i Europa og i USA. Trolig har dette å gjøre med at den tykke pelsen gjør den godt egnet for et kaldt klima.

Hvem passer japansk spisshund for?

Japansk spisshund passer for familier som vil ha en søt, liten hund som er frisk og sunn, og som tåler en god tur ute i snøen på vinteren, samtidig som den ikke krever altfor mye av deg.

Fungerer japansk spisshund til hundesport?

Japansk spisshund kan gjøre det godt på hundesport som agility og rallylydighet.

Fungerer japansk spisshund til jakt?

Japansk spisshund kan ikke brukes til jakt.

Egner japansk spisshund seg til utstilling?

Japansk spisshund er en godkjent hunderase som kan stilles ut.

Hvilken raseklubb tilhører japansk spisshund?

Japansk spisshund tilhører Norsk Japansk Spisshundklubb.

Går japansk spisshund overens med andre hunder?

Japansk spisshund er en nokså sosial rase, og går som regel godt overens med andre hunder. Men det kan være lurt å sosialisere de godt fra ung alder av for å forsikre seg om at de lærer seg å kommunisere godt med andre hunder.

Er japansk spisshund en klengete hunderase?

Japansk spisshund kan fort være ganske klengete av seg, og er kjent for å dilte etter eierne sine fra rom til rom hvis den får lov til det.

Liker japansk spisshund å leke?

Japansk spisshund er en ganske så leken hunderase.

Hvor lenge lever en japansk spisshund?

Japansk spisshund er en frisk hunderase, og den kan fort bli 13 – 14 år gammel.

Hvor mye koster en japansk spisshund?

Prisen for en valp av rasen japansk spisshund er typisk rundt 20 000 kroner.

Hvor mye veier en voksen japansk spisshund?

En voksen japansk spisshund kan veie alt mellom 4 og 9 kg. Hannene blir litt tyngre enn tispene.

Bjeffer japanske spisshunder mye?

Japansk spisshund har bakgrunn som vakthund, og kan fint lære seg å bli knallgod til å bjeffe. Om du ikke trener vekk bjeffingen vil den bjeffe når den hører noe, men ikke bli en gneldrebikkje. Men det er godt mulig å stoppe mesteparten av bjeffingen med litt målrettet trening.

Hvilket land kommer japansk spisshund fra?

Japansk spisshund kommer fra Japan.

Hvor lange turer trenger en japansk spisshund?

Japansk spisshund bør luftes i rundt en times tid hver enste dag.

4 kommentarer om “Raseprofil: Japansk spisshund”

 1. Hei!
  Hvordan trene på å få slutt på bjeffing. Har to JS som bjeffer på alle typer lyder
  på forhånd takk

  Svar
  • Hei, Margrete.

   Det kan være krevende å få hundene til å slutte å bjeffe, men her har du noen råd for å bli kvitt bjeffingen: https://dyreliv.no/hund/bjeffing/

   Første steg er å finne ut hvorfor de bjeffer (jeg vil gjette at de er territorielle), og så jobbe gradvis med å redusere og til slutt fjerne det helt. For en del hunder er det dessverre umulig å bli 100 % kvitt all bjeffing. Lykke til!

   Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar
  • Hei, Ole Jan.

   Det er nevnt i artikkelen: «Japansk spisshund er en nokså sosial rase, og går som regel godt overens med andre hunder. Men det kan være lurt å sosialisere de godt fra ung alder av for å forsikre seg om at de lærer seg å kommunisere godt med andre hunder.»

   Hilsen Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar