Raseprofil: Pomchi

Pomchi er en blandingsrase som består av en krysning mellom pomeranian og chihuahua. Det er med andre ord en energisk og aktiv liten hund, og blandingen har begynt å bli ganske populær.

Det er mange som liker pomchi for den hendige størrelsen, og at man kan få mye av den karakteristiske personligheten til chihuahua kombinert med den vakre pelsen til pomeranian.

Som med alle blandingsraser er det aldri helt godt å vite hvordan ungene blir. Noen pomchier minner om lodne chihuahuaer, mens andre oppfører seg nesten som en pomeranian.

Pomchi
Pomchi. Foto: Psiĥedelisto / CC BY-SA 4.0.

Pomchi kort oppsummert

 • En liten og søt blandingsrase.
 • Blir raskt en gneldrehund om dette ikke trenes vekk fra ung alder.
 • Blir ofte en enmannshund.
 • Bør ha en eier som kan jobbe med atferden dens fra ung alder av.
 • Trenger en del pelsstell.
 • Trenger ikke all verdens med fysisk mosjon.
 • Ikke en godkjent hunderase.

Atferd og lynne hos pomchi

Jevnt over er pomchier modige og selvsikre hunder, og oppfører seg som om de var ti ganger så store som de faktisk er. Ofte er de ikke redde for noe som helst, noe som kan by på komiske situasjoner hvor en pomchi kan bjeffe nok til å skremme en mye større hunde.

Til dagligdags er de fleste pomchier veldig fine hunder som er glade i å kose med eierne sine. De fleste er glade i oppmerksomhet, og vil gjerne ligge på fanget. De pleier vanligvis ikke å være spesielt interessert i fremmede, men godtar å bli håndtert av andre som passer dem (selv om de ikke liker det).

Men når det er sagt så er det en stor risiko for at pomchien din blir en bjeffete hund. Hvis du ikke vil at den skal bjeffe mot andre hunder når dere er på tur må du gå tydelig inn for å unngå det, for dette er en typisk atferd som alle pomchier lærer seg av seg selv om du ikke stopper det.

Så sett av tid til å trene med å unngå bjeffing hvis du ønsker det, og begynn allerede fra den er valp av.

Det er mange som har problemer med at pomchier blir en enmannshund. Hvis du lar den knytte seg ekstra sterkt til kun én eier er veien kort til at den blir en enmannshund som bare vil være med denne ene personen, og ikke bryr seg stort om de andre den bor med. Dette kan være veldig frustrerende for mange. Noen pomchier går så langt som at de bjeffer om andre er for nært på eieren deres.

Man kan heldigvis i stor grad unngå at den blir en enmannshund ved å aktivt jobbe mot det, og være bevist på at den skal knytte seg til flere i familien.

Hvis pomchien vokser opp med andre hunder går dette som regel helt fint, men de kan mislike det om de går fra å være alenebarn til å bo i en flokk med flere hunder. Det kan være lurt å sosialisere hunden fra tidlig alder av for å minimere risikoen for dette. Vanligvis går pomchier godt overens med andre husdyr som kaniner og katter.

Pomchi
Pomchi. Foto: Vvn89 / CC BY-SA 3.0.

Mosjon av pomchi

Pomchi er ikke den rasen som har de aller største kravene til fysisk mosjon, men som alle hunder trenger den å få gått en god tur daglig. Man kan sette som utgangspunkt å ta en kortere tur på morgen og kveld, og en tur på minst 30 minutters tid i løpet av ettermiddagen.

Dette bør være nok for de fleste pomchier. Samtidig kan de godt trenes opp til å bli riktig så spreke av seg, så man trenger ikke å føle at man ikke kan gå lengre turer med dem hvis man ønsker det. Så hvis du liker lange fjellturer og turer i skogen, kan dette fint fungere med en pomchi.

I tillegg til fysisk mosjon er det viktig å bruke mye tid på mental aktivisering, da dette er smarte hunder som får et stort utbytte av denne typen aktivisering.

Trening av pomchi

Pomchi er en intelligent blandingsrase som bør være relativt enkelt å få trent. De fleste har null problem med hverdagslydighet, og så lenge du bruker positiv forsterker hvor du belønner riktig oppførsel vil de raskt lære seg nye triks og kommandoer.

Som med andre hunderaser anbefaler vi å begynne treningen fra tidlig alder, og jobbe med positiv forsterker. Hver gang hunden gjør noe riktig gir man dem en godbit og et høytont «bra jobba» (eller bruke klikker istedenfor stemmen).

Bruksområder for pomchi

Pomchi er først og fremst en selskapshund, men den kan også fungere til agility eller lydighet så lenge du ikke forventer at den skal gjøre det like godt som en gjeterhund som en border collie eller andre lignende raser.

Ellers fungerer de fleste pomchier helt utmerket som vokterhunder. Disse vil nemlig være raskt til å si ifra hvis det er noen som trenger seg inn på territoriet, og kan fint klare å vekke deg om det for eksempel skulle være noen som prøver å bryte seg inn i huset ditt på natta.

Pomchi
Pomchi. Foto: Sandracathrine / CC BY-SA 3.0.

Helsen til pomchi

Pomchi er en blandingsrase som lever veldig lenge, men samtidig er det en del diverse helseproblemer man skal følge med på.

I utgangspunktet kan en pomchi arve så godt som alle de arvelige lidelsene både fra chihuahua og pomeranian, så les deg godt opp på helsen til begge disse to rasene før du kjøper deg en pomchi.

Noen typiske helseproblemer hos pomchi er diverse tannproblemer, patellaluksasjon, epilepsi og diverse øyesykdommer. Men de lever ofte i 14 – 15 år eller mer, så det er få av lidelsene som fører til døden.

Det er veldig viktig å være flink med tannstell av pomchi!

Fysikken til pomchi

Utseende og fysikken til en pomchi kan variere en del, og er avhengig av hvor stor andel den har av hver av de ulike foreldrerasene. Lengden på pelsen vil også variere, men er typisk et sted midt mellom de to rasene, slik at de fleste har en del fluffy hår.

Vekten pleier å ligge et sted mellom 2 og 3,5 kg, og ha en mankehøyde et sted rundt 15 – 20 cm. Her er det større variasjoner enn på både renraset chihuahua og renraset pomeranian, siden man altså aldri vet helt hvilke egenskaper som blir arvet fra hvilken forelder. Men det blir jo åpenbart en liten blandingsrase siden begge foreldrene er små.

Pomchi
Pomchi. Foto publisert med tillatelse.

Pelsstell hos pomchi

Pomchi kan ha en ganske heftig pels, og du må regne med litt pelsstell. Planlegg for børsting av pelsen omtrent to ganger i uka, og etter behov. Det tar heldigvis ikke så lang tid å børste dem, dem det er viktig at det blir gjort regelmessig.

Pomchi sin rasehistorie og utvikling

Pomchi har ikke noen lang rasehistorie, og ble først utviklet på 1990-tallet da designerhunder ble veldig populært på kort tid. I denne perioden ble omtrent alle populære hunderaser krysset med hverandre (og spesielt med pudler) for å lage såkalte designerhunder, og da oppstå også pomchi.

Siden den gang har pomchi vært en relativt populær hunderase.

Vær tålmodig ved valpekjøp av pomchi

Når man kjøper en såkalt designerrase, som altså bare er en blandingsrase av to kjente foreldre, er det mange færre krav til oppdretteren enn om man kjøper valper fra en NKK-godkjent oppdretter. Det betyr at du som valpekjøper må være ekstra forsiktig for å unngå å få en syk valp, eller støtte en uetisk avl.

Oppdrettere av pomchi har ikke noe raseklubb eller forening å forholde seg til, og det finnes ingen organiserte etiske retningslinjer. Du som valpkjøper må passe på at oppdretteren driver etisk avl, og være sikker på at valpen er frisk.

Altfor få oppdrettere av designerraser som denne tar seg bryet med å ta en ordentlig helsesjekk av foreldrene. Dette er noe man bør spørre om, for om foreldre med dårlig helse brukes i avl er det stor risiko for at også valpene arver disse sykdommene eller problemene.

Spørsmål og svar om pomchi

Er pomchi en god familiehund?

Pomchi er ikke noen utpreget god familiehund, men kan fungere veldig bra om du jobber med det. Her må man være litt aktiv for å unngå at den blir en enmannshund. Men om dere får til det blir det en flott familiehund.

Går pomchi godt overens med barn?

De fleste pomchier går godt overens med barn, men det er en rase som bør tilvennes barn fra de er unge av hvis man ønsker å garantere at det skal gå fint.

Hvor mye pelsstell er det med pomchi?

Det er middels mye pelsstell med pomchi. Planlegg for å børste hele pelsen dens minst to ganger i uken, i tillegg til etter behov.

Hvor vanskelig er det å trene en pomchi?

Pomchier er intelligente hunder, så det er som regel veldig enkelt å trene dem. Hverdagslydighet går som regel veldig fint og enkelt. Det kan være vanskelig å trene vekk bjeffing, da det er en vokterhund som har naturlig for å bjeffe mye.

Egner pomchi seg for førstegangs hundeeiere?

Pomchi kan være en god hund for deg som vil ha din første hund, men den krever en del arbeid – spesielt hvis du ikke vil at den skal bjeffe på alt og alle.

Er pomchi en godkjent hunderase?

Pomchi er ikke en godkjent hunderase i noen land i hele verden, og må derfor regnes som en blandingshund. I USA er det vanlig å bruke betegnelsen «designer dog» / designerhund på denne typen blandingshunder.

Hvor mye røyter pomchi?

Pomchi røyter en god del, så du må regne med å finne pels overalt i huset selv om det er en liten hunderase. Jevnlig børsting og rutinemessig bading kan begrense røytingen en del, men det vil alltid likevel være en del røyting.

Er pomchi allergivennlig?

Pomchi regnes ikke som en allergivennlig hunderase.

Er pomchi en vanlig rase?

Pomchi er en middels vanlig blandingsrase. Det er en del som avler frem denne designerrasen nå om dagen, men det er likevel ikke direkte vanlig å se dem.

Hvem passer pomchi for?

Pomchi passer kanskje best for deg som ønsker deg både en chihuahua og en pomeranian uten å klare å bestemme deg. Eller for deg som liker begge disse rasene, men synes en pomchi ser søtere ut enn foreldrerasene.

Hvorfor bør man velge en pomchi over en renraset chihuahua eller pomeranian?

Det er ikke noe godt svar på hvorfor man bør velge en pomchi fremfor en av foreldrerasene. Man ofrer veldig mye og øker risikoen for helseproblemer betraktelig, så det er jevnt over mange flere ulemper enn fordeler med å velge en pomchi. Så det er ingen grunn til å velge pomchi over chihuahua eller pomeranian med andre du virkelig synes pomchi er mye flottere.

Fungerer pomchi til hundesport?

Pomchi kan gjøre det OK på agility og lydighet.

Fungerer pomchi til jakt?

Pomchi kan ikke brukes til jakt.

Egner pomchi seg til utstilling?

Pomchi kan ikke stilles ut på noen anerkjente utstillinger, da det ikke er en godkjent hunderase noen steder i verden.

Hvilken raseklubb tilhører pomchi?

Pomchi tilhører ingen raseklubber.

Går pomchi overens med andre hunder?

Pomchi både kan og ikke kan gå godt overens med andre hunderaser. Det er veldig individuelt, men som regel kan de i alle fall trenes til å være sosiale ovenfor andre hunder hvis man begynner med arbeidet fra de er valper av.

Hvor lenge lever en pomchi?

Den gjennomsnittlige levealderen for pomchi er rundt 14 år, og noen kan fort bli 17 – 18 år gamle! Dette er en blandingsrase som lever lenge.

Hvor stor blir en pomchi?

Pomchi blir som regel toppen 20 centimeter høye, målt i mankehøye.

Hvor mye veier en voksen pomchi?

Vekten til pomchier kan variere en del, men er som regel mellom 2 og 3,5 kg et sted. Hanner veier litt mer enn tispene.

Bjeffer pomchi mye?

Pomchi er en rase som har lett for å bli veldig bjeffete, og de fleste pomchier bjeffer mye. Du må jobbe hardt for å bli kvitt bjeffingen, og begynne med denne treningen allerede fra ung alder av.

Hvilket land kommer pomchi fra?

Pomchi har ikke et offisielt opprinnelsesland siden de ikke er en registrert rase, men trolig ble blandingen til i USA.

Hvor ofte må man bade en pomchi?

Man bør bade en pomchi etter behov, og trenger ikke nødvendigvis å ha noen faste baderutiner.

Hvor lange turer trenger en pomchi?

Pomchi trenger ikke spesielt lange turer, og blir fornøyd om den får noe som 15 min på morgenen, 30 min på ettermiddagen, og 15 min før den skal legge seg på kvelden.

2 kommentarer om “Raseprofil: Pomchi”

  • Hei, Sissel.

   Det spørs om det er noen her i kommentarfeltet som har mulighet til å hjelpe deg med å få tak i en dvergschnauzervalp dessverre.

   Jeg vil heller anbefale deg å ta en tur innom Norsk Schnauzer Bouvier Klubb (https://nsbk.no/) for å komme i kontakt med oppdrettere av rasen.

   Mvh Nicklas fra Dyreliv.no.

   Svar

Legg igjen en kommentar